В момента чета ... 18

• 37 065
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Започвам да чета "Преспанските камбани" на Димитър Талев. До сега съм чела Железният светилник - първо в училище и миналата година. Чувала съм, че всяка следваща от тетралогията е все по-политически настроена и не знам дали ще ми хареса. Тежки ли са?

# 376
  • на последния етаж
Моля те сподели впечатленията си. Отдавна й се каня на тази книга, но все нещо друго захващам...

# 377
Намерих прекрасни четива за празниците и искрено им се насладих!
Да споделя:

"Мираж" на Сохер Кашоги - хард чиклит в арабско-американска версия. За разтуха бива, но тежи обема- над 400 стр. и то доста дребен шрифт.

Следата “Кукабура”, Томас Абъркорн- мммм, великолепен трилър, издържан по всички правила и най-важното с отворен финал, не просто поредният happy end! Отрязани глави на жени, пришити към мъжки тела, доходен, но забулен в тайна лекарски бизнес за подмладяване на главите на олигарси с красивите тела на някой здрав бедняк....

"Краят на господин Y" на Скарлет Томас- страхотна! Езотерика, мисловни експерименти, научни теории, криминална нишка в опит за търсене на Граала този път под формата на субстанция, даваща на човек възможност да бъде над хората, да бъде Бог!

# 378
  • Велико Търново
Моля те сподели впечатленията си. Отдавна й се каня на тази книга, но все нещо друго захващам...

До половината някъде съм и мога да кажа, че ми харесва до сега и ми е полезна даже. Опитвам се да прилагам нещата реално върху детето си. Simple Smile

# 379
  • София
Приключих снощи 22/11/63. Чудесна книга  Heart Eyes !
Давам й 8/10, а в ГР си заслужи петицата. Това е много подходяща книга за хора, които никога не са чели Стивън Кинг и искат да се запознаят с уникалния му стил и въображение, но без да се страхуват. В книгата няма ужаси, вампири, демони, описания на кръв, черва, и пр. Историята е за миналото, бъдещето и любовта, и се отнася към въпроса "Какво ли щеше да стане, ако...", както кафето към млякото или ягодите към шампанското  Wink . За пореден път се убедих, че Кинг е гений, който няма аналог в световната литература, независимо с колко автори го сравняват и колко още го копират.

Сега мисля да поразтоваря малко с една книга за Джак Ричър ("Сметки за разчистване"), а после ще подхващам "Проходът" на Кронин (сигурно ще я чета до Коледа, като й гледам размерите Crazy ).

# 380
  • Велико Търново
Kally May не съм чела много от Кинг, но определено и аз мисля, че тази книга е различна. Още съм на половината някъде, че не остава много време за четене, но все някога ще я прочета Simple Smile

# 381
Прочетох най-накрая „Души в окови”. Много, много хубава книга. За ограниченията, които човек сам си поставя, за любовта и омразата, за парите, за семейството и смисъла на живота. Героят се влюбва в едно доста глупаво и ограничено момиче /това е най-меко казано/ и въпреки, че го осъзнава, се отдава на такава унизителна и мазохистична любов, че направо понякога ме беше яд. Иначе книгата съвсем не е любовна, философски са разгледани влиянието на религията, науката, безумното отдаване на изкуството от хора без талант и въобще имам чувството, че Моъм е обхванал всички аспекти на живота.
През почивните дни пък, ровейки из едни мои стари книги, попаднах на „Съдбата на човека” на Шолохов. Снощи я препрочетох, без въобще да сетя, че е много тематична за днешния ден. Помислих си, че това само един руснак може да го измисли, но се оказа, че даже е и по действителен случай. Много затрогващ разказ.

# 382
Аз отдавна не съм писала, че започнах да чета много бавно...
Но да се отчета:

Прочетох трилогията на Катрин Панкол и мнението ми е, че има запомнящи се моменти, но като цяло скоро ще бъде изтрита от съзнанието ми.

"Чуй ме" ме заинтригува като сюжет, но не схванах защо е озаглавена така книгата, а и не съм съгласна , че едно дете трябва да "чуе" тази история от баща си и то точно в този момент и форма...

Препрочетох "Господин Ибрахим..." на Шмит и... отново съм очарована.

В момента чета "Татко".

# 383
  • Варна
Не мога да разбера възторзите по "Чуй ме". Гледах филма, не съм чела книгата, но все ми се струва ненормално да описваш "любов", започнала с изнасилване. Авторката или си няма понятие какво е това или се опитва да създаде фентъзи роман.

# 384
Ако погледнеш метафорично: много от любовите и децата са заченати с насилие. Ако погледнеш реалистично и извън калъпите на нормалните любови, то няма нищо чудно- любовта по-често се ражда в неподходящото време, към неподходящите хора, с неподходящите мотиви.

# 385
Звездичка, радвам се да те „видя“ и тук. Като си писахме преди с теб, мислех, че говориш за „Татко“, не съм разбрала, че за „Чуй ме" казваш, че е неподходящо да се разказва това…  Не съм се замислила над този аспект. Но Мацантини е безкомпромисна - няма спестяване на нищо... разбрах и от втората й книга.

А любовта в "Чуй ме" (Non ti muovere / Не мърдай!/) никога не ми е била странна. Да не се изхвърлям много и дано не звуча арогантно, но мисля, че случаят беше някак по-особен от „стандартно“ изнасилване – беше част от образа на Италия, можеше да се случи точно на нея заради специфичността на нейния живот според мен. Т.е. начина, по който го възприе, не че е нормално да се случи...
А отделно имах едно наум, че често в любовта няма външна логика – нито в началото, нито в протичането, нито в края…

Прочетох отвратителната за мен „Провалът на човека“, писах си нещо малко, но дори не ми се поглежда точно какво съм писала.

Сега по препоръка на моите дружки NeDa и big pufana  Hug:

До страница 100 нямаше нещо, което да ми е особено интересно, но с постепенното навлизане на Емир в света на киното се събудиха стари страсти, направо наелектризирана бях от споменаването на имена като Фелини, Бергман, Форман… Получи се нещо като спомен за стара любов, която е била прекрасна, някак е прекъснала, но тръпката все още съществува. И имам предвид точно онова кино от 70-те и 80-те, което не мога да заменя с нищо, дори и сега да се върна към съвременното кино (не казвам, че е лошо… но не е старото…). Забелязах, че дори не обръщам внимание толкова на самия Кустурица като личност/преживявания, а напълно се отнасям в онзи магичен и велик свят на кинематографията…

Оказва се, че и Босна ми е тръпка – събудена от Маргарет Мацантини, естествено продължена от Иво Андрич – и ето сега нова среща с друг самороден босненски талант.

Интересни са сходните (с нашите) особености на соц-времената – манталитет, начин на живот, удоволствието да „мразиш“ и псуваш властта, СССР и т.н.; придаването на специфични форми на явления, характерни за Запада, но украсени (изкривени?) чрез особеностите на Изтока..

Вълнението ми от тези редове…
Скрит текст:
„За моите филми Амаркорд бе онова, което е бил Големият взрив за Вселената. Картините и идеите от този филм бяха главният шлюз, от който се напояваха моите филми. След този филм всичко, което се случваше в моя филмов живот, не мерено с този аршин. Важните събития от живота ми видимо скочиха на житейската ми борса… Майка, баща, дом, приятели, мост, дърво, всичко, което непланирано се бе закачило за моята душа. Алеи, хълмисти предели, женски дупета, велосипеди, куполи на храмове, мостове, влакове, автобуси; всичко, което не обичах в живота: вратовръзки, небостъргачи, печки, училища, здравни заведения; всичко, което усещах, че си струва: благородство, смелост, история, музика – всичко това сега отново преоткрих“.
беше толкова голямо – сякаш аз ги преживявах, сякаш аз правех филм, сякаш аз съм Емир…
В този момент се чудех ще се впусна ли пак след прочита на книгата в голямото старо кино? Все едно преживях младостта си (и сега съм млада де Wink ) – защото ако музиката не много осъзнато винаги е била в живота ми, мисля, че досегът с киното беше първата ми голяма осъзната среща с изкуството.

Като започнаха да се споменават и имената на конкретните филми на Кустурица – направо си отидох в 80-те. Чудя се дори какво съм разбирала от филмите му тогава, какво съм знаела за тематиките и символите в тях?! Не съм знаела много – но съм гледала със зяпнала уста филмите му…  

Заподскачах от възторг и в този момент:
Скрит текст:
  „Още тогава млади брачни двойки, наистина като самотно, но интересно явление, се женеха само със свидетели и след подписването заменяха празненствата със скромен обяд. Когато споменахме за такава сватба пред родителите, те веднага възнегодуваха:
   - Ако ще се жените, то, за  бога, направете човешка сватба.
     Аз си представях сватбата като късометражен филм. Весело, но елегантно, като във филмите на Жан Реноар?! Това за съжаление беше невъзможно. Нашите семейства нямаха селска ипотека. Заради приятелите и роднините, но и заради общото настроение беше трудно да се избегне шофьорската култура, в която в крайна сметка потъваха всички. Купуваха плочите на „Биело дугме“, наслаждаваха се на пастирския рокендрол, но в джобовете и женските си чанти носеха касетки, резерва, която всъщност беше израз на действителната им културологична принадлежност. С най-голямо удоволствие слушаха примитивна музика, появила се на това пространство, на което си даваха среща Ориентът, Средиземноморието и англо-американското влияние. Мелодии и текстове, които всъщност не бяха нито едното, нито второто, нито третото. Турбо-фолкът ми напомняше пешкирите в румънските хотели по времето на Чаушеско, които се разпадаха при допира с мокрото лице , и за да се пресъздаде действителното впечатление за този предмет, бе достатъчна само една дума: боклук. Същото беше и с тази музика – тя беше и си остана музика, която за съжаление изразяваше чувствата на по-голямата част от населението на СФРЮ!"

За тогава е ясно, че не е било прието да има сватби като „късометражен филм“, но почти през 21-век и моята сватба без церемонии, роднини, костюми и маси (а в художествена галерия) беше почти скандална за двата рода. Може би на Балканите дълго ще е така и родителите ще искат „човешка“ сватба…  Laughing

А текстът в bold - без думи… моята "теза" за това явление. Но пък толкова години да обвинявам Слави Трифонов (извинете за намесата на това име) за насаждането на чалгата в България, а то май наистина мога да се върна по-назад в годините и по на запад в Европа – към СФРЮ!? Мога само да се пообидя на Емир, че за това нещо използва същата дума – музика – която се използва за другото, голямото нещо! Ама явно няма как… Wink

Помислих си и за Прага, където Кустурица е учил режисура – комунизъм, комунизъм, ама друго си е било там сигурно и заради предишната им история… Милан Кундера  оплаква малките народи (като неговия), но ми се струва, че дори и по това време и въпреки 1968 г. в Прага пак културният и интелектуалният живот си е бил нещо естествено…

Да се върна на филмите на Кустурица.
„Спомняш ли си Доли Бел“ не си го спомням много Wink , но тепърва в книгата ще се пише сигурно за "Баща в командировка", „Циганско време“, „Аризонска мечта“, "Underground" (бях направила две рисунки за този филм едно време) и преглъщам гладно като си помисля за тях… Как ли бих ги възприела сега?
„Животът е чудо“ (2004 г.) не съм гледала, защото тогава вече бях спряла да следя Кустурица… По време на войната в Босна е. Дали да го гледам… Сигурно, след като Босна ми е влязла под кожата…

Последна редакция: чт, 09 май 2013, 18:09 от svet65

# 386
  • Варна
Честно, нищо метафорично и изтънчено не мога да открия в едно изнасилване.

# 387
Скрит текст:
Имаше навремето един сайт със странното име e-bane.net, който беше за литературни напъни. Разказчета, есета, тук-таме някое стихче. Отдавна не съм влизала там да чета.
Но си спомням как един разказ за едно изнасилване разбуни духовете, защото финалът даваше основание да си помислиш, че жената го е искала и и е харесало. Мисля, че авторката беше жена и това още повече фрапира списващите там, а в техния сайт бяха позволени и нецензурните изрази, та в определени моменти нямаше как да не стане мазало там. Mr. Green

# 388
Скрит текст:
Имаше навремето един сайт със странното име e-bane.net, който беше за литературни напъни. Разказчета, есета, тук-таме някое стихче. Отдавна не съм влизала там да чета.
Но си спомням как един разказ за едно изнасилване разбуни духовете, защото финалът даваше основание да си помислиш, че жената го е искала и и е харесало. Мисля, че авторката беше жена и това още повече фрапира списващите там, а в техния сайт бяха позволени и нецензурните изрази, та в определени моменти нямаше как да не стане мазало там. Mr. Green
Аз в разбирането на "случая" обаче нямам предвид това... Но се притеснявам да оформя мислите си "на глас" специално за Италия - тъжно е... Иначе ако изобщо някога в мен е имало отсянка на отрицателно отношение към понятието "секс", тя е била свързана единствено с това, че поради сексуалното желание може да се случват и такива неща като изнасилвания. Иска ми се на човека (мъжа) да не е дадена тази "способност"...
Айде сега и "Чуй ме" ми се дочете. Филма не, защото го помня добре, но някои детайли от "Чуй ме" бих си припомнила, а и да сравня "прясно" двете книги на Маргарет.

# 389
"Покани ме да вляза". Видях доста хвалби за книгата тук...Дано ми хареса  newsm12

Общи условия

Активация на акаунт