
Аз тестени неща не обичам , но майка ми прави един вид тутманик , баба правеше съвсем различен .
Затова искам да знам какъв е този модел , дето го възхвалявате .

да кажа рецептата тогава, доколкото я помня наизуст:
4 яйца (3 се разбиват в сместа, а 1 се оставя за мазане отгоре)
1 чаена лъжичка сода за хляб
около 200-250 гр кисело мляко (чаена чаша)
3/4 чаена чаша олио (в оригиналната рецепта е около чаша и половина, но на мен ми е мазно)
200-250 гр натрошено краве сирене (слагам чаена чаша и малко отгоре заради децата)
500 гр. брашно
Препоръчително е продуктите да са със стайна температура, а не студени от хладилника, за да се надигне повече тутманикът. 3-те яйца се разбиват със содата и киселото мляко. Добавя се олиото и брашното, и се разбърква до хомогенна смес (накрая трудно се разбърква). Слага се и натрошеното сирене и пак се разбърква. Сместа се разстила се в тавичка (ако се сложи хартия за печене, вероятността да залепне се елиминира, заради по-малкото олио). Последното яйце се разбива и намазва отгоре върху сместа . Пече се в предварително затоплена фурна, докато се зачерви. Разбитото яйце прави страхотна лъскава коричка отгоре.
Трудно ми е да дам препоръки за тавата, не помня вместимости.
Нашият /на мама, аз не правя/ е с мая и прясно мляко, набухва и става пухкав и топящ се. Ммммного вкусен, особено ако сиренето е овче и след изваждането намажеш коричката с прясно масло.
Цяла година не е правила... То затова скоро налетях на купешки, ама нямаше много общо с истината.