Математически турнири - 22

• 84 993
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
  • В офиса
И подредбата бих разместила малко. Шумен и Хитър Петър сякаш не са много добре балансирани - за нашия набор бяха две години подред слаби. За вашия пък тази година Габрово дадоха нерешима последна задача (нещо като макс. 1 точка ми се върти в главата).
Ако говориш за пети клас, има дете с 18 точки.

Към класацията на kodbg ще добавя, че за седми клас НОМ има и национален кръг, а същински " Хайнацки" има само през нечетните години. Освен това бих преместила Шуменското състезание след областния на олимпиадата, а " Хайнацки" - преди Шумен и Габрово.

Да, за пети клас. Чудех се 1-а, или 3 точки бяха, докато пишех поста. Значи паметта ми е изневерила и са били 3 точки.

# 511
Да, за пети клас. Чудех се 1-а, или 3 точки бяха, докато пишех поста. Значи паметта ми е изневерила и са били 3 точки.
18 точки е постигнатият максимален резултат на задачата на Хитър Петър в пети клас, на последното издание на турнира.  Peace Но наистина тази година задачите нещо не бяха на ниво.
В шести клас огромен брой максимални резултати на задачата на ХП, в четвърти клас - 6 максимални резултата, в трети - три. Не помня досега да се е случвало подобно нещо.

# 512
  • В офиса
Ех, като кифладжия се излагам като не проверявам  Embarassed. Така е - 1 дете 18 точки, 1 дете 5, 4 деца с 3т., 6 с 2т., 17 деца с по 1 и 180 с 0 т. И за пръв път има такава нерешима задача.

Аз съжалявам за тази уч година за ПМС и че нашето у-ще не организира отбор за Хайнацки. На другите бяхме.

# 513
 kodbg, аз пак да ти благодаря, че направи класация за 6 клас. Страхотен си!

Яд ме е, че поизпаднахме малко заради неявяването в Шумен, нали бяхме в Разград на НОИ. Но пък е хубаво децата да се научат да правят избор от малки. Е, признавам си, че доста се надявам да няма съвпадение на математика и информатика догодина.

Така че - още веднъж благодаря!

# 514
  • София
В този ред на мисли, какво ще препоръчате за четвърти клас, освен балообразуващите за рейтинга за СМГ или пък е по-добре да се концентрираме само в тях?

Влизащите в рейтинга са 4 на бр, като олимпиадата е в 2 кръга, така че стават 5; в курса, където ще ходите ще има 4 пробни изпита. До тук 9 броя. Лично моето мнение е да си изберете 2-3 от другите, като поне едното да е извън София, ценно е да се види колко много силни математичета има и извън столицата и да се премери сили с тях. През останалото време е по-добре да се подготвяте  Grinning

# 515
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Аз не съобразих, че Хайнацки е през година. Като шуменка си държа и нашето състезание да попадне в списъка, но смятам , че без Салабашев и ЧХ не може. Те се организират в почти всички големи градове, децата могат да отидат да се състезават без много средства. Същото се отнася и за Кенгуру и олимпиадите. Естествено най-висока стойност има ПМС и Националното кенгуру, винаги съм казвала, че който е победител на ПМС си е всъщност висша класа математик.

# 516
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
18 точки е постигнатият максимален резултат на задачата на Хитър Петър в пети клас, на последното издание на турнира.  Peace Но наистина тази година задачите нещо не бяха на ниво.
В шести клас огромен брой максимални резултати на задачата на ХП, в четвърти клас - 6 максимални резултата, в трети - три. Не помня досега да се е случвало подобно нещо.
За сметка на това в пети клас е било ужас... аз харесвам това състезание и заради регламента. Когато на теста оградиш грешен отговор ти отнемат точка така не се стимулира налучкването на отговор.

# 517
  • ride my bike...
Цитат
Кога е датата за записване в МГ - Варна?
Малко със закъснение. Датата беше днес 06.06.

# 518
Цитат
Кога е датата за записване в МГ - Варна?
Малко със закъснение. Датата беше днес 06.06.

Благодаря. Интересувам се за резервите ....

# 519
  • София
*Ирина*, за 4-и клас са същите състезания. Има по-добри от някои от балообразуващите - Хайнацки, Салабашев... И ще е тъпо добрите математици да ги пропуснат заради "тънки сметки" и "пестене на сили". Но, разбира се, детето и родителите решават.

Не непременно става въпрос за "тънки сметки" и "пестене на сили".  Повечето деца - кандидати за СМГ посещават в събота предиобед курс в СМГ. Ако участват в небалообразуващите състезания, ще пропускат занятията в курса. Участия в  Хитър Петър, Хайнацки, Салабашев, Шумен и ПМС означават пропуснати 5 занятия = 1/2 модул. Всеки преценява кое му е по-полезно и кои са му приоритетите.
Но виждам, че за Коледното и Великденското няма разногласие, че спокойно може да се пропуснат  Simple Smile

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 15:36 от Prizma

# 520
  • София
А според вас, кои са да кажем 5-те най-значими състезания за 5-7 клас? Под най-значими имам предвид с най-интересни задачи, на които си струва да се яви едно дете.

Въпрос на мнение, моето е степенувани по важност:

ПМС
Кенгуру Национален
Шумен /състезание на ПЧМГ / Олимпиада областен / Хитър Петър / Хайнацки
Салабашев
ЧХ / СМТ

А защо не си включил националния на ЕК в таблицата с общия рейтинг? Вярно - малко деца се явяват на него, но пък за него се състезават много и има вероятност до националния кръг да стигнат и такива, които едва ли биха отишли на ПМС, примерно. Това пък би вдигнало общия рейтинг на тези деца.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 17:41 от Elfi

# 521

А защо националния кръг на ЕК не си я включил в таблицата с общия рейтинг? Вярно - малко деца се явяват на него, но пък подбора за него е бил между много и има вероятност до него да стигнат и деца, които едва ли биха отишли на ПМС примерно. Това пък би вдигнало общия рейтинг на тези деца.

Пълна безмислица е в една класация да се включват 2 кръга на едно състезание. Предвид неясните критерии и липсата на особена връзка м/у математически данни на детето и максимален резултат от областния на Кенгуруто съм преценил, че е по-удачно да се включи областния, а не националния.
Както пък при Олимпиадата, която е със значително по-качествени задачи и ясни параметри е включен Областен, а не Общински.
Националния на Кенгуруто е доста измислен вариант на състезание, слагам го нагоре в класацията поради факта, че Министерството е решило точно то да е от национален характер със съответните придобивки от това.
Националният на Кенгуруто леко ми напомня за идиотията Понс, която всъщност не е някакво реално състезание за деца,  а сбирка за раздаване на награди м/у учители Simple Smile

Фактът, който споменаваш, че дете, което няма желание да отиде на ПМС има възможност за класиране на националния на Кенгуруто говори, че има нещо грешно във формата. Това трябва да е елитарен кръг, само за деца, живо интересуващи се от математика, които не биха си позволили да пропуснат най-важното национално състезание.
У нас има куп маловажни състезания за масовия ученик, липсват по-сериозните.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 17:49 от kodbg

# 522
  • София
Националния на Кенгуруто е доста измислен вариант на състезание, слагам го нагоре в класацията поради факта, че Министерството е решило точно то да е от национален характер със съответните придобивки от това.

Разбрах. Питането ми бе продиктувано от факта, че поставяш ЕК Национален кръг на второ място по важност.

Фактът, който споменаваш, че дете, което няма желание да отиде на ПМС има възможност за класиране на националния на Кенгуруто говори, че има нещо грешно във формата. Това трябва да е елитарен кръг, само за деца, живо интересуващи се от математика, които не биха си позволили да пропуснат най-важното национално състезание.

Не съм казала, че няма желание.
Но пък колкото и измислен да е националния кръг, от крайния резултат може да се прецени - случайно ли е попаднало детето там, или не.

# 523
Националният на Кенгуруто леко ми напомня за идиотията Понс, която всъщност не е някакво реално състезание за деца,  а сбирка за раздаване на награди м/у учители Simple Smile

kodbg, нямаш идея за какво говориш - нито за националния кръг на PONS, нито за националния кръг на ЕК.

За PONS не му е мястото да се обясняваме тук, а за националния кръг на ЕК - за мен победата в него е постижение, сравнимо с възхваляваното от теб и обичано от мен ПМС. Ако проследиш развитието на децата, ще видиш, че победителите в националния кръг в 4-5 клас стават едни от топ-състезателите в 7-12 клас.

# 524

Нали се сещаш, че ако "недостойни" деца са се класирали за националния кръг на ЕК то "вината" е в първия кръг (който е направил възможно това класиране) и по никакъв начин не говори лошо за националния кръг. По твоята логика тогава би трябвало първият кръг на ЕК да е "измислено състезание" Grinning
Иначе ЕК, включително и националният кръг,  съвсем не е най-важното национално състезание, а е просто едно много интересно и обичано състезание, на което децата се явяват за кеф и разтоварване. Подобно състезание е и АК - децата отиват заради предизвикателството, а не за награда.

Общи условия

Активация на акаунт