захранване с глутен-кога, как

  • 10 769
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 2 768
Здравейте мили майчета,
решила съм да захраня моята Дарина с глутен - тя скоро ще навърши 10 м. Проблема е, че тя има Атопичен Дерматит и макар да не е сигурно че е свързан с някаква хранителна алергия ,трябва да бъда много внимателна.
За протокола-още кърмя yes
Четох, че има известен ред, по който е хубаво да се въвеждат глутенсъдържащите храни...
овес, ечемик, ръж и накрая пшеница...
Въпросите са ми следните:
От къде да намеря овес, ечемик, ръж
видях че има овесена каша на Беби но прочетох че била много сладка което не ми се нрави Sad
ечемичена каша май няма Thinking

забравих да попита-ако няма никъде другаде освен в кашите, коя марка ми препоръчвате
къде другаде може да има тези зърнени култури...
И още-с какви количества да започна, да има ли почивка след определен период и пр...
Май съм се вманиачила но нали знаете "парен каша духа" Confused
благодаря ви за помощта newsm51

# 1
  • София
  • Мнения: 481
Ние сме на почти същата възраст и със същия проблем Simple Smile И аз тези дни ще  въвеждам глутена. Смятам да започна с овесената каша на Беби- не всичките Беби са сладки, а дори и да е така, ще го прежаля, защото са добри за алергични дечица. Мисля, че готовите каши са по-лесни за усвояване, защото са частично хидролизирани. Смятам да започна с тази каша, като давам през ден (както въвеждам всяка нова храна по принцип).После мисля да направя домашни овесени бисквитки (от смлени на брашно овесени ядки) и да давам през ден да ги гризка (тя едва ли ще успее, само ще ги смуче най-вероятно). По подобен начин смятам да давам след това ечемик, ръж и пшеница. Сигурно може и по-смело на тази възраст, но аз също предпочитам да се презастраховам.
Овес (овесени ядки) има в магазините Фантастико; ечемик и ръж- също там, но не винаги. Със сигурност всичко ще намериш в диетичните магазини.
Успех  bouquet

# 2
  • Мнения: 2 531
Ми аз не по мое желание захраних с коричка хляб! Вечер слагаме беба на столчето и като ни гледа как ядем си иска .... и понеже и зъби и никнат и дадох една коричка да дъвче.И от тогава какъв рев е за коричката... батко и вчера закусва една филия, такова драпане беше и как мляска... а иначе отказва всичко освен каша и пл. пюре

# 3
  • София
  • Мнения: 18 679
Овес - аз давам фини овесени ядки.
Ръж - също на ядки, от диетичните магазини.
Готови каши не купувам.
А коричката да ти кажа е най-добрата идея.Така ще поеме много малко количество като за начало, а и ще се изкефи - всички деца мрат за хлебец  Crazyhahaha

# 4
  • Мнения: 3 550
Овесени, ечемичени и ръжени ядки съм виждала в магазините за диетични и диабетични храни.

# 5
  • София
  • Мнения: 533
Овесена каша има и на Блевит Simple Smile

# 6
  • Мнения: 4 915
Аз захраних Мариела с глутен на 10-месечна възраст - с фини овесени ядки.
На 14 месеца и при нея се появи нещо като атопичен дерматит - не знам дали е към храна или нещо друго, но обривът се изостря при прием на хистамин-съдържащи храни. Та, понеже доста четох по темата, съветвам те пшеницата и хлябът да въведеш най-накрая.

Пшеницата е сред най-често срещаните алергени, а в хляба се съдържа мая,която също може да провокира реакция.

Можеш да започнеш с фини овесени ядки, след това - с ръжени или ечемичени.
Готови каши също не купувам, правя си домашни. Смилам ядките на блендер на по-едро брашно - така стават също като фините.

А вместо пшеничен хляб, печем на Мариела ръжени питчици - тестото е от ръжено брашно, зехтин, сода и сол. Стават доста вкусни.  Wink

# 7
  • София
  • Мнения: 6 291
Днес си накупих от Фантастико (в кв. Хаджи Димитър) от диетичния щанд просо, елда, овесени, ечемични, ръжени и пшенични ядки. Предполагам има и по диетичните магазини.
Целувки на Дари. Heart Eyes

# 8
  • Мнения: 3 379
Само не схващам защо глутенът има общо с атопичния дерматит? Това е непоносимост към житния белтък, не си спомням да има връзка с атопичния дерматит, но може и да греша.

Копирам от ето този линк: http://www.analytica-bg.com/a_shop/gluten_free/:

Някои хора имат непоносимост към пшеницата или глутена. Непоносимостта към глутена (протеина намиращ се в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса) се нарича Целиакия. Смята се, че организмът реагира на глутена като антиген и задейства имунната система за защита, когато глутенът се поема от червата, което от своя страна води до оток на лигавицата им, което води до намаляване на способността на организма да усвоява ценни хранителни вещества. Симптомите и са анемия, умора, загуба на тегло, стомашни проблеми - подуване, болки, разстройство, повръщане, спазми и намаляване способността за преработка на ключови хранителни съставки. Нарушеното им усвояване води до загуба на витамини, минерални соли и енергия. Тъй като се нарушава храносмилането, може да се появят и хранителни алергии. Това предполага диета със свободни от глутен храни.

Аз лично въведох глутена с хляба. После започнах с фини овесени ядки и готови каши с глутен.

# 9
Ne che e po temata obache......nie sme na 4 meseca i moeto bebche e s Atopichen Dermatit ot glava do peti, kato se pochne ot ujasnoto kolichestvo bebeshki kori na glavata s dosta ugolmena forma, na golqm mastab i se stigne do golemite petna po tqloto, rucete i krachencata. Dermatolog predpisva antibiotik.....no az za sega davam Homeopatia s mehlem kalendula i smradlika.....da moje da mi kajete vie kak lekuvate tova ujasno chudo na prirodata? kortizonovi pasti i antibiotici ... za tqh ne iskam i da chuvam...ako imate druga ideq po vuprosa spodelete za da moga da q obsudq s moqta doktorka, s koqto neumorno se borim.. ooooh!

blagodarq predvaritelno

# 10
  • София
  • Мнения: 2 768
Само не схващам защо глутенът има общо с атопичния дерматит? Това е непоносимост към житния белтък, не си спомням да има връзка с атопичния дерматит, но може и да греша.

Копирам от ето този линк: http://www.analytica-bg.com/a_shop/gluten_free/:

Някои хора имат непоносимост към пшеницата или глутена. Непоносимостта към глутена (протеина намиращ се в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса) се нарича Целиакия. Смята се, че организмът реагира на глутена като антиген и задейства имунната система за защита, когато глутенът се поема от червата, което от своя страна води до оток на лигавицата им, което води до намаляване на способността на организма да усвоява ценни хранителни вещества. Симптомите и са анемия, умора, загуба на тегло, стомашни проблеми - подуване, болки, разстройство, повръщане, спазми и намаляване способността за преработка на ключови хранителни съставки. Нарушеното им усвояване води до загуба на витамини, минерални соли и енергия. Тъй като се нарушава храносмилането, може да се появят и хранителни алергии. Това предполага диета със свободни от глутен храни.

Аз лично въведох глутена с хляба. После започнах с фини овесени ядки и готови каши с глутен.
според това което прочетох когато има някакъв вид хранителна алергия е по-висок и рискът от алергия към глутена!

# 11
  • София
  • Мнения: 2 768
Ne che e po temata obache......nie sme na 4 meseca i moeto bebche e s Atopichen Dermatit ot glava do peti, kato se pochne ot ujasnoto kolichestvo bebeshki kori na glavata s dosta ugolmena forma, na golqm mastab i se stigne do golemite petna po tqloto, rucete i krachencata. Dermatolog predpisva antibiotik.....no az za sega davam Homeopatia s mehlem kalendula i smradlika.....da moje da mi kajete vie kak lekuvate tova ujasno chudo na prirodata? kortizonovi pasti i antibiotici ... za tqh ne iskam i da chuvam...ako imate druga ideq po vuprosa spodelete za da moga da q obsudq s moqta doktorka, s koqto neumorno se borim.. ooooh!

blagodarq predvaritelno
ами ние мажем с елидел който не е кортикостероид но проблемът му е че тубичка от 15 гр е 40 кинта и отгоре. а като и ние се бринем от главата до петите тази туба отива за 1 седмица.

# 12
  • Мнения: 3 379
според това което прочетох когато има някакъв вид хранителна алергия е по-висок и рискът от алергия към глутена!

Да бе, хем и аз чета, ама блея... Сори

# 13
  • София
  • Мнения: 2 768
благодаря ви момичета за отговорите newsm51
Пух, моля те кажи ми по каква рецепта ще правиш бисквитките.
Белинда, предполагам че смляни ги даваш ядките, нали? под формата на кашичка ли? а какво друго слагаш в нея?
Теа, мерси за отговора и целувки на малкия сладур  remybussi
Фриисоул, значи има два вида ядки-фини и едри (които се смилат и стават като фините) така ли? и ако купя фини няма нужда да меля? а по каква рецепта после ги правиш кашите?
Ваня, целувки на малкия емчо!
Поздрави на всички момичета и мноого целувки на бебоците им Simple Smile

# 14
  • София
  • Мнения: 481
Рецептата е на Хедра (но вече не помня темата, откъдето съм я копнала  Embarassed)  :
1ч.ч готова бебешка каша
1ч.ч брашно
3с.л. олио или зехтин
около половин чаша студена вода
Смесват се сухите неща,добавя се олиото и по малко от студената вода,докато стане на тесто.Омесва се за кратко,точи се на кора,изрязват се бисквитки или направо с ножа на квадратчета и се пече 15-тина минути на 200 градуса във фурната.За половин час става готово от началото до края.
Мисля като за първи път да ги направя с овесена каша и царевично брашно, пък дано стане  Grinning

# 15
  • София
  • Мнения: 18 679
Белинда, предполагам че смляни ги даваш ядките, нали? под формата на кашичка ли? а какво друго слагаш в нея?
Когато Ники беше малък, правех кашите така - накисвах ядките от предната вечер в студена вода/така по-добре се усвояват полезните им съставки/, на другата сутрин подгравях сместа и варях към 5 минутки/когато са били накиснати ядките са почти готови и се варят много кратко/.После задушавах под похлупак още няколко минутки и смилах в робота заедно с плодове.След като захраних с млечни, започнах да правя кашите с масло и сирене, със сирене и плодове, сега вече с мляко и мед понякога.От скоро не ги смилам, а само ги намачквам с един ръчен пасатор/прилича на лъжица с дупки/, но съвсем цели не ги давам все още, защото дори и да ги глътне детето, после ги намирам цели в памперса - значи не се усвояват добре цели.

# 16
  • Мнения: 1 014
Момичета, а знае ли някой каква е разликата между ядките (овесени, ръжени или ечемичени) и съответните такива на зърно. Аз мисля, че преминават някаква обработка, но каква точно newsm78? И не е ли по-добре да се дават каши от смлени зърна, а не от ядки, предвид желанието ни да храним децате си с възможно най-необременени от химия продукти. Или може би от тази преработка стават по-лесно усвоими? Просто не съм на ясно, купила съм ръж на зърна, да търся ли ръжени ядки?

# 17
  • София
  • Мнения: 533
Мами, дали вече мога да дам на сина ми, който след два дни навършва 8 месеца, каша от овесени ядки или още е рано?

Последна редакция: нд, 29 яну 2006, 22:52 от Tea_

# 18
  • София
  • Мнения: 481
Твърди се, че след 6-ти месец храносмилателната система е достатъчно зряла, за да може без проблем да се приеме глутена. За деца, фамилно обременени или проявили някаква алергия- след 8-ми месец .

# 19
  • Мнения: 4 915
Фриисоул, значи има два вида ядки-фини и едри (които се смилат и стават като фините) така ли? и ако купя фини няма нужда да меля? а по каква рецепта после ги правиш кашите?

От овесените има два вида - фини и едри. От ръжените, пшеничните и ечемичните са само едри ядки - смилам ги на блендер /или кафемелачка/, за да стават по-бързо при готвене.

Правя ги така - могат да се накисват от предната вечер във вода, а може преди готвене да сложиш 1-2 супени лъжици във вода - да ги покрива малко, вариш на котлона и бъркаш. После добавяш по желание масло/зехтин; сирене; плод; кашкавалче.

Цитат
Момичета, а знае ли някой каква е разликата между ядките (овесени, ръжени или ечемичени) и съответните такива на зърно. Аз мисля, че преминават някаква обработка, но каква точно ? И не е ли по-добре да се дават каши от смлени зърна, а не от ядки, предвид желанието ни да храним децате си с възможно най-необременени от химия продукти. Или може би от тази преработка стават по-лесно усвоими? Просто не съм на ясно, купила съм ръж на зърна, да търся ли ръжени ядки?

Ядките са обработени термично - с пара и под налягане зърна, които при обработката се разпукват и после се готвят много по-лесно и бързо - омекват. Няма химии при обработката. Бих те посъветвала да купиш ядки, наистина ще са по-лесно усвоими.

Последна редакция: пн, 30 яну 2006, 10:32 от Free Soul

# 20
  • Мнения: 4 915
Мами, дали вече мога да дам на сина ми, който след два дни навършва 8 месеца, каша от овесени ядки или още е рано?

Аз изчаках да стане на 10 месеца, най-вече повлияна от тази статия:

Цьолиакията е заболяване, при което употребата на храни, съдържащи пшенично брашно и други житни растения (или иначе казано, съдържащи глутен, заб. моя), причинява по неизяснен начин атрофия на лигавицата на тънкото черво. Това води до намаляване активността на ензимите в червото, поради което се нарушава способността за всмукване на храните. В ранно детство заболяването се нарича цьолиакия, а при възрастните най-популярно е глутенова ентеропатия. Среща се най-често в ранното детство, когато се преминава от млечна към въглехидратна храна (ако това преминаване към глутеносъдържащи храни стане преди 10-ия месец, стомашно-чревният тракт не е достатъчно зрял, за да се справи с глутена, заб. моя) и в четвърто-пето десетилетие от живота.
По отношение на причините се обвинява един ензимен дефицит, предразполагащи генетични фактори, подкрепени от данни за фамилно разпространение на заболяването, имунен дефицит, нарушен дисбаланс в имуноглобулинния състав на храносмилателния тракт (имуноглобулините се съдържат в коластрата и зрялото майчино мляко, особено IgA, заб. моя) и пр. Основният симптом на заболяването е диарията. Тя е свързана с неразградени масти преди всичко. Може да настъпи и без приемане на мазнини в храната. Отслабването е другият съществен признак – губят се по 10-15 килограма, подуване на корема, газове, слабост, лесна уморяемост, електролитни нарушения в белтъчния метаболизъм, отоци, включително и вода в стомаха.
Основното лечебно мероприятие е безглутеновата диета. От храната се изключват под всякаква форма пшеница, овес, ечемик, просо, бял хляб, сладкиши, житни каши, кремове, марципани, пудинги, малцови екстракти, консерви, съдържащи нишесте, боза. Мазнините трябва да се премахнат или да се ограничат до 40 грама дневно. След подобряване на състоянието се дават в нормалното количество. От въглехидратите се разрешават царевица, соя, ориз, елда, сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко, извара, яйца.
Много е важно диетата да е много богата на витамини, желязо и електролити. Лечението е строго диетично. При правилно провеждане резултатът от него настъпва от 2-3 седмици до 2-3 месеца. Ако се спазва безглутенова диета, човек няма проблеми. Най-малкото й нарушаване води до влошаване на състоянието.

Д-р Георги Попов, гастроентеролог. Завежда гастроентерологичното отделение в Многопрофилна болница “Пловдив”, за в. “Марица”


Разбира се, това бе мое решение. Можеш да почетеш още и да прецениш кога да въведеш глутена.

Последна редакция: пн, 30 яну 2006, 11:54 от Free Soul

# 21
  • София
  • Мнения: 6 291
Ядките са обработени термично - с пара и под налягане зърна, които при обработката се разпукват и после се готвят много по-лесно и бързо - омекват. Няма химии при обработката. Бих те посъветвала да купиш ядки, наистина ще са по-лесно усвоими.
Мен също ме интересуваше това, затова едно голямо благодаря и от мен!   bouquet

# 22
  • Sofia
  • Мнения: 1 263
Аз захраних с глутен случайно преди около седмица. Бяхме на гости и беба изяде овесените ядки на домакинята Laughing/тя има стомашни проблеми и това трябва да яде/. И не само да опита, а изяде цяла паничка Rolling Eyes. Ядките бяха страхотни-казаха ми, че ги има на пазара на Ситняково. Немски, в едни сини пакети като брашно...много фини/как само го обясних Laughing/. Ако някой знае къде другаде могат да се намерят?
 Иначе след това купих бисквити и кус-кус на Плазмон. Беба много ги хареса. Особено кус-куса...Така, че не можахме да изчакаме да станем на 10 месеца, както го бях планирала Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт