Отговори
# 225
  • София
Никой не говори на жребий да се определя училището, а от децата с еднакъв брой точки да се изберат на случаен принцип кои да влязат, ако местата не достигат.
Не трябва критерият брой  часове прекарани в нощта преди кандидатстването да е критерий за прием.

И не е адекватно аз да водя детето си с автобус на училище, защото някой е чул отнякъде, че в нашето училище е по-хубаво от тяхното. Ако директор на квартално училище реши да си играе на елитарност, да го направи в отделна паралелка с подбор (там да си спат цяла нощ за записване ако искат). Децата от квартала са по-важни от болните амбиции на родителите им.

Това не е ли точно жребий? И какво би ти гарантирало, че при 10 свободни места за деца с еднакви точки, твоето няма да е от петте, които отпадат с помощта на този случаен принцип?
ОК, ти си многодетна, но ако имаш едно дете и си на опашката с всички, които живеят в квартала, не са близнаци, нямат братя /сестри и други екстри - гаранция си в гранична група за жребий.

# 226
  • София
Не само, че е жребий, но нещата опират и до късмет.

# 227
  • София
Предпочитам да правя биваци, къмпинзи и какво ли не, за ден-два пред някое училище, отколкото да седя и чакам в неведение пред компютъра някаква система да решава бъдещето на децата ми. Stop
Ама какви биваци, какви палатки...в кой век живеете?? Shocked Бъдещето на децата ви сте почнали да го определяте още с постъпването в кварталната ясла или ДГ. Що не кандидатсвахте в елитни ДГ...основно борбата е детето да е прието в ДГ пък колко е елитна е друга тема...
Ии айде да не прозвуча много грубо...но когато си купувахме апартаменте гледахме доста неща - вкл. и близко училище...е да елитно е, но смятам, че след като плащам по-високи данъци ми се полага да ползвам кварталното училище...е да, ама не...щото Пенка от съседния квартал също е хвърлила око на нашето училище...и безскрупулно ще си фалшифицира документите за да остави по път за работа детето си в нашето квартално училище/може да смени и 2 транспорта, но.../, в което аз няма да имам шанс...за да му даде бъдеще. Е всъщност ще имам - що да не си фалшифицирам документи, местоживеенето ми е ок, да взема една бележка и за месторабата и съм вътре...в крайна с/ка полага ми се нали.. Докато ние родителите не променим мисленето си...системата няма да се промени...Ще стоя аз в палатка за да си запиша детето, щото някой имал амбиции...и не му харесва "съдбата" на детето му да се разиграва на компютър..Ми съдбата на децата ни отдавна е изджуркана в системата ...или теглена на жребей...Определено съм за критерии или месторабота или местоживеене....Не знам как ще се правят проверки, но ми се ще всички фалшификатори да ги хванат и да не запишат децата им....

# 228
  • София
Какви точки, какви пет лева??? Какво е виновно дете без братя и сестри, та остава с точка по-малко? И по-трудно ли се гледат деца с 24 месеца разлика, от деца с 30 месеца разлика, да речем, че да имат предимство пред останалите?
И като едното дете е имало шанса да влезе, защо второ дете от това семейство е с предимство, по-лесно ли е едно семейство с две деца да плаща две такси за частно училище/детска градина???
Безумия са натворени в тази точкова система! Ако се пренесе и при училищата...нямам думи просто  ooooh!

# 229
  • София
аз пък смятам, че който иска детето му да учи в елитно училище - да го праща в частно - има толкова много частни училища вече - може да се избира - кои с изпит, кои без - ето, ще изкандидатства в тия с изпит да си покаже знанията и да върви там с елита  ooooh!

# 230
  • София
Стига елита да беше в частните училища  #Crazy
Но примера с кандидатстването ми хареса.

# 231
  • София
Никъде не твърдя, че многодетните и близнаците трябва да имат предимство. Аз съм за предимство по райониране. Точковата система не съм я измислила аз, има си я и сега, просто не е уеднаквена за всички училища и така едни деца ще влязат, други не. Ние дори да спим пред училището няма да съберем точките.

А и спането пред училището не ви осигурява места, връзкарите обикновено отиват след това и си записват децата, не спат заедно с вас на стълбите.

И ние като купувахме апартамента, гледахме да има училища наблизо, но не очаквахме, че трябва да сме на една улица разстояние.

# 232
  • София
С какво електронната система ще промени положението? Уеднаквяване на критериите за цяла София и еднакъв срок за прием на документи за всички училища и всеки да си прави сметката къде има шанс.
В нашето училище са 4 критерия: братя и сестри в същото, деца на служителите, децата от района и каквото остане по месторабота. Смятам, че са справедливи и напълно достатъчни.

# 233
  • София
Никъде не твърдя, че многодетните и близнаците трябва да имат предимство. Аз съм за предимство по райониране. Точковата система не съм я измислила аз, има си я и сега, просто не е уеднаквена за всички училища и така едни деца ще влязат, други не. Ние дори да спим пред училището няма да съберем точките.

А и спането пред училището не ви осигурява места, връзкарите обикновено отиват след това и си записват децата, не спат заедно с вас на стълбите.

И ние като купувахме апартамента, гледахме да има училища наблизо, но не очаквахме, че трябва да сме на една улица разстояние.
точно това се опитвам да обясня и аз - появяват се едни списъци на класираните деца, обаче точките липсват...

# 234
  • София
Ей, изядохте ме за тази "елитност" Laughing. В крайна сметка идеята е всяко дете да има шанса да учи в училище с нормално добро качество на преподаването.
И докато не се промени, това което ни предлагат от учлищата, винаги ще има ощетени. По-скоро т.нар. "непривлекателни" училища трябва да подобрят нивото си и тогава ще има места за всички, че и за занималня до 4-ти клас.

# 235
  • Sofia
Здравейте, аз съм против жребия защото той е най-лесен за манипулиране. Според мен децата с равен брой точки трябва да се класират по най-близко местоживеене (не видях тази опция в анкетата).

# 236
  • София
Е, то децата по местоживеене ще са повече от местата, тия с най-многото точки не са толкова много. Ако някой може да предложи начин за класиране на 60 деца от квартала за 48 места, моля да го каже.

Каспър, дали е най-удачно тия живеещи в радиус от 50 метра да влязат, а тия - в радиус от 50 до 500 метра - не? Дали на всеки 50 метра има училище, че и останалите да се вредят?  Никой не изнася списъци с кандидатстващи и как да се разбере къде би имало места за такива деца? Нали смао на едно място може да се остави удостоверението за 1ви клас.

# 237
  • София
Удостоверението се дава при записването, не при кандидатстването.

# 238
  • София
Не е точно така, в училищата около нас го искат при кандидатстването. Аз затова съм толкова наежена, избираш си само едно училище, когато пуснат местата и до последно не знаеш имаш ли шанс и то какъв. После има едни списъци с приети и не знаеш кой какъв е, няма и второ класиране, поне такова по правилата.

# 239
Здравейте
Не съм изчела цялата тема, но искам да споделя мнението си. Изтръпвам от ужас, че скоро ще се сблъскаме със същият проблем като кандидатстването за ДГ. Детето ми е на 3 годинки, все още няма никакъв шанс да влезе в градина, заради скапаната, измислена система за кандидатстване! СЕГА И С УЧИЛИЩАТА ЛИ ИСКАТЕ ДА СТАНЕ СЪЩИЯТ АД, КАКТО И ПРИ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ?!? След въвеждането на ИСОДЗ, броят на децата извън градините се увеличи многократно. Заради това моето дете ходи на частна градина, което удря ужасно много и без това изтънелия ни бюджет. СЕГА КАКВО ИСКАТЕ, ДА ТРЪГНАТ ДЕЦАТА НИ НА ЧАСТНИ УЧИЛИЩА?!? Да, но за разлика от частните градини, в които таксите са средно около 500 лв., при частните училища се плаща на година и таксите са в хиляди!!! И друго- твърдо против съм да си оставя първокласник по цял ден на училище до 18 часа вечер. Та това дете трябва да спи, да почива, малки са още. И още повече съм против това да се води малко дете на училище на другия край на София,  както това се случва в момента с детските градини. Аз искам детето ми да учи в училището в квартала ми, да се прибира спокойно и само в къщи, а не да се чудим с какъв градски транспорт да го приберем!

Общи условия

Активация на акаунт