МАШИНА ЗА ХЛЯБ-50-та тема

  • 50 652
  • 755
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 224
ако купуваш книгата само заради рецептите, мисля че няма смисл рецепти в нет колкот искаш. Ако наистина искаш да навлезеш в някои тънкости на хляба може би тогава .

П.П. Нямам книгата просто изразявам мнение

# 106
  • Мнения: 3 428
Моите хлябове винаги са импровизация - наливам водаа докато спра, после олио малко, после сол, после брашноооо докато спра и отгоре мая. Тя вече е 1чл, там не импровизирам, винаги е достатъчно. Като почне да бърка, се сещам за бати Бонго и неговата препоръка да си наглеждаме тестото и му хвърлям един поглед да видя какво иска - брашно или малко мазнинка или лъжица мляко и като ми се оформи хубава нелепнеща топка си вадя тестото и в хладилника да си втасва през ноща. Пека на другия ден по някое време във фурната и готово.

# 107
  • Мнения: 198
Привет - да аз я имам тази книжка, но още не съм я използвала така както ми се иска, т.е. непрекъснато  Wink

# 108
  • Мнения: 3 714
Привет - да аз я имам тази книжка, но още не съм я използвала така както ми се иска, т.е. непрекъснато  Wink
Но все пак си я ползвала поне малко  Wink
Сполучливи ли са рецептите вътре? Освен рецепти има ли и други насоки за приготвянето и изпичането на хлябове и тестени изделия и като цяло как ти се струва книгата?
Тя не е скъпа, но да знам струва ли си преди да почна да обикалям да я търся.
Видях, че авторката има поредица от книги за готвенето. Харесах си тази за чесновите хлебчета.
Аз метнах втория хляб - пълнозърнест. Бърка се в момента.
Кексове стават ли в хлебопекарната? Кекса, който правя аз е с рядко тесто и сигурно ще се разплиска вътре. Правя и един с ябълки, но него не съм го правила отдавна и вече не помня тестото рядко ли беше или по-гъсто, а пък машината ми няма отделна програма за кекс и се чудя да си правя ли въобще експерименти в тази област.

Вторият ми хляб не стана. Пробвах пълнозърнест. Спазих точно рецептата. Използвах суха мая Вики, купена от Кауфланд. Въможно ли е в маята да е проблема?
Топката изглеждаше кръгла и хубава по време на месенето и втасването, но после хлябът спадна и стана плосък отгоре. Освен това е доста твърд. Още изстива не знам на вкус как е и дали става за ядене. Някой може ли да помогне с препоръки и съвети за приготвяне на пълнозърнестия хляб?
За вчерашния ми хляб ползвах жива мая и замених 1 чаена лъжичка по рецепта с чаена лъжичка и половина и стана, а днес - провал  Sad

Последна редакция: вт, 16 апр 2013, 18:46 от anbibian

# 109
  • Мнения: 7 779
Вторият ми хляб не стана. Пробвах пълнозърнест. Спазих точно рецептата. Използвах суха мая Вики, купена от Кауфланд. Въможно ли е в маята да е проблема?
колко сполучливи нормални хляба (с бяло брашно) направи ?

# 110
  • София
  • Мнения: 15 826
 
anbibian,преди да експериментираш, усъвършенствай най-лесния.После прави опити с други.Обикновено не се започва с пълнозърнест, преди да си усвоил машината.И не се отчайвай, всеки е имал неуспешни опити, дори и когато си мисли,че вече няма в какво да сгреши.Някои бързо се отказват,други продължават и се научават.

# 111
  • София
  • Мнения: 3 855
Може би въпроса ми не е за тук,но не ми се пуска отделна тема...
Каква машина за хляб да си закупя?Бихте ли ми препоръчали...

# 112
  • Мнения: 7 779
кажи си изискванията. много или малко хляб лопате ? какъв ти е бюджета ? сакаш или не бегети ? с тефлоново или не покритие искаш да ти е казанчето ?  Laughing

# 113
  • Мнения: 198
Често казано рецептите не са нещо особено - в смисъл, че доста от тях ги има и в кулинарните сайтове и във форумите. Лично аз си купих книжката, защото предпочитам да си търся рецептите на едно място, а не да се ровя по сайтове (нищо лошо не искам да кажа за форумите и сайтовете -доста са полезни понякога). Хубавото на книжката е, че има подробна информация за видовете брашна, начина за комбинацията им. Има и друга, поне за мен полезна информация.
Другата книжка, за която споменаваш е най-вероятно Пърленки, чеснови хлебчета и фокачи - нея също я имам от няколко дена (в Кауфланд я видях и ... ). В нея рецептите не е посочено, че са за хлебопекарна, но нищо не пречи тестото да се омеси в нея и да се направи въпросната вкусотийка.
Дано съм ти била полезна  bowuu

# 114
  • Мнения: 198

anbibian,преди да експериментираш, усъвършенствай най-лесния.После прави опити с други.Обикновено не се започва с пълнозърнест, преди да си усвоил машината.И не се отчайвай, всеки е имал неуспешни опити, дори и когато си мисли,че вече няма в какво да сгреши.Някои бързо се отказват,други продължават и се научават.
При мен опита ми с белия хляб беше катастрофален - по-сладък хляб не бях яла (а спазих рецептата точно). Пълнозърнестият ми се получи много сполучливо, но това с хлебопекарната на свекървата Мулинекс OW110131. Като си купих моята нещата не се получават толкова сполучливо - хлябът става много твърд. Моята е Мулинекс с тавичка за багети (това беше водещото при избора ми - багетите). Ето този модел http://www.bg.moulinex.com/Products/breadmakers/OW3501.aspx И с багетите се мъча, но ... и те стават твърди (но май бъркам със съотношението на брашното. Сега извадих едни само от бяло брашно и може и да станат за ядене. Струва ми се, че пак са леко твърдички, а ги пека на най-слабата коричка Thinking

# 115
  • София
  • Мнения: 15 826
   Багетите по принцип са с твърда кора и шуплеста среда.Пробвай да оставяш по-меко тестото.

# 116
  • Мнения: 3 714
danielast благодаря за информацията за книжката  Hug Аз също предпочитам да си седна в кухнята и да си чета от книжка, когато става въпрос за готвене и в действителност ми е много по приятно ако е печатно издание, а не разпечатка на принтера. Ще си я купя тази книжка, още на следващото ходене в Кауфланд ще се огледам.
На мен първият бял се получи много добър, но наистина е сладък. На нас това не ни пречи, не е чудно, че дъщеря ми си натъпка устата с него като хамстер  Joy Всъщност предимно заради нея купих хлебопекарната, иначе аз хляб рядко ям, а мъжът ми си похапва, но има нужда от ограничаване  Laughing
При мен проблемът е, че аз по принцип не готвя, не съм се учила и не разбирам от готвене и затова не знам някакви елементарни неща, които другите хора на сън да ги пипнеш ще ти ги кажат.
Примерно не знам сухата мая трябва ли да я разтварям във вода или не. Четох тук таме и двата варианта ги пише - на едно място пише да я смеся с топла вода, на друго пише да я смеся с брашното и т.н. Информация много, но човек не знае къде е истината.
За мен има три истини за днешната несполука - кофти мая, кофти брашно, студена вода (стайна температура). Следващият път ще сменя маята и ще пробвам същото брашно и малко по-хладка вода. Ако пак не се получи ще сменя брашното.
Разбирам ви като ми казвате, че първо трябва да се науча да правя бял хляб, но за мен е важно да се науча да правя пълнозърнест, предпочитам с такъв да храня детето си.
Белият ми е екстра в случая  Grinning

# 117
  • София
  • Мнения: 15 826
  Пробвай първо половината бяло брашно половината пълнозърнесто.

# 118
  • Мнения: 3 714
  Пробвай първо половината бяло брашно половината пълнозърнесто.
На коя програма, за бял или за пълнозърнест?
Като си гледам книжката ми пише програма 1 и 2 бял, програма 3 и 4 пълнозърнест, обаче не пише каква е разликата между двете програми 1 и 2 или 3 и 4. Машината ми е Филипс http://www.philips.bg/c/home-cooking/viva-collection-12-menu-100 … er-hd9020_40/prd/

# 119
  • София
  • Мнения: 15 826
  На бял предполагам.Не разбирам от машини, моята е без марка.Всъщност има име, но същата машинка я има с много различни имена в нета.А и аз не пека в нея, ползвам я само за месене и втасване, дори не съм изпробвала всичките програми.Някой по-осведомен от мен да каже. Peace

Общи условия

Активация на акаунт