Автоимунен тиреоидит на Хашимото (28)

• 76 902
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
здравейте, днес минах ехография на щит.жлеза-нормални размери и структура,но малка киста в ляво с размери 3/3мм.За сега уж нямам хашимото ,но анти ТРО над 1000.Това означавали ,че скоро ще го развия, а и тази киста?

# 556
здравейте, днес минах ехография на щит.жлеза-нормални размери и структура,но малка киста в ляво с размери 3/3мм.За сега уж нямам хашимото ,но анти ТРО над 1000.Това означавали ,че скоро ще го развия, а и тази киста?
Кистата е малка и ще я следиш на какъвто период ти е казал докторът.
Високото Анти тро е показател, че е започнал автоимунен процес, но дали ще се отключи заболяване и кога - не се знае. Просто трябва да проследяваш ТСХ на определен от доктора период.

# 557
Добре, а какво в крайна сметка е най-характерния показател на Хашимото?

# 558
Добре, а какво в крайна сметка е най-характерния показател на Хашимото?
Доколкото разбрах, Блу - общата клинична картина.
Сами по себе си антителата не дават отговор дали се касае за Хашимото или не и затова при някои случаи е много трудно още в началото да се постави диагноза, а при други това става лесно, ако е разкрита цялата клинична картина - ехограф, симптоми, хормонални изследвания.
Когато са само повишени антителата не може да се каже дали се касае за Хашимото или не.
Има случаи на скрит тиреоидит - с хормони и антитела в норма.
Изобщо, състоянията и заболяванията на щитовидната са много.
Днес научих за още едно, за което не бях чувала. Тиреоидит на Де Карвин, който се отключва след вирусна инфекция с хиперфункция на щитовидната, който не се лекува с хормони и тиреостатици, а с аспирин и витамини в леки форми, а в по-тежки форми с кортикостероиди. Може да последва и спонтанно излекуване от 3 до 6 месеца, или жлезата да премине в хипофункция за цял живот.
http://www.hapche.bg/sastoyaniya-i-zabolyavaniya/podostar-tireoi … erven-de-quervain

Аз примерно нямам Хашимото. Като trada 2 години поддържах високо Анти тро. Започна с резултат 300 и се покачи на 600. В заключенията ми пишеше - Вероятен автоимунен тиреоидит. Хормони в норма. Изменения в структурата на щитовидната жлеза, както при автоимунен тиреоидит.
Две години след това се отключи заболяването с ниско ТСХ и високи Т4 и Т3 - Диагноза Хашитоксикоза - Тиреотоксикоза (Базед)
Последваха и възлови образувания, които са типични за Токсикозата.
Изобщо, в самия ход на заболяването се изяснява, за какво се касае на база ехограф, поведение на жлезата през месеците, хормони, антитела, симптоми.

# 559
Признавам, че пак не ми се изясни достатъчно, но това е без значение. Отдавна се отказах да търся точен отговор " какво е Хашимото". Явно е вид автоимунно тиреоидит /АИТ/, а не всеки АИТ е Хашимото. Но наличието на един от признаците като повишени АТ, стойности на хормони извън норми, наличие на възли или нехомогенна структура на жлезата са показател за проблем, който трябва да се следи.
От друга страна, винаги съм се опитвала да не отдавам огромно значение на автоимунния си тиреоидит, просто си пия отговорно хормона, следя ТСХ, възелчето и избягвам излишно филмиране, защото каквото и да ми има, страховете само ще го подхранват.

# 560
Признавам, че пак не ми се изясни достатъчно, но това е без значение. Отдавна се отказах да търся точен отговор " какво е Хашимото". Явно е вид автоимунно тиреоидит /АИТ/, а не всеки АИТ е Хашимото. Но наличието на един от признаците като повишени АТ, стойности на хормони извън норми, наличие на възли или нехомогенна структура на жлезата са показател за проблем, който трябва да се следи.
От друга страна, винаги съм се опитвала да не отдавам огромно значение на автоимунния си тиреоидит, просто си пия отговорно хормона, следя ТСХ, възелчето и избягвам излишно филмиране, защото каквото и да ми има, страховете само ще го подхранват.
Ами сама си си отговорила. Точно това имах предвид и аз.
Когато попитах, последно каква диагноза имам - вероятен автоимунен тиреоидит, Хашитоксикоза или Тиреотоксикоза, а на една от диагнозите пишеше, че имам рецидив при Базедова болест, получих отговор - Касае се за едно и също.
Да, не всеки автоимунен тиреоидит е Хашимото.

Надявам се това ще изясни някои твои въпроси:

Видове хипотиреоидизъм:
Хипотиреодизъм, свързан с йоден недоимък
Хипотиреоидизъм след медицинска намеса
Вроден хипотиреоидизъм с дифузна гуша
Вроден хипотиреоидизъм без гуша
Хипотиреоидизъм , дължащ се на лекарства и други екзогенни вещества
Постинфекциозен хипотиреоидизъм
Микседемна кома
Други уточнени видове хипотиреоидизъм
Хипотиреоидизъм, неуточнен
Микседем БДУ

Тиреотоксикоза ( хипертиреоидизъм)

Хроничен тиреоидит с преходна тиреотоксикоза
Неонатална тиреотоксикоза
- Тиреотоксикоза с дифузна гуша
Екзофталмична или токсична гуша БДУ
Болест на Graves
Токсична дифузна гуша
- Тиреотоксикоза с токсичен единичен тиреоиден възел
Тиреотоксикоза с токсична едновъзлеста гуша
- Тиреотоксикоза с токсична полинодозна гуша
Токсична възлеста гуша БДУ
- Тиреотоксикоза от ектопична тиреоидна тъкан
- Тиреотоксикоза, изкуствено предизвикана (factitia)
- Тиреотоксична криза или кома
- Други видове тиреотоксикоза
Хиперсекреция на тиреостимулиращ хормон
При необходимост от идентифициране на причината се използва допълнителен код за външни причини (клас XX).
- Тиреотоксикоза, неуточнена
Хипертиреоидизъм БДУ
Тиреотоксична болест на сърцето

Тиреоидит - Цък
- Тиреоидит след раждане
- Остър тиреоидит
- Тиреоидит:
. пиогенен
. гноен
- Подостър тиреоидит - Цък
 Тиреоидит:
•    на de Quervain
•    гигантоклетъчен
•    грануломатозен
•    негноен

Автоимунен тиреоидит
- Хроничен тиреоидит с преходна тиреотоксикоза
- Автоимунен тиреоидит:
    Тиреоидит на Hashimoto
    Хашитоксикоза (преходна)
    Лимфоаденоматозна гуша
    Лимфоцитарен тиреоидит
    Лимфоматозна гуша

- Медикаментозен тиреоидит

Други болести на щитовидната жлеза

- Хиперсекреция на калцитонин
    C-клетъчна хиперплазия на щитовидната жлеза
    Хиперсекреция на тиреокалцитонин

- Други уточнени болести на щитовидната жлеза
    Дефект на тироксин-свързващия глобулин
    Кръвоизлив
    Инфаркт    в щитовидната жлеза
    Синдром на болест с еутиреоидизъм

Ендокринни и метаболитни разстройства, възникнали след медицински процедури, некласифицирани другаде
- Следпроцедурен хипотиреоидизъм
    Хипотиреоидизъм след облъчване
    Следоперативен хипотиреоидизъм

Увреждания на слъзния апарат и орбитата при болести, класифицирани другаде
- Екзофталм при нарушение на функцията на щитовидната жлеза

- Послеродов тиреоидит

И допълвам...

Описание на гушавост
 Това е увеличение на щитовидната жлеза обикновено без  уловими отклонения в нейните функции. Според разпространението се различават ендемична и спорадична гушавост.

Ендемична  гушавост се наблюдава в определени области и засяга голяма част от населението. По данни на Световната здравна организация от ендемична гушавост боледуват над 200 милиона души - около 6% от населението на земята. Заболяването се наблюдава почти навсякъде, но се среща по-често във високите планински райони. У нас в някои планински райони гушавост се среща в 30 % от населението. Заболяването е по-често прижените и децата.

Причини за ендемичната гуша

Основната причина на ендемичната гушавост е хроничният недоимък на йод. Източник на йод е почвата, откъдето този елемент преминава в растенията и водата. Човек задоволява нуждите си от йод от растителната храна - 60 %, от животинската – 30 %, и от вода та и въздуха - 10%. В ендемичните области храната и водата съдържат едва 30 %  от  необходимото количество йод. Освен недоимъка на йод за развитието на ендемичната гушавост са от значение и редица допълнителни фактори - недоимъчно белтъчно и витаминно хранене, глистни заболявания, лоши битови условия, хронични инфекции и интоксикации. Клинично ендемичната гушавост се изявява с разностепенно увеличение на щитовидната жлеза. То може да бъде дифузно и възлесто. Наблюдават се и смесени форми. Различават се 3 степенни на увеличение на жлезата. В по-младата възраст преобладава дифузното увеличение на жлезата, докато при по-възрастните са характерни възлестите форми и по-високите степени на увеличение.

Симптоми на ендемична гуша

Увеличената щитовидна жлеза може да притиска някои съседни органи и да причини различни оплаквания - задух и кашлица при притискане на трахеята, затруднено гълтане при притискане на хранопровода, нарушение на кръвообращението в главата. Ако заболяването се развие в детска или юношеска възраст, то води до забавяне на растежа и закъсняване на половото узряване, изоставане в психичното и умственото развитие. При подозрение за увеличение на щитовидната жлеза особено в ендемични области, трябва веднага да се консултира лекар. От навременното разпознаване и лечение на болните зависи тяхната съдба. Разкриването на значението на йодния недоимък за развитието на ендемична гушавост даде възможност за действено предпазване и лечение. Понастоящем в почти всички ендемични огнища по света вместо обикновената готварска сол се употребява йодирана сол, съдържаща 20 мг калиев йодид на 1 кг сол.

Профилактика на ендемичната гуша
Освен допълнителното даване на йод в ендемичните области се налага и провеждане на мерки за подобряване храненето и бита на населението.

Спорадична гушавост. За разлика от ендемичната гушавост този тип увеличение на щитовидната жлеза се среща не в определени области, а разпръснато между населението. Заболяването е по-често у жени над средна възраст. Спорадична гушавост с незначителна изявеност {първа и втора степен) се установява нерядко у подрастващите и през пубертета. Спорадичната гушавост също се дължи нанедоимък на йод. Но в тези случаи недоимъкът на се обуславя от намаленото съдържание на този елемент в храната и водата.

Причини за спорадична гушавост

Същинските причини на недоимъка на йод при спорадичната гушавост не са изяснени. Предполага се, че в много случаи това се обуславя от наследствено предадена неспособност на щитовидната жлеза да оползотворява йода от неговите източници. От значение са и влиянията на половите жлези, с което се обяснява по-честатата rушавост у жените и подрастващите. Редица храни – зеле, ряпа, цвекло, соя, съдържат т. нар. стрyмигенни  вещества, които подтискат функциите на щитовидната жлеза и водят до нейното увеличаване. Разностепенна rушавост може да се развие и при употребата на някои медикаменти - напр. лекарства, които се употребяват за ле-чение на тиреотоксичните състояния, редица лекарства за намаляване на кръвното налягане, витамин В12.

Клиничните прояви на спорадичната гушавост са същите както при ендемичната. При възрастните жени по-честa е възлестата струма. От практическо значение е т. нар. ювенилна на струма - увеличение на щитовидната жлеза у подрастващите и през време на пубертета. Тя се наблюдава до 70% от момичетата и е честа причина за излишни безпокойствa. Увеличението на щитовидната жлеза в тези случаи е незначително, често несиметрично и не е свързано с никакви отклонения в нейните функции. Струмата обикновено изчезва с напредване на възрастта и не изисква никакво лечение. При всяко установено увеличение на щитовидната жлеза трябва да се потърси лекарски съвет.

Лечение:
Леката, нискостепенна, дифузна гуша /струма/ често изчезва след подобряване условията на живот, пълноценно хранене, леки физически упражнения и използване на йодирана сол / ПРИЕМАНЕТО НА КАПКИ ЙОДНА ТИНКТУРА НЕ ПОМАГА, А ПРЕДИЗВИКВА ГУША /. При напредване и увеличаване на дифузната гуша лечението е само едно Операция. При Възловата гуша, в началните етапи може да се следи и да се оперира само при нарастване на възлите или увеличаване на тяхния брой. При своевременно оперативно лечение се маха само част от жлезата без приемане на лекарства след операцията и с минимален риск от поява на нови възли.В по-тежките случаи се налага спешно оперативно лечение поради голямата жлеза, наличиено на тежест при дишане, а и съмнението за рак. При самата операция се изследва възела и се казва с точност дали е рак или не е. Поставя сe Интраоперативна Хистологична диагноза.

Злокачествено новообразувание на щитовидната жлеза
Относно възлите в щитовидната жлеза

Последна редакция: ср, 15 май 2013, 09:46 от Merelenda

# 561
Мерелендаbouquet
Както винаги си много изчерпателна.
Склонна съм да мисля, че симптомите, причините и лечението на много от изредените типове заболявания на ЩЗ се припокриват. Примерно, запитах се каква е тънката разлика между пиогенен и гноен тиреоидит. Не знам дали тази толкова подробна класификация не затруднява и обърква и самите специалисти при диагностициране, пациентите - със сигурност. А може би точно затова са и малко добрите ендокринолози.

# 562
Мереленда,  bouquet
Склонна съм да мисля, че симптомите, причините и лечението на много от изредените типове заболявания на ЩЗ се припокриват. Примерно, запитах се каква е тънката разлика между пиогенен и гноен тиреоидит. Не знам дали тази толкова подробна класификация не затруднява и обърква и самите специалисти при диагностициране, пациентите - със сигурност. А може би точно затова са и малко добрите ендокринолози.
Може би наистина затова са малко добрите ендокринолози.
Вчера, докато чаках за преглед час и половина се заформи дискусия в чакалнята. Една жена ми сподели, че на два пъти стент ( не знам дали така се пише) са и сложили, че се облива в горещи вълни от години, че пулсът и бил в небесата и т.н. и са и изписвани бетаблокери, и чак сега на 65 г се сещат да изследват щитовидната след като са я приели по спешност в болница. С Тиреотоксикоза е и на висока доза метизол в момента.
Като бонус и диабет.
Отделно, повечето споделиха проблеми с цикъла, неврологични проблеми, високо кръвно и нарушения в кръвната захар.

Допълних още някои неща в по-горното мнение.
Така или иначе, не всичко е описано, но пък има доста инфо, ако на някой му се чете и му е интересно.

# 563
По-късно ще чета и вниквам в допълнението към предния ти пост. Но наистина е факт, че и много други специалисти някак пренебрегват ЩЗ като причина за изразено заболяване в тяхната област. Но пък ето - моята колежка ходи при кардиолог, който я е посъветвал да си пусне ЩХ. От друга страна и лекари имат страх от "разбъркване на хормони" и е по-лесно да се изпише един бета-блокер за успокояване на пулс, отколкото да се търси истинската причина за това ускорение. Бягам.

# 564
  • Бургас
Момичета,за тези които ще ми повярват че това,което ще ви препоръчам за подобрение на състоянието ви е ето този линк за хранителен режим  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=717623.0
На всички останали пожелавам лек ден и успех!

# 565
Мереленда,  bouquet
И от мен. newsm10

Значи аз съм направо късметлийка, от първото ходене по лекари заради пулса ми, ме метнаха на кардиолог и ендокринолог.
Вече е страшно да се ходи на лекар. Не знаеш това което ти правят дали не го правят само за да ти вземат парите или за да източат здравната каса, или пък изобщо не ти обръща внимание и ти се усложняват още повече нещата.  Tired

# 566
  • София
Мда сложна наука е Ендокринологията ooooh!
добре де...и аз се обърках,уж съм с Хашимото...от години,по едно време преди втората ми бременност всичко беше ОК,в 5-тия месец явно се отключи :?TSH-около 3,високи Тат...Тодорова ми изписа 0.25еутироксин и разни други....Оправи ме жената,след 3 месеца бях пушка Peace.След раждането нещата се бяха успокоили,дълго време си бях добре и бам преди 5/6 месеца пак се започна-умора,потене,косопад,ужасно сърцебиене,нервност,ужасни болки в гръдния кош(чак търчах и до Пирогов на 30-ти Декември),направих кератит(възпаление на роговицата)никой не му и хрумна,че може да е от ЩЗ,снимаха ми бял дроб и глава...обикновенно там била причината Confused.Малко след това си навързах нещата,за съжаление трябваше да чакам началото на Февруари за Тодорова,направих си изследванията:
TSH-1.60
Tat-3.300
Mat-160
и  реших да отида при Начев,който не ми обърна внимание,заяви ми,че оплакванията ми не са свързани с ЩЗ,едва ли не ме изкара хипохондрик  Rolling Eyes,ще ме прощават всички доволни от него,но за 5 минути не смятам че който и да е може да те прегледа и изслуша Crossing Arms
Както и да е...тръгнах си и изчаках часа си при Тодорова,жената която те изслушва и разбира.Самата тя,след като ми видя резултатите и прочете старите ми бумаги(които Начев не погледна)ми изброи нещата от които се оплаквах,какво да ви кажа повече,оказа се,че жлезата е толкова възпалена,че тя дори не можа да я опипа,забрани ми да я пипам и каза да я мажа с едно кремче.Изписа ми:селен,цинк,аспирин,лимфомиозот,ентеросан,омега 3,витамин Д и протеини на прах.Първите 20 дни дозата беше ударна,още на втората седмица косата ми спря да пада Hug.Знам,че има и недоволни от нея,но за мен тази жена е златна  bouquet
Сега 3 месеца по-късно,Тат-а е паднал на 2.200 а Мат-а е в норма,Tsh-2.30,имах и възелче,което от 6мм е станало 3мм.
Както и да е,мисълта ми беше,че е сложна ендокринологията и е хубаво да изслушваш пациентите си PeaceИ да ви питам,сега съм на 0.25 еутироксин и имам едно такова леко главоболие(дали е от него)?

И аз търчах на кардиолог,заради прескачане,което не спираше:измери ми пулс 110 и кръвно 150/100 и ми прасна бетаблокер,като ми заяви:аааа,щом имате Хшимото от това е,но не може така да се движите  ooooh!

За диетата,Тодорова ми каза безглутенова Peace

# 567
k@li, цинка в каква доза, от колко мг и колко време го пи?
Защо безглутенова храна, тя не е ли само за алергичните към глутен? Вярно че трябва да се намалят тестените продукти, но чак пък изцяло безглутен newsm78
Нормализира ли ти се кръвното и от какво? И аз бях по едно време така, но ендото го отдаде на нервите, пих Симпатил една седмица и след още една май се позакротиха нещата или пък свикнах и не ги усещам толкова. Confused А пък кръвното спрях да го меря.
Моят преглед при Тодорова протече по същият начин като твоят при Начев - 5 минутен. Бях на 6 таблетки тирозол , а тя ми каза, че ми е погледнала изследванията на хормоните "само от любопитство", изписа ми дежурните аспирин и селен и омега намси кво си, и да отида пак при нея след 6 месеца. И ако я бях послушала, не знам как щях да съм сега. Rolling Eyes

# 568
  • Бургас
Без глутен,с ограничен прием на въглехидрати и увеличаване на мазнините и хормоните ще са ви в норма и килограмите и нервите
добавки като вит.Д,омега ,магнезий и селен,цинк,ентеросан,са удар в 10-ката
Съчетани с хранителен режим посочен от мен по-горе дава чудесни резултати

# 569
добавки като вит.Д,омега ,магнезий и селен,цинк,ентеросан,са удар в 10-ката
Точно вчера си накупих магнезий, селен и цинк и сега се чудя колко време да ги пия newsm78
Мисля и малко хром да добавя. Само вит. Д съм пропуснала явно.

Общи условия

Активация на акаунт