Отпаднаха ли банковите такси при преводи към бюджета?

• 3 631
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте, днес реших да преведа дължимите данък сгради, такса смет и здравни осигуровки  към бюджета с он-лайн преводно нареждане през профила ми в ДСК!  Изнеда ме факта, че всеки превод се таксува с 0.95лв.( плащах и за близки и сумата за тези такси стана значителна) така ли трябва да е или банките нещо пак си правят оглушки?! Доколкото помня от Март месец 2012 г. тези такси отпаднаха след подписване на споразумение между финансовото министерство  и  банките Thinking

Последна редакция: ср, 24 апр 2013, 15:51 от portokalkata

# 1
За първи път чувам за подобно споразумение. Бюджетните преводи, нямат разлика в таксите с обикновените такива, платила си такса за междубанков превод.

Ако намериш информация за това споразумение пусни линк.

# 2
# 3
  • ride my bike...
и аз бях чула подобно нещо. Ама явно само съм го чула...
Скоро ми поискаха 3-4 лв за превод от 1.12 за данък сгради. Защото сметката била в друг град.
Днес се засилих да плащам фиш - 4 лв в СиБанк, 6 лв в ДСК
Здравни осигуровки съм плащала в СиБанк. Не са ми искали такса.

# 4
Ако има такова подписано споразумение трябва да се провери с кои точно банки е подписано: "над дузина търговски банки". До колкото знам банките в БГ и клоновете на чуждестранни банки са 30бр.  т.е може да не подписано с всички.

Отделно "Според закона ограниченията за плащанията в брой са до 15 хил. лева. Над тези суми плащанията трябва задължително да са по банков път или внасяне по платежна сметка." т.е. може да са отпаднали таксите за суми над 15 хил.лв., но тези под 15 хил. има алтернатива да се платят и в брой, за тях може да не важи споразумението.

Аз лично за първи път чувам за подобно споразумение, а работя в банка от 6 години.

# 5
Става дума за плащане през ПОС терминали.

http://www.minfin.bg/bg/pubs/1/7827

# 6
Ние продължаваме да плащаме такси при превод към НАП и Министерство на финансите.Даже таксата към НАП е увеличена от 1.60 лв. на 2.00 лв, а В МФ от 1.10 на 1.30 лв.

# 7
  • Плевен
Ние продължаваме да плащаме такси при превод към НАП и Министерство на финансите.Даже таксата към НАП е увеличена от 1.60 лв. на 2.00 лв, а В МФ от 1.10 на 1.30 лв.
Няма такова нещо, като такса към НАП, такса към министерство и т.н. Таксите ги определя обслужващата ви банка. По тарифа си има такса за всеки един вид плащане, съответно през двете системи БИСЕРА или РИНГС. Пуснати в банков клон са най-скъпи, през интернет банкиране са значително по-ниски таксите, а има и клиенти на банки, които са освободени от такива такси. Но това си е споразумение между банката и клиента и държавата няма нищо общо.

# 8
Но това си е споразумение между банката и клиента и държавата няма нищо общо.

Сега обаче има споразумение между банки и институциите при плащане на държавни и общински такси през ПОС да не се вземат комисионни от клиентите. Два поста по-горе е линка от МФ.

# 9
  • Плевен
Но това си е споразумение между банката и клиента и държавата няма нищо общо.

Сега обаче има споразумение между банки и институциите при плащане на държавни и общински такси през ПОС да не се вземат комисионни от клиентите. Два поста по-горе е линка от МФ.

Е добре де, такива такси никога не е имало  newsm78 Нали като плащаш с карта на терминал, независимо дали в магазин или където и да било и каквото и да било, такси няма и никога не е имало. Аз ли нещо не разбирам? newsm78

# 10

Е добре де, такива такси никога не е имало  newsm78 Нали като плащаш с карта на терминал, независимо дали в магазин или където и да било и каквото и да било, такси няма и никога не е имало. Аз ли нещо не разбирам? newsm78

Не знам къде няма. Моите карти имат такси за всичко, вкл. и за плащане на ПОС и мине не мине време ги вдигат. Но по принцип за това става въпрос. Като плащаш към бюджета през ПОС поставен в учреждение банките да не вземат комисионни.

# 11

Е добре де, такива такси никога не е имало  newsm78 Нали като плащаш с карта на терминал, независимо дали в магазин или където и да било и каквото и да било, такси няма и никога не е имало. Аз ли нещо не разбирам? newsm78

Не знам къде няма. Моите карти имат такси за всичко, вкл. и за плащане на ПОС и мине не мине време ги вдигат. Но по принцип за това става въпрос. Като плащаш към бюджета през ПОС поставен в учреждение банките да не вземат комисионни.

В много банки няма такса за плащане на стоки и услуги чрез ПОС терминал в България и чужбина, именно защото идеята на картата е увеличаване на безналичните плащания. Така, че това споразумение е малко измислено.

# 12
Аз имам карти от три банки и в трите има такси за плащане на ПОС. Така че за мене би имало смисъл. Само че във връзка с работата ми не ми върши работа. Сега имам да плащам към 40 такси в ТР, няма как да платя от моя карта, нито да взема на клиентите картите, че да платя от тяхно име.  Crazy

# 13
  • Плевен
Аз имам карти от три банки и в трите има такси за плащане на ПОС. Така че за мене би имало смисъл. Само че във връзка с работата ми не ми върши работа. Сега имам да плащам към 40 такси в ТР, няма как да платя от моя карта, нито да взема на клиентите картите, че да платя от тяхно име.  Crazy

Кои са тези банки? Аз наистина не е сещам за банка, която да взема такса за плащане на ПОС. За теглене на терминал си има такси, но за безналично плащане, наистина си мисля, че никъде няма. Точно в ръководствата на повечето банки, като излезе тази новина се коментираше, че е чист популизъм, тъй като така или иначе такси няма.

# 14

Кои са тези банки? Аз наистина не е сещам

Ех, като вземете така ... кои са тези банки. Ми няма да си кажа банките.  Laughing
На бързо търсене Пощенска банка например вземат 20 ст за плащане на ПОС независимо дали е техен или на друга банка.
http://www.postbank.bg/bg-BG/Individuals/03Cards/05VISAClasicMas … ricesVisaClassic/

Същото за ЦКБ -
http://www.ccbank.bg/bg/tariffs_limits_visa/

За маестро карти на Уникредит -
http://www.unicreditbulbank.bg/weblayout/groups/bulbankwebsite/d … ro_debit_page.pdf Те и за плащане на стоки в Интернет събират такса.  Crazy

До колкото ми е известно не е законно, но не малко банки събират такси. Като цяло реформата е смях, най-много да се отървеш от 15-20 ст комисионна. Макар че преди време в извлечение видях, че за плащане в Карфур са ми взели левче и нещо. В чужбина като плащаш пък защо са такива зверски таксите изобщо не мога да разбера. Ще кажеш, че с куриер им ги пращат парите на търговците.

Последна редакция: чт, 25 апр 2013, 23:43 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт