~ Съла-(С участието на Джансу Дере и Мехмет А. Алакурт) Тема 2 ~

• 96 032
  • 749
  •   1
Отговори
# 705
Гледах клипа на Ваня с Leyla Basak и едва сега установих, че всъщност Leyla Basak е с "плава коса и плаве очи" - баш по мерак на нашето момче.

Но май Мурат хан ааби е излязъл по-голям сваляч newsm78 -
http://www.milliyet.com.tr/Cafe/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay … skiyla%20birlikte

И все пак е могла да избере по-младият от тях и този който повече ще й пасне на зодията й.
Мурат хан е Телец и много ядове ще бере с него /ако все още е с него /.

# 706
  • БГ
Гледах клипа на Ваня с Leyla Basak и едва сега установих, че всъщност Leyla Basak е с "плава коса и плаве очи" - баш по мерак на нашето момче.

Но май Мурат хан ааби е излязъл по-голям сваляч newsm78 -
http://www.milliyet.com.tr/Cafe/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay … skiyla%20birlikte

И все пак е могла да избере по-младият от тях и този който повече ще й пасне на зодията й.
Мурат хан е Телец и много ядове ще бере с него /ако все още е с него /.

Аз доколкото видях тази новина е от м.октомври 2009 година newsm78
Дали по време на снимането на "Съла" не са се разделили,та допълнително да е бил разярен нашият аслан Joy Joy Joy Joy и като капак оня стар козел до Джансуто.... ooooh!
Може нещата да са се променили - нали нашичкият каза,че сърцето му е свободно...
А пък и са го "хванали" в крачка... Crossing Arms през август 2012 г.

# 707
  • Разград

# 708
# 709
  • София
Милена, благодаря ти за интересната информация и ни навестявай по-често  Hug
Говориш за поредица символи във филма. Би ли споделила, кои са другите?
Гледах сериала преди 2 години, когато все още не знаех достатъчно езика. Беше ми много трудно за разбиране както на лексиката, така и на традициите и обичаите. След това, вече когато започнах систематично да превеждам за другата тема, изгледах на части, на части отново. Напоследък, откакто темата тук се разви и вие следите филма, не съм имала много време да си припомням, но все пак да отговоря накратко на въпроса за символите. Може би в последствие ще се сетя за още подробности.
Скрит текст:
За мен лично главното послание на поредицата е в неистовото желание за промяна на нагласите. И ако това е било обозримо в момента на създаването на филма, то сега след 5 години изглежда доста по-различно в настоящата реалност на съседна Турция.
Сами по себе си символите, за които сега ще напиша са именно изразяване на промяната, която на мен ми изглежда като смяна на ролите и утвърждаване на авторитета на жената. И поради тази причина, това е една приказна, преувеличена история. Но затова пък толкова пленителна.
Добре че, започва със запознанство през погледа на про-западно възпитаната и ориентирана жена. Тя видя героя сякаш през погледа на … почитателката/фенката от западния свят… и се влюби от пръв поглед, …. пак по-скоро по разбиранията на жените от западния свят.
Сцената на посрещането на булката с подадената ръка – сключване на съюз между новото и старото. Женихът – си знае задълженията и ги изпълнява според традициите, булката – без да подозира какво се случва, се довери на интуицията си. Двете хванати ръце – съюзът е сключен.
Танцът на сватбата – рейханли – освен емоционалния заряд, всъщност има и значение да официализира според обичая сключеното съдружие между жената и мъжа. И в последствие по време на действието, многократно припомнян точно този момент – за какво точно е сключен съюзът.
Сцената с босилека на терасата – освен посланието за интимност и близост, отново е форма на подсещане за вече изиграния танц на сватбата.
В течение на действието авторите представят промяната в нагласите на героите. И отново в по-голяма степен, и в по-прогресивен аспект у жените. Например – агата колкото и образован и модерно ориентиран да е, винаги в официални случай облича традиционно облекло и се опасва с пояс. Докато жена му – прие някои традиционни привички, но в по-голямата си част не промени начина си на реакция, изказване на позиции, мнение (дори и пред меджлиса), и на смелото, дори безразсъдно и действено поведение. Всъщност тя е представена като инициатора на промените и действията в двойката.
Има една сцена, в която съпругът къпе съпругата си – обичайно, жената чака в дома мъжът и го къпе, особено след като се завърне от битки или от усилна работа… В случая  е ясно, че жената освен за живота на детето си и своя собствен, се бори и с могъщ противник (включително и в персонален план в лицето на свекърва си), който не само отстоява традициите, но и не приема каквато и да е новост, и го прави с лукавост, изобретателност и подлост (отново – традиционни похвати). Водеща роля в противопоставяне на младото поколение на възрастните отново има съпругата в двойката и с тази сцена освен безпределна преданост и загриженост, сякаш се демонстрира и приемане на равнопоставеност или дори водеща й роля.
В края на действието агата е приел повечето от вижданията на съпругата си и много от тях опитва да осъществи изцяло или частично. Ала фактически е видно още от сцената, когато се съгласи да отидат да поискат християнското момиче (сестрата на кръвния му приятел), че поради една или друга причина, на една или друга цена е готов да се … съобрази, дори подчини на разбиранията (нови, модерни, про-западни) на жена си. А в момента на искането на жената за същия този първи приятел – церемонията започва едва след одобрителното кимване на жената на агата. Пак по повод най-близкия приятел на агата – християнин – постепенно в течението на действието той е представен като все по-влиятелен съветник, като в края и дори по основни въпроси на прилагането на обичайните правила на аширета. Т.е. едноличното вземане на решения все повече се подчинява на приемане на съвети отвън, дори на въздействие върху решенията – от страна на съпругата, която фактически е част от света извън общността и на приятеля-друговерец. Та дори се стига до там, че съвета на старейшините се събира в дома … на булката от другия свят.
И все пак – никоя от споменатите промени не биха се случили, ако главният герой не беше ага, водач на аширет, разполагащ с икономическата мощ на фамилията си и с възможността да прилага правото на обичаите. Защото авторите предствят образа на жената като основен носител на разбиранията от про-западния цивилизационен модел – признаването и спазването на основни правила и закона в бизнеса и по отношение на човешките права, в по-голяма степен готова да приеме нов модел на поведение, но едновременно с това … и губеща в икономическо отношение.
Може още и още символи да се посочват, може още и още да се пише за тях и също и по темата за промяната. За сега, … това от мен.
Благодаря за любезната покана, да ви навестявам, с уводолствие бих го сторила, ала … пусто … не стига време. Но, поглеждам в темата, и ако нещичко пак ми привлече вниманието, ще напиша.

Последна редакция: чт, 25 апр 2013, 22:05 от milena d

# 710
  • Разград
Благодаря за любезната покана, да ви навестявам, с уводолствие бих го сторила, ала … пусто … не стига време. Но, поглеждам в темата, и ако нещичко пак ми привлече вниманието, ще напиша.

Ще сме много благодарни, ако по-честичко ни навестяваш и споделяш с нас.

# 711
  • Разград

# 712
С голямо удоволствие прочетох поста на Милена , за каета съм й  благодарна!
Възвърнаха ми се спомени за подобни коментари на традиции и обичай,тяхната символика,които ни правеше  ВZ, когато ни правеше превод в ефир при онляйн гледането на "Любов и наказание".
За мен това беше първо запознанство с народопсихологията в онези крайща на Турция - югоизтока.
Но в ЛиН ,както и в "Щастливи заедно", действието се развиваше в Истамбул, а тук е точно,където нещата са изключително болезнено показани,дори емоционално засилени и подчертани.
Затова и въздействието на филмаът върху мен е силно,за да го гледам с нетърпение и да се хвърля в четенето на хърватски субтитри,както казва Димана с молив и лист в ръка,с зареден преводач на Гугъл и стотици стоп кадри.
А когато свършваше точно с стил сериал,отивах в дизито да си пусна серията на турски,за да вида какво става.
Сега пък го слушам на руски.
Между другото в руските епизоди е играла ножицата и то на доста места.
Не знам дали сте попадали на информация,че сериалът е бил планиран за три сезона,но порази специфичните отношения между Джансу и МАА  не се получило нищо.Може и да греша,защото "преводача" ми е познатия ни  google Как съжалявам,че не запазих линка,ама не исках да се поднови обсъждането на актьорите и личните им отношения.
Филмът ни е пленителен и това само ми разваля удоволствието от гледането.Искам да  вярвам,че такава любов, е способна със силата си да променя света. Независимо от зрялата сивъзраст - обичам приказките за принцовете с бели коне Joy
не гледах тази вечерната 75 рускоозвучена серия - пазя си ги двете за утре - петък - любимия ден от седмицата!.

# 713
# 714
Поглед - убийствено презрителен и ...всичко,което се мъти в главата на Съла... Crossing Arms

# 715
# 716
# 717
# 718
# 719

Общи условия

Активация на акаунт