Математици, тук се спрете, моля бързо помогнете и задачата решете!

• 59 226
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Така задачата е лесна, но по отделно ако се търсят цифрите, поне аз със знания за 7 клас не се сещам.
Иначе става и още по-лесно.
10^1 =10- има две цифри; 10^2=100- има три цифри,...10^х има х+1 цифри.

# 511
  • София
Така задачата е лесна, но по отделно ако се търсят цифрите, поне аз със знания за 7 клас не се сещам.
Иначе става и още по-лесно.
10^1 =10- има две цифри; 10^2=100- има три цифри,...10^х има х+1 цифри.

Това би се отнасяло за произведението им, но в случая доказателството е за
сумата от цифрите на 2^2013 и 5^2013.

Понеже задачата е за 7-клас СИП, подозирам че е точно тази за сумата от цифрите на двете числа.

# 512
  • София
Аха, за сумата:) Да, така е. Условието на госпожата е малко неясно. Иначе на  само едно от числата броят на цифрите  се намира лесно с логаритмуване, но това вече не е задача за 7 клас.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2013, 17:51 от ganis

# 513
  • в тристайна гарсониера :)
3зад) За последната ви е нужна хипотенузата, но в 6 клас няма как да се намери, ако се знаят катетите. Иначе тя е 5.
Дадени са двата катета и височината към хипотенузата. Може да се използва лице.
ganis, благодаря   bouquet
Дидева, може ли да ми напишеш решението, защото нещо не мога да включа как става  Embarassed

# 514
Много благодаря. Оказа се, че сте прави - става дума за сумата, просто погрешно ми е казана или аз не съм разбрала по телефона за какво става дума. Довечера ще дам решението и дано бъде разбрано. Още веднъж благодаря и за решението, и за бързината, и за отзивчивостта.

# 515
  • София
3зад) За последната ви е нужна хипотенузата, но в 6 клас няма как да се намери, ако се знаят катетите. Иначе тя е 5.
Дадени са двата катета и височината към хипотенузата. Може да се използва лице.
ganis, благодаря   bouquet
Дидева, може ли да ми напишеш решението, защото нещо не мога да включа как става  Embarassed

Прикачвам и чертеж към задачката.

http://postimg.org/image/n15pjt9tb/

Лицето на правоъгълния триъгълник е равно на S=1/2.a.b=1/2.3.4=6
Нека хипотенузата означим с c=>S=1/2.c.h=>6=1/2.c.2,4=>c=5

Така... Имаш два залепени конуса, всеки с радиус на основата, равна на височината, т.е. на 2,4 и височини, на които сборът им е хипотенузата, т.е. 5

Тогава Vтяло=V1конус+V2конус=1/3.pi.h1r.r+1/3.pi.h2.r.r=1/3.pi.r.r(h1+h2)=1/3.pi.2,4.2,4.5=...

Последна редакция: ср, 18 сеп 2013, 17:31 от ganis

# 516
Ганис, малко се обърках. Не трябва ли да се получат два еднакви конуса? Въртим правоъгълен триъгълник около хипотенузата, а на чертежа са различни?! Благодаря ти за търпението  Hug

# 517
  • София
Ганис, малко се обърках. Не трябва ли да се получат два еднакви конуса? Въртим правоъгълен триъгълник около хипотенузата, а на чертежа са различни?! Благодаря ти за търпението  Hug

Няма как конусите да са еднакви, bambulka. Peace Единият катет на триъгълника  е по-дълъг от другия, което означава, че и образуващите на двата конуса са различни ( равни са съответно на двата катета). Общото между двата конуса е само основата им - един и същи кръг,  радиусът на който   се явява височината към хипотенузата на триъгълника. Конусите биха били еднакви в частен  случай на задачата, а именно когато триъгълникът е равнобедрен.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2013, 22:16 от пенсионирана русалка

# 518
Нещо не мога да си го представя  EmbarassedОтговорът е 9,6 пи, неможем да го докараме с младежа.  Благодаря на всички за търпението Simple Smile

Последна редакция: ср, 18 сеп 2013, 22:32 от Bambulka

# 519
  • София
Ще се опитам да ти го начертая с различни цветове, за да си представиш кое къде отива след въртенето. Peace Но  след 15-ина минути.

Ето:
http://prikachi.com/images/67/6576067B.png

Последна редакция: ср, 18 сеп 2013, 22:52 от пенсионирана русалка

# 520
  • София
Прочети още един път решението ми и ще видиш, че се получава 9,6.

# 521
  • София

Решаваме с щерката входните тестове по математика от учебника на Архимед за 8-ми клас. Закучиха ни се 2 задачи. То, не че съм голям ерудит, ама пусто... колко ли не се кьорих и не ще ли, не ще!
Искам да помоля за малко помощ и насоки!
Става дума за 12 и 15 задача на стр.7

Зад.12:
ABCD e правоъгълен трапец, в който BC е перпендикулярна на AB, АВ е успоредна на CD и АВ е по-голяма от CD. Ъглополовящата на ъгъла BAD минава през точка М, която е среда на бедрото ВС. Ако ъгълът BAD е 72 градуса, намерете големината на ъгъла MDC в градуси.

Зад.15:
Тая има сложен чертеж, който за момента нямам как да пресъздам. Ще опитам утре сутринта.

Благодаря предварително на отзовалите се и лека вечер!

Най-напред намираш ъгъл D.
A +B+c+D=360
72+90+90+D=360
D=108 градуса

Спускаме  МF  _|_ AD. Съгласно теоремата за ъглополовяща =>
MF=MB
От MF=MB и  MB=MC (заради М- среда по условие)
=> MF=MC
=> Триъгълниците MFD И MCD  са еднакви по 4 признак ( имат съответно равни катет и хипотенуза)
=><FDM= <CDM=108/2=54  градуса като СЕЕТ

# 522
Благодаря много!
Но ето тук нещо ми убягва: "Спускаме  МF  _|_ AD. Съгласно теоремата за ъглополовяща =>
MF=MB". Ще може ли да ми припомните тази теорема.
Благодаря!  Blush

Ориентирах се! Grinning Става дума за свойството на ъглополовящата, дето всяка точка от нея се намира на равни разстояния от нейните рамена, при спуснатите перпендикуляри, нали?

Последна редакция: пт, 20 сеп 2013, 06:33 от (не)Обикновена

# 523
да, защото с перпендикулярите ти се получават еднакви триъгълници

# 524
полезна тема, ще Ви следя с удоволствие  и ще питам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт