Отговори
# 210
Добро утро и от нас!
Отчитаме се с две зъбчета, които пробиха на Великден. По този повод явно имаше период на отказ на всичко, което е различно от мляко. Но бавно влизаме отново в лакомото темпо.
Четох пак по диагонал, но няма как да не отбележа захранването на Бузан  hahaha Сладък, сладък! От сърце се смях Simple Smile
Добре дошла и на моята съгражданка Hug Най-накрая и аз да си имам градска Simple Smile)))))))

И по повод посрещането в темата: Май наистина това е една от рядко срещаните теми, в които цари мир и разбирателство. Като гледам в една друга отчетна как посрещат с "Извиняваме се, но вече сме се оформили и новите няма как да се впишат при нас?!?!?!? Shocked За клюкарника въобще няма да коментирам... Такива словесни битки се водят, че да се чуди човек тези хора с какво друго се занимават в ежедневието си. Сверих си часовника, пропилях малко часове и спирам да хайманосвам из бг-маминото пространство. Нищо интересно освен нас   bouquet

# 211
  • София
Щях да пиша отдавна, но нали съм от досетливите  ooooh! ,  опитах се да пасирам царевица с люспите - не става ! Simple Smile За разлика от зелените пиперки ( които пасирам  направо с люспите) тези на царевицата са много по-твърди и стават направо остри след  пасатора.
-=Деси=- ти как процедираше с нея? Май съм те питала вече, но нещо позабравям  Peace

Първия път и аз така се прецаках с царевица с тиквички и вадих люспите на ръка. Сега гледам да добавям царевицата към по-трудно увиращите (карфиол, морков, пащърнак) и като поври около 40 минути люспите успяват да омекнат до някаква приемлива степен и успявам да ги пасирам  Simple Smile Другият вариант е първо да се сложи царевицата за около 30 минути, после да се добавят по-меките зеленчуци (тях ги варя също 30) - така май ще стане най-добре, трябва да пробвам  Simple Smile

Мария, честити зъбчета! Да са ви здрави и бели  Hug

Като гледам в една друга отчетна как посрещат с "Извиняваме се, но вече сме се оформили и новите няма как да се впишат при нас?!?!?!? Shocked
#Crazy С това направо ме уби!  ooooh!

# 212
Добро утро!  Hug
ShySun, броколи е само в мн.ч.  Wink  Деси е питала в една тема в бг-мамата и така са и` отговорили (Деси, благодаря, че си питала, аз наскоро открих тази тема).
Мария, честити зъбчета, да са здрави и бели. И ние имаме второ зъбче.  Grinning
Птиците, страхотен е Бузан.  Hug Дано успеем да се запознаем през лятото.  Grinning
Нана, дано бързо отминават безсънните нощи. Може да са зъби, може да е от новите храни.
И Катрин известно време се будеше по-често нощем, може да е било зъби (пробиха два много бързо един след друг), може да и` е било горещо (напоследък е по-хладно и спи добре), може и от захранването (на своя глава започнах да давам пак Биогайя). Не знам какво беше, но отмина, очаквам следващия период (ако спази същия ред, ще е около дните когато навърши 8 месеца).  Grinning

И един въпрос към всички: искате ли да пусна анкета за това кога мислите да въведете глутена? И тъй като не знам дали може да се пускат две анкети в една тема, моля да напишете каква анкета предпочитате (за глутена или за заглавие на новата тема). Благодаря!  Hug

# 213
Добро утро!
Чао-чао, от кога ти казаха да въвеждаш киселото мляко?Снощи обсъждахме това с майките пред блока и честно казано не знам дали излиза изгодно като се замислих.Защото ако изяжда по 2 кисели млека на ден, това си е 14 лв. на седмица, а преходното мляко ми излиза 11 лв. и е за 2 седмици.Аз знам май, че от 10-тия месец можеше да се въвежда,но все пак да питам.Евентуално ще ми е вариант за закуска с бисквитки,че то сега само попара и кус-кус, ще вземе да му писне  Grinning
Мария, честити ви зъбчета!Да растат здрави и бели!Относно отношението в темите:аз затова си влизам само в нашата да чета и понякога в тази за захранването направена от Хип.Бях влизала в 1 път в "Семейни отношения", ама то там много заяждане,много нещо.Не знам все едни и същи хора пишат и едно заядливо пфу  Sick , сякаш цял ден си нямат друга работа, поне да впрегнат енергията си в нещо полезно.

# 214
  • София
ShySun, броколи е само в мн.ч.  Wink  Деси е питала в една тема в бг-мамата и така са и` отговорили (Деси, благодаря, че си питала, аз наскоро открих тази тема).

Hug Аз се надявам и София да се включи, защото има новия речник (крайно време е и аз да го купя  Simple Smile), там информацията е най-актуална.

За киселото мляко: самата аз не ям такова нещо, затова не мисля да го давам преди 9 месеца (ако не и по-късно).

За анкетата и глутена: не виждам смисъл от анкетата. Оптималната възраст е 7-8 месец, аз го дадох малко преди 7-ми, но е ял овесената каша само 2 пъти, а гледам, че повечето момичета вече са го въвели  Peace

# 215
Нямам претенции за какво да се пусне анкета, защото съм решила да въведа глутена след месцето т.е между 7-ми и 8-ми месец, докато още кърмя, че така било препоръчително. Хубавото е, че има много готови каши с плод и овесени ядки. Не мога да се оплача от разнообразие, че вече започнах да мъдря всякакви комбинации само и само да не му е еднообразно хапването на детето.
Благодаря за инфото относно ДМ-ските пюрета! Днес ще мина и може да позаредя малко  Hug
Птиците много сладки снимки! Наистина искрено им се посмях Wink Нека си хапва Бузан Simple Smile
Относно млечните.. мисля да ги въведа след глутена. Като започна с извара (има я в някои плодови пюрета) или с млечна каша, или йогурт. Това не съм го доизмислила, но ще решавам в крачка.
Мария честито зъбче и от нас! Ние още нямаме наченки на такова... То има ли друго бебе без зъбче в темата освен нас?  newsm78

# 216
  • София
То има ли друго бебе без зъбче в темата освен нас?  newsm78

Моето.
По-миналата нощ будуване от 1:30 до 5, снощи "само" от 4 до 6 и нещо, когато хапна. Но никакъв знак за зъбки.
А тъкмо мислех тия дни да пиша окуражителен пост към мамите, които решат да се "борят" за по-дълъг стабилен нощен сън и премахване на нощните хапвания.

Но нямам право да се оплаквам, де - Беболина явно като и други бебоци е в ревливо-нощен период. Иначе като цяло след вечерята в 22, си закусва чак към 5-6, после спи до 8:30-9. И без драми мина на 4-часов режим през деня, та сега много по-лесно ни се получават дългите разходки и сякаш има и повече време.
Липсата на зъби не ме тревожи - и аз съм била така, и син ми.

# 217
   Хайде и аз да се включа след 10 дневно лутане между баби, дядовци, стринки, вуйни, братовчеди, прабаби или накратко- запознахме Теодор със все що има роднини из България:-) Много добре му се отрази, беше един весел, нагушкан бебешор:-) Само дето се прибрахме със сополи и тримата, че това променливо време ни изигра лоша шега. Ами чудя се дали да го водя при педи в понеделник, да не е някой вирус, но сякаш отшумяват вече?!

Птиците, Деси, сигурно съм споменавала вече, че и ние имаме същата гимнастика- голям фен й е , а го слягам в нея от преди да навърши 2 месеца. Често му сменям играчките и сякаш така поддържам интереса му:-) Да ви дам и една идея-махате пръчките и със свински опашки ги закрепяте на кошарата(всъщност при мен е приложимо, защото сме с дървена, за другите нз дали става?!) и редите играчките. Да ви кажа това е едно от малкото неща, които съм му купила, а не е подарък и съм решила да я изтормозя до краен предел тая гимнастика Simple Smile Simple Smile Wink

От емоции ли от зъби ли, обаче Теди взе да се буди по веднъж нощем и си търси мляко! Откакто беше на месец, не го е правил! Ляга в 8-9 и се буди към 2-3. Не е кой знае какъв проблем де, ама така ми беше хубаво да си спинка:-)
Откакто минахме на АМ 2 взе да пие по-малко? По-хранително ли е? Нещо не разбирам-преди пиеше по 180 мл на хранене, сега 120-150. И вместо да увеличи интервала между храненията, той го намали?!! Някой с подобен казус Simple Smile Има си и положителна страна де- преди връщаше често, а сега не.

Исках и още да пиша, но хубавото време ме зовеееее! Скоро ще наваксам:-)
Слънчев и усмихнат ден на всички:-)

Just a Dreamer: ООО и Теди няма зъбче още:-) На мен първо зъбче ми е изкарало на годинка:-)Късно съм проходила, проговорила(за онова време де)

# 218
Аз не, че се притеснявам, че нямаме зъбче, просто исках да знам, колко бебоци са, като нас Wink Аз и не бързам де, когато тогава. Само дето ще трябва да си хапваме гладко пюрирани пюренца, а гледам, че има и такива с по-едри частици (май бяха след 8-ми месец). Та, ако дотогава няма промяна при нас, ще се съобразявам де..
А и искам да похваля памперсите, които ползваме от близо половин месец- Pampers Sleep and Play. Миришат на лайка (ненатрапчиво) и са по-тънки, и по-евтини(малкият пакет от 16 бр. е за 4 лв. и нещо! Беба се чувства супер с тях, че предишните много започнаха да ни спарват в тези жеги...
Разгледах и сайта с пюретата от dm, дето Деси ми предостави. Забелязах наистина интересни комбинации на плодови пюренца. В едното даже имаше кокос. Аз го обожавам, но нямам инфо за него в записките си и че зачудих, кога според вас е редно да се даде такова чудо? Интересно ми е мнението ви и относно други екзотични плодове- маракуя, ананас, манго.. А портокалите? 

# 219
  • София
Птиците, Деси, сигурно съм споменавала вече, че и ние имаме същата гимнастика- голям фен й е , а го слягам в нея от преди да навърши 2 месеца. Често му сменям играчките и сякаш така поддържам интереса му:-) Да ви дам и една идея-махате пръчките и със свински опашки ги закрепяте на кошарата(всъщност при мен е приложимо, защото сме с дървена, за другите нз дали става?!) и редите играчките. Да ви кажа това е едно от малкото неща, които съм му купила, а не е подарък и съм решила да я изтормозя до краен предел тая гимнастика Simple Smile Simple Smile Wink

На кошарката няма за какво да се закрепят, тя е тапицирана. Аз обаче открих друг начин  Mr. Green Имаме една дъга за количка, наслагах играчките от гимнастиката на нея и я слагам навсякъде (на кошарката вече не става, защото свалихме нивото, но на столчето за хранене си пасва супер)  Simple Smile
Скрит текст:

Да ви покажа и Зарчето в проходилката колко е доволен  Peace Най-много се кефи на това, че е по-близо до кучето и нон-стоп си "говорят"  Mr. Green
Скрит текст:

# 220
Много е сладко Зарчето.  Hug

# 221
Деси , страхотно е, че децата и домашните животинки се разбират и опознават Wink
Трябва и аз да снимам Елина как се смее на котката и се опитва да я пипне. Няма таква радост, а животинката си седи кротко и я души  Laughing

# 222
  • София
Фортуна, благодаря!  Hug

Just a Dreamer, на моето куче това му е хубавото, че не стои на едно място - обикаля, върти се в кръг, скимти срещу проходилката (защото не може да докопа играчките  Mr. Green), мърмори, защото проходилката се движи... та със Зарчето са изкарвали повече от половин час в такива игри. А сега се е научил (вече не съм убедена, че е несъзнателно) като легне в кошарата, да си извади бибата от устата (или да хване някоя играчка) и да дразни кучето като я търка в мрежата. Онова лудото скача, скимти, ръмжи, а другият звяр се залива от смях  ooooh!

# 223
Привет и от нас.Децата са приспани:тати,кака и бебо:)
Да се включим и ние в компанията на очакващите зъби и нямащи все още:)Но пада едно голямо чесане на венците.Каквото докопаме е в устата.Пръстчето го слагаме отляво-там е и по-беличко.И голямо лигавене.
И малкия Бузан и Зарчето са големи сладурковци.Признавам си,че много се кефя на всички бебоци-колко бързо минава времето и дечицата пораснаха. След 2 дена Лъчи става на 8месеца.
Just a Dreamer аз и сега не ги пасирам гладко пюретата-с виличката гледам да намачкам хубаво-всичко си яде-не връща нищо от бурканчето.Все пак трябва да свиква,че храната ще става все по-едра занапред.
happy girl_84 попътували сте:)Важното е да учим дребчовците да са контактни от малки и да ги срещаме с възможно повече хора,за да не се получава ефекта на плачещото дете от всички, различни от мама и тати:)
Аз да споделя за ечемика и ръж- в магазина до нас открих опаковки  ечемичени и ръжени ядки, като овесените-опаковка от 250гр за 0.95лв, което ще е напълно достатъчно като количество за въвеждане на отделните глутенсъдържащи култури:))А излиза и икономично, сравнявайки цените на кашите...
Относно млчкото и млечните каши- не знам кога да ги въведа.Според мен млечни протеин ще го въведа с извара или сирене, което се слага в попарата.После ще  добавим и йогуртите, киселото мляко.
До скоро.Бебо се размрънка:))Най-малкия бебо:)

Последна редакция: сб, 11 май 2013, 23:17 от zvezdi4ka

# 224
Привет!
Аз направо с въпрос към консултантите-От доста време като кърмя легнала дясната гърда ме понаболяваше -не става въпрос за болка като при запушено каналче или мастит-просто в началото беше едно притъркване ,но след това вече започна да става неприятно и да боли-през деня като пипам направо имам чувството че ми е е синя гърдата в долния край SadТова вече продължава около 1-2 месеца ,може и повече като много рядко пропуска кърмене където да не ме боли или да не ми е неприятно!На какво може да се дължи това?Да искам ли направление за ехограф?Утре сме при педи на консултация ,та и там ще питам-но все пак да питам и тук-има ли нещо като претриване на места от продължително сукане-и примерно ако вземам лецитин ще ми помогне ли?Като е по -пълна гърдата усещам с напипване и малка бучица отдолу като зрънце ,но го няма когато е мека и празна...вече започвам здраво да се притеснявам!Болката я няма когато кърмя в седнало положение през деня ..странно newsm78,обаче вечер понеже суче по-честичко понякога макар и да успяхме да поразредим кърменията ,си става доста болезнено-направо кърмя и ми се иска да спра и да се дръпна-толкова е неприятно -вътре някъде в гърдата -просто дърпа и боли..

Здравей ciao-ciao
Съжалявам за дискомфорта, който изпитваш и се надявам скоро да се почувстваш по-добре!  Hug
 Забелязала ли си някаква друга промяна в цвета или вида на гърдата и зърното? Опитвала ли си да прилагаш някои от методите за справяне със запушвания, топли компреси преди кърмене, хладни след кърмене, компрес от зелеви листа на болното място, по-често изпразване на гърдата и дали са имали някакъв ефект?
Понякога с порастването и натежаването на бебето позите за кърмене, може да станат не чак толкова удобни и това да причини болка. Продължавай да опитваш пози, в които се чувствате добре. Носенето и кърменето с подходящ и удобен сутиен, който да поддържа гърдите без да ги притиска също би могъл да е от полза. Може да помислиш, дали не си променила позата си за сън, или дали нещо механично, като неудобна дреха, или дръжка на чанта например, не оказват някакъв механичен натиск върху гърдата?
 Друго, на което може да се дължи болката е галактоцеле -   задържано, сгъстено мляко, което да образува като кистичка в гърдата. Обичайно е безобидно, макар, че може да се задържи за дълъг период.
 Тъй като болката при теб се е задържала по-дълго, може би би било удачно да те прегледа специалист, който да установи причината и дали се налага лечение или терапия.

Ще се радвам да споделиш как се чувстваш и ако посетиш лекар как е минал прегледа!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт