СТРАСТИ - градините в София кампания 2013/2014

• 39 912
  • 973
  •   1
Отговори
# 420
  • София
romanol, ако ще тълкуваш наредби, поне ги тълкувай като хората. Пише, че се сформират групи от 6 до 8 деца с хоринични заболявания. А не, че в стандартните групи се приемат от 6 до 8 деца с хронични заболявания. Да специализирани детски ясли има, но в стандартните ОДЗта и СДЯ не би следвало да се приемат такива по този признак, тъй като в така дъвканата от теб наредба си ясно написано, че това са отделно сформирани групи.

# 421
Момичета, имам следния въпрос към вас.
Нашата ЛЛ отсъства вече цял месец и не се знае до кога, а трябва да записвам децата в градината другата седмица.
Мислите ли, че заместничката на ЛЛ може да ми попълни здравните документи?
Аз взех от яслата копие на имунизациите да ни ги препише, а от яслата ми издадоха и бележка че не са контактни.
Дали ще свършат работа тези неща?
Моля за съвет.

# 422
  • София, Люлин-8
v_spasova Мерси  Hug Heart Eyes

На мен сестрата ми каза, че аз трябвало да си отида в дежурната градина и да си заявя, че детето ще я посещава август месец  Shocked
Направо са ме пуснали по пързалката.
Много ти благодаря ще следя за списъка и като излезе даже ще изтичам до дежурната да говоря и с директорката, че малко ни е плаващ статута. Те са две градини дето се редуват едната е тази в която сме приети, но тази година май ще е другата, ама и тя е близко и после като дадът молбата ще пиша да. newsm10

Отново ти благодаря   bouquet

# 423
  • София, Люлин-8
romanol, ако ще тълкуваш наредби, поне ги тълкувай като хората. Пише, че се сформират групи от 6 до 8 деца с хоринични заболявания. А не, че в стандартните групи се приемат от 6 до 8 деца с хронични заболявания. Да специализирани детски ясли има, но в стандартните ОДЗта и СДЯ не би следвало да се приемат такива по този признак, тъй като в така дъвканата от теб наредба си ясно написано, че това са отделно сформирани групи.

И как пък така го изтълкува да видя някъде да пише специализирани ДЯ.
Пише "в групи с деца с увреждания или хронични заболявания - от 6 до 8 деца."
т.е. в групи в които има деца с ХЗ е съответния брой.

# 424
първо, да, объркала съм- става въпрос за набор 2012!
второ -към helli_sun -  това със "защо не мислите преди да раждате" - някак ще се направя,че не съм го прочела. Само да ти кажа,че съм 100% сигурна,че съм го мислила повече от теб-детето ми е инвитро...доста години го мислих!!!
към всички други -благодаря за отговорите- знаете ли, получава се доста кофти на момента комуникацията. Все пак всички сме в едно и също положение- прецакани от системата в София. Повярвайте ми - ако някой може да ми гарантира,че др. година ще приемат детето ми без проблем-още утре отивам и освобождавам веднага мястото за друго по-силно нуждаещо се детенце. Всеки гледа от собствената си камбанария.
paulieM - ти така точно ли беше направила с ваксината. Нашите ваксини ги поставят по принцип с 1 месец закъснение. Септември ще е на 1г. и 3м. и няма да има поставена ваксина все още.
Синчето навърши годинка септ. месец- т.е. към момента на записването нямаше 13 месеца за ваксина и самата директорка ни каза да напишем на молбата отдолу, че  тръгването ще се отложи. Но, имайки в предвид, че имаше доста неуредици все още в самата градина- с радост отлагаха тръгването. Сложихме му я 1-2 седмици преди да започне и на 1г и 2-3 месеца тръгна -не съм отлагала умишлено тъй като бях в платен отпуск и имах зор да тръгне възможно най-скоро  Embarassed За да сложите ваксина е хубаво детето да не е боледувало последните 1-2 седмици и след това да си седи 20-тина дена вкъщи за да изгради хубав имунитет. Т.е. дори и след ваксината имаш основателна причина да подържиш детето вкъщи. Не знам колко искаш да го задържиш, но имай в предвид, че при нас поне адаптацията на детето отне  повече от  месец - с едно боледуване, 1-2 седмици до обяд , тамън за Нова Година посвикна и се научи да заспива самичък и след празници пак отначало. Тъй, че според мен е добър вариант- ако имаш такъв( от отпуски ) да си предвидиш поне 1 месец детето да ходи и ти да можеш да си го вземеш по всяко време - вдигнало Т, не иска да спи и буди другите , повърнало и т.н. - причини да ти звъннат има много - или поне при мен имаше.  Grinning
Вече повече от 1/2 годна ходи и все още ревем сутрин, а след по-дълго отсъствие лелките го приспиват с гушкане и песнички- тъй,  че много си зависи от детето -не мисли , че като го задържиш детето 1-2 месеца, видиш ли като тръгне малко по-голямо , адаптацията му ще е по-лесна. Боледуват и реват наравно  с 3 годишните. Толкова от мен, че се олях

# 425
4. в групи с деца с увреждания или хронични заболявания - от 6 до 8 деца.
(3) Яслени групи могат да се откриват и в целодневни и седмични детски градини, като организацията на работа в тях не се различава от тази на постоянните ясли."

Е значи все пак има деца в яслите с ХЗ  Wink

За ЛКК-то ОК, то си е бошлаф работа, ами децата със ТЕЛК?

Никой не е казал, че няма деца с ХЗ в яслите, но нормативната уредба не предвижда прием "на място" за тях. Т.е. не ги третира като група, която в тази възраст има нужда от законова защита, за да получи достъп до услугата. Каквото важи за всички, това важи и за тях. А ЗНП изрично указва за коя възраст важи прием "на място". И това е прието с цел директорите да не отказват прием на деца на база заболяване или СОП, а не да ги приемат с предимство.

А иначе - в момента повече от 90% от приетите деца по т. 2.2.4. е на базата на документи, различни от ДЕЛК. Преди три години основният прием се осъществяваше с бележка от личен лекар. Това го имаме черно на бяло, получено от самите директори, след спечелено дело за отказана обществена информация по реда на ЗДОИ. Тогава беше особено фрапиращо положението. Сега искат ЛКК, които според Наредбата би следвало да е за нещо друго. Което също е нарушение.

А СО си затварят очите. Това е ясно. Сигурно това е било условието директорите (някои от които нямат елементарно чувство за субординация) да работят с ИСОДЗ. Интересно ми е в частния сектор дали някой някога би търпял някой, на който е делегирал отговорности и права, и този някой счита, че е по-високо от решението на колективния управителен орган на съответната бизнес единица.

# 426
  • София

И как пък така го изтълкува да видя някъде да пише специализирани ДЯ.
Пише "в групи с деца с увреждания или хронични заболявания - от 6 до 8 деца."
т.е. в групи в които има деца с ХЗ е съответния брой.
Ми не, не пише, че в стандартни групи се приемат от 6 до 8 деца с ХЗ, а че в детските ясли децата се разпределят в групи на деца с ХЗ и се приемат минимум 6, максимум 8 деца, иначе по твойта по логика в обикновена яслена група би трябвало да приемат също така и от 6 до 8 деца в кърмаческа възраст - от 3 до 10 месеца (като точно това безумие ти показва колко е актуална въпросната наредба), а не тези деца да бъдат в отделна група.

# 427
  • СОФИЯ
romanol , не си права, многократно сме обсъждали въпроса в темите и нищо не си "доказала" просто защото няма как. И защо акцентираш само в/у СДЯ? А яслените групи в ОДЗ? Още през 2009 г. имаше фрапантри случаи /напр. ОДЗ № 2/ с 2/3 деца по т.2.2.4 /тогава т.2.2.3/ в яслена група. Няма основание за такъв прием.

# 428
  • София
На мен сестрата ми каза, че аз трябвало да си отида в дежурната градина и да си заявя, че детето ще я посещава август месец  Shocked
Е че ти да не си баба Ванга, че да знаеш коя градина ще работи точно този месец  ooooh!
Или почваш да обикаляш наред и да питаш - вие ще работите ли, че тук за вас имам едно дете?!?

Според мен - опитай се да се свържеш по тел с общината и да питаш и от там за инфо и после с това официално инфо - при вашата дир-ка.

# 429
  • София
Здравейте! Имам въпрос за записването в ЦДГ, в момента сме в СДЯ.
Това се иска за записване:
- Здравно-профилактична карта на детето, попълнена от личния лекар – оригинал;
- Имунизационен паспорт или писмо от личния лекар за имунизационния статус на детето съгласно изискванията на Наредба № 15/2005 г. на Министерството на здравеопазването за имунизациите в Република България - оригинал.

Миналата година като записвах малката в яслата, ги занесох тези две неща. Дали сега трябва нови да извадя от лекарката и, или да взема старите от яслата?  Thinking
Днес минах през директорката, но я нямаше. Жената от охраната ми каза, че принципно не дават никакви документи преди детето да е отписано от яслата.

Отиди направо в детската градина и попитай. Аз така направих.

# 430
Или почваш да обикаляш наред и да питаш - вие ще работите ли, че тук за вас имам едно дете?!?

Според мен - опитай се да се свържеш по тел с общината и да питаш и от там за инфо и после с това официално инфо - при вашата дир-ка.

Мда, а в другата градина като чуят, че ще гледат и чужди деца, освен тези, чиито родители не са успели да разубедят за сборните групи, и ще плеснат с ръце от радост.

Аз имам същия проблем, защото нашата градина няма да работи това лято 2 месеца заради ремонт. Да не си помислите, че е основен ремонт - ще местят кухненския блок. Днес няколко пъти звънях в общината и никой не ми вдигна.

# 431
  • София
Не знам дали ще плеснат от радост, но поне се надявам, че ако им доведат деца от други градини ще се държат добре с тях  Peace
Точно тази позната, от която разбрах, че детето е било ходило август в съседната градина, беше повече от доволна от персонала там. А тя може да направи сравнение, понеже имаха малко търкания с персонала в нашата ясла.

# 432
И аз се надявам да се държат добре с децата, както и се надявам дежурната градина за нашия район да не е тази в циганската махала, че така със сигурност ще ни откажат.

# 433
  • София, Люлин-8

Мда, а в другата градина като чуят, че ще гледат и чужди деца, освен тези, чиито родители не са успели да разубедят за сборните групи, и ще плеснат с ръце от радост.

Аз имам същия проблем, защото нашата градина няма да работи това лято 2 месеца заради ремонт. Да не си помислите, че е основен ремонт - ще местят кухненския блок. Днес няколко пъти звънях в общината и никой не ми вдигна.

Ако се свържеш с общината пиши плиис и ми пусни на лични един тел. да им звънна и аз  Praynig
Благодаря предварително.  bouquet

# 434
Когато ходих да записвам детето, видях на таблото до входа на ОДЗ- то закачен лист с информация коя ДГ ще бъде дежурна август месец в нашия район и къде трябва да се подаде молба. Защо трябва да звъните в общината? По другите градини не са ли разлепили такава информация? Или само нашето ОДЗ си е направило този труд newsm78

Общи условия

Активация на акаунт