Математици, тук се спрете, моля бързо помогнете и задачата решете!

• 59 116
  • 754
  •   1
Отговори
# 615
Благодаря много ,2-те най-трудни останаха Simple Smile

# 616
Делимост на числата 6 клас:

Докажете, че остатъкът от делението на произволно просто число с 30 е 1 или просто число.

# 617
Делимост на числата 6 клас:

Докажете, че остатъкът от делението на произволно просто число с 30 е 1 или просто число.
Задачата е за пети клас.

# 618
Задачата е за пети клас.

Благодаря Дидева. Толкова си мила с тези светкавични отговори. Много ни помагаш.

За съжаление решението ми е трудно дори на мен да го асимилиран с едно две прочитания. Категорично е далеч над нивото на сина ми като за входно ниво в 6клас.

Стила на решението прилича на сборника Тонов, Тонова, но не го намерих там.

# 619
Какво входно ниво? СИП в математическа гимназия? Не ми казвай, че е трябвало да решат тази задача плюс още няколко за един-два учебни часа.
Задачата е от сериозно състезание - " Роман Хайнацки". ( Можеш да провериш кой е в журито  Grinning).
Иначе я има в " Магията на интелекта" за пети клас.

# 620
Какво входно ниво? СИП в математическа гимназия?

Ops. Да бъда съвсем точен. Годишен преговор в школа, дадена за домашно.

Да проверих журито. Авторите на сборника, в който намерих останалите задачи.  Sunglasses

Последна редакция: нд, 06 окт 2013, 21:20 от ivokost

# 621

Даден е успоредникът ABCD с център О,точка М е средата AB.Построена е права през О ,която пресича AB в точка P.Наредбата на точките върху AB е A,M,P,B.Да се докаже,че ако ъгъл АОМ=ъгъл МОP = ъгъл POA ,то ABCD е ромб с остър ъгъл 60 градуса

На страните AB и AD на успоредника ABCD,външно са построени равностранни триъгълници ABM и AND.Да се докаже,че тригълник CMN е равностранен.

Благодаря много ,2-те най-трудни останаха Simple Smile

Само да спомена че няма трудни задачи за 7-ми клас.

В първата задача има нещо оплескано в условието.Или подредбата на точките не е такава или последният ъгъл в равенството не е този.

За последната задача:
Нека <BAD=<BCD=алфа следователно  <ABC=<CDA=180 -алфа.
Триъгълниците AMN,BNC,CMD са еднакви по 1-ви признак.
1.AN=BC=DN ; 2.AM=BM=CD ; 3.<MAN=<MBC=<CDN=240-алфа (Това е при алфа>60 иначе тези ъгли ще са 120+алфа)
Следователно MN=MC=NC като съответни елементи в еднакви триъгълници.Следователно MNC е равностранен триъгълник.

# 622
  • Вече на светло в София
Как мога да сравня следните числа?
1+Корен от 2
корен от 6
2,5

# 623
Ето как се сравняват две от числата, а за останалите аналогично.

https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png

# 624
Как мога да сравня следните числа?
1+Корен от 2
корен от 6
2,5

Изваждаш ги.Умножаваш по спрегнатото докато се получи цяло число и в зависимост от знака сравняваш.
Ето как изглежда:
[(1+корен от 2-корен от 6).(1+корен от 2+корен от 6)]:(1+корен от 2+корен от 6)=
(2 по корен от 2-3):(1+корен от 2+корен от 6)=
[(2 по корен от 2-3)(2 по корен от +3)]:[(2 по корен от +3).(1+корен от 2+корен от 6)]=
-1:[(2 по корен от +3).(1+корен от 2+корен от 6)]

Полученото число е отрицателно тъй като в знаменателя изразът е положителен а в числителя е отрицателен.От тук следва , че  1+корен от 2 < корен от 6

По същия начин сравняваш и с 2,5

# 625
  • Вече на светло в София
Staniolka,XiXibg, благодаря ви! Hug

# 626
Моля помогнете!  Sad
Задачата е: Рационализирайте знаменателя на дробта:   корен от 3 / корен от 2 =

Разбирам, че трябва да доведа знаменателя до по просто число, ама... не мога.  newsm45

Май се справих докато чаках.  Laughing  =корен от 6 / 2

Последна редакция: пн, 07 окт 2013, 20:38 от inadd

# 627
  • София
Моля помогнете!  Sad
Задачата е: Рационализирайте знаменателя на дробта:   корен от 3 / корен от 2 =

Разбирам, че трябва да доведа знаменателя до по просто число, ама... не мога.  newsm45

При такива задачи разширяваш дробта, умножавайки и числител, и знаменател по едно и също число.

(корен от 3).(корен от 2)/(корен от 2).(корен от 2) = (корен от 6)/ (корен от 2)^2=
=(корен от 6)/2

# 628
Благодаря много на русалката  bouquet
Не съм решавала корени от училище и сега са ми много интересни в задачите на 8 клас.
И без това не мога да помогна по немски, поне по математика да се включа.  Peace

# 629
Опитвам се да реша тази задача:
Разстоянието между градовете К и М е 40 км. Двама ученици, които разполагат само с един велосипед/за един човек/ трябва да се придвижат от К до М. Първият се движи пеша със скорост 4км/ч, а с велосипед - с 30 км/ч. Вторият се движи пеша със скорост 6 км/ч, а с велосипед - с 20 км/ч. Велосипедът може да бъде оставян на шосето без надзор. Как да използват учениците велосипеда, за да могат, като тръгнат едноверменно от К да пристигнат едноверменно в М?
Моля помагайте!

Общи условия

Активация на акаунт