Пости 2013 - 2 тема

• 68 543
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
Аз пък установявам вкусово безразличие към млечни и яйца, а пък месо не мога и да погледна.
Един мой колега точно така след един пост стана вегетарианец.  Grinning

# 406
Много се радвам, че темичката пак се оживи Hug.

Да ви споделя, че след поста се чувствам много добре (но не станах вегетарианка Laughing)
Не съм се старала да правя някакво специално захранване и както повелява канона - разговях след св. Литургия с яйце (е, постарах се все пак да се огранича само с едно) и мъъъъъничко козунак. Предвид, че бях на гости се хапна повечко на обяд, но не ми стана тежко. Напротив, чувствах се заситена. Не съм се ограничавала в нищо от трапезата, особено с десерта Grinning.

За оранжевата леща мога да кажа, че става много вкусна и без олио.
Тя се сварява за 20-тина минути максимум, затова първо можеш да задушиш в малко олио и вода (за да не е запръжка) лук или праз (с праз е по-ароматно и вкусно), малко морков (аз не слагам), сол, червен пипер, чер пипер и ... на върха на ножа - канела. Става невероятна на вкус и аромат. Може да се добави към подправките и джинджифил ( но тогава по-добре спести черния пипер, за да не стане много люта). Чувала съм, че някои добавят и кокосово мляко. Моето "оцеля" след постите, та сега се чудя какво да му измисля за употреба. Имам още оранжева леща, та може да я приготвя и аз по пълната рецепта. Сигурна съм, че така ще добие истински ориенталски вкус.

# 407
  • София

Към това четиво бих прибавила и това - "Дай Комка" А за по - любознателните и тези - За честотата на причащението

Бразилка, "Дай Комка" е много интересно и живописно написано  Grinning  А другият линк е много полезен. Благодаря  Hug

liese, хареса ми този цитат:
Скрит текст:
Когато поискаме да помогнем на някого, трябва да внимаваме, защото не е достатъчно доброто разположение, а нашата любов трябва да бъде Христовата любов, а не дяволска любов... Любовта е любимата дреха на дявола. Дяволът идва облечен в любов. И Хитлер е имал някои, когото е обичал, а другите ги правел на сапун. И Ал Капоне имал любов към своите верни хора, но вършеел с оръжията си из цял Ню Йорк. И други днес имат любов към своите хора и едновременно с това са готови да ограбят, да откраднат и да убият другия. Не. Не това е нашата любов. Нашата любов не е любовта на политиците, които идват да ви кажат: „Подкрепяме ви и сме до вас!" и нищо не дават. Кметът на един голям град раздаде огромни количества хранителни продукти на гладуващи чужденци. И всички възкликнаха: „Виж ти, какъв добър кмет!". Но кметът пропусна да каже, че въпросните хранителни продукти са изпратени като дарение от Кипърската църква, за да бъдат раздадени от кметството. Това е опасната любов на такива кметове и политици. Любовта на лицемерите. Любовта, която храни някого не защото го обича, а защото негласно иска да му каже: „Яж и се пръсни, за да не говориш много!".

Когато даваш на другия без любов, го обиждаш. Един светец на Църквата казва: „Хвърляш кофата в кладенеца, вадиш вода и даваш на жадния да пие, но преди това виж с водата дали не си извадил и някоя жаба, за да не я дадеш и нея.". Затова ще се очистим първо жабите, които са в нас, и след това ще принасяме на другите. На другите принасяме не това, което просто имаме, а това, което сме, казва Достоевски.

И аз след поста се чувствам добре физически, хапвам вече всичко. Не ми се говори за агнешко, козунаци и дроб сърма. Laughing Цялата събота преди Великден се занимавах с тези неща и на празника като ги подкарах... Бяхме и на гости, там менюто беше същото и така... Но съм добре, не ми е станало тежко. Но честно да си кажа, чакам си вече средите и петъците.

# 408
Ще се опитам да споделя в темата едно видео, което много ме впечатли:

Колко много красота може да има в една добра постъпка!
И колко по-добър би бил светът, ако всички се стараехме да вършим в ежедневието си повече добри дела.

# 409
  • София
Даа и като се замислим, доброто е навсякъде около нас. Сигурна съм, че не веднъж в живота си всеки е срещал непознати хора, които са му помогнали, когато е бил в нужда. Хората са добри. Никой не може да ме убеди в противното. Има много зло по света и то е завладяло много души. Но в същността си хората са добри, по образ и подобие на Господа  Heart Eyes И докато е жив на този свят, човек трябва да се бори със злото в себе си и да помага и на другите да го правят. Но не чрез осъждане, а внимателно, с любов. Надежда винаги има, когато има Любов и Вяра Simple Smile И никога не бива да се отчайваме!

Последна редакция: чт, 09 май 2013, 11:39 от Надето :)

# 410
  • ул. "Мечтание"
Предлагам ви като идея нещо много вкусно с авокадо. Имам рецептата от приятелка, която не знам от къде я има.

Пастет от авокадо, сусамов тахан и сумак

Продукти:
Дозите са за 4 порции
2 плода добре узряло авокадо;
прясно изцеден сок от 1 малък лимон;
3 супени лъжици зехтин;
4 супени лъжици сусамов тахан;
1/4 чаена лъжица канела;
1/4 чаена лъжица смлян кимион;
1/2 чаена лъжица смлян или счукан сумак;
3 скилидки чесън, пресовани;
сол и черен пипер;
1 супена лъжица черен сусам;
Приготвяне:
Плодовете авокадо се разрязват на две по дължина. Отстраняват се костилките и плодовете се обелват от кората. Слагат се в кухненски робот заедно с лимоновия сок и се пюрират. Добавят се зехтинът, сусамовият тахан и подправките. Посолява се със сол и черен пипер на вкус. Сместа отново се пюрира докато стане гладка и придобие консистенция на майонеза.
При сервиране пастета се поръсва с черен сусам.

# 411
  • Sofia
А какво е сумак?

# 412
# 413
Simpatikonia, благодаря ти за рецептата и за видеото, което постна. Наистина ме трогна, както и думите на Надето Simple Smile. Има една книжка на митр. Антоний Сурожский, която се отнася за брака и за любовта. Та сега си припомних едни негови думи в тази книга - че като виждаме злите дела и жестокосърдие на някой наш ближен, да не забравяме, че този човек е като една икона (образ Божий), която заради влагата, лошите условия, в които е била поставена, се е повредила и трудно всъщност може да се види въобще Божият образ, но ако с внимателност, грижа и любов се погрижим за тази икона (така както реставраторите го правят - с лекота и нежност като към нещо безценно с риск да не го повредят трайно), то ще успеем да видим красотата й. Може би той го е казал по-хубаво, но на мен ми е останало в ума така и сега като гледах видеото, се сетих за тези думи.

# 414
Цитат
liese
Вмъкни Цитат
Simpatikonia, благодаря ти за рецептата и за видеото, което постна. Наистина ме трогна, както и думите на Надето . Има една книжка на митр. Антоний Сурожский, която се отнася за брака и за любовта. Та сега си припомних едни негови думи в тази книга - че като виждаме злите дела и жестокосърдие на някой наш ближен, да не забравяме, че този човек е като една икона (образ Божий), която заради влагата, лошите условия, в които е била поставена, се е повредила и трудно всъщност може да се види въобще Божият образ, но ако с внимателност, грижа и любов се погрижим за тази икона (така както реставраторите го правят - с лекота и нежност като към нещо безценно с риск да не го повредят трайно), то ще успеем да видим красотата й. Може би той го е казал по-хубаво, но на мен ми е останало в ума така и сега като гледах видеото, се сетих за тези думи.
много хубаво Hug

# 415
  • Sofia
Аз пък установявам вкусово безразличие към млечни и яйца, а пък месо не мога и да погледна.

Аз вегетарианка съм отдавна, на път съм към веганството..  Whistling

# 416
  • На острова

Аз вегетарианка съм отдавна, на път съм към веганството..  Whistling
И аз така..

Вчера правя пица и както обикновено в последните месеци половината постна, другата половината не. Та в моята половина падна малко сиренце и аз като една параноичка го преместих, където му е мястото, сакън нещо да не ми стане от 1 милиграм сирене..Някак имам чуството, че още съм на пости, много странно. За пръв път си продължавам един вид постите. Явно ми е дошъл момента за такъв вид хранене и тялото ми се чуства добре.

# 417
  • планетата Земя
Само аз ли се радвам на млякото,сиренето и сладоледа  tooth .

# 418
Само аз ли се радвам на млякото,сиренето и сладоледа  tooth .
Спокойно Laughing Не си само ти  Hug

# 419
  • София
 От доста време рядко вкусвам месо, не ми е вкусно, пържоли не понасям от както се помня.. може би няколко пъти в годината нещо с кайма, тази година съм хапнала една хапка кюфте през януари, за да не обидя кумата. Днес отново сме на гости и ще видим какво ще правя, че не искам да ям месо..Иначе рибата не съм я отхвърлила още.  Не съм човек на крайностите, не съм веган или вегетарианец, но консумирам по-малко млечни от един редови вегетарианец, със сигуност:)

Общи условия

Активация на акаунт