НВ-ВМХ - част 58

• 33 028
  • 752
  •   1
Отговори
# 285
Да, в кетоза не се влиза толкова лесно, трябва да се ограничат значително въглехидратите. Но много лесно се излиза. А и кетозата не е необходимо състояние - повечето хора могат да отслабнат и без кетоза. Да, казват, че усещането е върховно - много енергия, бърза мисъл, висока продуктивност, не усещаш глад. Но е трудно да се поддържа организмът непрекъснато в кетоза. Има смисъл да се стремиш да поддържаш кетоза при някои заболявания, напр. епилепсия - тогава състоянието се повлиявало много положително. В САЩ отдавна се предлага такова лечение за деца епилептици. Също се смята, че кетозата действа особено благоприятно при тумори на мозъка, а и като цяло при ракови заболявания. Но предполагам, че дори и да не се поддържа чак оптимална кетоза, всякаква степен на ограничаване на въглехидратите би била полезна за човек с онкозаболяване Embarassed

Камелот, вярно, че съм чела, че и гладуването може да доведе до кетоза, мерси Simple Smile То е логично всъщност - организмът започва да гори мазнините си по липса на друго. Но ако се спазва класическа нискокалорийна диета, при която хората обикновено наблягат на въглехидрати, дали би възникнала кетоза, ако калориите са много ниски или просто количеството храна е много малко? newsm78

Както и да е, кетозата не е необходимо условие за отслабване - не и при повечето. В Швеция има хора, които с обикновено НВ-ВМХ, вкл. с млечни, са свалили доста килограми, но не могат да свалят последните няколко, които са им трън в очите - тогава се оказа, че с кетоза успяха. Има и такива, които от години се хранят НВ-ВМ, но не успяват да свалят. Ако успеят да поддържат кетоза, започват и да свалят. Но този случай е по-рядък все пак. Това обикновено са жени на възраст, с някакви здравословни проблеми (включително може с проблеми с щитовидната жлеза), спазвали най-различни диети през целия си живот. Но повечето хора успяват с обикновено НВ-ВМХ, с или без млечни Peace А обикновеното НВ-ВМХ е леко кетогенно по принцип.

# 286
  • SA
Шоки, мисля ,че при диетите тип гладуване с плодове, при което се приемат по 500-600 ккал дневно , настьпва кетоза. Ако сте чели книгата на Лидия Ковачева за лечебното гладуване, тя много добре там описва сьстоянието на кетоза, което настьпва кьм 3-4 ден от гладуването ( когато обикновено се изчерпват гликогенните депа), макар и самата тя да не е разбрала, че тези усещания са в резултат на кетозата. Всьщност описанието е как човек изведньж чувства прилив на енергия, чувства се леко, умьт му се прояснява, не изпитва глад... не помня вече с точност всички подробности.
По отношение на хората, които за да отслабнат, трябва да влязат в кетоза - в книгите си Аткинс споделя, че сред неговите пациенти с наднормено тегло, само 1% са се нуждаели от крайни ограничения вьв вьглехидратите ( до 20 гр.), за да започнат да отслабват.

# 287
  • Бургас
Аз отскоро правя поредната комбинация между режимите и с всеки изминал ден имам все повече резултати.От две седмици правя полодолечение по Лидия Ковачева всяка събота.Имам огромен апетит мога да изям огромни количества от всичко въпреки скромните си 52 кг за височина 175,но в този ден на 800 круши и гореща вода е единствения ден в живота ми без глад
Но всъщност от вчера не изпитвам глад също за втори ден в живота ми благодарение на НВ-ВМХ    Hug
Тъй като аз известно време Зонувах и там се препоръчват ниско мазнинни протеини и ненаситени мазнини,първо по препоръка на един господин вкарах в менюто си маслото,така а и благодарение на Дани   bouquet  попаднах на вас.Вчера нямах достатъчно филе,а имах свински пържоли от врат и пилешки бутчета и тъй като нямах достатъчно домати за да съм Зонова викам айде днес да съм повече по НВ-ВМХ,че и без това с това масло всеки ден прекалявам и оооо чудо,малко домати ,много мазно месце,малко маслинки и масло и за пръв път от много време бях сита и то за повече от 6 часа,даже като седнах да хапвам едва си изядох приготвената порция
И не на последно място,след 4 месечно отсъствие на МЦ,след стимулация с хомеопатични днес МЦ е факт,като за почти пръв път в живота ми нямам болки,ето на това вече наистина му казвам чудо,защото си нямате представа на какви болки съм била подложена през годините и то при положение,че съм пила обезболяващи.

# 288
Здравейте,
Имам въпрос за готвенето с масло. Четох в една статия обаче, че не е хубаво, защото маслото съдържа в него и други неща, които изгарят при готвенето и не било хубаво. Затова да се прави гхи с маслото преди топлинна обработка.
Вие какво мислите по въпроса?
Ето  я статията:
http://authoritynutrition.com/healthy-cooking-oils/
There is one caveat for cooking with butter. Regular butter does contain tiny amounts of sugars and proteins and for this reason it tends to get burned during high heat cooking like frying.

И също - консумиращите сметана - сравнително колко пъти седмично си хапвате от това нещо? За сверка питам. Simple Smile

# 289
  • Пловдив
Влизам да си споделя болката. Баба ми имала завишени триглицериди (и тя не знае колко и дали всъщност) и баам- лекарство срещу висок холестерол. Хич и не го видях какво е, само й казах да не го пие...Ама нямам думи за тези лекари! Crazy #Crazy
Иначе на листовката пише (само мернах, така се ядосах, че не щях да се зачитам), че може да увеличи риска от ССЗ или нещо подобно  #Crazy при хора със сърдечни проблеми (баба ми е такава). Ама кой го е грижа, лекарката си има алогоритъм и просто си действа по него - който оцелее, оцелее...
Иначе личната цял месец не й обръща внимание, че е с разстройство, чак сега я праща на изследвания, и то не можело къде да е, а в точно определена клиника...познайте... ooooh!
Как спят тези хора, не знам... ooooh!
Лурдес, аз пържа в мас (много рядко). Масло добавям към манджите за вкус, когато вече са почти готови.

# 290
Момичета, искам да попитам до колко ягоди на ден може да се ядат/не горски/  newsm78

# 291
Ягодите садържат 8гр въглехидрат на 100 гр. Така че ти си прецени колко може да хапнеш от тях спрямо количеството В, които си позволяваш и спрямо това какво друго си хапвала за деня. Това е хубавото на този режим, че няма ограничение от кое по колко и ти позволява от всичко в рамките на нормалното. Аз бих хапнала не повече от 100-150 гр.

# 292
  • SA
Най-ефективният и абсолютно сигурен начин да се свалят нивата на триглицеридите е нисковьглехидратното хранене. Айде, холестерольт някои го повишават след като започнат да се хранят така ( не че това е белег за нещо лошо, което се случва). Но поне триглицеридите сьс сигурност намаляват. Така че неоправдано ми се вижда директно започване на статини.
Лурдес, аз сьщо маслото го използвам в случаи, когато е необходим много краткотрайно пьржене - за 2-3 мин. - като например яйца, палачинки с кокосови стьрготини,или за запьржване на нещо предварително почти сварено - напр. дробчета, бьбречета, шкембе, гьби... Наистина сьм забелязала, че ако се пьржи повече време с него, маслото си променя цветя и загаря ( явно от белтьчините в него). ГХИ не сьм си правила, единствено от мьрзел.  Embarassed

# 293
  • Пловдив
Kam, казах го това на баба, забраних й категорично да ги пие тези хапчета, да видим колко файда ще има... Sad

# 294
Момичета, наистина и аз пържа с масло само яйцата. освен това веднъж си разтопих масло и събрах горната пяна и после стана по добро за готвене, не е ли подобно получаването на гхи?
иначе в съботния обяд от яйца и лапад готвих с кокосово масло и много вкусно стана!
За сметаната видях ,че тя си има въглехидратки около 12 гр. по спомен, така че и нея ще я огранича ако вече съм взела прилична доза въглехидрати.
Тази вечер пробвах маскарпоне , което е 3.2 П, 4.4 В, 28 гр М. Дано не лъжат, но като че ли ще предпочета като ограничавам въглехидратите.
иначе за себе си установих, че мога да хапна около 80 гр.сметана на хранене и нищо друго.
и маскарпонено кремче като за тирамису пак около 80 гр хапнах.
Моя съвет е хапвай ги като си следиш общо кол-во въгл-ти:-D
поздрави

# 295
За сметаната зависи - някои имат по 3 грама въгл. на 100 грама, други - по 4-5 грама. Дотук става въпрос за заквасена сметана. А в течната мисля, че бяха 2-3 грама. 12 грама може да е съдържанието в цялата опаковка, не в 100 грама.

yulinga, много е трудно да убедиш по-възрастен човек да се храни нисковъглехидратно, ти сама знаеш ooooh! Особено имам предвид бабите, защото майките са по-лесни Laughing Дано твоята баба да е склонна да те послуша теб, а не лекарката, и също да е склонна да поограничи тестеното и сладкото. Защото пък предполагам, че често си хапва хляб и други тестени храни, то повечето баби са така май Rolling Eyes Нищо чудно и сладичко да обича... Поговори с нея, обясни й. Но наистина е ужасно трудно да се изправиш срещу мнението на лекаря ooooh! И това не е случайно, разбира се. Хората са прави да вярват на лекарите. Лекарите пък най-чистосърдечно са убедени, че дават правилните съвети. Само че... знаем, че повечето лекари не са в час точно с тези неща ooooh!

С масло и аз не бих пържила продължително време Peace То и не си го представям това като процес, маслото просто не е подходящо например за пържене на картофи. Да не говорим колко скъпо ще излиза Embarassed За яйца - да, разбира се. Иначе маста и кокосовото масло са по-добри варианти.

Последна редакция: пн, 13 май 2013, 20:40 от Cioccolata

# 296
привет набързо
Шоки, аз винаги имам шоколад и ядки в ръчния багаж
досега не е било проблем
отделно имам или варени яйца, или кокоски или бъргери
и винаги празна бутилка от вода, че не се знае дали при прекачването ще
продават или ще трябва да точа от чешмите в 00

Цитат
Баба ми имала завишени триглицериди (и тя не знае колко и дали всъщност) и баам- лекарство срещу висок холестерол.
точно от такава "терапия" моята майка си отиде от скоротечен рак
тези "лекарства" убиват

Лурдес , няма проблем да се готви с масло
но ако искаш да пържиш, то тогава го направи на хги

приятна вечер ви желая
 Hug

Последна редакция: вт, 14 май 2013, 08:02 от Анонимен

# 297
  • SA
Ето каква стратегия се препорьчва в официалните медицински учебници при завишени триглицериди :
Цитат
The overall treatment strategy is to first implement lifestyle changes, including exercise, weight loss, and avoidance of concentrated dietary sugar and alcohol. Intake of 2 to 4 servings/wk of marine fish high in ω-3 fatty acids may be effective, but the amount of ω-3 fatty acids is often lower than needed; supplements may be helpful. In patients with diabetes, glucose levels should be tightly controlled. If these measures are ineffective, lipid-lowering drugs should be considered. Patients with very high TGs should begin drug therapy at diagnosis to more quickly reduce the risk of acute pancreatitis.
...
Omega-3 fatty acids in high doses (1 to 6 g/day of eicosapentaenoic acid [EPA] and docosahexaenoic acid [DHA]) can be effective in reducing TGs. The ω-3 fatty acids EPA and DHA are the active ingredients in marine fish oil or ω-3 capsules. Adverse effects include eructation and diarrhea. These may be decreased by giving the fish oil capsules with meals in divided doses (eg, bid or tid). Omega-3 fatty acids can be a useful adjunct to other therapies.
...
Nicotinic acid may also be useful ( вит.В3)
http://www.merckmanuals.com/professional/endocrine_and_metabolic … emia.html#v991285

Наистина, че доста хора няма да променят храненето си, каквото и да им се каже, но част от тях пьк може и да спазят тези препорьки. Така че не виждам защо лекарят да не им даде пьрво тази информация.

# 298
Благодаря за отговорите! Не уточних за какво питам (извинявам се Embarassed) значи като правя палачинки на децата винаги ги пържа в масло. Всъщност това е единственото, което аз пържа, както и ако правя леща - тогава правя застройка, иначе не ми е вкусно. Последният път задуших маслото и лука с масло и вода, и не мисля че е било продължително. newsm78

# 299
примък-примък да се оплаквам  : Flushed Innocent

досега четох темата за домашни тренировки
и се светнах защо започнах да ям повече Tired
в последната година и половина кръвното ми от 110/80 трайно и необяснимо падна на 90/70
и като нямам сила и енергия, и хайде сега едно шоколадче за тонус,
а и ми е много странно как холестерол на горна граница и високи триглицериди
съответства на ниско кръвно

утре ще правя селекция от спортната си колекция
и ако си заведа дупето на стадиона да потича.........
и на йога като не ходя от една година, едва направих 12 рунда Поздрав към Слънцето
и 5 мин обръч въртях, голяма скука, утре повече  Crossing Arms

W'A'S'P' за майка ти  Flowers Rose

Общи условия

Активация на акаунт