Пости 2013 - 2 тема

• 68 488
  • 740
  •   1
Отговори
# 420
  • В царството на игрите:)
Само аз ли се радвам на млякото,сиренето и сладоледа  tooth .
О, и аз им се радвам. И на месото се радвам, макар, че мога да мина и без него. Поста е за постене, а през останалото време хапвам и постно и не постно - както дойде:)))

# 421
Цитат
Milena___
Вмъкни Цитат
Само аз ли се радвам на млякото,сиренето и сладоледа   .
Твърдо не си само ти Wink
Съпругът ми не яде месо вече 12-13 години, опитваше се и мен дълго време да ме откаже като ми обясняваше колко е вредно, но аз не поддавах, хапвах си го в огромни количества. Докато преди 2 години през Великия пост не попаднах на една статия за вредите от месото. Много силно ме впечатли и след поста просто не проядох отново месо. Но риба и млечни и яйца си ям

# 422
Когато постя - постя, а когато не е пост се чувствам свободна да избирам каквото ми се яде от позволената храна. Не съм вегетарианка, но странното е, че заради поста в сряда и петък, и особено заради дългите периоди на пост, за повечето ми познати минавам за ... вегетарианка.

Дори днес една от колежките ми, която отговаряше за обяда, ме успокояваше, че за мен е отделила нещо постно, без месо. Та трябваше да й обяснявам, че Великият пост отдавна е свършил, а и аз всъщност обичам месото (е не чак толкова много, но все пак)  Joy.

Светлата седмица е към своя край, но предполагам от другата седмица отново ще минавам за вегетарианка  Joy

# 423
Незнам кой е веган, кой не е , но по-вкусно нещо от агънцето на пещ ня-ма!!/ и то след близо 2 месеца пост/

# 424
  • София
А след 2 месеца без месо, как е стомаха ви като на 6-ти сте си хапнали тлъстото агънце...

На мен ми се вижда самоубийство да се натъпкаш с месо след 2 месечно лишение. И си мисля че трябва да става плавно захранването на организма с храните, от които си се лишавал...

# 425
  • планетата Земя
desideskata,чак за тъпчене едва ли става дума.Не е престъпление човек да хапне 4-5 хапки крехко агнешко и едва ли ще му стане тежко.Умрели няма след разпостването значи всичко е на шест  Mr. Green .Виж,ако стомаха ти нещо има проблем е друга работа

# 426
Ooo - ми плавно стана- през нощта отговях с яйчица, сиренце и млекце , вечерта бях на пилешко и на следващия ден на агънце. Wink..Не съм се тъпкала
Познавам хора, които седмицата преди Великден не само че ядат без олио,ами са на сухоежбина/ и едни картофи не варят- всичко сухо/ и на Великден са на агне. Ей те тва не мога да го разбера- ама пък нищо им няма newsm78

# 427
  • В царството на игрите:)
А след 2 месеца без месо, как е стомаха ви като на 6-ти сте си хапнали тлъстото агънце...

На мен ми се вижда самоубийство да се натъпкаш с месо след 2 месечно лишение. И си мисля че трябва да става плавно захранването на организма с храните, от които си се лишавал...
Ами агънцето не беше тлъсто, а крехко, а и никога не ми се е случвало да ми стане нещо след като си хапна блажно след пости. Поне за сега Mr. GreenА и не познавам хора, които са имали проблем, а аз познавам доста постещи Peace

# 428
  • София

Ами агънцето не беше тлъсто, а крехко, а и никога не ми се е случвало да ми стане нещо след като си хапна блажно след пости. Поне за сега Mr. GreenА и не познавам хора, които са имали проблем, а аз познавам доста постещи Peace

Идеята ми беше да провокирам мислене за това как се храним и как точно третираме стомаха си. То като са млади хората всякаки неща не им се отразяват, но като минат годинки се оказа,ч е само така са си мислили.

Това е една статия за разделното хранене, но в нея много добре е обяснено какво се случва със стомаха ни при поемане на определени храни.
Аз лично винаги съм се грижила за стомаха си, защото неправилното хранене води до много проблеми в организма - дали сега или след време Simple Smile
http://www.probagreshka.com/razdelno-hranene/

Предварително се извинявам, ако съм оф-топик  Wink

# 429
Христос Воскресе!
 Hug
Да ви поздравя, не можах да се разпиша в тази тема до сега - нямах никакво време Simple Smile!
Господ да дари всички вас и близките Ви със здраве и разум (поне за мен и моите близки за това се моля)!
  bouquet

Темата за здравословното хранене не ми е чужда, но не съвсем за тази тема. А и не е хубаво да си ръзмахваме пръсти, не са минали и десет дни след Великден.

Аз почти не спрях да ям месо в светлата седмица (имам пред вид всеки ден). Това толкова рядко ми се случва, чак се чудя.
Днес с удоволствие ще хапна рибка. Сутринта (без да се замисля) натъпках в устата си една милинка със сирене ... На моменти си се проявявам като голяма бяла птица.

# 430
desideskata, много полезен линк. Благодаря! 

Мисля, че човек трябва да има грижливо отношение към всичко, което го заобикаля, а също и към здравето си (макар че то не включва само стомаха).

Между друго никъде в християнската литература не съм чела за определени "правила" за захранване след пост (може би защото се приема за разбираемо, че и след пост трябва да вкусваме храната с мярка ).

По-скоро съм останала с впечатление, че се препоръчва "рязко" отговяване Laughing. Дори, ако не се лъжа, имаше някакво правило, според което на Пасха, след св. Литургия задължително трябва да се вкуси яйце и сирене, за да се прекрати поста. Не съм сигурна обаче дали това правило не се отнасяше само до монасите... Мисля, че смисъла на правилото беше (ако правилно съм го разбрала), че постещите трябва да покажат, че са постили заради подвига на въздържание, а не затова, че се гнусят от животинските храни.
Ако някой може с точност да цитира това правило, нека го направи.
Аз лично не успях да го намеря в "Правила на св. Православна Църква". Е, вярно е, че рових малко напосоки, но пък може би не го търся където трябва.

Brazilka, ти какво мислиш по въпроса? Има ли такова правило или се заблуждавам?
Лошото е, че съм го чела някъде, а не мога да си спомня къде newsm78.  

Воистину воскресе, Вирхронрав!
С много красиви лаленца си "облечена" - любимият ми цвят лале Hug

# 431
Аз внимавам със захранването, защото една година от лакомия след Богородичния пост се натъпках с агнешко ама доволно и на другия ден ми излезе ужасна екзема на китката на едната ръка, която лекувах доста време. На мен кожата ми е слабото място и при неправилно хранене и прекаляване обикновено там ме удря.
Но иначе не съм крайна и  мисля, че кой както си ги разбира нещата със захранването така да си ги прави. Кой с месо, кой с яйца, аз се захраних с риба

# 432
Дубрутру!
Аз пак по нощите, ама нещо не ме свърта  :lol.
katelinka, агнешкото си е тежичко месо, а насред август в жегите си е направо изпитание за организма.

desideskata,
Скрит текст:
прости ми, че така нахално ще си позволя да кажа нещичко - разделното хранене е чудесен вариант за прочистване на организма, но трябва много да се внимава с него. Има един руски учен физик, професор, на който точно сега му изядох името .... звучеше, нещо като Незнайко и естествено нищо общо няма, та ... Баща ми винаги е бил привърженик на здравословното хранене. Откакто се помня в къщи се чете с томовете здравна литература. Този професор е написал система, както за хранене, така и за раздвижване на тялото на база на познанията си по физика и химия. В предговора беше писал, че две години е бил на разделно хранене, в който период се е чувствал здрав, жизнен и подмладен. Докато не попаднал в токсикологията. Режима изисква стриктно спазване, но според мен не трябва да се прекалява във времето. Или трябва да се правят почивки, за да не привиква организма.
След години лутане сред хранителни режими за себе си разбрах, че най-добро е спазването на поста. Чисти основно душичката, но и тялото се радва. Hug

simpatikonia, благодаря, но заслугата изобщо не е моя. Много са отзивчиви девойките в темата за аватарите  Laughing.
Това правило, за което говориш също не съм го срещала в литература, но пък нашия отец често говори за него в проповед - няма мръсна храна. Никой не ни кара да я ядем, но не бива да се гнусим от нея. Все пак всичко расло на тази земя, всичко родено тук е дошло с Божието допущение и е дар. Даровете не бива да се подритват. Така си мисля с простичкия си мозък.

Днес мисля едни плодове да отразя.

# 433
Виждам, че има леко раздвижване в темата Peace. Трябва да стегнем редиците малко. Блажната седмица свърши и днес е вторият постен ден след Великите пости Laughing.

Нещо не ми остава много време за готвене напоследък, та се отчетох за тези два дни само с една постна червена леща (защото се приготвя буквално за минути) и днес ще си я доям.

Заложила съм и на прясното зеле - тъкмо сега по магазините са пуснали едно много крехко зеле със по-тъмнозелени външни листа... Невероятно вкусно е и салатите са ми предимно на зелева основа, като вариациите ми са според наличните продукти.

Сякаш все още нямам настоение за импровизации върху по-интересни рецепти. Надявам се вие да ме провокирате с нещо интересно Hug

# 434
  • При децата ми
Здравейте!
Много хубава и полезна за мен тема! Simple Smile
Ще кажа само, че постих за пръв път в живота си.Blush Е, вярно, че поста ми беше само една седмица, но все пак за мен това е голямо постижение. От тази година (от този Великден) разбрах, че мога да постя.Embarassed Всъщност аз без месо мога,но без млечни продукти и яйца не мога да изкарам много. Сега съм решила всеки петък да постя. Искам само да попитам олио нали мога да ползвам в ястията? За днес закуската ми беше сусамов тахан с мед, (две лъжци)един банан и малко сурови слънчогледови семки. Обяда ще видя какъв ще е, че съм на работа.

Хубав ден на всички!

Общи условия

Активация на акаунт