Предстои ми лапароскопия - тема 7

• 139 306
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
Благодаря за отговорите  bouquet
Мисля,че лапарото ще бъде диагностична,което по думите ви предполага по-бързо възстановяване  Peace
Надявам се скоро да докладвам  Hug

# 631
  • София
Здравейте, намърдвам се при вас малко Simple Smile

Предния ми цикъл стимулирахме с Фемара и след като ми дойде на 3-тия ден, док. видя течност в тръбата, както и киста на ЖТ. Изписа ми хапчета за кистата и каза да отида да ме види пак като ми дойде след терапията. Не коментира течността, защото преди това поне 10 прегледа съм минала и не се е видяла.

Тъй като прочетох всичко което можах за хидросалпингса, много жени са го получили след стимулация на яйчниците. (имам изследвания негативни за Хламидии)

Аз реших да запазя час за д-р Попов, да ме огледа и той и ако трябва да направим лапароскопия.

Чудя се обаче дали не е по-добре да направя първо ЦС, за да се констатира 100%, че имам хидросалпингс или няма особен смисъл?

Притеснявам се също, че тази течност е от хидросалпингс и сега на прегледа при Попов може да не се види, тъй като пия ОК за кистата, да ме успоки, че го нямам, а аз всъщност да го имам и всеки опит да забременея да ми е неуспешен.

Ако може да споделите как преминава първия преглед при Попов?
А при положение, че този цикъл няма да имам овулация, заради ОК, може ли да се направи операцията във всяко време на цикъла?

п.п. Забравих да напиша, че преди стимулацията имам направена хидротубация (както и хормонални изследвания, спермограма и всичко както си му е реда) - една напълно проходима тръба и една запушена още откъм матката (правих я с пълна упойка и мисля, че спазъм почти няма как да съм направила). С док.  решихме, че ще дебнем фоликул откъм отпушената тръба и точно така стана - един единствен фоликул от отпушената тръба с Фемарата.

Също така ще ми е много полезна актуална информация за цената на лапароскопията във Вита за премахване на 2-те тръби (мисля, че това е максимума, който може да се наложи ако и в двете тръби имам хидросалпингс). А някой да се е оперирал по фонд за допълнително здравно осигуряване (с точност Уника)?

Благодаря ви много предварително за отговорите! Възхищавам ви се от смелостта от операцията, аз съм си бъзла, но ще се подложа ако знам, че е нужно.

Аз лично не се притеснявам да имам запушени тръби/тръба, защото така или иначе ще стигна до инвитро, само искам да знам имам ли или не хидросалпингс, който ще ми обрече процедурата.

Последна редакция: чт, 21 апр 2016, 18:04 от Brayda

# 632
А при положение, че този цикъл няма да имам овулация, заради ОК, може ли да се направи операцията във всяко време на цикъла?
Попов не е от многословните лекари, но е пунктуален и вежлив, според моите впечатления. Прегледите са със записан час, но често се закъснява и влизаш около 60 мин. след предварително записания час. Прегледът трае около 15 мин. Можеш да го питаш каквото се сетиш, ще ти отговори на всичките въпроси, без да се сопва. Цената на прегледа мисля, че беше около 50 лв.
На мен ми каза, че лапароскопията може да се направи по всяко време от МЦ, но аз бях на преглед при него, точно преди да ми дойде и предпочетох да изчакам още 2 седмици, за да извършим манипулацията 2-3 дни, след като кървенето ми е спряло, защото бях чела от различни източници, че така е най-правилно.

Също така ще ми е много полезна актуална информация за цената на лапароскопията във Вита за премахване на 2-те тръби (мисля, че това е максимума, който може да се наложи ако и в двете тръби имам хидросалпингс). А някой да се е оперирал по фонд за допълнително здравно осигуряване (с точност Уника)?
Конкретно за премахване на тръбите - не знам, но предполагам, че ще е същото или с пренебрежимо малка разлика, спрямо лапароскопска интервенция за каквото и да е.
Аз бях с направление от личната лекарка - освен него, заплатих общо 1000 лв. отгоре.
Да, има опция и да се оперираш, като всичко ти се покрива от фонд - момичето, с което бях в стая, се възползваше именно от тази опция, но не знам подробности. Трябва да попиташ на рецепцията на "Вита" - те ще те упътят. Peace

# 633
Чудя се обаче дали не е по-добре да направя първо ЦС, за да се констатира 100%, че имам хидросалпингс или няма особен смисъл?
Ако ще правиш лапароскопия, то цветна снимка не ти е нужна. Но задай този въпрос и на д-р Попов. Аз също съм с много добри впечатления от него като лекар. Аз не съм чакала за преглед при него повече от 30 мин. Като самият преглед преди беше 30 мин, но сега май са започнали да записват часове през 15 мин. Ако хидротубацията вече показва запушена тръба цветната снимка сякаш е излишна и трябва направо да се действа.

Притеснявам се също, че тази течност е от хидросалпингс и сега на прегледа при Попов може да не се види, тъй като пия ОК за кистата, да ме успоки, че го нямам, а аз всъщност да го имам и всеки опит да забременея да ми е неуспешен.
Имаш ли снимки на течността от ехографа? Ако имаш носи ги, ако не - следващият път поискай да ти разпечатат находката на лист. Да, напълно е възможно да не се види.

Първият преглед е да си разкажеш гинекологичните перипетии и да си покажеш епикризите и изследванията. Направи ми впечатление, че докато обяснявах той задаваше доста смислени въпроси и явно слуша внимателно (не всички лекари са така). Четеше подробно епикризите ми. Обсъждахме какво реално се е случило с мен, защото писанията по епикризите не винаги отговарят на истината. Също ми обясни какво всъщност е станало с мен, защото аз бях доста объркана. Но с думи прости ми обясни и внесе яснота.

Предполагам - Да.

п.п. Забравих да напиша, че преди стимулацията имам направена хидротубация (както и хормонални изследвания, спермограма и всичко както си му е реда) - една напълно проходима тръба и една запушена още откъм матката (правих я с пълна упойка и мисля, че спазъм почти няма как да съм направила).
Носи си всички тези изследвания - всичко. И ти препоръчвам да зададеш горните въпроси направо на него. Доста смислени и логични са ти въпросите.

Цената за лапарото можеш да го видиш на сайта на клиника Вита.

ПП И друго се сетих: изключи всички полово-предавани болести. Освен хламидия има още микоплазми и уреаплазми, като последните са известни и като по-малката сестра на хламидията. Протичат безсимптомно. Ако ще правиш лапаро първо изключи и тях и тогава лапаро.

Последна редакция: чт, 21 апр 2016, 19:31 от Magdalena1978

# 634
  • София
Много благодаря за отговорите.
За съжаление всички изследвания са ми в инвитро клиниката и ще трябва да отида без тях. Надявам се да се визуализира течността.
Ще пусна кръвни за уреоплазма и микроплазма ако ми ги назначи, може да ми ги пусне и той с микробиология ако ми вземе.
Надявам се да ме изслуша и да ми каже адекватно какво да правим.
Дано не чакам много за прегледа.

Вече имам час за другата седмица.

П.п. Ако мъжат ми си е правил микробиология на еякулат и за хламидии, микоплазма и уреоплазма са му отрицателни, при мен може ли да ги има? Заедно сме от 11г, имаме едно дете и не се пазим вече повече от година отново?

# 635
П.п. Ако мъжат ми си е правил микробиология на еякулат и за хламидии, микоплазма и уреоплазма са му отрицателни, при мен може ли да ги има? Заедно сме от 11г, имаме едно дете и не се пазим вече повече от година отново?
От доста години сте заедно наистина. Имаш родено детенце.
Принципно отрицателните резултати при единият партньор не гарантират отрицателни резултати при другият. Ако инфекцията се е качила много нагоре при жената е възможно тя да я има, но тя да не може да зарази мъжът си. Ако при теб има проблем с тръбата мисля, че все пак е добре да се презастраховаш. Може да направиш PCR тест на ендоцервикален секрет и да го занесеш в Геника. Другият вариант е с култивиране. По-евтино излиза, но и е малко по-ненадежден. Ако имаш някаква подобна инфекция лапароскопията няма да те излекува от нея, а само ще се разнесе повече, т.е. проблемът остава нерешен и вероятно би се задълбочил.

# 636
  • София
Благодаря, аз вече се ориентирах да пусна Хламидии, Уреоплазма и Микоплазма в геника и да направя генетични изследвания за тях.
Нямам представа колко струват и за колко дни излизат, дано всичко да стане в този ми месец (днес ми е 5-ти ден от МЦ).
Ще помоля Попов да ми вземе секрета, за да не трябва да ходя на още един АГ, иначе ще попитам в Геника дали могат там да ми вземат секрета, предполагам е хубаво да се вземе поне на 3-4-5 чист ден, но и за това ще попитам. Също така се чудя, като часа ми за Попов е вечерта, дали секрета в среда може да почака до другата сутрин да го занеса, но ще звънна днес в лабораторията и ще попитам.

Със сигурност не искам да ми се качи инфекция ако я имам, не бих поела риск, искам всичко да знам, за всичко да съм сигурна. Още след хидротубацията, доктора трябваше да ми пусне поне това, за да отхвърлим като причина за запушването, за да се знае дали 100% това не е причина за незабременяването ми.
За хидросалпингса съм съгласна, че от хидротубация няма как да се види, но поне можеше тези изследвания да ме насочи да пусна. Знам със сигурност, че ги изследват преди инвитро, може би защото не правих инвитро, не ми ги е пуснал.

# 637
На мен ми е болна тема, че често се пренебрегват пълните изследвания за всички полово-предавани болести и директно се правят цветни снимки и хидротубации. Тези изследвания са едни от първите, които се пускат при липса на бременност, защото са и най-вероятната причина за това. При моят опит аз си настоявах да ми вземат секрет, иначе щяха да пропуснат този важен момент.

Ако ще пускаш в Геника е много важно наистина да е на чист ден. Дори изчакай 4-5 дни след края на МЦ. На мен така веднъж ми се провалиха едни тестове. Обадиха ми се да ми обяснят, че тъй като има все още остатъци от МЦ отрицателните резултати не са съвсем категорични. Така че по-добре да се презастраховаш, да изчакаш повечко дни, ако трябва да отидеш на друг АГ, за да ти вземе секрет сутринта, но всичко да е направено като хората. И принципно не е добре пробите да престояват. Организирай си това отделно. Зная, времеемко е, но аз така платих едни доста пари за PCR тест и се оказа, че заради някакво малко количество кръв резултатите не са съвсем меродавни.

# 638
  • София
А всъщност генетичния тест в геника е само със секрет нали?
Сега виждам, че работят до 19ч, а моя час за Попов е в 18:15, ако не чакам много и ми вземе секрета, може още същия ден да отида да дам секрета.
Иначе погледнах цените в Геника за този тест  - Хламидия, микоплазма и уреоплазма - 60лв, а разширан пакет - 72лв, определено не е по-скъпо от обикновените тестове с кръв или секрет в обикновените лаборатории.

А за причината да не ми ги пусне, явно не ги пускат при разните там по-леки процедури, а само ако се стигне до инвитро/икси.

Силно се надявам да са ми отрицателни, днес цикъла ми приключи, прегледа ми е на 27-ми при Попов, но ако преценя в понеделник - вторник мога да пусна изследването, преди прегледа, за да съм сигурна, че ще е готово по-скоро.

Още един път благодаря за информацията, ще кажа какво е станало.

поправка:
Сега звъннах в лабораторията, препоръчаха ми ДНК тестове за трите и Ig G тест за хламидия. Секрета не трябва да е в среда и може да пренощува в хладилник, защото за ДНК тест не е важно дали са мъртви или живи клетките, ако ги има. Резултатите стават за 1 ден.

Последна редакция: пт, 22 апр 2016, 10:50 от Brayda

# 639
  • Сливен
Момичета здравейте да попитам и тука знам че въпроса ми не е мн по темата но никъде не можах да намеря отговор на въпроса ми.На 19.04 ми правиха коремна операция за премахване на киста.Коремна защото преди три години ми правиха лапаро но след нея последва перитонит.Съответно след коремна няма как да направят лапаро и затова с коремна ми махнаха кистата.И така въпроса ми е имах поставен дрен но той спря да отделя и на втория ден го махнаха.От три дни много ме боли щипе и пари раната от дрена а и имам хематон където е доста подуто мястото.Ходих преди една седмица на хирург той ми гледа операцията и раната от дрена и той установи хематона и каза че ще се разорбира.Някой от вас сблъсквал ли се е с такова нещо като хематон до колко време ще се разорбира и това парене и щипане на раната от дрена на какво се дължи.Благодаря ви

# 640
  • София
fair wind_82 - aз не мога да помогна, дано се включи някой.

Да дам ъпдейт за мен - направих всички изследвания - нямам нищо (хламидии, микоплзма, уреоплазма и имам чиста МБ).
Бях на преглед при Попов и той настоява преди лапарото да направя ЦС, това е в противоречние с мнението на моя репродуктивен доктор, още повече че имам скорошна хидротубация.
Постави ме пред решението - какво искам, операция и да слушам моя доктор или ЦС и да слушам него. Доста скомфузна ситуация.

Според моя доктор, това което се вижда на ехографа дори и да не е хидросалпингс, то е някаква тип киста/джоб с течност в малкия таз над матката, около тръбата и при всички случаи трябва лапаро, защото не може да остане там.
Според Попов може да не е хидросалпингс, за това да направя ЦС, за да се види дали е или не е хидро, но не каза нищо ако не е как ще се действа, каза, че ако не е хидро може да ми спести операция....

Тъй като аз не понасям болки, ЦС трябва да мие  с пълна упойка и много се колебая дали си засужава цялото това нещо.
Но накрая така излезе от прегледа, че ако искам Попов да ме "оправи", трябва да направя ЦС при него преди лапарото, а ако не искам да е той, да си ходя при друг.

Останах наистина доста озадачена от прегледа, мнението и нещата. Не отричам, че е добър, аз за това го избрах, дори все още искам той да ме оперира, въпроса е, че не разбрах дали всичко това ми го каза, защото искаше да опонира моя доктор или защото е много нужна тази ЦС като цяло.

# 641
Brayda, д-р Попов те е насочил към вариант ЦС, защото от нея ще се видят нещата най-добре и може и да "отървеш" операцията, но пък може на 100% да се потвърди че си за операция. От страни погледнато: за пореден път той се доказва като лекар, който преди всичко щади организмът на пациента и предлага нещата да се проверят и чрез цветна снимка преди да преминеш на такава операция. Все пак това е операция, пълна упойка, дупчене и т.н. Най-лесно му е да те оперира, но иска на 100% да е сигурен, че наистина си за операция. Аз не виждам нищо лошо в това.

Той има достатъчно голям опит (над 20 години), така че можеш да му се довериш според мен. Има доста случаи при които чрез хидротубацията уж нещата са ОК, а в крайна сметка не са. Има и обратните случаи - уж нещата са много зле, а на лапароскопията са ОК. Според мен довери се на преценката му.

А защо пълна упойка преди ЦС? Слагат лидукаин (ако не греша точното изписване) - местна упойка и така правят ЦС. Радвам се, че всички други изследвания са ОК Simple Smile

fair wind_82, възможно е да е има някакво замърсяване. Моят проблем с дрена беше по-голям - аз напълних цял дрен и половина с кръв и бях ошашкала лекарите, чак пак ме бяха включили на системи. Общо взето загубих доста кръв, но иначе се чувствах добре и си ставах, въпреки че кръвта шуртеше от мен (това при коремна операция, че да не се шашкат другите с лапароскопия).
Предполагам, че може да отидеш и при личната лекарка и тя също би могла да ти помогне.

Последна редакция: пт, 13 май 2016, 12:23 от Magdalena1978

# 642
  • Сливен
Момичета да ви попитам.След операцията три дена имах кървене което ми казаха да го броя за цикъл.А сега ми закъснява.При лапарото ми дойде ва датата.При операцията от пертонит ми дойде чак на 53 ден и то го стимулирах ме( перитонита беше гинекологичен).

# 643
  • София
Magdalena1978 - 5-ма доктори (вкл. Попов) виждат киста/джоб/балон пълен с течност до тръбата ми (над матката точно) и едното предположение е хидросалпингс, другото предположение е някаква си киста (забравих вида), която дори и да не запушва тръбата стои в малкия таз, точно над матката.

Аз съм ок да направя ЦС, за да си спестя лапаро ако не е хидросалпингс, но според всички други доктори, дори и да не е хидросалпингс, тази киста не може да се остави там, защото може да се спука и да причини други неща, а и не знаят течността вътре в нея въобще каква е. Тя не е особено малка - 3.5см е.

Аз самата също смятам д-р Попов за професионалист, но не се сетих да го питам ако ми спести лапаро и не е хидросалпингс, то какво е и така ли ще остане.

Другото което е, аз лично съм наясно, че освен лапарото, друго 100% точно няма. Т.е. има доста случаи с неясни резултати от ЦС. На мен ми предстои инвитро и не искам дори да има и 1% шанс, това да е хидросалпингс. Не знам кой доктор, независимо колко е опитен може да ме увери само по ЦС, че това не е хидросалпингс, защото грешки стават, приемам ги, наясно съм с тях, но от това зависи успеха ми да забременея, а аз съм човек, който трудно се доверява на доктори като цяло.

И пак казвам, аз не съм недоволна от доктора, просто не мога да му схвана логиката за тази ЦС, защото може би не ми даде обяснение ако не е хидросалпингс какво ще го прави това образувание пълно с течност над матката и до тръбата ми и как то може да се отрази ако не го пипаме на една бременност. Аз отидох с идеята, че и той ще е съгласен заедно с всички други, да се започне с диагностична лапаро и ако се наложи да премине в оперативна.
Може би грешката ми е, че му казах, че посещавам друг репродуктивен специалист и че неговото мнение е като моето.

А защо пълна упойка на ЦС? Ами защото 100% едната ми тръба е запушена, другата евентоално и тя е запушена от хидросалпингс, а аз на първия ми опит за хидротубация, още преди да сложат течността, припаднах от болката от катетъра. - страхлива съм, нисък праг на болка, определено не бих си го причинила без пълна упойка. И д-р Попов ми се посмя за желанието, но ще го уважи, аз иначе бях категорична, че няма да направя ЦС. Wink

п.п. познавам 2 жени, на които без дори ЦС или хидротубация, той им е предложил диагностично лапаро като най-дигурно преди инвитро да погледне как е положението. А при мен, при наличие на проблем, видим и неизчизващ вече 3 седмици на ехографа, той смята че не трябва да се прави лапаро.
Това ми беше много странно, защото бях сигурна, че веднага ще иска да ме оперира. А и на вс. отгоре не можа да ме убеди, че това което ми препоръчва е най-логично Simple Smile

Последна редакция: пт, 13 май 2016, 14:18 от Brayda

# 644
  • От Луната
Брайда, аз имам и ЦС и диагностично лапаро. След като имаш предпоставки за лапаро, бих си спестила ЦС. Все пак вече има диагностика и не е нужно да търпиш повече болка, отлагане и т.н. за да спестиш, нещо което реално няма да спестиш така или иначе.
И аз съм потресена от това как се правят ЦС и други такива процедури без МБ. Слава Богу съм в клиника дето много държат на тези неща  Praynig
При мен нещата протекоха по следния начин. Декември правих ЦС за проходимост. На нея се видя, че тръбите ми са с много нагънат ход, след второто неуспешно ИНСЕ док предложи да направим диагностично лапаро, защото нямам инфекции, но тръбите не изглеждат добре и това че пропускат под налягане, не означава нищо ... и така стигнах до лапаро. Това е реда обаче, да има предпоставки за лапаро, а не е заместител на ЦС.

Лапаро се прави до 12ти ден независимо дали ще има О. Става дума за лигавицата, да се огледа преди да се е преобразувала. Да се направи офис хистероскопия ... не ги пропускайте тези неща.

Общи условия

Активация на акаунт