Суровоядство

• 61 440
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
Фея, много хубаво, че имаш абонамент към био ферма. Явно живееш в чужбина. Тук в България все още не съм чувала, но е страхотно ако някой се сети да го направи и тук.
Айскокоа, за мен има огромна разлика от къде идват калориите. Аз затова не съм привърженик на броенето на калории. С обикновения сладолед ще внесеш само празни калории в организма, но няма да нахраниш клетките си. Може и да отслабнеш, но ще се чувстваш гладна и лишена. Докато примерно ако хапнеш бананите, със сигурност ще осигуриш и хранителни вещества и няма да си гладна. Макар че аз не съм привържник и само на бананояденето. По 1 на ден ми стига.
Симпатикония, моят блог е на български  и публикувам само сурови рецепти. /веган, без лактоза и без глутен/. Но не е кулинарен блог като цяло.

# 106
Деси, тези ферми се наричат "обществено подпомагано селско стопанство". Повечето са в източната част на страната. Обикновено са малки и се обработват от едно-две семейства. Често са арендатори. Фермата, към която ние мамче абонамент, например, ползва общинска земя.

И за мен има значение откъде идват калориите, защото не гледам тях, а качеството на храната, която приемам и как тя се отразява на организма ми.

Но ако се гледа само калорийната страна на яденето (или пиенето; алкохолът е много калоричен), 1=1

# 107
Не знам дали аз не разбрах въпроса или не се изразих ясно.    Simple Smile
Ако ядеш по 3 сладоледа на ден, ще си годиш гладна и дебела.
Ако ядеш същите калории, но от банани, шанса да отслабнеш е реален.
Вече на доста места попадам на информация, че химията, от която е направена фабричната храна, пречи на отслабването.
Сега, нямам предвид хора-спортисти, на които 70-80 % от времето им е запълнено с движение.
А обикновени хора, които ако изобщо спортуват или извършват някакво движение, то е 2-3 пъти седмично за половин-един час.

Но като цяло специално по отношение на отслабването, нямам идея дали и колко съм права.Моята промяна в храненето е с цел здраве.И затова търсех и търся дългосрочни варианти, които да се превърнат в начин на живот и да могат да се продължат до живот, или поне дълги години.Затова и не съм се интересувала от диети и бързи начини за сваляне на кг.

# 108
Не знам дали аз не разбрах въпроса или не се изразих ясно.    Simple Smile
Ако ядеш по 3 сладоледа на ден, ще си годиш гладна и дебела.
Ако ядеш същите калории, но от банани, шанса да отслабнеш е реален.
Ама точно в това грешиш. Калориите са си калории. Ако си с отрицателен калориен баланс, ще отслабваш. Без значение откъде си събрала 1500 кал. и с какво физическо натоварване си изразходвала 500 от тях.

Затова дадох пример с мъжа ми по време на ТИД. Знаеш, че 500 гр. се свалят с разход на около 3500 кал. По време на ТИД мъжът ми най-вероятно е приемал около 4-5000 кал. дневно (ако не и повече), като голяма част от тях са били от обилна и високо калорична вечеря.

Да, качеството на храната има значение за общото физическо състояние и за работата на организма. Но от гледна точка на калориите, преразходът им води до това организмът да посегне към телесните запаси от мазнини, за да продължи да поддържа жизнените процеси.

Никой в тази тема не спори за ползата от дългосрочната положителна промяна в хранителните навици. Напротив! Целта на темата е да популяризира ползата от суровоядството като начин на живот, за да не бъде то възприемано като диета.

# 109
Вчера си направих веган-сладолед:

3 банана, нарязани на парченца и замразени предварително във фризера
1 суп.л. фъстъчено масло
2 ч.л. какао

Всичко се блендира до получаване на кремообразна консистенция.

Получи се чудесно, но следващия път ще опитам вместо фъстъчено масло с кокосово масло или някое друго ядково масло. Не мога да свикна съвсем с вкуса му, пък и не си падам особено по фъстъците.

# 110
Тони, и аз не обичам фъстъчено масло. Но не съм се сещала да правя този сладолед с ядково масло. Досега съм слагала само плодове и билки. Ще взема да пробвам с ядково масло.

Ето я моята вчерашна вечеря:

3 шепи бейби зеленища (различни салатки и спанак)
1 малка главичка броколи
2 стръка нарязан пресен лук
2 с.л. покълнал боб мунг
2 твърдо сварени яйца
сок от 1 лимон
2-3 с.л. зехтин
1 ч.л. счукана суха чушка (да е на едри парченца, а не като червен пипер)
хималайска сол и 4 вида прясно смелен пипер (черен, зелен, розов и бял) на вкус

Накъсах с ръце по-едрите зеленища, че да са лесни за ядене. Начупих броколито на малки "дръвчета", а яйцата - на парчета. Добавих лука и боба. Подправих, разбърках и сервирах.

# 111
  • На остров
Фея много вкусно изглежда особено с различните пипери Simple Smile! Никога не съм пробвала розов пипер утре ще ходим на пазар и ще се огледам дали има!
Моят обяд и вечеря салата от : айсберг, краставица, домат, жълта чушка, зелен лук(собствено производство), зехтин, винен оцет, едра сол и черен пипер. Преобладаваше айсберга и лука Simple Smile!

# 112
Аз съм правила бананов сладолед със сурова кокосова сметана, става много вкусно. Иначе ядките освен в сладоледа може и да се натрошат отгоре и да се украси с резенчета плодове или малини. Дори този вариант повече ми допада отколкото да блендирам другите плодове вътре в банановия сладолед.
Междудругото, вече има млечни бадеми на пазара както и сурова млада царевица и вечерта веднага я вложих в любимата ми лятна салата:
1 домат, 1 краставица, зърна от 1 сурова царевица, 1/2 авокадо, стрък пр.лук, шепа пресен босилек, лим.сок и струйка зехтин.
Днес пак ще съм на същата! Grinning

# 113
Деси, страхотно звучи! Аз ще изчакам от фермата да ми дадат току-що откъснати царевици и ще направя тази салата.

Ето моя обяд за днес: бейби салати и спанак, зелен лук, покълнали мунгчета, алабаш и шунка, овкусени със зехтин, лимон и хималайска сол.

А това е салатата с пиперите от вчера:

# 114
  • На остров
Много вкусно изглеждат салатите Фея, и на Деси рецептата много ми хареса Simple Smile!
Тук боб мунг не намерих както и розов пипер, ще си се радвам на зеления, черния, белия и червения разбира се  Sunglasses.

Днес си правих салата от броколи, морков, червено цвекло, сусам и малко  котидж  и варено яйце/странна комбинация но беше вкусно.

# 115
Уан, на някои места го водят като pink berry http://en.wikipedia.org/wiki/Pink_peppercorn

Жалко, че не си намерила боб мунг. Много е вкусен.

Допълвам поста си...

Тони, по твоята идея направих суров сладолед с масло от макадамия. Досега бях ползвала само плодове и билки. Лелеее, с маслото сладоледът е абсолютен разкош!

Първо направих маслото от 1 ч.ч. сурова макадамия.

После му добавих 2 с.л. сурово какао и 1/3 ч.л. стивия и блендвах.

След това сложих суров мед. Не знам колко точно беше. Просто бръкнах с показалец в меда и загребах. Каквото полепна, го остъргах в буркана на Блендтека. Сложих отгоре два замразени банана, блендвах до гладка смес. ФАН-ТАС-ТИЧ-НО!

Последна редакция: ср, 19 юни 2013, 04:31 от Фея Кръстница

# 116
Фея, много се радвам, че сладоледът се е получил - всъщност и от снимката се вижда изкушаващо кремообразно вълшебство Heart Eyes

Аз все още си хапвам от сладоледа с фъстъченото масло - предимството на това вкусът да не ти допада съвсем, е, че хапваш по малко Laughing но ми даваш чудесна идея да опитам да си направя сама масло от ядки - от бадеми или лешници например.
Може ли да споделиш технологията за маслото?
Аз съм си запазила няколко публикации, но личният опит е съвсем различно нещо.
Колко време отнема да се покаже маслото?

# 117
И на мен ще ми е много интересно да споделите начини за приготвяне на ядково масло.
Аз попаднах на този линк, където е обяснено много добре и мисля да се пробвам тези дни:

http://www.recipemagician.com/recepti/dipove-i-pasteti/surovo-do … o-bademovo-maslo/

Само да питам - трябва ли бъдемите да бъдат предварително накиснати?
Вие за какво го използвате /освен за сладолед например/?

А дали от орехи би станало  такова масло??? newsm78

Последна редакция: ср, 19 юни 2013, 09:31 от tiya

# 118
Здравейте, дами! Много ми се иска да си направя един "дюнер" пълен със зеленчуци, но не ми идва идея с какво да заместя тестото. Опитах с маруля, ама въобще не се получи  Grinning Бих се радвала, ако някой се сети за нещо да драска  Praynig
п.с. пробвах и с тиквичка, но не ми хареса особено. Ако е някакъв лист ще е много по-добре.

Последна редакция: ср, 19 юни 2013, 16:01 от icecocoa

# 119
Тия, бадемите, кашуто, орехите трябва да се киснат заради ензимите. Лешниците трябва да са печени, за да се получи хубаво масло, иначе става сместта по-скоро като много гъсто мляко. Макадамия та не трябва да се кисне и ми беше най-лесно с нея.

Тони, няма нищо сложно в правенето на ядково масло. Сипваш ядките в блендер или кухненски робот и обработваш до гладка смес. Ако предпочиташ ядковото масло да не е съвсем гладко, спираш машината по-рано. Можеш да добавиш сол. Много хора харесват фъстъченото си масло леко солено.

Времето, което е нужно да се покаже маслото зависи от машината, която ползваш. При мен отне около минута.

Моято Blendtec има специален буркан за гъсти смеси (масла, сладоледи, дипове) и с тая врътка не ми се налага да спирам блендера, за да остъргвам сместта от стените на буркана.

Айс, пробвай с китайско зеле. То е хем с по-жилави листа, хем те не са толкова дебели, колкото на обикновеното зеле. Можеш да ползваш също кейл, листа от червено цвекло, манголд...

Общи условия

Активация на акаунт