НВ-ВМХ - част 58

• 33 024
  • 752
  •   1
Отговори
# 300

Лурдес за палчинките само намазвай тигана кухненска хартия и с разтопено масло

# 301
Херз, благодаря
успех в битката
аз пък отслабнах, като спрях тренировките
изобщо шашава работа
кръвното го дигай с айрян със сол, не с въглени, от тях хем се задържа вода, хем се дига инсулина и колкото и да се потиш, няма резултат

Лурдес, аз палачинки не пържа
само намазвам тигана с малко парче масло
а и тиганът гледам да не е много горещ, че както е чугунен и изгарят за секунди

хайде лек ви ден
аз отлитам
 Hug

# 302
Ех, не знам дали тези указания по отношение на триглицеридите са дори познати у нас, но със сигурност нито на майка ми, нито на баща ми някой е препоръчвал омега-3 Rolling Eyes Миналата година кардиоложката, при която ходят и двамата, като видя, че майка ми има общ холестерол 6,8 - при триглицериди 0,8 и ХДЛ 2,13, но ЛДЛ май беше 4,3 - й каза да не яде кашкавал и се учуди, че пие омега-3 на своя глава. Дори я попитала защо пие омега-3 Shocked А като майка ми опитала да обясни, че сме чели (т.е. аз съм чела) и сме попаднали на друга информация, лекарката казала: "Недейте да четете, нищо няма да разберете." Rolling Eyes На мен ми е ясно, че няма да разбера много, но чак пък нищо - не мисля Laughing Тогава бях намерила и бях разпечатала куп публикации точно по тази тема - за холестерола, триглицеридите, съотношения, влияние на храната и т.н. Но просто няма смисъл - все едно се изправяш пред стена. И аз съм все пак по-добре "подкована", но майка ми само е слушала моите обяснения и всъщност е по-слабо информирана и подготвена да спори от мен, така че ситуацията е кауза пердута ooooh!

Между другото, вчера гледах лекцията на Питър Атия The Straight Dope on Cholesterol (http://www.youtube.com/watch?v=8GDx5sObceI). Там казва накратко същото, което казва и в серията в блога си. И накрая казва конкретно за храненето:

1. В едно проучване на базата на 4 режима (Аткинс, Зоната, диетата на Орниш, която е крайно нискомазнинна, и типичната "здравословна" диета с 55-60% въглехидрати и под 10% наситени мазнини) (целият текст е тук: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=205916) е доказано, че най-много намаляват триглицеридите при хранене тип Аткинс. Дори и постепенно да се увеличат въглехидратите (а това става, когато на участниците са дадени подробни разяснения, книги, но не ги следят стриктно какво ядат, а са оставени сами да си подбират храната по определената схема), дори и тогава намалението на триглицеридите след 1 година е най-значително в групата, спазвала нисковъглехидратен режим по схемата на Аткинс.

2. От друго проучване (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21849529) пък личи, че консумацията конкретно на фруктоза и също на глюкозо-фруктозен сироп повишава повече триглицеридите, отколкото на чиста глюкоза.

И от това заключенията на П. Атия са, че най-доброто, което човек може да направи, за да намали рисковете си, е да се храни нисковъглехидратно, и особено без източници на фруктоза.

Последна редакция: вт, 14 май 2013, 08:59 от Cioccolata

# 303
  • София
За палачинките си имам една мързелива хитринка -  добавям в сместа около 30 грама разтопено масло и след това карам на сух тиган.
Доста по-лесно е така всъщност, не се налага да следиш маслото в тигана и прочее.

Да се оплача и аз - гаденето ми вече е целодневно и почти от всичко, а кръвното - постоянно ниско. Почти не излизам от къщи за да не "украся" някоя улица. Надявам се до 2, 3 седмици да се приключи с всичко това Sad

# 304
Ох и с мойте близки е трудно. Баба ми е с диабет и наднормено тегло, обаче се храни яко въглехидратно и е в потрес как така не ям ориз и хляб... коментира се на масата, все едно съм извънземна. Там съм опитвала веднъж-два пъти да обяснявам, но то е такова твърдоглавие там, че не ми се говори  ooooh!
Майка ми е с множествена склероза и още преди 100 години са я инструктирали да не яде наситени мазнини, без обяснение защо. Аз се опитвам да и обясня някои основни принципи, забранила съм им да купуват маргарини и боклуци, но те си действат както си знаят. Сега е и с анемия и с много убеждения яде дроб ако се сети Simple Smile Тя е много интелигентен човек, логично мислещ и търсещ отговори, но не и се задълбава по диети и болести. Чета за връзката м/у MS и дефицит на витамин Д и и преразказвам, тя беше много учудена, че досега толкова доктори не са и споменавали за това. Но пък като и кажа да взима вит.Д ме слуша Simple Smile

На всичкото отгоре сестра ми до скоро беше сериозно болна от анорексия и сега всеки коментар по отношение на това какво да се яде и какво не ги изправя на тръни. Слава богу тя се възстановява добре за сега.
Единствено от сестра ми и мъжа ми имам подкрепа - сестра ми покрай анорексичните си години и лечението си достигна до някои изводи, мъжът ми съди по себе си и по промяната в тялото си.

# 305
Assos, много неприятно, дано скоро да отшуми Hug

Г-це Гръмотевица, в Интернет нашумя много случаят на д-р Тери Уолс, която е с вторично прогресираща МС (не знам дали точно така е терминът) - опитала е най-съвременното лечение, но въпреки това е била вече в инвалидна количка. Тогава започва да чете и да търси алтернатива чрез храненето. И разработва подход, с който успява да се изправи на крака. Най-общо става въпрос за палео хранене с акцент върху омега-3, горски плодове (и изобщо плодове и зеленчуци в ярки цветове), екологично чисто месо, особено риба, също водорасли. И пълно избягване на съдържащи глутен и казеин храни, т.е. зърнените и млечните. Като напишеш Minding my Mitochondria (това е заглавието на книгата й) в Гугъл, излизат и лекции, и линкове за четене.

А вит. Д със сигурност има огромно значение също Peace

Последна редакция: вт, 14 май 2013, 09:08 от Cioccolata

# 306
  • София
Асос, стискай зъби, ще мине  Hug Много е неприятно, аз бях много повръщлива, та те разбирам.
Голе долу така продължава до около 3-тия мес, после минава, но ти това си го знаеш де.

Момичета, кои храни са богати на Омега-3, и освен в мазните риби, в други меса има ли?

Моят първи ден (вчера) с броене на въглехидрати приключи с 20 гр въгл. от салата домати и краставици. Обаче ядох много от нея (650гр). Бяхме с приятели и единствено това можех да ям на масата.
Малко ми е трудно още с това мерене и броене, но продължавам така, защото вече искам по-бързичко да отслабна. Ще гледам да ги държа под 35-40 гр. (по съвет на Асос  Hug )

И последно - кажете как да приготвя свински сърца  Praynig
Взела съм за довечера сърца и кладница, айде кладницата ще я задуша с масълце, но сърцата  Thinking  Светнете ме на някоя вкусотийка  Heart Eyes

# 307
Вивиан, аз сърцата ги сварявам с лук, морков и подправки (обикновено с някой-друг език вътре) в тенджера под налягане, после режа на филийки и или задушавам леко в тиган с масло, или нареждам в тавичка, поръсвам с подправки, масло, кашкавал, и запичам на горен реотан.

Шоки, благодаря за инфото, аз също съм чела част от статиите на Тери Уолс. Проблемът при майка ми, а сигурно и при други дългогодишно болни от МС, е че са се наслушали на феномени, излекувани и изцелени по всевъзможни доста фантастични методи (включително разни вегани и т.н.) и гледат доста скептично на такъв тип информация. Бодат си бетафероните и си карат както досега, пазят се от разочарование и излишни очаквания. Специално майка ми се опитва "да не мисли за храната като за лечение", както казва тя, а е и доста злояда по принцип. Но ще задълбая четенето тия дни и не пречи да я облъчвам полека, благодаря!

# 308
Ох, ясно ми е, нали майка ми също има автоимунно заболяване Cry Медицината не предлага кой знае какво, има разни алтернативи уж, но без особен ефект... А е важно и да се започне колкото може по-рано, защото с времето измененията стават все по-трудно обратими... И човек във всички случаи трябва да се зареди с огромно търпение да чака месеци, преди да види някаква по-съществена промяна, ако изобщо успее да постигне положителни резултати... Така че е обяснимо, че са обезверени Cry Но дано да можете да намерите начин да помогнете на майка ти! Praynig И аз моята я облъчвам с информация, от промяната в начина на хранене има голямо подобрение, но не толкова в проявите на автоимунното заболяване, колкото в метаболизма... Обаче се надявам постепенно, с повече вит. Д и магнезий, да има повече ефект.

Лошото е, че не мога да спра да си задавам няколко въпроса:
1. Защо толкова малко е известно за тези заболявания в медицината и защо прилаганите лечения са в най-добрия случай слабо ефективни, но с много странични ефекти?
2. Защо се знае толкова малко за влиянието на храната или по-точно - защо се обръща толкова малко внимание на храната като ключов фактор за човешкото здраве?
3. Ако е имало кой да посъветва майка ми преди повече от 20 години да спре да яде например всичко с глутен и ако тя го е направила, дали заболяването й е щяло да прогресира толкова много? Дали не е можела да си запази до голяма степен качеството на живот и здравето, и подвижността?
4. Какво означава за мен, че майка ми има това заболяване? Какво мога да направя аз, за да го избегна?

Абе, много, много съм разочарована (майка ми също, разбира се) от посоката на развитие, в която е поела медицината през последните 30-40 години. Sad

Г-це Гръмотевица, между другото има отделни споменавания за връзката между антибиотиците и антибиотично лечение от една страна и автоимунните заболявания. Специално майка ми дълго време преди това е била на антибиотици заради възпалени сливици. Накрая са ги извадили, защото е ставало все по-зле, но преди това все пак дълго време е пила антибиотици. А те, както е известно, влияят върху чревната флора. От друга страна лектините в зърнените и бобовите увеличават пропускливостта на чревната мембрана и така се позволява на едри протеинови молекули да проникват в кръвта, когато иначе мембраната би ги спряла. И се смята, че това е принципът на възникване на автоимунните реакции към глутен и казеин. Така че и антибиотиците, и лектините явно имат роля... Но на първо място като че ли е вит. Д - когато нивото му в организма е ниско, сме податливи на всякакви негативни въздействия.

Последна редакция: вт, 14 май 2013, 10:01 от Cioccolata

# 309
Да, за съжаление всичко, което казваш, е така. Лечението е до живот, болезнено, и никой не знае всъщност колко точно помага. Въпроса с наследствеността също е спорен, което не значи, че не се панирам от време на време. Единственото, което е по силите ми, е да живея по най-добрия начин според вижданията ми в момента, да не спирам да чета и да мисля позитивно Simple Smile

При МС има проучвания, че случаите на заболеваемост в умерения климат и в по-отдалечените райони от екватора са неколкократно повече в сравнение с хората, които в ранните си години са живели в тропическите области. Оттам един отключващ фактор е дефицит на вит.Д.

# 310
Здравейте момичета!
Аз съм пред цикъл и ме гони някаква лакомия. Карам го режимно, но като количества, брой хранения и брой храни е страшно. Освен това последните три дни си хапвам и доста ягоди (по 300-400 гр дневно).

Като цяло се чуствам супер, познати отбелязаха, че имам много свеж вид, а и аз така се виждам в огледалото Simple Smile

# 311
Добро утро момичета,
минавам на бърз отчет и да ви поздравя!

Днес 9-ти ден от режима и 2-ри на мин. количество въгл-ти от около 20 гр.

Чувствам се отлично, никакъв дискомфорт, правя леки упражнения за стягане на кореми ,крака и дупе без проблем, липсват световъртеж, мечтание и овълчаване за храни, апетита е намалял , и въпреки ,че  след сметаненото кафе сутрин не закусвам , започвам обяда и вечерята без нахвърляне и гълтане на храната , а съвсем спокойно. Чувство за ситост. Калориите са малко , ще търпи корекция.
Спя добре , без да се будя, имах сънища-история - цветни /описани са като по-драматични в статията за експеримента с оптимална кетоза/, но не са притеснителни. Продължава усещането за някакъв вътрешен процес, без видими симптоми ,които да мога да опиша като сърцебиене, учестен пулс , нищо такова. Бих го описала с термина увеличена вътрешна енергия. Увеличена жажда и в сънищата имаше вземане на вана:-)
Днес ще опитам динамична йога и ще споделя.Приемам рибено масло.

Въпрос: Смятам да пия Прим ойл Вечерна иглика, питането е може ли 2000 мг дневно да попречат  и противоречат на режима? Аз не мисля, те са масло и витамин Е. Пила съм ги и имаха добър ефект при болки в гърдите.

Поздрави
Хубав ден!

# 312
  • София
г-жа Гръмотевица , много благодаря за рецептата за сърцата! Така ще ги направя  Heart Eyes

Аз пък се чувствам като премазана от камион. Толкова съм уморена, толкова ми се спи, че едвам седя. Предполагам е от тренировки и малко ядене.
Откакто следвам и интервалното храната ми е малко явно.

Момичета, имам един такъв въпрос - ако се хапва повече масло или мазнини като цяло, които да вдигнат много калориите, като въгл са на минимум - примерно до 20 гр. ще се получи ли напълняване?

# 313
Маги, няма проблем да пиеш Прим Ойл. И развитието при теб изглежда е супер, браво! Simple Smile

# 314
Вивиан, привет,
ти много интензивно ли тренираш? Може от това да е...

Ами да пробваме, и аз ще опитам да вдигна калориите с мазнини при 20 гр въглехидрати, но все още ми е трудно да ям много мазнини, той като цял живот съм ги отстранявала...Снощи хапнах 2  лъжици маскарпоне и 1 яйце на кремче като за тирамису и ми беше толкова засищащо, ядох ги цял час като близвах грам по грам. Притесненията ни за напълняване май са от масова хипноза за причината за качване на теглото от мазнини , а при мен всъщност покачването се получи от супер сладки и "здавословни " плодове като банани и фурми, бадеми при емоционално ядене след стресираща лична загуба...

Успех!

Общи условия

Активация на акаунт