Отговори
# 570
  • на брега на морето
Уф, и на мен ми е голям зор напоследък с това следобедното приспиване. По 2 пъти катеря един чакълест баир(то е единственото черно близо до нас) докато заспи. Затова пък съм свалила 1 кило вече, остават ми още само 3 да се върна на старите кг...Ех, че трудно се свалят тези последни кг... Confused
Селика, като готвиш за вас, не можеш ли да отделиш за бебка преди да сложиш солта( и евент. подправките, ако подправяш повече)? Мъжо така прави някой път. Някой път за Кирил има наготвено, а за нас- не, хаха. Ама ние сме лесни. Даваме му от една манджа 3 дена по ред. А зеленчуците му стават бързо в една тенджера на пара, правя по няк. вида едновременно. И тях давам по 3 дена. Овес. ядки като направя- също. А после често дояждаме от неговите манджи(след като си ги посолим), някой път отиват и на котарака в чинията. Simple Smile Месото може да и го вариш отделно и да го надребняваш(аз рибата и пилето не правя на дребно), от него също давам по 3 дена. Hug

# 571
Мелина, много рядко може да стане така. Днес например варих картофи за картофени кюфтета и и отделих малко и ги намачках и обърках с готово пилешко пюре, ама беше много крива, щото и се спеше и изяде само 2-3 хапки.

# 572
Мелина, как 3 дена подред от една манджа.. така ви завиждам. Макс не яде едно и също 2 поредни хранения, а какво остава 3 дни. Даже има някои храни като риба, коприва, спанак и въобще всички зелени, които ги яде само 1 път седмично. Първият път си облизва пръстите и изяжда всичко до дъно, но ако му предложиш същото ядене пак скоро, абсолютно го отказва. Голям ми е глезан значи. Само плодовете горе-долу ги хапва по-често едни и същи.

Аз щях да ви казвам рецептата за нашата бебешка торта, която решихме да правим за рождения ден  и все забравям. Даже онзи ден направихме малко пробно и малкият много я хареса Simple Smile
Ето я:
2 банана
2 нектарини
2 пакетчета сирене крема (или извара- Тук спорихме с майка ми,  но понеже тя ще я прави остана нейното- крема сиренето)
1/2 пакет бебешки бисквити
1-2 лъжици захар (според мен ако е с извара може и без Wink)
Плодовете се настъргват и омесват с крема сиренето/изварата. Сместа се разбива малко с миксер и се изсипва в/у бисквитите във форма за торта или кекс (ред бисквити, ред смес). Оставя се в хладилник  да стегне и се окрасява който както може Wink

Последна редакция: вт, 25 юни 2013, 12:27 от arch.mae

# 573
  • Варна
Писах... писах и го изтрих  Tired
Здравейте.
Мелина, за онзи случай с гърнето - нямаше насилие. Просто детето го слагаха в определени часове или през пловин час - нещо такова. За да свиква и беше свикнало докато се почувства достатъчно голямо за да покаже, че може сам да направи избор. Детето е с буен темперамент. Тази възприета от много поколения практика не е добра и води до подобни проблеми. /Така пишат психолозите./ Подчертавам, че това не е случая, в който детето дава сигнал - напъване, пъшкане, думичка и т.н. Или пък след сън им се пиша винаги. Аз също слагам пъпчо на гърнето като го видя да се напъва и той си ака с кеф. Онзи ден сам си седна на гърнето - и понеже  му е интересно, из коментирах на мъжо: "Оооох той няма разбере за какво служи, а отива да играе..." След секунди видях, че се изака. Не отричам ползването на гърне от рано, но препоръчвам следването на детето, а не детето да следва гърнето. Когато го насаждаме да клечи, без то да е изразило че иска му даваме сигнал "Акай/пишай" и то се научава да го прави в един момент, но психотата твърдят, че така възпитаваме неувереност "Аз всъщност не знам кога ми се ака и трябва да акам когато ми кажат". Има много статитии за ранното слагане на гърне и ЕБХ, които описват успешните методики. Аз лично нямах тази възможност, защото бях нон стоп някъде с бебе в слинга и още две дечица за ръчички.  Laughing

# 574
  • Италия
Здравейте, момичета!

И ние сме нещо подобно като Кирил на Мелина. Понеже зеленчуците на Адриана ги приготвям аз, така една доза тя си я хапва за 3 дни, но само на обяд. Тогава яде паста със зеленчуци, месо и настърган кашкавал. Та разнообразието идва от месото, което гледам да е различно почти всеки ден.

Днес купих гърне и като се прибрахме от разходка веднага го сефтосахме  Simple Smile. Сложих госпожичката след като се наобядва, знаейки че по това време тя ака. Седна си девойката без никакви проблеми /пусто любопитство  Grinning/ и след 1 минута се изпишка. После на всичкото отгоре пляска с ръчички и вика "бабааа" /"брава"/  Shocked Направи го направо като по учебник  Party обаче съм далеч от мисълта, че така ще е и следващите пъти  Peace Изобщо не мисля да я слагам по часове да виси на гърнето. Като се наспи, като се е нахранила и преди лягане...по-нататък съм убедена, че тя ще разбере за какво иде реч и ще започне сама да си казва, когато има нужда. За сега идеята ми е само да я запозная с "нещото" и така постепенно тя сама да стигне до истината без да й досаждам излишно  Simple Smile

# 575
  • на брега на морето
Здравейте! Grinning
ЦанковаHug.
И Кирил яде едно и също 3 дена, но само на вечеря, най-много и на обяд, и то основното(манджата), зеленчуците му ги комбинирам по разл.начин. Peace
Ние днес бяхме на акушерка. Биха му 2 ваксини. Висок е 79 см, и тежи 10.590 т.е. 4 см и около 600гр за 2 месеца. Акушерката пак каза, че е екстра. Той не пропусна да си направи пред нея номерата-изправи се сам от седеж и потопа малко от крак на крак. Simple Smile
 Hug

# 576
  • Сливен
Браво на Кирил за мерките и на Адриана за гърнето, все така да са послушни децата  Hug
Днес сложих на Ивка коланчето за прохождане, за да не съм все наведена и тя много се разсърди, иска без него, голяма ми е панта, все по беличките ходи, като го махнах падна и едва я спасих от сериозни последици, а и не дава да я държа за ръце, опасна е  Grinning
Лека вечер момичета  Hug

# 577
  • Варна
Рокси, Ивка не е ли стабилна вече? За какво са и коланите. Пускай да бяга на воля. Вчера Гоги слезе 4 етажа, като го държах за едната ръка, а с другата си се държеше за парапета. Което ми напомни, че трябва да го измия, че.... от 3,5 г., от предното ми дете - никой не го е мил.

# 578
  • Сливен
Цанкова, тя е стабилна, даже и бяга  и точно заради това, реших да ги сложа за да я предпазя от падане, че с тази засилка много ме е страх да не си разбие главата, ох направо в чудо се виждам - направо ми иде освен наколенки да взема и една каска  Joy Преди поне си държеше ръцете вдигнати напред за равновесие, а сега върви с прибрани ръце към тялото.
Отивам да се приспиваме - хубав ден на всички  Hug

# 579
  • на брега на морето
Добро утро(при нас е още 9 и нещо ч)! Grinning
Кирил пък е толкова премерен, пу пу. Без да сме правили прощъпулника имам чувството, че математик ще стане. Simple Smile Така гледа преди да тръгне, сякаш изчислява наум и преценява-разстоянието, височината...целия радиус. Затова нито се блъска, нито пада, най-много да седне по дупе. Някой път се е блъскал в нещо, но когато вече мноого му се е доспало. Тогава обаче по-често седи и се оклюмва. Нещо като има цифрички на него веднага го привлича-часовника гледа сякаш разбира колко е часа, кантара(ако го докопа), на елката редовно изчислява Laughing...сега му взех и едни книжки с цифри за бебета, много ги харесва.
Още преди да почна да го изпишвам, бях започнала да забелязвам кога пиша, защото се сърдеше като пишаше в памперса. Мисля, че му пречеше на пишката, особено и като е бил обут с памперс и панталон. Даже още преди да почне да пиша, почваше да се сърди...Хем не са му били тъй стегнати памперсите, нито пък тесен панталона. Аз даже винаги го обличам с малко по-голям размер дрехи(сега носи 86), че да са му свободни, да не му стиска отнякъде. А крачолите му навивам малко и готово.
 Hug

# 580
  • Сливен
Мелина, тя и Ивайла вкъщи е премерена, тук знае всяко нещо къде е, навън обаче е друга работа толкова е любопитна, че отива навсякъде без да осъзнава опасностите, което всъщност е нормално за децата на тази възраст. Моите притеснения са свързани точно с това - опазването навън - има дупки, бордюри и какви ли не препятствия, които няма как да се предвидят от толкова малко дете.

# 581
Привет! То вече не е никакво утро Simple Smile
Мелина, разсмя ме с това, че Кирил ще е математик! Да е жив и здрав, може и пътища да проектира Wink
Рокси, от известно врмее си мисля да питам, кога ще променяте режимите на децата, които ще тръгват на ясла? Аз мисля от юли постепено да му премахвам сутрешния сън. А ще променяш ли нещо друго в режима на Ивка с цел по-лесно адаптиране в яслата?

# 582
  • Сливен
Съни, мисля да се ръководя от нея - говорих с директорката на ОДЗ-то и тя каза да не променям режима на детето и , че ако спи предиобед не е проблем да я сложат, имат си кошарки за по-малките. Но мисля, че дотогава трябва да остане само един сън - след обед, обаче да видим как ще стане. От 31 юли сме на море за десет дни и там може и да го променим спането, защото преди обед ще сме на плаж и ако я натискам сутрин да спи поне до 8ч. мисля, че ще идкара до обед, но не съм сигурна дали ще стане. Пак казвам ще се ръководя от нея, ако я видя, че и се спи ще я сложа да спи и ако си иска двата съня, щом директорката каза, че няма проблем ще я оставя така.

# 583
Те при нас всички деца ще са малки, така че сигурно и другите ще спят по два пъти, но не съм говорила с директорката, когато се записвахме забравих да питам. Иначе не мисля, че ще е проблем да го отуча, защото най-вероятно по време на морето и при нас ще се промени режимът. Да го натисна да спи до 8 при нас е повече от невъзможно Simple Smile

# 584
  • на брега на морето
Рокси, Кирил засега и навън е премерен, ама не се знае нататък какво ще стане. Още сме в началото дет се вика. Peace Е, то е ясно-ще падат, ще стават, само да не е лошо. Hug Той още свиква с обувките си. Повече се изтъпанва и стои дълго прав на едно място, докато омалее. Аз и бос го пускам навън, или по чорапи. Но от 2 дена вали(студен дъжд), затова с обувките-да свиква. Но за ръка(ръце) до сега не съм го държала, не се е налагало.
И аз засега не мисля да му променям режима. И ние ще ходим на почивка 2 седмици точно преди да тръгне на градина. Да не забравите да си вземете комплекта за сигурност, ме предупреди акушерката. Ние отскоро сме със закопчалка и на хладилника, че почна да отваря и него.
 Hug

Общи условия

Активация на акаунт