Суровоядство

• 61 450
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
Днешното ми ароматно, сурово магентено смуди:

1 сл ленено семе
1 малко червено цвекло
2 стръка целина
1/3 чч боровинки
1 чч кейл
1 см ванилена шушулка
1 чч портокалов сок
1 чч вода

Едва удържам кучето да не го излочи Simple Smile

# 136
Фея, твоето куче винаги ме кара да се усмихна широко.
Благодаря ти за настроението, което носиш със снимките си Hug

# 137
Фея, би ли ми обяснила какво е кейл? Опитвала съм се да намеря превод на български, но не успях.

# 138
# 139
  • София
Здравейте,
Записвам и аз във вашите редици.
От известно време се стремя да употребявам повечко сурови храни.
Напоследък сутрините ми след чашата гореща вода започват с някакво зелено сокче - било то с лапад, или спанак или нещо друго. Днес много се зарадвах, защото детето не само, че се престраши да го опита ами дори отпи 3-4 глътки:)
А най-любими са ми всякаквите видове дипове и след това зеленчиците напълнени с тях или просто във вид на гризинки.
Simple Smile

# 140
И аз доста се чудих що е туй къдраво зеле.  newsm78 Купих си книгата на Виктория Бутенко и това зеле присъства в половината и смутита. Дали може да се замени с нещо друго? У наше "село" ни са виждали, ни са чували за такова нещо.

# 141
И аз доста се чудих що е туй къдраво зеле.  newsm78 Купих си книгата на Виктория Бутенко и това зеле присъства в половината и смутита. Дали може да се замени с нещо друго? У наше "село" ни са виждали, ни са чували за такова нещо.

В България като цяло не  е разпространено къдравото зеле, но на някои места май вече запчнаха да сеят от тази култура и имат добиви. Продават семена в здр.магазини. А за тези които не са градинари могат да редуват и по-разпространените тук зелении като спанак, коприва, рукола, различни билки като магданоз, копър, босилек, мента, а сега на пазара може да се открият и листа от червено цвекло. Аз лично пробвах такъв шейк и се плучи много добре.

# 142
Вчера от фермата ми дадоха първата партида краставички и тиквички. Веднага си поръчах нещо, което отдавна исках: спирализатор. Утре трябва да пристигне и ще направя първите си сурови спагети Simple Smile

Пробвах да направя суров какаов сладолед с тахан. Е не ми харесва таханът и това е.

# 143
  • Sofia
Как се прави този сладолед,обичам тахан  Heart Eyes

# 144
  • София
Ех това със спагетите от тиквички ми напомни, че и аз имам такъв и е време да си направя едни сурови такива. Много ги обичам.
Аз пък понеже имах доста домашни тиквички вчера ги запекох на тиган и хапнахме част от тях с кисело мляко и подправки -стандартно.
Обаче днес реших да си взема от тях и за офиса и да си ги доям тука. Няма смисъл да си купувам друга храна, като мога да си хапна домашна и вместо кисело мляко си забърках едно дипче от слънчогледово семе, накиснато от снощи, малко тахан , сол и авокадо. Малко постничко, но не разполагам с много неща понеже ще пътуваме другата седмица и съм поела инициатива по изчистване на хладилника Mr. Green
Но та мене тахана в дипове или сосове или салата много ми харесва.
Любима ми е една салата от сварено червено цвекло с доматки, боб, кисели краставички и тахан + подправки.

# 145
И аз обожавам тахан!
Фея, ти само в сладък вариант ли не го харесваш? Аз си правя редовно суров дип от тиквичка с тахан, копър, чесън, лим.сок и сол както и таханов дресинг. Чудесен е за зеленолистни салати.
А иначе аз лятото редовно си правя пък "фетучини" от сурова тиквичка /с белачка за картофи/ с доматен сос  и конопено семе или босилково песто и резени домати. Страхотни летни вечери! Heart Eyes
Доли, замразяваш 2-3 добре узрели и обелени банана. След това ги слагаш в кухн.робот и ги разбиваш докато се получи сладолед. По желание при сервиране добавяш нарязани сезонни плодове, счукани сурови ядки или семена!

# 146
  • Sofia
а  тахана къде е в този сладолед  newsm78

# 147
а  тахана къде е в този сладолед  newsm78
Извинявай, явно не съм разбрала въпроса ти. Аз мислех, че питаш по принцип как ес прави бананов сладолед. Иначе конкретно, след като разбиеш бананите в кухн.робот, добавяш тахан на вкус / а може и други неща по желание/ и отново разбиваш. И това е!

# 148
  • на острова на мечтите
Интересна тема! Брави!
Пиша без да споменавам имена, истината е, че се затруднявам да ги запомня и да цитирам, та пардон още в началото. Относно розовият пипер, не е друго освен черен пипер, събран преди узряването му. Белият е същото, само че е обелен. Не намирам голяма вкусова разлика, виж тази визуалната е естетикаменте много съблазнителна.
Преди време ми попадна една статия, в която съветват да се консумират пасирани храни, за борба против целулита. Но за не повече от два-три дни. Изпробвах да си смеля салатата и се получи нещо много вкусно. Приблизителната рецепта, не готвя по рецепти а по интуиция и често имам страхотни постижения, но не липсват и гаднички творения Embarassed, та не мога да ви дам точни грамове, с две думи съставът на моята сурова супа е: листа от маруля, една прясна тиквичка, орехи, домати, едра сол(запазва свежият цвят на продуктите-зеленият на марулята, червеният на домата....), зехтин, чаша вода, малко ледени кубчета, зеле прясно и не помня дали имаше и краставица newsm78 Но могат да се добавят и разни други сезонни зеленчуци.
За ядковите млека, искам да попитам и тук, правих соево мляко, но ми се отделя на вода и смлени семена? Това, което купувам се казва "Provamel" и има много приятен вкус и е плътно. На етикета пише, че има някаква съставка извлечена от ябълки newsm78 Иде ми на ум за ябълков пектин! Ако добавя към млякото дали ще подобри плътността?
Относно тахана, аз изкисвам за няколко дни, не по-малко от 24 часа, после отцеждам добре, добавям киснати и обелени бадеми или шамфъстък, също предварително накиснат(става въпрос за не повече от десетина ядки), малко мед, зехтин и после пасирам. Преди и на мен ми горчеше суровият тахан, а не исках да препичам, за да запазя хранителните качества на сусама!
Поздрав отново Hug
П.С.аз банановият сладолед го правя само от замразени банани!

# 149
Деси, сладък, солен или натурален, таханът не ми харесва. Пробвах различни варианти, защото все се надявах да намеря някой, който да ми допадне. Не става и това е.

Суровият тахан едно, че горчи, както каза и Данилу, ама и се загрява в устата ми.

Ако е добавен към нещо, то придобива някаква особена, лепкава плътност  Sick

Виж, сусамено семе и сусамено олио много обичам. Така че не е ароматът на сусама. Консистенцията на тахана не ме кефи.

Данилу, не съм правила соево мляко и не мога да помогна със съвет. Деси е с най-много опит тук.  Може би тя ще има някаква идея.

Що се отнася до различните на цвят пиперени зрънца, разликата им не е само във външния вид, а и в аромата. Дължи се както на различната обработка, така и на факта, че розовият пипер всъщност е от различно растение.

Общи условия

Активация на акаунт