ХИПЕРИНСУЛИНЕМИЯ - да я победим заедно! Тема №10

• 58 612
  • 751
  •   1
Отговори
# 660
Благодаря ти много Jana Ina Hug Знам,че това ми е проблема и когато не ядях сладко и почти никакъв хлаб си свалих без проблем...за бой съм  hahaha Не ми е лесно,защото постоянно на работа или вкъщи има изкушения...затова нямам търпение да идва сезона с повече истински плодове и зеленчуци...салати и т.н...мога да карам само на тях...обаче от ИР сигурно умирам още повече за сладко...чак някой път треперя от глад....  #Cussing out Течностите могат ли да ми помигнат...имам предвид вода с лимон да речем... или нещо подобно по-ефикасно срещу глада за сладко и калорий Embarassed

# 661
  • Живее на Луната
Мечтичка, за да не ядеш вредни храни най-напред спри да ги купуваш. Изчисти си къщата от всичко вредно. Почни да купуваш повече зеленчуци, плодове, месо, млечни, хляб само пълносърнест и най-много по енда или две филийки преди обяд. Започни и някакъв спорт паралелно, какъвто и да е, ходенето не се брои, трябва ти нещо по-интензивно. Трябва много воля за да успееш да подобриш нещата, но имаш цел, така че вярвам, че ще се мобилизираш.

# 662
Че то това,което описа всичко обичам hahaha Права си и ти Bell@ трябва воля и чак ме е яд на себе си,че се оплаквам а почти нищо не правя по въпроса....толкова ме е яд а преди ядях каквото си искам и изглеждах супер...даже слабичка #Cussing out Моя АГ като ми съобще,че трябва да забравя за сладко,хляб,тестени продукти,банани,грозде даже и ми се доплака...мислех че няма да има какво да ям hahaha Сега не се тъпча изобщо и винаги чета какво съдържа всеки продукт като си го копувам и гледам да не е вредно...тлъсто месо и т.н. не мога да понасям...гледам вечер само салата със сирене и ако има някакво печено месно и плодове...и съм забелязала,че по-лесно ми е ако цял ден не ям нищо сладко,отколкото ако ям малко нещо и после цял ден си наваксвам...
Чела съм тази тема от началото и се радвам на момичетата,които имат толкова воля и амбиция Hug

# 663
Мечтичка, за да не ядеш вредни храни най-напред спри да ги купуваш. Изчисти си къщата от всичко вредно. Почни да купуваш повече зеленчуци, плодове, месо, млечни, хляб само пълносърнест и най-много по енда или две филийки преди обяд. Започни и някакъв спорт паралелно, какъвто и да е, ходенето не се брои, трябва ти нещо по-интензивно. Трябва много воля за да успееш да подобриш нещата, но имаш цел, така че вярвам, че ще се мобилизираш.
Много хубави съвети ти е дала Бела!  Peace

А ето това може и да те мотивира:
1. Ако не се погрижиш за себе си, най-вероятно ще станеш диабетик някой ден.
2. При жените с ИР и спкя само 5% спад в теглото може да доведе до спонтанна овулация.
3. Наднорменото тегло може да е сериозна пречка по пътя към забременяването, защото мазнините, особено в коремната област са хормонално активни.
Успех! Hug

П.С. Аз на твое място бих минала на строго ниско-въглехидратно хранене за няколко седмици, за да си вкарам инсулина в релси, а след това можеш лека-полека да включиш млечни, 1-2 плода и ако не ти се отразяват зле другите въглехидрати с нисък гликемичен индекс. При мен само това помогна срещу отвратителния глад. От човек, който ядеше само вечер преди да ми открият ИР, като почнах да ям редовно се бях превърнала в някой, който е постоянно гладен.  Rolling Eyes Откакто се храня ниско-въглехидратно не знам какво е глад.  Peace А това не значи да не ядеш никакви въглехидрати, означава да намериш дозата и видовете въглехидрати, които твоят организъм може да преработи и не ти вредят! Wink

# 664
  • София
Ето го и моя резултат от прегледа:
- имам ИР
- изписа ми постепенно да покачвам дозата метформин до 3х850
- да не ям нищо сладко освен плодове (без грозде, пъпеш, диня и сушени плодове)
- да купувам и ям само обезмаслени продукти
- да ям по възможност повече пълнозърнести неща
- интензивно да спортувам по 30-60мин на ден или бягане/кростренажор 3км на ден

Ще се опитам всичко да правя, само спортуването с малко дете ми изглежда като непосилна задача, особено ежедневно, но ще си взема кростренажора от майка ми и ще гледам да го правя!
Стискайте палци да ми понесат лекарствата.
Контрола ще имам след 6-12м след като си изследвам написаните от него неща

Не ми е казал категорично да изключа ориз и картофи, напротив, каза ми че мога да си ги ям, но за предпочитане е боб, леща, грах, зеле и т.н.т. (те обаче не ми понасят на стомаха). Ще почна да спазвам Зоната, вярвам че ако свикна много ще ми помогне!

# 665
С всичко съм съгласна само тези две точки не ги одобрявам:  Peace
- да купувам и ям само обезмаслени продукти
- да ям по възможност повече пълнозърнести неща

# 666
Jana Ina - Всеки организъм явно е различен. И на мен ме карат да огладнея, но след известно време. А и особено ако е ябълка остъргва стомаха. Но нямам зверски глад цял ден като теб.  Но се чувствам примерно отпаднала ако не ям достатъчно плодове. Може и да е внушение, но съм фен на плодове. Сутрин след като пийна чашата си с топла вода си ям плодовете. И кафето де. Simple Smile

Мечтичка, разбирам те. Трябва си воля. И аз на моменти се отпускам. Чела съм пък и съм го изпитала на собствен гръб, че смяната на режима влияе на цикъла. Години имах проблемен цикъл. Ще дойде веднъж, после три пъти няма да дойде. 4-5 месеца да е имало моменти преди да ми е бил редовен. Януари 2013 като разбрах за ИР си промених режима на хранене. Намалих въглехидратите, стремеж винаги когато мога към разделно хранене, гледам да не оставам гладна. Глюкофаж пиех за кратко и го спрях заради страничните ефекти /експеримента и сега се оказа неуспешен/, пия гликоравнин. Така, че не считам, че той е помогнал. Преди по отношение на храненето бях неграмотна като ромка hahaha 20 дни след смяната на режима цикъла ми дойде и от  тогава не е бил нередовен. Точен като часовник. Без лекарства - дуфастони и други препарати. Чисто и просто режим. Но смятам, че и гликоравнина е допринесъл. Естествено не съм съвсем без сладко, но не консумирам това което ядях преди. И ще се опитам да го докажа. Сега ми дойде на 1. Закъсня с 4 дни. И защо се питах. Ми защото седмица преди това имах много ядове и в такива моменти прекалявам със сладко. И то прекалих така както преди да се науча да се храня правилно. Не прекалявам всеки път като имам ядове. Не ме разбирайте погрешно. И това консумиране на сладко веднага се отрази. То не беше ли течен шоколад, козунак, торта /не цяла де, а парче/, тригуна, тулумбичка. Embarassed Това не за ден, а общо за 5 дни. Стреса и нездравословното хранене ми го забавиха и ако не се стегна може и следващия път да закъснее. И всичките ендота ми казваха да забравя за сладкото. Но това няма как да стане. Спряла съм всичко сладко с изключение на натурален шоколад, който взимам, но не всеки ден 1 до 3 блокчета.3 е рядко.

Brayda - За динята не съм съгласна. За пъпеша повече съм за ограничение, също и гроздето. Но не съм ги спряла, а ограничила. Виж сушените плодове съм ги спряла, защото никога не съм ги обичала. Simple Smile
За ориза и картофите и на мен не ми ги забраниха, но ме посъветваха да се намалят и да не се ядат с хляб.

Впрочем гледах в магазина пуснали нов ориз. Някаква комбинация между бял и кафяв. Хем уж по-полезен, но и се вари по-бързо. Защото знаем кафявия колко бавно се вари. Определено ще купувам от него, защото гл. индекс ще е по-малък.

# 667
Момичета, идвам да ви вдъхна малко кураж.
След като преди месеци яйчниците ми бяха като кратери, откриха ми нарушен глюк.толеранс или начален диабет (има спорове кое е точно), инсулин над 100 в последните два резултата от обременяването, днес на шега направих тест за бременност и е положителен. След него избамках още два - и те така. Знам, че радостта ми може да е краткотрайна, но януари месец специалист по репродуктивна медицина ми каза, че може и никога да не съм имала овулация, че няма белези скоро да е имало и да не се надявам, че без медикаменти ще има.
Пия Метфогамма от няма и месец, Инофолик от 3, Ревалид от 3, вит. А и Е, бирена мая.
Това за мен е цяло чудо и не е от меформина, защото точно в началото на терапията съм забременяла. Утре отивам на АГ да видим дали всичко изглежда на място.
Стискайте ми много палци!

И да знаете, пиша ви, защото дори и да не успея да износя, явно все пак стават чудеса и се забременява. Дори не е планирано, не зная дали тук или в друга тема писах, но уча от маса години и не планирах в близките две да правя сериозни опити.

# 668
  • София
Jana Ina - защо не си съгласна по тези точки? Аз обожавам сирене и това, че трябва да го ям обезмаслено или извара малко ме тревожи също...

Elora Danan - специално за динята ми каза да е в много ограничено количество, защото съдържа много захар и вода, всъщност май почти само това съдържа тя... (а аз предимно нея ям по цяло лято)

stravaganza - Честито!!! Едно прекрасно декемврийче да ти се роди. Преди 2 години по това време и аз видях 2-те черти, след стимулацията!   bouquet

И на мен ще ми е мнооого трудно без сладко. Ще ям от време на време някакъв черен шоколад без захар поне в началото, постепенно ще ми се отяде, защото и друг път съм спирала сладкото, след месец вече не ми се и яде... Надявам се метформина да ми притъпи глада за сладко... Лекаря ми обясни, че този огромен спад на захарта от 5.9 до 3.5 за 120мин ме кара да ям много сладко и лекарството ще помогне това да не се случва... Лакомията е другата страна, тя ме кара да ям повече сладко от необходимото ми, надявам се да я преборя!
Ще почна лека полека да се поправям във всичко което ям.. Много ще ми е тежко, защото цял живот съм била на много режими и са ми писнали до гроб, чувствам се постоянно напрегната, че не мога да ям нещата, които ми се ядат, но сигурно и проблема ми с ИР ме кара да искам да ги ям! Тотален омагьосан кръг Sad

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 21:34 от Brayda

# 669
И аз знам, че са препоръчителни нискомаслените продукти. Мляко взимам 2%. А вие?
Често омешвам извара и сирене и така го правя по-ниско калорично.

За динята и като цяло с плодовете не би трябвало да се прекалява. Но това, че е сладка всъщност не значи, че има много захар, защото всъщност по-голямата част е фруктоза.

http://www.bb-team.org/articles/3592_dinya-svezhiyat-vkus-na-lyatoto

Съдържанието на въглехидрати в динята е по-ниско от това в зеления грах, ябълките, портокалите и е почти колкото в червения касис, малината и боровинката. Това я прави подходяща храна и за диабетици, които могат да консумират диня до 200-300 грама на ден. Тъй като динята съдържа плодова захар, която се усвоява без да изисква инсулин, плодът не вреди на диабетиците. Фруктозата дори подобрява работата на черния дроб и заедно с това усвояването на белтъци, мазнини и въглехидрати.

# 670
  • София
Може би ми каза да я огранича, защото аз изяждам по 500-600гр на ядене и предимно само с нея се храня лятото хахах

# 671
  • София
Brayda с ИР всичко е ограничено, на мен всички лекари ми казаха да се ограничавам а не да спирам да ям определени неща.

Аз от началото бях доста строга спрямо себе си и си докарах тежък запек и проблеми с дебелото черво. Гастроентеролога ме сложи на конфликтна диета с диетата  на ИР, трябва да ям сушени плодове, картофено пюре, плодове и итн. И сега в момента балансирам две диети. Един път в седмицата хапвам пюренце, ям от време на време сушени сливи и круши. Сладко не ям освен понякога във формата за диабетици, но това е 1 път в седмицата. Поддържам си кг. Мръднах с 2 надолу но аз не съм с наднормено тегло, имам още 2 да махна и да съм в лятната ми форма Simple Smile

# 672
Момичета златни сте да знаете Hug Благодаря ви за съветите и за подкрепата срещу борбата със "сладкия" глад hahaha Нахъсах се много от това което вчера прочетох и се засрамих от себе си и снощи хапнах без никакав хляб и се чувствах добре,но не и гладна newsm44 Почнах да пия повечко вода и сега съм закусвала едни бисквити "Мюсли" от най-безвредните ако се сещате...те са страхотни и поне не ми се яде нито сладко,нито калории от тях Peace
Jana Ina мерси за съветите...ти какво например ядеш и кои храни няма да ме оставят "гладна" hahaha Hug

# 673
stravaganza, успешна и лека бременност! Hug
Brayda, не смятам, че при ИР трябва да се набляга на зърнерни храни, било то и пълнозърнести. Аз лично мисля, че зърнените трябва да се изключат в начален стадий, но аз съм по-строга към себе си.  Laughing Предполагам, че ако се яде 1 филия всеки ден или през ден, няма да е проблем, но не бих яла пълнозърнест хляб на всяко хранене и то в задоволителни количества.  Peace Относно млечните - дават пример. Киселото мляко съдържа 3,8% мазнини на 100гр., сиренето - да речем 45%. Няма смисъл да се купува нискомаслено кисело мляко като го сравним със сирене/кашкавал, както и прясно мляко, но то като цяло е най-добре да се избягва при ИР, защото най-много вдига инсулина. Това е така, защото тези два млечни продукта съдържат така или иначе прекалено малко мазнини, а обезмасляването е химичен процес, който не прави храните по-здравословни. Освен това много често нискомаслените имат нишесте, за да се получи достатъчно гъстота. А то вдига грамажа на въглените. До тук с разсъжденията за мазнините. Аз лично мисля, че ако на ден се хапват 50-100гр. сирене или кашкавал, това не е проблем. Проблемите при ИР и диабет тип 2 идват от въглехидратите, а не от животинските мазнини. Е, ако се прекалява с тях вероятно ще има проблем, но аз говоря за случите, когато има нормално трикратно хранене през 5 часа, а ако човек е гладен, може да си позволи и 2 снака помежду.  Peace Давам себе си като пример - храня се вм-нвд (, което не означава, че ям много мазнини, а достатъчно Mr. Green ) от три години, не пия метформин и въпреки това изследванията ми много се подобриха и отслабнах с 10 кила. В момента съм в застой, но отдавам това на хормонални причини. Освен това доста плавно съм отслабвала, та не може със сигурност да се каже дали наистина е застой или след 2 месеца ще съм минус 1-2 кг.
maceto85, сушените плодове и картофеното пюре са едни от нещата, които действат като отрова при ИР. Те имат много висок ГИ и са концентрирани въглехидрати. Има къде по-добри храни против запек. Да не говорим, че ако хапваш достатъчно мазнини на всяка хранене, запек няма как да имаш.  Peace
МечтичкаД, радвам се, че си направила първата крачка. За да не си гладна, трябва да овладееш инсулина. Трябва и малко воля, защото първите 1-2 седмици мозъкът ти и най-вече устата  Mr. Green ще са гладни за храните, които си свикнала да ядеш, но навиците могат да се променят, както знаем, така че нищо страшно. Можеш да ядеш зеленчуци (без картофи), месо, месни, риба, рибни, яйца, авокадо, ядки и семена, млечни (пълномаслени), зехтин, масло, 1-2 плода.  Wink Ето така може да ти изглежда примерното меню:
закуска - 2-3 яйца на тиган, домат, маслини
обяд - салата с млечен продукт, ядки/зехтин/авокадо
вечеря - месо или риба, за гарнитура зеленчуци, поляти със зехтин
Малко ми е трудно да ти дам точни напътствия, защото не знам какви храни обичаш. Ето това е моето меню вчера и онзи ден:
ден 1
закуска - 2 яйца в тигана с малко масло, домат и маслини, кафе (273 ккал)
обяд - рибена супа със зеленчуци и много сьомга (298 ккал)
сл. закуска - 50гр. сурови бадеми (299 ккал)
вечеря - пиле с кисело зеле (357 ккал)
пред тв - 50гр. печени семки (296 ккал)
1522ккал за деня, В 16%, Б 29%, М 55%
ден 2
закуска - 2 домата, 50гр. маслини, 100гр. сирене
обяд - 2 яйца на тиган с кокосово масло, салата от краставици, орехи и копър
сл. закуска - шоколадов шейк (него го пия рядко преди или след по-продължителна тренировка)
вечеря - 200гр. печена сьомга, печени тиквички с копър и чесън, чаша сухо бяло вино
Целта е да се намалят въглехидратите до минимум, както и калориите да се държат под око, а това става автоматично, ако не прекаляваш с порциите.

# 674
  • Живее на Луната
Да споделя и аз за запека, в началото имах много проблеми с него ( и все още от време на време) тъй като бях махнала всички въглехидрати от менюто си. Накрая му намерих цаката - фобри за закуска. Една филийка пълнозърнест хляб или мляко с мюсли/овесени трици. Знам, че това е въглехидрат, но от тези които се разграждат по-бавно и не образуват пик на кр. захар. Ограничавам се само с това на ден, след това не ям въглехидрати и се чуствам добре. Нямам глад за сладко и успявам да сваля килограми когато съм мобилизирана и спортувам.

Общи условия

Активация на акаунт