Математици, тук се спрете, моля бързо помогнете и задачата решете!

• 59 185
  • 754
  •   1
Отговори
# 225
За 6-ти клас:

Ани записва на дъската редица от естествени числа по-малки от 11. След нея, под всяко число записано от Ани, Дани записва число, което показва колко пъти в редицата на Ани се среща горното число. Например:
                           Ани        4   1   7   1   1   4
                         Дани        2   3   1   3   3   2
Оказало се, че числата записани от Дани в посока от дясно наляво, съвпадат с числата записани от Ани в посока от ляво надясно. Колко най-много числа може да е записала Ани?

На пръв поглед ми се стори лесна и я оставих на сина ми да я решава утре, но . . . , сега се пробвах и „запецнах”.

С „напипване” намерих 39 числа:

2 9 4 4 9 6 6 6 9 8 8 8 8 9 10 10 10 10 10 9 10 10 10 10 10 9 8 8 8 8 9 6 6 6 9 4 4 9 2
2 9 4 4 9 6 6 6 9 8 8 8 8 9 10 10 10 10 10 9 10 10 10 10 10 9 8 8 8 8 9 6 6 6 9 4 4 9 2,

като следвах някаква логика от сорта на: може да има най-много 10 десeтки, най-много 9 девeтки, най-много 8 осмици, обаче за да ги включим всички трябва да ги разполагаме като палиндром с 9 в средата: 8 8 8 8 9 9 9 9 10 10 10 10 10 9 10 10 10 10 10 9 9 9 9 8 8 8 8.

7 е нечетно и ако продължим палиндрома можем да ползваме 2, 4 или 6 седмици (симетрично спрямо средната деветка), но тогава ще „изхабим” 2 двойки, 4 четворки, 6 шестици . . . и въобще не съм сигурен дали тази посока е вярна, но нищо друго не ми хрумва.

Не съм сигурен дали горната редица от 39 числа е възможно най-дългата, както и не мога да докажа, че е възможно най –дългата. Идеи . . .

# 226
Мами,

имам нужда от консултация относно зад. 12 от последния ПИ по МАТ на Междучасие . Някой в друга тема беше публикувал отговорите и според тях на тази задача верния отговор е:  а)  , според моята щерка обаче е в). Вие какво мислите?

Задачата е следната:

Уравнението (3-m)x=m^2-9 има за корен числото (-1) при:

а) m=3 и m= -2
в) само при m= -2

# 227
Мами,

имам нужда от консултация относно зад. 12 от последния ПИ по МАТ на Междучасие . Някой в друга тема беше публикувал отговорите и според тях на тази задача верния отговор е:  а)  , според моята щерка обаче е в). Вие какво мислите?

Задачата е следната:

а) m=3 и m= -2
в) само при m= -2

На бланката на сина ми за верен също е отбелязан "а",  но и моят е заградил "в". Това сигурно е някой от Симеоновите капани.  Mr. Green

Последна редакция: пт, 17 май 2013, 13:04 от нова

# 228
  • Пловдив
а - обаче, според мен, задачата трябва да се решава като квадратно уравнение с неизвестно m
и тогава се получава отговор а ... без претенции да съм права.  Peace

# 229
  • София
Мами,

имам нужда от консултация относно зад. 12 от последния ПИ по МАТ на Междучасие . Някой в друга тема беше публикувал отговорите и според тях на тази задача верния отговор е:  а)  , според моята щерка обаче е в). Вие какво мислите?

Задачата е следната:

а) m=3 и m= -2
в) само при m= -2

На бланката на сина ми за верен също е отбелязан "а",  но и моят е заградил "в". Това сигурно е някой от Симеоновите капани.  Mr. Green

(3-m)x=(m-3)(m+3)
1 случай:  3-m=0 при m=3 => 0x=0 , тоест всяко х е решение, влключая и -1.
2 случай:
3-m=/=0
m=/=3
=> x= (m-3)(m+3)/(3-m)
И ето този корен трябва да се види кога е -1.
=>(m-3)(m+3)/(3-m)=-1
m^2 -9 = m-3
m^2-m -6=0
m^2+2m-3m-6=0
m(m+2)-3(m+2)=0
(m+2)(m-3)=0
m=-2, m=3

Всичко си е точно в задачата. Wink

# 230
Според мен отговорът е а), защото при m=3 всяко х е р-е, а при m=-2, х=-1.

# 231
  • София
За 6-ти клас:

Ани записва на дъската редица от естествени числа по-малки от 11. След нея, под всяко число записано от Ани, Дани записва число, което показва колко пъти в редицата на Ани се среща горното число. Например:
Оказало се, че числата записани от Дани в посока от дясно наляво, съвпадат с числата записани от Ани в посока от ляво надясно. Колко най-много числа може да е записала Ани?

Аз не намирам пробив в твоята логика:

Ако числото а в записа на Ани се среща b пъти, то числото b трябва да се среща а пъти
Ани    а.............b
Дани   b.............а
Но Дани изписва b толкова пъти, колкото се среща числото а, т.е. b се среща толкова пъти, колкото
се среща и а => а=b
Оттук следва, че 1) поредицата трябва да е палиндром и 2) всяко число се среща толкова пъти, колкото е самото число.
От това, че е палиндром => може да съдържа само едно число, което се среща нечетен брой пъти.
За най-дълга поредица тогава избираме 10 - 10 пъти, 9 - 9 пъти, 8 - 8 пъти, 6 - 6 пъти, 4 - 4 пъти и 2 - 2 пъти, общо 39 числа.
Дали греша ли някъде?

# 232
  • Вече на светло в София
Колийн, искаш ли един HINT? Попитай детето ти, ако в един успоредник едната страна е два пъти по-голяма от другата, това говори ли му нещо? Ако, не, ще ти подскажа.
Гани, време е на мен да ми подскажеш Wink
Мъчим една задача с успоредник, чийто страни са в отношение 2:1
Какъв извод може да се направи от това?

# 233
  • София
Колийн, искаш ли един HINT? Попитай детето ти, ако в един успоредник едната страна е два пъти по-голяма от другата, това говори ли му нещо? Ако, не, ще ти подскажа.
Ако АВ=2АD, то ъглополовящите на ъглите при върховете А и B се пресичат в средата на CD.

# 234
За 6-ти клас:

Аз не намирам пробив в твоята логика:

Ако числото а в записа на Ани се среща b пъти, то числото b трябва да се среща а пъти
Ани    а.............b
Дани   b.............а
Но Дани изписва b толкова пъти, колкото се среща числото а, т.е. b се среща толкова пъти, колкото
се среща и а => а=b
Оттук следва, че 1) поредицата трябва да е палиндром и 2) всяко число се среща толкова пъти, колкото е самото число.
От това, че е палиндром => може да съдържа само едно число, което се среща нечетен брой пъти.
За най-дълга поредица тогава избираме 10 - 10 пъти, 9 - 9 пъти, 8 - 8 пъти, 6 - 6 пъти, 4 - 4 пъти и 2 - 2 пъти, общо 39 числа.
Дали греша ли някъде?
Така я реши и нашият шестокласник  Simple Smile
Само трябва да се докаже още,че освен а няма друго число, което се среща b пъти.
Така е, защото обърнати, ще се окаже че под b има записани различни числа.

Последна редакция: пт, 17 май 2013, 15:10 от muro04

# 235
  • Вече на светло в София
А
Ако АВ=2АD, то ъглополовящите на ъглите при върховете А и B се пресичат в средата на CD.
така това е ясно
я да пусна задачата за помощ

# 236
  • Вече на светло в София
В успоредник АBCD страната AB е два пъти по-дълга от страната ВС, а <DAB остър. Точката М е средата на страната AB, а точката E е от правата АD като отсечката CE е перпендикулярна на тази права. Да се докаже, че <CMD=90 и
<AEM=<BMC

затруднението е във второто доказателство. <CMD=90  се доказва лесно

# 237
  • София

За да е така, трябва да се докаже още,че освен а няма друго число, което се среща b пъти.
Така е, защото обърнати, ще се окаже че под b има записани различни числа.

Тръгнах да отговарям и цитатът се промени.

Точно така е, за прецизност наистина трябва да се включи в доказателството, че
не може да има друго число c, което да се среща b пъти, защото в записа на Дани
под числото b веднъж ще се появи a-пъти, а втори път c-пъти, което противоречи на условието.

# 238
В успоредник АBCD страната AB е два пъти по-дълга от страната ВС, а <DAB остър. Точката М е средата на страната AB, а точката E е от правата АD като отсечката CE е перпендикулярна на тази права. Да се докаже, че <CMD=90 и
<AEM=<BMC

затруднението е във второто доказателство. <CMD=90  се доказва лесно

Около четириъгълника DMCE може да се опише окръжност, защото ъглите Е и М са прави. Тогава ъгъл DEM е равен на ъгъл DCM ("опират" на една и съща дъга от окръжността). От друга страна ъгъл DCM е равен на ъгъл BMC (кръстни ъгли при пресичане на успоредни прави с трета).

# 239
  • Вече на светло в София
Staniolka, да с вписани ъгли става, но грешката е моя забравих да кажа, че задачата е за 7 клас и това не са го взели

Общи условия

Активация на акаунт