АПРИЛчета засмени, вече са в родени - тема 1

• 31 991
  • 732
  •   1
Отговори
# 135
в Бургас е все още сравнително прохладно и нямаме проблем с жегите, ветрецът ни разхлажда, даже вечер си е студенко

# 136
  • София
Здравейте маменца, как сте? Simple Smile
Гледам, че говорите за погачата... Аз моята я направих как е по традиция - последната неделя преди 40тия ден. Беше много хубаво. На 40тия ден отидохме на църква, прочетоха ни молитва и след това ходихме на гости (според някаква традиция гласяща, че трябва да се обиколят 1 или 3 къщи преди да се приберем). Ние посетихме 3. В първата ни дадоха питка, глава кромид лук и яйце, в др. нищо. Бихте ли споделили относно обикалянето по къщите, как точно ви посрещнаха и какво знаете по въпроса? Аз разбрах за този обичай на погачата ни, преди това не бях чувала...

Е, ти ме разби, за пръв път го чувам това с къщите  newsm78

# 137
danon, по принцип за бебоците не препоръчват климатик дори и в колата първите три-четири месеца, защото бързо изстиват, нямат толкова добре развита нервна система да реагират.
но при 27 градуса, аз бих сложила бебо в друга стая, малко да охладя с климатика до 23-24 градуса, спирам климатика, и после да го внеса бебо, след още час ще охладя до 22-23 градуса пак като бебо не е в стаята при включен климатик, това при условие, че е непоносима жега, иначе може само по боди да го оставиш с памучна пеленка завито.
гледай да няма ситни червени пъпчици от жегата на вратлето, признак, че е претоплено.
ние сме без климатици, ок е, но при нас има слънце само сутрин до към 11.30 часа.
и после е прохладно.
да споделя, че днес на дребчо му падна пъпчето. и сега капя от време на време 70 град,спирт и топоцин 2-3 пъти.
пък дано не изпъква, а да се прибере по-бързо издатъчето.
ама и да не се прибере само, имам опит с каката, какво да правя да се прибере.
пъпчетата на бебенцата при вас как са?

а за питката,
Скрит текст:
аз не бих обикаляла, ама всеки си знае традициите от своя край, аз държа само ако има жена, която иска да има бебче, а се затрудняват, да си тръгне първа и другите като си тръгват да не отнасят нищо от къщата  Joy
другите ритуали по време на самата питка са по желание, който както харесва Simple Smile
ние гоним духовете с метлата, тръскаме орехи, с чевена чушка и чесън да е здраво, румено бебето, сядам с него върху книги на стола да е ученолюбиво, чупи се питката, слагат се монети от орисниците в кърпата и се наричат, после кърпата се връзва нито стегнато, нито хлабаво, да знае сметката 2 и 2 бебо като порасне и се оставя на високо заедно с парче от питката.
на другата сутрин трошките се дават на птичетата а с монетите се купува нещо символично на бебо. гостите жени се черпят със сладки работи, и питката с мед. ако има мъже стоят на друго място и за тях има ядки, баничка, мезе, по-твърд алкохол. за децата има и гризанки, царевични пръчици, сладолед и други неща.
и тук да пиша на патерица,
честит имен ден на Борис на мама Mirama!
да расте здраво и щастливо бебе!

# 138
 jos, нашето пъпче е изпъкнало, проверих на баткото не е било такова. Педиатърът ни го няма и колегите му, които го заместват изказаха различни версии: 1. защипано е доста високо 2. такова си е самото пъпче на момата....какво се прави в случая с високо пъпче, за да се прибере и не остане изпъкнало?

Не го знаех ритуала с обикалянето на къщите, но не бих го спазила и направила......колкото по-малко хора, толкова по-добре. Изпадам вече в ужас от болести, вируси, бацили. Въпросното семейство, с което имах проблем заради болните деца Mr. Green, вече официално забраних на синковеца да играе с тях. Бяха ги извели болни от шарка да играят с другите деца, че и бащата и той болен......грам съобразителност няма в тези хора, иначе с големи претенции.
Относно Т, още не съм пуснала климатиците на студено, завесите са спуснати и мисля, че за момента е достатъчно. Облечена е с боди с дълъг ръкав и с ританки, и двете от доста тънки матери. Гледах снимките на баткото, лятото е спал само по памперс и пелена в къщи.

# 139
ani, то е нормално да е изпъкнало в началото докато не се затвори раничката.
след първия месец, ако не се е затворило, педи ще ти каже как да го прибереш.
причини за това много наистина, няма какво да я търсиш, станалото станало.
и с малката се беше получило така, разбрахме на консултацията първия месец и се прибра след 3тия, защото първо слагахме неуспешно лепенки само, ставаше червена кожата, след къпане, преди само се мъчех. тогава педи ни каза да опитаме с монета, така и стана, прибра се много бързо, за няколко седмици пък и като почне да шавели мускулатурата на коремчето заяква и се прибира по-бързо пъпчето.

ако искаш ще ти споделя опит, иначе педи ще ти каже сигурно с лепенки, ако е за прибиране.

# 140
danon, по принцип за бебоците не препоръчват климатик дори и в колата първите три-четири месеца, защото бързо изстиват, нямат толкова добре развита нервна система да реагират.
но при 27 градуса, аз бих сложила бебо в друга стая, малко да охладя с климатика до 23-24 градуса, спирам климатика, и после да го внеса бебо, след още час ще охладя до 22-23 градуса пак като бебо не е в стаята при включен климатик, това при условие, че е непоносима жега, иначе може само по боди да го оставиш с памучна пеленка завито.
гледай да няма ситни червени пъпчици от жегата на вратлето, признак, че е претоплено.
ние сме без климатици, ок е, но при нас има слънце само сутрин до към 11.30 часа.
и после е прохладно.
да споделя, че днес на дребчо му падна пъпчето. и сега капя от време на време 70 град,спирт и топоцин 2-3 пъти.........

Определено климатика не е добра идея...то за нас не е, та какво остава за
такива малки мишоци...
Нашето пъпче падна преди 6 дена и продължаваме обработката
му само със спирт...този
топоцин за всеки случай ли му го слагаш, защото нашата докторка
не ни е споменавала в случая да има нужда от него?

# 141
  • София

Определено климатика не е добра идея...то за нас не е, та какво остава за
такива малки мишоци...
Нашето пъпче падна преди 6 дена и продължаваме обработката
му само със спирт...този
топоцин за всеки случай ли му го слагаш, защото нашата докторка
не ни е споменавала в случая да има нужда от него?

MaDMamA,

Аз още от изписването си купих пудра, но като дойде педито каза, че няма нужда от нея и да си го обработвам само със спирт. Аз продължих да си слагам и пудра от време на време, а като ни падна пъпа само със спирт си го обработвам. Но гледам, че при нас вече се скри пъпчето и ще видим другата седмица на консултацията какво ще каже педито дали да продължавам да го обработвам със спирт или да спрем.

# 142
педи като дойде пак се разбрахме като на каката да третирам и пъпчето на малкия, казах й, че имам топоцин, че както през 2008ма май беше пак е спряна от продажби тук, аман от лекарствената индустрия...
и ми каза да слагам спирта 70 процента и топоцина отгоре докато заздравее 2-3 пъти дневно пудрата. ако не е влажно докато заздравее и не кърви - само спирта.

важно е след къпане и миене на дупето, пъпчето да не е мокро като се затвори с пампи или дрехи, да не е влажно и да няма мръсотии.
пък веяе ако се наложи да се прибира, няма как, от нас не зависи, както дойде.

# 143
странно ми е, че слагаш топоцин, защото е антибиотична пудра...

# 144
  • София
Мами, я кажете пъпчиците от претопляне, третират ли се нещо или просто оставяте да минат? Малкият явно се е претоплил в жегата тия дни и от вчера има ситни по вратлето.  Sad Даже и около устата, че все се омазва като яде, бършем и т.н., предполагам, че е от това, де, но се чудя какво да ги правя, пък да не звъня на педи само за това...

А, да, и относно погачата - от кой ден броите? От денят на раждането или от следващия?

# 145
от следващия

# 146
  • София
От деня на раждането- поне така ми казаха в Църквата,когато запазвах час, а днес ни беше и самата Молитва, така че най - добре попитай в самата Църква.

# 147
топоцин сега няма, и преди години я нямаше, после пак я пуснаха...
вярвам на педи за такива работи, затова 2-3 пъти слагам пудрата, днес сутринта и вечерта при цялото къпане.
топоцин е локален аб и педи още с каката ми го препоръча да не се получава възпаление, затова.  Peace
за питката - брои се бебо да е на 40 дни навършени, т.е. от следващия раждането.

# 148
Мами, я кажете пъпчиците от претопляне, третират ли се нещо или просто оставяте да минат?
....
а за това нищо не правиш ако не са направили гнойни връхчета.
обличаш по-леко, може едно душче под чешмата, ако е много топло бебето.
друго нищо, минават от само себе си.
ако пъпчиците са променени и те притесняват, обаждаш си на педи.
обикновено до 20 мин се махат.

# 149
  • София
Аа, че то от вчера седят. Току ми се стори, че избледняват, ама после пак си ги има. Някои ми се виждат с връхче  Sad това лошо ли е?

Общи условия

Активация на акаунт