Отговори
Турски геолог: Земетръс от 7,5 по Рихтер се чака в Черно море!
Разломът, който може да предизвика унищожителното бедствие, навлиза и в българска територия
Публикувано: 6 апр. 2013, 14:15 | Обновено: 6 апр. 2013, 14:15
Разпечатай   
прочитания: 3410 | коментари: 18
София, България

В Черно море, паралелно на крайбрежието, има разлом, който навлиза и в границите на България и който може да произведе земен трус с магнитуд 7-7,5. Предупреждението е отправено от турския геолог проф. Осман Бекташ от Черноморския технически университет, съобщава Анадолската агенция. По думите на учения сеизмичната активност през последните 50 години показва, че успоредно на черноморското крайбрежие в морето има разлом, различен от Северноанадолския, който на запад навлиза в българските граници. "Този разлом, както и преди сме твърдели, може да произведе земетресение с магнитуд 7-7,5", казва пред агенцията проф. Бекташ.

Специалистът напомня за земетресението с магнитуд 6,8 в турския черноморски окръг Бартън през 1968 г. и за труса на 19 март т.г. в морето край Истанбул с магнитуд 4,5. По думите на учения е погрешно схващането, че едно земетресение по този разлом не може да причини трус с магнитуд по-силен от 4,5 степен. Проф. Бекташ настоява този разлом да бъде включен в картата на активните разломи на Турция, така че да бъде отразен реалният земетръсен потенциал на Черно море./БЛИЦ

# 1
Не,не ме е страх от нещо, което може никога да не се случи.

# 2
Защо да се страхуваме да ходим на плаж?

# 3
Как не е препоръчал да се ходи на море в Турция или разчита, че читателите са достатъчно интелигентни сами да се сетят...

Територията на България, до колкото съм чела, е разделена на 3 сеизмични района, включително единият обхваща северното Черноморие. Този учен да си гледа Анадолския разлом, че поне така представено ми звучи повече като получен факс от врачка, отколкото като научен факт.

# 4
Ами / чукам на дърво!!! /  ако случайно  вземе, че случи ? Докато се къпем в морето . Все пак геолог го казва , не врачка или екстрасенска .

# 5
  • София
ето ти, станахме втора Калифорния с втори Сейнт Андреас разлом!

# 6
Ти зарежи това, че може да се случи, докато плуваме в морето.
По-лошото е ако се случи, докато сме в някоя панелка или в някой офис от новото строителство.
В морето може даже да не го усетиш, но разрушенията няма да се разминат. Освен да напуснем страната и да търсим място без опасност от земетресения - такова обаче няма.
С няколко думи - не може да ме е страх от нещо, дето я се случи, я не. То и някой ден е факт, че ще умра - дай сега да си сложа края, че да не ме изненада или да живея във вечна параноя...

# 7
Не ме притесняват такива новини.
Големи земетресения могат да се случат неочаквано по всяко време и навсякъде. Не може да се живее в постоянен страх.
Аман от такива учени, геолози и какво ли не, които само плашат хората.

# 8
  • Ямбол
Дано повече хора да го вземат насериозно и да не стъпнат на плажа.
Тъкмо и цените ще паднат и плажовете ще станат приятни.
Още няма предсказано земетресение. Ако то може да се случи днес, същата вероятност има и да се случи след 200 години.

# 9
На плажа или в морето няма какво толкова да ми се случи. Ако съм в хотела просто тичам навън на открито, после си събирам багашорите и айде чао. Въпросът е формулиран странно. Да се страхуват тези които живеят на морето (особено в богаташките вилички баш на брега). Туристите какво толкова да се страхуват? Къщите/офисите/градовете не са техни, те просто си тръгват и толкоз. Но пък не виждам хората масово да са се изселили от Турция или Калифорния заради земетресения.

# 10
  • ride my bike...
Цитат
Дано повече хора да го вземат насериозно и да не стъпнат на плажа.
Praynig

# 11
  • в рока
Каквото е писано -ще стане.Как не,ще живея в постоянен страх Tired

# 12
  • Linz
Изглежда ми по-безопасно на плажа, отколкото в сграда.

# 13
  • Между гори и планини
Да го прочетата нелегалните гемии, които незаконно вадят рибата от българските води.

# 14
Новооткрит не означава нов!Значи ,че е съществувал!И не е имало проблем !Публикуването на такива неща ,под такава форма стряскат хората и ,би трябвало да се предвиди наказателно преследване!Както за оня ,който и изкара цял град на палатки!

Общи условия

Активация на акаунт