Математици, тук се спрете, моля бързо помогнете и задачата решете!

• 59 277
  • 754
  •   1
Отговори
# 495
4, не 5 играча с по 2 победи май ми трябват, само, е нямам листче за сметки и плякам на станиолче от цигари и телефона Simple Smile

Как май ми излизат нещата:

4 играча с по 2 победи
1 с 9
2 със 7
1 с 5
1 с 6
1 с 3

10 играча, 45 победи, всичко на пръв поглед е ОК.

Разпределение по дни и победители в съответния ден:

ден1ден2ден3ден4ден5ден6ден7ден8ден9
111111111
662222222
773333333
88444441010
9955551055

Играч 1 - 9 победи, 0 загуби
Играч 2 - 7 победи, 2 загуби - от 1 и 3
Играч 3 - 7 победи, 2 загуби - от 1 и 5
Играч 4 - 5 победи, 4 загуби - от 1, 2, 3 и 5
Играч 5 - 6 победи, 3 загуби - от 1, 2 и 10
Играч 6 - 2 победи, 7 загуби - от 1, 2, 3, 4, 5, 7 и 8
Играч 7 - 2 победи, 7 загуби - от 1, 2, 3, 4, 5, 8 и 10
Играч 8 - 2 победи, 7 загуби - от 1, 2, 3, 4, 5, 9 и 10
Играч 9 - 2 победи, 7 загуби - от 1, 2, 3, 4, 5, 6 и 7
Играч 10 - 3 победи, 6 загуби - от 1, 2, 3, 4, 6, 9

При такова разпределение на мачовете, от играчи 6, 7, 8 и 9 могат произволно да бъдат избрани не повече от двама за дневни победители.
Следователно, публиката не може винаги да избере 9 различни дневни победителя.

За задачата не знам, но смятането й на станиол и най-вече пускането на тоя пост от телефон са трудни Simple Smile

ПС - Антов-Мавров са намачкали кофите на нашия отбор днес на созополските боеве с кошмарна разлика Simple Smile
Дотук бяхме на ниво, победа с 13 точки първия ден и... загуба, която е можело лесно да се избегне през втория ден с 10 точки. Но днес... Simple Smile

Това въобще не е така.
По твоята схема играчи 6,7 и 8 са победили 1-вите 2 дена но играчите 7 и 8 трябва да са играли един от 2-та дена с играч 6 и в същото време играч 6 е победил съответно играчи 9 и 10, което е противоречие.

# 496
Да, не се вързват, друго разпределение трябва да се търси.
5 състезателя с по 3 победи в първите три дни също ще доведе до желан резултат
6 състезателя с по 4 победи в първите 4 дни, 7 с по 5 в първите 5...
Аз друга логика не виждам, дали са 5/3, 6/4, 7/5... въпрос на сметки.

# 497
Мързи ме да смятам
Моята логика за задачата е следната.След приключване на турнира правим крайно класиране по брой победи.Ако имаме участници с равен брой победи слагаме допълнителен критерий за подредба да речем победа в по преден ден.Разглеждаме участника завършил на последно място.
1.Нека последният е с 0 победи.Тогава номинираме 9-те победители срещу него в 9  различни кръга.
2.Нека последния има 1 победа и 8 загуби.Тогава номинираме 8-те победители срещу него и самия него в кръга който е спечелил.
3.Нека последния има 2 победи или повече.Тогава номинираме го с последната му победа след което изваждаме резултатите от целия ден и правим ново класиране по посочения горе начин.Избираме последния не номиниран в класирането и продължаваме същия алгоритъм докато е възможно.
Би трябвало винаги да се номинират различни състезатели

# 498
  • София
Благодаря за темата, ще ни бъде полезна    bouquet

# 499
Тук явно не съм се изразил добре, но в 23:00 и след бутилка винце . . .

Оригиналното условие е:

“A round-robin tennis tournament among 10 tennis players lasted for 9 days, as follows. On each day, every player played one game against another player, with one player winning and one player losing in each of the 5 games. Over the course of the tournament, each player played every other player exactly once. Can one necessarily choose one winning player from each day without choosing any player more than once?”

Много важно уточнение е че изборът се прави след като турнирът е завършил и всички мачове и резултати вече са известни, а не както бях написал (творчески)

Всеки ден публиката избира един от петимата победители и го обявява за „тенисист на деня”. Може ли публиката винаги да избере деветима различни „тенисисти на деня”?  

А дали е възможно това условие да се изпълни? Според мен до петия ден може да се играят по пет мача, след това по 4 на ден ( пети мач би бил повторение между едни и същи противници), 3 мача на предпоследния ден и на 11-ия ден 1 (последният) мач.

# 500
Тук явно не съм се изразил добре, но в 23:00 и след бутилка винце . . .

Оригиналното условие е:

“A round-robin tennis tournament among 10 tennis players lasted for 9 days, as follows. On each day, every player played one game against another player, with one player winning and one player losing in each of the 5 games. Over the course of the tournament, each player played every other player exactly once. Can one necessarily choose one winning player from each day without choosing any player more than once?”

Много важно уточнение е че изборът се прави след като турнирът е завършил и всички мачове и резултати вече са известни, а не както бях написал (творчески)

Всеки ден публиката избира един от петимата победители и го обявява за „тенисист на деня”. Може ли публиката винаги да избере деветима различни „тенисисти на деня”?  

А дали е възможно това условие да се изпълни? Според мен до петия ден може да се играят по пет мача, след това по 4 на ден ( пети мач би бил повторение между едни и същи противници), 3 мача на предпоследния ден и на 11-ия ден 1 (последният) мач.

Естествено че може.Това е проста схема.По система всеки срещу всеки  се играят почти всички републикански първенства.

# 501

В Уикипедия са показани няколко алгоритъма, по които може да се състави график на турнир по системата всеки срещу всеки: http://en.wikipedia.org/wiki/Round-robin_tournament#Scheduling_algorithm

А ето тук, човек може да си съставя конкретни графици в различен формат (в случая избираме Items = 10): http://www.devenezia.com/downloads/round-robin/rounds.php

# 502
  • в тристайна гарсониера :)
Здравейте, момичета, имам нужда от помощ за няколко задачи   bouquet
Правилна шестоъгълна призма има апотема на основата a = 2,6 см и околна повърхнина S = 90 кв. см. Да се намери обемът на призмата  в куб. см.

Околната повърхнина на прав кръгов конус е 72 пи (3,14) кв. см, а образуващата му е 2 пъти по - голяма от радиуса му. Колко е повърхнината на конуса в кв. см?

Правоъгълен триъгълник с катети 3 см и 4 см и височина към хипотенузата 2,4 см се върти около хипотенузата. Намерете обема на полученото тяло в куб. см.
Установихме, че се получават два конуса и до там Simple Smile
Благодаря ви предварително  Hug

# 503
  • София
1 зад). Ако означим с h височината на призмата, а с b-основния ръб, то ок.п-на

S=bh=>bh=90; V=1/2.6.a.b.h=3abh=3.2,6.90=...

2зад)От условието следва, че  l=2r=>S=pi.r.l=>72.pi=pi.r.2r=>36=r.r=>r=6

S1=S+pi.r.r=>S1=72pi+36pi=108pi

3зад) За последната ви е нужна хипотенузата, но в 6 клас няма как да се намери, ако се знаят катетите. Иначе тя е 5.

# 504
3зад) За последната ви е нужна хипотенузата, но в 6 клас няма как да се намери, ако се знаят катетите. Иначе тя е 5.
Дадени са двата катета и височината към хипотенузата. Може да се използва лице.

# 505
  • София
Дадени са двата катета и височината към хипотенузата. Може да се използва лице.

bouquet Много, ама много съм застреляна:) Но нали сега съм на вълна 11 клас  Embarassed

# 506
Моля и аз за помощ.Задачата е "Колко цифри има в числата 2 на степен 2013 и в 5 на степен 2013."

# 507
  • София
Моля и аз за помощ.Задачата е "Колко цифри има в числата 2 на степен 2013 и в 5 на степен 2013."

Учили ли сте логаритми?

# 508
Не още. Това е допълнителна задача за домашното за утре за седми клас. Това ще рече, че вероятно е за СИП.

# 509
  • София

Тази задача съм я срещала, като се търсят колко цифри имат общо двете числа.
10^х < 2^2013 < 10^x+1 => 2^2013 има х+1 цифри
10^y < 5^2013 < 10^y+1 => 5^2013 има y+1 цифри
Общо двете числа имат x+y+2 цифри
10^x+y <10^2013 < 10^x+y+2
=> x+y+1 = 2013
x+y+2 = 2014 цифри

Общи условия

Активация на акаунт