Сдружение "Фридрих Шилер" - прием 2013 г.

• 78 929
  • 748
  •   1
Отговори
# 45
Единственото, което мога да кажа като известна "защита" за трудността на някои задачи е това, че има ужасно много деца, които кандидатстват - ако се направи изпит точно като за нивото на децата, вероятно ще го издържат повече деца, отколкото има места и тогава става хептен трудно да се отсеят децата...  Grinning
Ето и един цитат от форума на сдружението.
" Тестът е доброволен и се провежда от екип на Института по позитивна психотерапия – гр. София, в чиито състав влизат психолози и педагози. Тестът се състои от няколко субтеста, които са предназначени да обследват деца в предучилищна възраст и да установят познавателните и адаптивните им умения в бъдеща учебна среда. Субтестовете мерят моторика, абстрактно логическо мислене, концентрация, психична възраст на децата и покриване на знанията на държавно образователните изисквания за съответната възраст. "

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 11:24 от sisi73

# 46
  • София, Младост 2
Хедра, пак да попитам, за да се убедя, че разбирам добре. В 145-то не влизат никакви други деца освен тези от Шилер?

Да. Кандидатите на Шилер запълват всички свободни места за прием в училището и няма други класове, освен шилерските.

(Има единствено една останала групичка от около 10 дечица, които сега са втори клас и които не са към Шилер - но в последните 3 години не са приемани други и когато те завършат 4-ти клас, вече няма да има изобщо не-шилерски деца).

# 47
Пак ще повторя това което написах и в предишни постове по темата: Няма никаква логика или законна "вратичка", която да дава каквото й да е право на това училище да провежда изпити за деца на 5 години, при това върху материал, който е за по-голяма възраст.

# 48
  • София, Младост 2
Оф, за хиляден път да повторя - Шилер НЕ Е УЧИЛИЩЕ. Съответно има право да си провежда каквито иска тестове. Тест за прием в 145 СОУ няма, така че всички законови изисквания са спазени.

Тези тестове са за прием и използване на образователната услуга, която Шилер предоставя - а не за прием на ученици в училище. Стига го дъвкахте това, безумно е да не сте прочели и да нямате идея какво е Шилер и да кандидатствате там.

# 49
  • sofia
Оф, за хиляден път да повторя - Шилер НЕ Е УЧИЛИЩЕ. Съответно има право да си провежда каквито иска тестове. Тест за прием в 145 СОУ няма, така че всички законови изисквания са спазени.

Тези тестове са за прием и използване на образователната услуга, която Шилер предоставя - а не за прием на ученици в училище. Стига го дъвкахте това, безумно е да не сте прочели и да нямате идея какво е Шилер и да кандидатствате там.

Точно така, и децата всъщност завършват по документи 145 СОУ, а подбора все едно се прави за курсисти за обучение по немски език, и не можеш да имаш никакви претенции как да си подбират децата, като искат и по красота ще ги приемат Crazy

# 50
  • София
За това е важно да прецените дали да ги подлагате на този експеримент, защото децата са умни и винаги ще искат да знаят кое не им е било наред и защо не са успели. Тогава незнам какво трябва да им се обясни...

Моята дъщеря не знаеше, че отива на изпит. Казах й, че отиваме на едно място, където деца от различни детски градини решават задачки каквито тя обича. Така избегнах излишното напрежение за детето. Разбра, че са я оценявали след като я приеха и й казах къде ще учи. Според мен ние родителите сме по-стресирани от този изпит и го пренасяме и върху децата. Това, че ги подлагаме на експеримент ми звучи пресилено и зависи от нас как малките ще го възприемат.

# 51
Синът ми отиде с ясното съзнание, че е на изпит. Просто аз съм си директна и назовавам всяко нещо с истинските му имена. Той знае, че ще бъде чудесно, ако го приемат, но ако не стане винаги има и друга алтернатива. Шапка свалям на родителите, които успяват да замаскират собствените си емоции и да представят нещата в розова светлина пред децата. И на мен ми се ще да съм като тях, но рядко ми се получава. Това, обаче не означава, че съм го стресирала. Просто му обясних, че трябва да даде най-доброто от себе си и да се концентрира максимално. Сега не ни остава нищо друго, освен да стискаме палци и да се надяваме Laughing

# 52
  • sofia
Моето дете също имаше ясна представа, че това не е просто игра, а изпит, от който зависи дали ще ходи там на училище. Все пак не мога да го лъжа, че отива просто да си решава нещо, защото той може да реши, че точно сега не му се играе и иска да си тръгне, ако не съм му обяснила важността на събитието. Не е бил стресиран, беше много спокоен и щастлив, дори си пееше.
Elita, все пак при теб нещата са се развили положително, но ако не бяхте приети и детето ти беше с ясното съзнание, че е било сравнявано с други деца, все пак трябва да й обясниш нещо, което да не я засегне и да не я кара да си мисли, че не е достатъчно умна и подготвена.
За мен това е експеримент, защото е  изпит без ясни правила и с голяма доза субективизъм.

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 14:26 от mama-shushi

# 53

За мен това е експеримент, защото е някакаъв тип изпит без ясни правила и с голяма доза субективизъм.
В същност има правила и те са публикувани в сайта на сдружението, но след прочит на форума и присъствието ми на изпита мога спокойно да кажа, че те не се спазват. Остава извода, че приема става по красота за запълване на бройката от деца чиито родители не са членове на сдружението или не са спонсори. Спокойно може да обясните на децата си, че мача е свирен и ако случайно са приети, то те са големи късметлии.

# 54

За мен това е експеримент, защото е някакаъв тип изпит без ясни правила и с голяма доза субективизъм.
В същност има правила и те са публикувани в сайта на сдружението, но след прочит на форума и присъствието ми на изпита мога спокойно да кажа, че те не се спазват. Остава извода, че приема става по красота за запълване на бройката от деца чиито родители не са членове на сдружението или не са спонсори. Спокойно може да обясните на децата си, че мача е свирен и ако случайно са приети, то те са големи късметлии.
Ха-ха, много хубаво го каза! Колкото повече се замислям, все към това заключение ме влече  Laughing
Но, нека добавя, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!

# 55
  • София

Не е съвсем вярно. Наистина има 1-2 деца в клас, които са избрани по различни от другите критерии, но останалите са наистина умни и будни деца, които определено са над  средното ниво.

Друг е въпросът, че много от децата на тази възраст се представят различно на такъв тип "изпити".

# 56
Здравейте, има нещо което не разбрах в деня на изпита, а именно след като излязат резултатите и някой от децата са приети, но не се запишат, как разбират неприетите, че има свободно място newsm78. Извинявам се ако е коментирано и уточнено вече.

# 57

Не е съвсем вярно. Наистина има 1-2 деца в клас, които са избрани по различни от другите критерии, но останалите са наистина умни и будни деца, които определено са над  средното ниво.

Друг е въпросът, че много от децата на тази възраст се представят различно на такъв тип "изпити".
Скъпа Мама Шуши това, че си член или спонсор на сдружението не прави автоматично детето ти тъпо. Напротив. А това, че "има 1-2 деца в клас, които са избрани по различни от другите критерии" потвърждава казаното от мен.

# 58

Сиси, къде точно са записани тези правила .... сайта им е ужасен.

# 59
  • sofia
Здравейте, има нещо което не разбрах в деня на изпита, а именно след като излязат резултатите и някой от децата са приети, но не се запишат, как разбират неприетите, че има свободно място newsm78. Извинявам се ако е коментирано и уточнено вече.

Относно свободните места от незаписали се приети деца, историята не познава  случай, в който да се разбере, че има такива места. Само сдружението си разбира и си определя кое друго дете да приеме. Ако някой са го поканили да се запише понеже се е освободило място да си каже Grinning Това е също много тайно и поради тази причина няма класация на "резерви" или "под чертата"  

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 15:46 от mama-shushi

Общи условия

Активация на акаунт