Да преправим старите мебели с любов - тема 21

• 75 598
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
Миоки в магазините за художници има бои за черна дъска. Вкл. черна  Grinning
Прави страхотно покритие, много приятно и на вид, и на допир - пише се по нея перфектно и се мие перфектно.

# 61
Не е лошо да се чете указанието към съответния продукт. Там ясно е казано, че препаратът се нанася с четка, обилно, да покрие добре повърхността. Изчаква се 15-20 мин., докато се нашупли хубаво, а след това се изстъргва с шпакла /остра и твърда/ - както препаратът, така и размекнатият лак.
Почиствала съм ужасния лак от чамови мебели. Е, наложи се да мажа и стържа по няколко пъти, докато смъкна всичко. Но все пак нито се вдига пушилка като при шкурене или шлайфане с машина, нито пък ти се прецакват ръцете от умора.

Предполагам, зависи от вида на лака и резултата, който искаш да постигнеш. В случая с гардеробите попаднах на два вида лак и чистенето на единия няма нищо общо с това на другия (разликата си е осезаема и при шлайфането). С препаратите обаче ударих на камък и при двата вида, áко указанията на производителите - лака просто не мърда Grinning.
А аз си се пъна, защото искам идеално чисто дърво - на снимката може да се види разликата между чисто и получисто. При омасляването тази разлика се отразява в попиването/съответно цвета на различно почистените участъци.
А иначе, шлайфове има различни... на ексцентриците това им е хубавото -  единственото, което се налага да правиш е да ги местиш без натиск. Този вид шлайфове си бият сами здраво с минимум вибрации... затова си избрах такъв - като за хаха кекава натура  Mr. Green а праха, който изпада от контейнера е съвсем поносимо количество... особено ако не забравяш да го изсипваш навреме  Laughing

# 62
  • София
Тъкмо мислех да питам за шлайфовете - последния път за шкуренето на едни врати мъжа ми реши да купим нов по-хубав 99лв виброшлайф. Аз настоявах да е лентов, защото знам, че по-лесно и бързо сваля , а и не е добре за дървото да му вибрира кръгово. lozette, покажи моля те такъв ексцентричен шлайф - това като лентовия ли е? А има и едни триъгълни малки (делташлайф) , те дали се справят с извивки ?

# 63
triffy, аз доскоро умувах по този въпрос и се спрях на ексцентрикшлайфовете след сума ти консултации с момчетата от "направи сам".
Личния ми опит дотук беше с два виброшлайфа от работата на които изобщо не бях доволна, така че се обърнах към тях за съвети. Накратко ще ти резюмирам мненията им:
- виброшлайф - сваля малко, ползват главно за шпакловки и повърхностно изглаждане;
- лентов шлайф - сваля много, препоръчват ги за големи равни повърхности, врати, дюшемета и пр., това ми беше един от вариантите - посъветваха ме да се откажа защото вероятността да направиш поразии и всичко да стане на линии при липса на опит била голяма; реших да ги послушам.
- ексцентрик шлайф - сваля много, едновременно се върти и блъска, ако мога така да се изразя... т.е. се движи в две посоки едновременно, за големи равни повърхности е супер, с външни извивки се справя идеално но на ниските обороти, не знам как са моделите без регулиране; с вътрешни също го пробвах... става, но още работя по уменията си Simple Smile; за ъгли - не става
- делташлайф - за малки повърхности и ъгли, това беше първия ми вариант, отзивите обаче бяха че купуването на делташлайф е пълна безсмислица откакто има мултитулове (Дремел и т.п.). За ниския клас мултитулове имаше добри отзиви за някакъв от Лидл, който бил 50-ина лв. но аз така и не го открих. Твърдяха, че единствения му недостатък били вибрациите, но съпоставени с цената и за непродължителна работа били в рамките на поносимото. Още съм склонна да си взема и нещо такова ако попадна.
В крайна сметка си взех тази http://www.onlinemashini.bg/6layf-ekscentrikov-makita-bo5031/800 Макита и съм много доволна засега. За човек, който не може да отвори бутилка мляко без инструмент е идеална - мощна и сама върши работата Grinning
Сега обаче искам и втори, за дреболии и ъгли. Съвсем сериозно умувам за техния пенташлайф http://www.makita.bg/bg/products.html?page=shop.product_details& … mp;category_id=13 ... харесва ми това, че плота е двустранен и тънък т.е. ще става за всякакви проблематични места, но досега не съм намерила никакви отзиви за него... главно ме притесняват консумативите заради размера на плота. Ако се престраша да го взема ще дам първите отзиви.
Най-добре огледайте подробно коментарите за марки и видове и съпоставете параметрите с цените им, за да прецените коя машина ще е добра за работата, за която искате да я ползвате.

Последна редакция: ср, 24 апр 2013, 11:05 от lozette

# 64
  • София
Много полезен коментар   bouquet

В следващата тема би било добре да се обобщи на първа страница.

# 65
  • Пловдив
Скромно - само със запис. Много благодаря за цветната първа страничка.

# 66
Да покажа новия си "гардероб"  Mr. Green

IMG_3962 by miomiko, on Flickr

# 67
  • България-Варна
Записвам се в новата темичка .

# 68
И аз да се запиша Simple Smile). 
Това са моите стари шкафчета в кухнята. Малко шарени, но тогава с такава муза бях - бяха бая очукани и стари и поне за временно ползване с малко шаблони и боя се сътвори това!

# 69
Да покажа новия си "гардероб"  Mr. Green

IMG_3962 by miomiko, on Flickr

Страхотно се е получил. Как не съм се сетила, имам точно същата ниша в спалнята, а я затворих с един огромен гардероб с плъзгащи врати bash
Един страничен въпрос към теб: В албума има една бяла маса (IMG_1745_l) - масата каква е, как се разтяга? Хареса ми и изглежда компактна, а нашето кухне-трапезаро-холче е малко, а много искам нормална маса за хранене, която да става за 3-4 човека ежедневно и 6-8 инцидентно.

# 70
  • София
Да се изкажа и за транспорта от ибей на мебели. Миналата година купих 4 стола. Mini Rebel , системата е следната: преди да участваш на търга питаш няколко фирми за цена за вземането на мебела. Тази цена е отделно от цената за кг, която ще платиш за транспорт от техния англ. адрес до Бг. Ориентировъчно гледаш разстоянието от града на продавача до града на превозвача. Някои превозвачи имат цена за км , Гъбите дават цена срещу запитване. Други имат твърда цена 10 паунда, но в рамките на Лондон. Моите столове бяха на около 35 мили от Лондон и ми ги взеха за 25 паунда + още по 1.70лв/кг до София (сега не е толкова ниска цената при никой превозвач).
triffy, благодаря ти за полезното инфо bouquet
И аз смятам като си харесам нещо, първо да проуча каква цена ще ми дадат превозвачите до БГ и да преценя дали да наддавам. Но аз следя търговете, които предлагат доставка до адрес в UK, а не collection in person, защото последното винаги оскъпява нещата. Провери цените на uktobg, аз засега на тях се спирам - поне за дребни предмети са с тарифа 1.70 лв/кг.  Peace
А как пристигнаха столовете при теб - на чаркове или сглобени? И как прецени предварително колко килограма ще са? newsm78

Последна редакция: ср, 24 апр 2013, 14:48 от Mini Rebel

# 71
mioki, може ли инфо за полилея.

# 72
  • София
И само да споделя - ентусиазирала съм се на тема декорации с декупаж
http://www.lisascreativedesigns.com/lisascottageblog/wp-content/ … ge-lamp-shade.jpg
Мисля да пробвам скоро с някоя тенекиена кутия или подносче, ама откъде да си намеря красиви изрезки (розички и други красоти) и нотни листове, идеи??? Simple Smile

Въодушевена съм и от идеи за декорации от метална тел, като този буркан-свещник http://bevfabriccrafts.us-dc1-edit.store.yahoo.net/I/bevfabriccr … s_2145_1262235162, идея откъде да намеря мрежа за кокошкарник?  Mr. Green

Въобще главата ми ври от идеи "направи си сам", само дано да стигнат и до реализация Crazy

# 73
krasi_kyneva, някой ден мисля да сложа плъзгаща се врата огледална която да затваря половината ниша, но в момента всички приходи отиват за дообзавеждане та да мога да се нанеса най-после Simple Smile
за масата - единия плот се дърпа настрани, долния излиза в другата посока и се качва нагоре и стават на едно ниво двата. Плотът отгоре е закалено стъкло, а корпуса и краката са метални.

beca, полилейчето е от ebay, даже с крушки ми го пратиха Simple Smile

# 74
 mioki, елегантна и стилна, както винаги! Имам чувството, че всеки момент тоя твой "гардероб" ще се фръцне и ще запраши на бал. И, тъй като очевидно това е жена, май повече ще й отива названието "гардеробна".

Общи условия

Активация на акаунт