Пости 2013 - 2 тема

• 68 851
  • 740
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Наде, не мога да отворя статията!

Няма да я отвориш защото вместо линка е копиран текста. Затова в цитата от предходния пост към го коригирал така че да се чете текста.

# 256
iiv_mortisha, защо реши, че ниските стойности на хемоглобина ти са свързани с тъкмо с поста?
Много постни храни  като хлябът, бобовите култури, зелето, цвеклото, спанакът, фурмите, картофите и мн. други са също източник на желязо, наред с месото и млечните продукти. Съмнявам се това да е причината за ниския ти хемоглобин.

На първо място - направи си нови изследвания (не всяка лаборатория прави точни изследвания), възможни са грешки.
На второ място - проблемът може да идва от обилния ти месечен цикъл (при жените това е главната причина за малокръвие). Колкото и много да се храниш, подобна редовна кръвозагуба ще доведе до нисък хемоглобин. Аз например нямам такъв проблем и стойностите на хемоглобина ми са високи, въпреки, че и в непостно време не ям много месо, нито пък се старая да приемам "железни" храни. Даже колегите ми - медици,  ме имат като пример за това, че постът не се отразява зле на здравето - хемоглобинът ми винаги се оказва по-висок от техния Laughing.

Миналата година при рутинен профилактичен преглед ми изследваха хемоглобина и беше с по-ниски от обичайното нива. За първи път ми се случва, без да има причина - беше в извън постно време, нямах хормонални смущения или други проблеми. Реших да не обръщам специално внимание на случилото се и с нищо не промених начина си на живот. Изкарах си нормално Коледния пост и едва сега, преди месец се изследвах в друга лаборатория  - хемоглобинът ми е с обичайните си високи нива. Предполагам е било лабораторна грешка или преходно състояние на организма. Във всеки случай, не си заслужава излишните притеснения.
Дано и при теб да се окаже така  Peace.

# 257
  • София
Желязото в храни като спанак и броколи например не се усвоява от организма, ако ще по цял ден само това да се яде. Медицински е доказано.

Ако искате повече желязо ще трябва да ядете например дробчета - пилешки или свинки, сърчица и други такива дреболийки, както и червено месо.
По време на пост всички мекотели, които имат повече желязо също вършат храна.

И аз не мисля обаче , че поста е причина за намаления хемоглобин.

Да не съм съвсем оф-топик. Вчера хапвах мусата със соя за обяд и зеленчукова супичка. За вечеря само зелена салата със краставички, маслини и препечени филийки.
За неделя ще сме на калкан  Mr. Green от кога чакам ред за рибката...

# 258
И аз чакам ред за рибката, но още не съм решила съвсем каква ще бъде.
Надявам се от вас да посъбера идеи.

Иначе направих фалафелите - варианта от суров, накиснат 12 часа нахут. Станаха съвсем като тези от  арабските закусвални. Следващият път ще спазя още по-стриктно рецептата - станаха ми малко сухи, защото ги оставих по-дълго във фурната, а на всичко отгоре ги бях направила и по-тънички. Съвсем сухи ми станаха Sad.

Днес се утешавам с любимите ми мекички с пълнеж от спанак и праз. Да си призная - по-вкусни са ми от фалафелите Laughing.

# 259
Мислех да не се включвам по темата за хемоглобина и постите, ама не издържах.
Та значи и с двете бременности , хемоглобина съвсем нормално за бременните започна да ми спада. Предписаха ми лекарства за да се нормализира. Аз обаче и двата пъти коригирах нещата с червено цвекло. Всеки ден си прибавях към салатата по малко червено цвекло. Спазвах си и постите, макар много хора да са против това при бременните и всеки месец си правех изследвания на кръвта за да видя да не се влошат стойностите. Резултатите Слава Богу бяха добри. Още на първия месец след като включих цвеклото нещата се подобриха. Не пренебрегвайте този така ценен зеленчук.

# 260
Най- го обичам леко сварено, със зехтин, лимон, магданоз и малко чесънче...Пък ако сложим и царевичка. Вкусотийка..

# 261
  • София
Извинявам се. В бързината съм объркала нещата. Ето я сега статията. А цитатът го споделих във Фейсбук и тук съм го пейстнала вместо връзката. Но въобще не съм забелязала, защото бях на работа и трябваше бързо да ставам от компютъра.

Дядо хаджия, ама и ти как я разконспирира работата. Laughing Без теб нямаше да се сетя как е станал този номер.

Последна редакция: ср, 24 апр 2013, 22:00 от Надето :)

# 262
desideskata къде е доказано , че желязото не се усвоява от зеленчуците , това за първи път го чувам . За да се усвои трябва да се яде с витамин С  съдържащи храни , като малко сок от лимон например.

# 263
Вече си ям, каквото ми се иска - както съм си била до преди поста /както споменах/. И до това решение стигнах, за да разбера най-вече дали промяната в хранителния ми режим ми е повлияла конкретно на мен. Искрено се надявам да е било от него.  Praynig Благодаря на всички за мненията   bouquet

# 264
Здравейте на края на поста  Peace
Предстой ми да се изповядам за втори път.Знаете ли дали мога да ида да  се изповядам при друг свещеник,а не при този  при който съм се изповядала първия път.  newsm78
Или е задължително при един и същ да се изповядвам  #Crazy newsm78

# 265
Ами ако първият го няма или ако нещо не ти допада в първия и те притеснява..макар че винаги ще има нещо, което да пречи да е идеален.
Вече си ям, каквото ми се иска - както съм си била до преди поста /както споменах/.
Искам и аз smile3506 eat Embarassed   /макар че вече ям хора - което е признак, че постът е към края си и лъвовете са изгладнели  newsm56

# 266
  • София
desideskata къде е доказано , че желязото не се усвоява от зеленчуците , това за първи път го чувам . За да се усвои трябва да се яде с витамин С  съдържащи храни , като малко сок от лимон например.

Нямах в предвид със всички зеленчуци, а специално броколите и спанака. Ензимите, които разграждат тези зеленчуци не участват в усвояването на желязото затова не можело от тях пълноценно да се усвоява.

Това ми го каза сестра ми, която учи медицина и техен професор по незнам си какво ( не помня предмена, които се отнася за обмяната на веществата в организма) им го е обяснил и показал статии на други учени по въпроса. За мен също беше изненада, но съм склонна да се съглася специално с това, защото повечето неща от храната , която поемаме не се усвоява от организма. За червеното цвекло съм съгласна - който го обича няма да сбърка с него!

# 267
  • В царството на игрите:)
Здравейте,
Да ви споделя и аз, че вече доста ми се хапват разни неща, за които през първите седмици не се и сещах Rolling Eyes Странно е, че страшно ми се яде сирене, а за него се сещам не повече от 3 пъти в годината - хич не обичам. Сега обаче ми се струва, че мога да се пъхна в една тенекия и само това да ям Mr. Green Казах на мъжа ми вчера, че на Великден първото нещо, което ще е ям, ще е сирене, мляко и.....сладолед Laughing
Естествено това са само споделени усещания - ще си изкарам чинно поста. Дай боже, малко остана Peace По повод това, кое се усвоява от организма и кое не, преди време един лекар ми беше казал, че да легна и цяла поляна да опаса със спанак, не хапна ли пържолка, дробче, шоколад и т. н., хемоглобина хич нищо няма да усети. Това при положение, че искаш да го вдигаш.
Аз също смятам, че поста се отразява добре на организма и не може да се отрази така на кръвните резултати, макар, че никога не съм постила заради организма си. Друга ми е мотивацията Embarassed

# 268
 Peace Има го и този момент, и то именно накрая.
Като се замислиш, нормално е организмът да изпитва някои нужди и да си фантазира върху храните, които могат да му доставят нужните елементи. Аз например през пости понякога сънувам... пица Laughing и то с толкова ярко усещане, че се събуждам с чувство за вина - сякаш наистина съм я изяла. През този пост все още не ми се случвало, но на няколко пъти се усещам, че реагирам с наострени уши при произнасяне на думите месо, мляко Laughing... Привличат ми вниманието съвсем подсъзнателно. Пък какво ли ще стане, ако си спра и вниманието върху тях ... съвсем съзнателно. Направо не ми се мисли ooooh!.
Добре, че идва Страстната седмица и вниманието ни ще е заето от по-важни неща.

# 269
И аз реагирам с наострени уши- при мляко, масло, сирене Crazy
Интересно как всичко изчезва в мига, в коойто ги вкусиш на Великден

Общи условия

Активация на акаунт