ШЕСТИ КЛАС привършвам аз - тема № 35

• 44 789
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Може ли и аз да се намеся?
Само една година работих в школа и след това се отказах.

# 106
  • София
Аз да попитам школите от кога стартират уроците от началото на уч. година (септември) или са и през цялото лято?
Че чета за записване през май  newsm78

Някои от началото на септември, други от средата му, трети от октомври, но никоя не е  през лятото. Хората просто си записват  децата през май,  за да им гарантират място в желаната група, с предпочитан преподавател . Peace

Не разбрах, Ганис, какво искаш да кажеш. Човек може да се откаже по ред причини - семейни, финансово неизгодни условия,  липса на време, натовареност и т.н.  Но друго е да се откажеш, защото схемата на обучение в група по принцип  ти се струва неефективна. Това ли е или друго?

# 107
  • София - Рим и обратно

На нас темата с школите също ни е основна в момента и съм много объркана от всички мнения, които чета и слушам. Факт е, че децата са различни и дори и да избера най-прехвалената школа, ако дъщеря ми не полага никакви усилия (което се притеснявам, че ще се случи  Sad  ), никой няма да може да й помогне.

и стигам до извода, че основна и най-важна роля в подготовката си играе самото дете. Накрая май ще тегля чоп и каквото се падне, записваме се на коя да е школа, че да ми отпадне един проблем. До края на месеца ми се иска това да стане.
Който има преки впечатления от школи, много ще съм благодарна да сподели   bouquet.
И при нас е абсолютно същото положение, и аз стигам до същите изводи като твоите  Simple Smile.
Затова смятам да заложа на най-близката школа, не знам доколко е удачен избор, но пак стигаме до това, че самото дете трябва да положи същинския труд. Колкото и да е безуспешен опитът с школа, трябва да се пробва, за да се разбере. Хубавото е, че се предплаща само за един модул, достатъчно време да се проверят нещата.
Иска ми се някой да сподели мнение за добър учител по БЕЛ и по математика от Регалия, все пак Embarassed.

# 108
  • София
Аз да попитам школите от кога стартират уроците от началото на уч. година (септември) или са и през цялото лято?

Някои от началото на септември, други от средата му, трети от октомври, но никоя не е  през лятото. Хората просто си записват  децата през май,  за да им гарантират място в желаната група, с предпочитан преподавател . Peace

Не разбрах, Ганис, какво искаш да кажеш. Човек може да се откаже по ред причини - семейни, финансово неизгодни условия,  липса на време, натовареност и т.н.  Но друго е да се откажеш, защото схемата на обучение в група по принцип  ти се струва неефективна. Това ли е или друго?
Теди, тази възрастова група, наречена 7 клас си е много особена. Не коментирам заплащане. Аз не съм станала учител, заради заплащането, а по други причини. 7 клас е труден, не само заради обема задачи по мат., а и заради трудността им. В една школа обикновено има по 10- 15- 20 деца. Цял един клас. Колкото и да е добър един учител, не би могъл да огрее навсякъде. И децата са различни, по начин на възприемане, на овладяване на материала. Всяко дете си има особености на характера, на възприятие.  В този смисъл, не мисля, че школата е добра за всички деца. Това е моето мнение.

# 109
  • София

Теди, тази възрастова група, наречена 7 клас си е много особена. Не коментирам заплащане. Аз не съм станала учител, заради заплащането, а по други причини. 7 клас е труден, не само заради обема задачи по мат., а и заради трудността им. В една школа обикновено има по 10- 15- 20 деца. Цял един клас. Колкото и да е добър един учител, не би могъл да огрее навсякъде. И децата са различни, по начин на възприемане, на овладяване на материала. Всяко дете си има особености на характера, на възприятие.  В този смисъл, не мисля, че школата е добра за всички деца. Това е моето мнение.

Аз само упоменах набор  от примерни причини по принцип, далеч съм от мисълта да ти прикача някоя от тях.. Hug А финансовата пък най-малко.Извинявам се, ако ти е прозвучало така. Просто ми беше интересно да прочета мнението ти, за което много мерси! Grinning И все пак, в много от школите има разделение по групи - напреднали, средно ниво, по-изостанали. Така че едно такова разделение би трябвало да минимизира отликите между децата и да улесни работата. Thinking Но има и друго, което човек нямам как да отрече. Peace А то е, че  от която и да е школа най-добре справилите се деца са съвестните, които внимават в училище  и достатъчно си работят у дома. Накрая е трудно да се разграничи кое най-много е допринесло за успеха на детето - училищната подготовка, тази в школата, самостоятелната работа  на седмокласника или комбинацията от трите.  Залагам най-много на  заниманията на детето у дома и все пак те не биха били  толкова ефективни, ако не са подплатени с добра подготовка на училищно ниво (и курс).

# 110
  • София
Точно това е , тази възрастова група, наречена 7 клас. Децата са много различни и не всички имат полза от школа с други деца. Това исках да кажа. Всеки родител следва да познава детето си и да знае, къде да го запише- дали на школа или на индивидуални уроци.

# 111
С удоволствие следя нашата тема, чета и седмокласната. Предстои много важна година за децата ни и много се радвам, че тук мога да открия не само информация, а и да се почувствам подкрепена в моето желание да съм полезна за детето си! Благодаря на всички, които споделят своя опит и впечатления - и положителни и отрицателни!
Tropical Раradisе/b], специални благодарности за теб!  bouquet

# 112
  • София
    Четох, четох...кашата стана пълна.
    Моя мъж ме е оставил аз да решавам(което много ме ядосва, но реално ако вземаше отношение пак щеше да ме ядосва  Laughing) - за мен решаващия фактор ще бъде местоположението, големината на групата и цената(в този ред) на школите, курсовете и т.н.
Най-добрият вариант според мен е индивидуално обучение, но цените са главозамайващи.
   Сега друго започнах да се чудя - дали е по-добре да се ходи на курс през седмицата или тези в съботно-неделните. През седмицата - ще им намалее времето за учене, а съботно-неделно - не остава никакво време за почивка и да не стане накрая да са толкова изморени точно преди изпитите, че нищо да не направят.
Миналите с по-големи деца да споделят, моля!

# 113
Здравейте момичета,
темата се поразмърда, но предстои ни тежка година и няма как да е по друг начин.

Етиа , моят син беше записан на школа в неделя. За него това беше ограбване на малкото свободно време. Сега премина на индивидуално обучение през седмицата и за момента е много доволен, че поне в събота и неделя може да управлява сам свободното си време.

Аз искам да попитам майките с опит (минали вече през седми клас), дали ще ни остава време в седми клас да ходим на уроци по български и математика и освен това да посещаваме 2 пъти седмично английски език?

# 114
  • дядовата ръкавичка
И аз се чудя на кое да заложа - на най-близката школа, в която тази година ходи на БЕЛ, но имената на преподавателите не ми говорят нищо, или на школа, в която преподават препоръчани имена. Колебая се и дали има смисъл да ходи на математика при учител тип "Симеонов", с насоченост към по-напреднали, с интерес към математиката деца  ooooh! или да наблегнем на затвърждаване на училищния материал в средностатистическа група.

Синът ми ходеше на школа в събота, но само по 2 часа, та не му е отнемано много от драгоценното  свободно време.  Мисля, че и догодина ще изберем този вариант, иначе ще трябва да си прекарва по половин ден в градски транспорт.
Като чета в седмокласната тема колко са натоварени децата, особено последните месеци - няма събота, няма неделя.

PS. Моето диване онзи ден заяви, че ще ми забрани достъпа до БГ-Мама  Mr. Green. Бях се зачела в седмокласната тема, където децата сериозно учат, и като видях младежа, че се размотава, веднага го метнах да решава задачи. Та, правилно е установил причинно-следствената връзка човека  Mr. Green

Последна редакция: вт, 16 апр 2013, 10:53 от Айяла

# 115
Аз също се омотах  Confused
- Пределно ми е ясно че зависи изцяло от детето, знам го от личен опит. Аз навремето си казах няма да ходя на уроци и ще се подготвя за кандидат-студентски изпити сама, при което се затворих в къщи без да излизам никъде за около 2-3 седмици и изреших 2 сборника + огромен куп списания математика от 4-5 години и постигнах по-добри резултати от тези ходили цяла година на уроци, но моето дете едва ли ще се надъха дотам. Пък и къде е да си на 18 год. къде е на 12.
- Сега се чудя, детето ми е такова че трябва някой индивидуално да я следи и да дава темпо иначе се разсейва, пита, върти се и пречи на другите  Close
- Но частни уроци за по 20-30 лв. на час  Shocked ами тя тази моята кандидат-гимназистка златна ще ми излезе  Money, а след гимазията какво ... пак пари ще трябват за по-нататък.
- Ако пък не влезе, догодина още една субсидия за частните учители пак с неизвестен резултат ...
- То и при уроците е подобно само паричките дето се дават са малко по-малко.
- Обаче ако започнем модулите в школите и видим че не ни допадат, ще намерим ли свободни добри частни учители по никое време след като започне годината...
Ето като тръгне да разсъждава човек и се обърква.

# 116
  • София
Аз искам да попитам майките с опит (минали вече през седми клас), дали ще ни остава време в седми клас да ходим на уроци по български и математика и освен това да посещаваме 2 пъти седмично английски език?

Много зависи от детето и дали е свикнало да си организира добре времето.
Моята дъщеря продължи с английския и си взе и сертификат за B2.
Но беше изключително натоварена, сега в осми клас, при цялата интензивност на изучаване на нов
език (немски) направо си почива от седми клас  Grinning
Не съжалява обаче  Peace

# 117
  • София
tsveta_pile, при мен беше същото навремето и за кандидатстването след 7 клас и след това за университета, просто бях забравила за всичко и всички и ме приеха там където искам без допълнителни уроци. Обаче ми се струва в момента за днешните деца, че това е направо мираж (може би все пак има и изключения). Макар, че моята дъщеря не иска да ходи на уроци, според мен няма да се разминем без тях. Ама тя от време на време не иска и да кандидатства, така че ще видим в крайна сметка какво ще стане.

# 118
  • София
По повод ходенето на курс - аз лично  съм за варианта събота или неделя. През седмицата времето някак се разкъсва и при натоварена програма трудно се подготвят за училище.  Да, ходенето в почивните дни осуетява пътуването по семейному насам и натам, оставя децата и без свободно време. Но истината е, че цялата година за тях ще е такава - натоварена  . Ако не е курсът, то ще са олимпиади и пробни изпити , които така или иначе ще им отнемат почивните дни. Ще кажете - ами няма да ходи на олимпиади и пробни Mr. Green Ще видите, догодина ще промените мнението си. Пробните, както  и олимпиадите по математика и БЕЛ са тренинг за реалния изпит и е хубаво да се ходи на такива. Отделно някои учители направо задължават децата да участват в олимпиадите. Мисълта ми е, че така или иначе съботите и неделите им ще са заети.

Мисля, че не е редно да се връщаме назад във времето. Всички знаем, че с повечко усилия и труд се минаваше и без уроци, при това с отлични резултати на финала. Но нещата сега са определно променени. В изпита по математика например има задачи тип PISA, които или едва повърхностно се минават в училище , или въобще. Същото важи и  примерно за геометрични задачи  с  допълнителни построения. Или пък разминавания в материала. Познато дете ми се оплака ( не запомних издателството) , че в учебника му по математика няма уроци за параметрични неравенства и че за пръв път за тях  чуло от учителката в школата.  Или пък разписването на задачите.. В училище време за упражнения рядко  остава и  една голяма част от децата нямат навиците да пишат пълни и обосновани решения. И не защото са мързеливи или незаинтересовани, а защото не им е показано, не се и изисква (слава Богу, че има места, на които това не е така). Някога такива разминавания нямаше. Каквото се учеше в училище като тип задачи, точно такова се падаше и на изпита, разбира се усложнено предвид това, че все пак  става дума за изпит. А нима сега и по БЕЛ нещата не са в пъти по-сложни от тогава? Кой от вас в 7 клас е учил и знаел съответно   понятия като климакс, антиклимакс, епифора, мезофора, анафора,  синекдоха, метонимия, литота, оксиморон, синтактичен паралелизъм, инверсия и  прочие хубавинки? Mr. Green

meichence, дори и да не иска да кандидатства, трябва да го направи. Трябва да се яви на изпитите, за да участва в класирането. Ако сега едно дете учи в СОУ и иска да продължи в него, трябва да  го включи в листата с желанията си и да участва в класирането. Не остава автоматично в училището, само защото до 7 клас е било там. Трябва хем да участва в класирането, хем и балът му да стига за това училище. Тоест нещата са твърде различни от наше време. Тогава за езикови и математематиески гимназии  кандидатстваха тези, които искаха. Другите, без участието в какъвто и да е изпит, продължаваха нагоре  в реална гимназия. А към днешна дата, поне  на хартия реални  гимназии няма, все с нещо уж са профилирани. Коя с английски, коя с немски, коя с френски, коя с икономически профил, коя с не знам какво,  та се стигне и до уж интензивно изучаване на  гръцки, норвежки, персийски, арабски...  И май има  наистина само "реални паралелки" , в които попадат децата с двойки на изпитите, които по регламент не участват в общото класиране.

Последна редакция: вт, 16 апр 2013, 14:17 от Tropical Paradise

# 119
Tropical Paradise, права си наистина нещата са им със завишена сложност, но пак чувам че някои деца сами успяват да се подготвят добре и се чудя дали пък родителите им не укриват нещо или не ги прехвалват.
Аз понеже съм реалист и си казвам истината, то кому е нужна една харесваща се на мен лъжа.
Както и да е, та май ще започнем с школа пък после ще видим, но сега чета за 2 школи, които избрах и се чудя коя да е Междучасие и Веди или пък някоя друга?

Общи условия

Активация на акаунт