СТРАСТИ - градините в София кампания 2013/2014

• 39 912
  • 973
  •   1
Отговори
# 360
Така - някой може ли да ми обясни логично следното - наблюдавам една ясла в квартала, защото тя ни е единствената. Та вчера бяха обявили 1 място, че има свободно за набор 2011. Днес го няма.  newsm78 При обявени точно 7 места за този набор, тези случки много се набиват на очи. За съжаление нямам Принт скрийн.
По същия начин и едно ОДЗ в Люлин.
Ако родител е дошъл без някой документ, директорката го отписва, но в последствие се представят документите пълни и го маха. Или родителя плаща колкото трябва за да не забележи директорката, че липсва някой друг документ.  Simple Smile

# 361
Аз също исках 2 брот удостоверението за настоящ адрес , за да мога да го дам едното при записването,а другото да си го имам ако ми потрябва/такасата е 5лв/бр /

# 362
  • София
Най-вероятно директорките са ги скрили. Преди време се дискутираше нещо подобно, някой беше питал в системата и му бяха отговорили, че по преценка на директора мястото може и да не се обяви, ако капацитета на групата е завишен.
Ели, един въпрос към теб - наблюдавам колко много незаети места  за различните набори има в т.н. неатрактивни райони - Кремиковци и подобни. Хрумна ми, че ако общината организира транспорт до там, дори такъв който ще се заплаща от родителите, местата ще се запълнят и доста родители според мен биха били склонни да си дадат децата там. Няма ли как да се обсъди подобна идея?

Опитвали сме да го предложим, но става въпрос за много малки деца и родителите не са склонни да ги пускат с организиран превоз, а за ПГУ предпочитат да намерят нещо в квартала.

Но ако има изявен интерес от родители си мисля че СО биха реагирали. Бавно, но биха реагирали. И без това, рано или късно, трябва да въведат такъв вариант, защото нароиха сгради в екзотични дестинации, които скоро ще останат празни, и ако не организират транспорт, ще лъснат някои доста неадекватни управленски решения.

Моето дете например от септември' 2012 ходи в 38 ясла в Кремиковци, ние живеем в Подуяне. Всеки ден пътувам по 17 км в едната посока. В тази ясла специално има две групички с деца набори 2010 и 2011 и може би 50 % от тях пътуват всеки ден от различни части на София. Месечно отиват около 200 лв за бензин само за това разкарване.
Въпреки гореописаното мисля, че ще е доста сложно с организирането на транспорт до тази ясла конкретно.  
Първо, защото децата наистина са от всички части на града (от Дружба до Красно село) - ще бъде много трудно да минава някой сутрин и следобед в най-голямото задръстване да ги вози, пък и не бих причинила това на детето си - час и половина в маршрутка в едната посока.  
За превозване на децата са необходими специални столчета - трябва да се уточни кой ги закупува и как ще се използват/връщат след като детето вече няма да използва специализирания превоз.  
Децата все пак не са толкова много (може би около 15-тина), които пътуват ежедневно - какво ще се прави ако всички са болни или по друга причина отсъстват от яслата/градината.
Като се сметне заплатата на шофьора + бензина + амортизацията на автомобила + евентуално закупуване./наем на сточлета и т.н. не знам дали сметката все пак ще излезе.  
За справка преди ходихме на частна ясла, от която ни предлагаха организиран транспорт. Ами таксата беше около 200 лв/месец като ние сами трябваше да намерим столче за детето. Предполагам, че те си бяха направили сметката.

# 363
  • София
Аз загубих надежди всякакви. Втора година с 8.2 точки не можем да се класираме. Районът ли е крив.... детето ли няма късмет... аз ли не правя нещо както трябва... Както и да е. Така или иначе съм доволна от яслата, в която е в момента, но тя приключва когато детето навърши три години. Много ми е чудно тогава какво трябва да направим? Отновоо ще трябва да търсим частна градина. И също така ми е чудно как така става задължителна от някоя си възраст градината, като никой не може да ми осигури място за детето?

# 364
  • София
Днес се записахме в 73 ОДЗ Маргарита,записването мина много добре не ме върнаха за нищо.Разбира се  бях подготвила, всички документи,плюс ксерокопия за всичко.Директорката беше много усмихната,позитивна и любезна. Simple Smile

# 365
Аз загубих надежди всякакви. Втора година с 8.2 точки не можем да се класираме. Районът ли е крив.... детето ли няма късмет... аз ли не правя нещо както трябва... Както и да е. Така или иначе съм доволна от яслата, в която е в момента, но тя приключва когато детето навърши три години. Много ми е чудно тогава какво трябва да направим? Отновоо ще трябва да търсим частна градина. И също така ми е чудно как така става задължителна от някоя си възраст градината, като никой не може да ми осигури място за детето?

Кой набор е дребосъка? Ако е 2011 и посещавате СДЯ, следващата година имате най-големи шансове за класиране.

# 366
  • София

Кой набор е дребосъка? Ако е 2011 и посещавате СДЯ, следващата година имате най-големи шансове за класиране.

Ели, аз го разбирам, че са в частна ясла в мом.  Peace

# 367
Аз не мога да разбера защо изискванията за медицинските документи са различни във всяка градина? В едни търсят точно лична здравно- профилактична карта на детето, в друга може само с личният картон, а в трета изобщо не ги поглеждат тези документи. Разбирам, че е най-сигурно да се издадат документите както ги пише в системата, но ако после не ги вземат в предвид направо ще се гръмна  #2gunfire. За мен тези два документа при записване са напълно излишни, при положение,че детето ще постъпи реално в ДГ след няколко месеца...до тогава информацията съвсем няма да е актуална!

Ако има някой записал се вече в 36 СДЯ нека каже как седят там нещата.

# 368
  • София
Аз не мога да разбера защо изискванията за медицинските документи са различни във всяка градина? В едни търсят точно лична здравно- профилактична карта на детето, в друга може само с личният картон, а в трета изобщо не ги поглеждат тези документи. Разбирам, че е най-сигурно да се издадат документите както ги пише в системата, но ако после не ги вземат в предвид направо ще се гръмна  #2gunfire. За мен тези два документа при записване са напълно излишни, при положение,че детето ще постъпи реално в ДГ след няколко месеца...до тогава информацията съвсем няма да е актуална!

Ако има някой записал се вече в 36 СДЯ нека каже как седят там нещата.
звънни на Иванчева, мин.год не ми искаха здравна карта и имунизации при записването, а при постъпването на детето. Според мен информацията за здравните карти в детските градини е различна, защото няма офизиална "заповед/нареждане" от РИОКОЗ как стоят нещата при записване. Ясни са здравните документи и изследвания само при започване на посещението на детето в съотв. ДЗ

# 369
Мами едно въпросче, какъв адрес посочвате в здравно-профилактичната карта, постоянен или настоящ, ако двата се различават?

# 370
Вариант би могъл да се измисли. Например би могло да се определи спирка от която ще тръгва и после ще връща децата транспорта. Не е необходимо да ходи във всички райони. Освен тази ясла откриха и едно ОДЗ в Богров,транспорта може да се комбинира. В частната градина се печели от всичко, вкл. и от транспорта.

# 371
  • София
здравейте,

аз днес ходих до ДГ да попитам да изтеглям ли от яслата  имунизационния паспорт и здравно-профилактичната карта и да ги представям ли в момента на записването и ми обясниха, че тези и останалите медицински документи трябва да ги занесем септември, когато детето ще започне да посещава градината. Но не навсякъде е така, както разбирам.

# 372
Здравейте! Бях писала и преди,че сме от приетите деца набор 2013. Искам да запиша детето да тръгне на ясла,но към момента то все още няма годинка,Искам да отложа тръгването поне с 2-3 месеца и след това да тръгне. Говорих с директорката по въпроса, но тя ми отказва съдействие. Трябвало да тръгне от септември- ама виждаш ли било много малко,защо пък да не си го гледам,а догодина да пробваме-само дето вика,че догодина шансовете са много малки. Аз искам да го запиша,защото знам колко е труден приема . Четох много по темата и знам ,че в повечето места дори разрешават тръгване с няколко месеца закъснение и запазване на майчинство. Можете ли да ми съдействате как да я накарам да ни запише малко по-късно. Подозирам, че иска да ме накара да се откажа за да даде местото на някое "връзкарче"- естествено не мога да го докажа. Та имам ли законно основание да тръгнем малко по-късно? На какво да се позова? И как се оформя това документално? Благодаря за отговорите

# 373
Току що звъннах в 36 СДЯ. Казаха ми че трябва да се изкара точно здравно-профилактична карта! Вместо имунизационнен паспорт може -  принтиран лист от програмата на педиатъра с датите на имунизациите и партидите - подписан и подпечатан... както ще направим ние!

# 374
  • София
Въпрос към ЕЛИ Х.
Имаме новопостроено ОДЗ в квартал Дървеница(район Студенетски ) 72ОДЗ  и когато беше редовното класиране на някой си пак април миналата година бяха обявени 0 места и веднага след това на 18 май пуснаха местата и така прецакаха децата от целия квартал защото всеки се записа другаде , редно ли е , че така постъпиха и може ли да се провери защо градината се напълни с деца от район Младост , който ползвали същите точки като децата от район студенстки по критерия за местоживеене , а ние не ползваме за техния район , и защо сега обявиха 0 прием за всички набори ? Това нормално ли е , струва ми се , че в тази градина нещата са много нагласени .

Общи условия

Активация на акаунт