НВ-ВМХ - част 58

  • 32 993
  • 752
  •   1
Отговори
  • Мнения: 6 425
Тук си говорим за нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ), в предишни теми назовавано високомазнинно-нисковъглехидратно хранене (ВМ-НВХ). Първоизточникът на наименованието е английският израз low carb, high fat (LCHF). Което и съкращение да предпочетете, смисълът е един и същ, но ако поставим ВМ отпред, хората се объркват за смисъла Crazy

Този начин на хранене е подходящ при хора с признаци на метаболитен синдром (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B … D1%80%D0%BE%D0%BC), а също и при хора с изразено коремно затлъстяване. Също така е подходящ за предотвратяване на метаболитни нарушения и заболявания, а и като цяло за хранителен режим през целия живот.

Водещият момент тук е ограничаването на общото количество приемани въглехидрати и заместването им отчасти с полезни мазнини. Принципът, на който се основава този начин на хранене, е следният:

Въглехидратните храни, които обикновено се консумират, са тестени изделия и сладкиши, картофи, ориз, плодове и зеленчуци, бобови, а известен дял въглехидрати има и в ядките, семената и млечните храни. Общото за въглехидратните храни е това, че съдържат различни видове захар - глюкоза (съдържа се в тестеното, зеленчуците, плодовете, бобовите, картофите, ориза, като в нишестените храни е под формата на нишесте), фруктоза (в плодовете и зеленчуците), лактоза (в млечните), фибри (в зеленчуците, плодовете, бобовите, пълнозърнестите тестени изделия, ядките, семената). При консумацията на тези храни организмът ги разгражда и глюкозата попада в кръвния поток. (Когато храната съдържа лактоза, тя също се разгражда на няколко етапа до глюкоза. Фруктозата може също да се трансформира до глюкоза, но ако се приеме накуп голямо количество, организмът се затруднява и често я трансформира направо до мазнини.)

Когато глюкозата попадне в кръвта, нивото на кръвната захар може да се повиши. Повишава се, когато сме приели голямо количество въглехидрат и/или когато консумираните въглехидрати са от т.н. "бързи" видове - това са на първо място рафинираните продукти (бяло брашно, бял ориз, сладкиши), тук се отнасят и картофите, а в една или друга степен и плодовете. Отделянето на глюкозата в кръвта може да се забави или от наличието на фибри, или от наличието на мазнини в храната - тогава разграждането става по-бавно и навлизането на глюкозата в кръвта се забавя, а така и кръвната захар се повишава по-малко.

Кръвната захар може да не се повиши дори при прием на сравнително голямо количество бързи въглехидрати, но това става само когато захарта се усвоява веднага от мускулите и се използва от тях за енергия или пък се складира под формата на гликоген. За целта е необходима добра инсулинова чувствителност. Такава е характерна за повечето деца и юноши, за спортистите, за много физически активни хора, а също и за много ощастливени от генетическата лотария индивиди, които могат да ядат всичко, без да напълняват Rolling Eyes Общото правило е, че колкото повече се движи човек и използва мускулите си, толкова по-добра е инсулиновата му чувствителност и толкова по-добре и бързо усвоява приетите въглехидрати. Това е особено характерно за спортистите и се забелязва особено по време на тренировки и състезания - тогава мускулите работят активно и се нуждаят от подхранване. Но с възрастта инсулиновата чувствителност на повечето хора намалява и все по-голяма част от въглехидратите се складират като телесни мазнини Wink Ако не сте млад, здрав, активно спортуващ или извършващ редовно тежка физическа работа човек и не сте благословени от природата да нямате проблеми с теглото, не е препоръчително да се храните високовъглехидратно Wink

Приетата глюкоза трябва да се усвои от клетките и да ги захрани с енергия. Ако количеството на глюкозата в кръвта се задържи дълго време високо, тя става токсична за организма. Затова панкреасът, когато отчете наличие на глюкоза в кръвта, отделя хормона инсулин, който да "отведе" глюкозата в клетките, за да бъде използвана от тях за енергия.

Както е обяснено по-горе, при добре функциониращ метаболизъм и добро здраве клетките имат нормална (= добра) инсулинова чувствителност, което означава, че бързо усвояват глюкозата под командата на инсулина и така не остават дълго без енергия, а нивото на кръвната захар се поддържа нормално. Но инсулиновата чувствителност е нарушена (намалена) при много хора по различни причини, което означава, че клетките "не слушат" командите на инсулина и не приемат глюкозата от кръвта - или поне не цялата. Така нивото на кръвната захар остава повишено по-дълго време от нормалното, панкреасът регистрира това и отделя още инсулин. Нивото на инсулина остава повишено по-дълго време от нормалното, докато накрая клетките успеят да усвоят още част от глюкозата. Останалата част, която не бъде усвоена от клетките, също не може да остане в кръвта, затова тя се насочва към мастните клетки (депа) и там се складира под формата на телесни мазнини. Това обаче означава, че останалите клетки (мускулните) не са получили достатъчно глюкоза за енергия, поради което по-скоро "огладняват". В този момент е нормално да могат да започнат да използват за енергия складираните телесни мазнини в мастните клетки. Проблемът обаче е, че междувременно, заради намалената инсулинова чувствителност, която налага повишено подаване на инсулин, нивото на инсулина в кръвта все още е високо. А когато е висок инсулинът, не могат да се "отворят" мастните депа и да освободят мазнините в кръвта, за да бъдат използвани за енергия. Това може да стане само при нисък инсулин - тогава панкреасът отделя друг хормон - глюкагон - който действа като ключ за отваряне на мастните клетки и отделяне на мазнините в кръвта, за да се ползват от другите клетки за енергия. След като това не може да стане при повишения инсулин, клетките подават сигнал за глад до мозъка. И огладняваме, обикновено за въглехидратни храни. Постепенно това нарушение може да доведе и до напълняване, и до метаболитни нарушения, вкл. до диабет втори тип.

Каква е ролята на нисковъглехидратното хранене? При нисковъглехидратно хранене се приема ниско общо количество въглехидрати за деня, като се разчита най-вече на бавни въглехидрати от зеленчуците. Те не доставят голямо количество глюкоза, а поради съдържащите се фибри и поради консумацията на мазнини в храната разграждането се забавя, така постъпването на глюкозата в кръвта също се забавя, което позволява да не се отделя много инсулин. Това пък създава възможност да се отдели хормонът глюкагон и да се ползват телесните мазнини като източник на енергия. По този начин се постига и равномерна, дълготрайна ситост, и намаляване на теглото, и постепенно нормализиране на метаболизма.

Важно е да се има предвид, че става въпрос за трайна промяна в начина на хранене и начина на живот. Това не е диета с определена продължителност, след приключването на която се връщаме към стария си начин на хранене. Ако го направим, това ще означава постепенно влошаване на инсулиновата чувствителност (отново) и връщане на проблемите, които тя ни е донесла (свръхтегло и т.н.).

Oсновни групи храни, които режимът включва:

1.) Всички видове меса и месни продукти:
- месо
- субпродукти (дроб, воденички, сърца)
- бекон
- домашни колбаси (т.е. без съмнителни и неестествени за колбасите съставки като различни видове захара /малтоза, декстроза, глюкоза/, нишесте, консерванти, оцветители и т.н.)
- риба и морски дарове

2.) Всички видове млечни (за предпочитане пълномаслени)
- мляко
- сирена
- кашкавали
- извара
- кефир
- сметана (животинска и с максимална масленост)

3.) Яйца

4.) Мазнини
- краве масло
- зехтин
- свинска мас
- кокосово масло
Горните източници са полезните за човешкия организъм мазнини. Не се препоръчва слънчогледово олио или други източници, богати на омега-6, защото при честата им употреба се повишава много нивото на омега-6 в организма, а това може да доведе до заболявания. Не се препоръчват и трансмазнини (= хидрогенирани растителни мазнини), каквито се съдържат често във вафли, бисквити, пакетирани лакомства от магазините (особено такива, които не се съхраняват в хладилник).

5.) Зеленчуци - кажи-речи всички са нисковъглхидратни: броколи, спанак, карфиол, зеле, краставици, домати, тиквички, гъби, чушки, марули и салати, репички и т.н.
Избягвайте картофи, защото съдържат много нишесте. От кореноплодните приемливи са моркови, ряпа, алабаш, а в по-ограничено количество или за по-рядка употреба и пащърнак.
Употребявайте варива (боб, леща) в умерени количества и по-рядко. За предпочитане са зеленият фасул, грах. По-високовъглехидратни са старият фасул и лещата.

6.) Сезонни плодове в умерени количества
За предпочитане са дребните плодчета - ягоди, малини, къпини, боровинки.
Избягвайте банани, грозде, диня, праскови, кайсии.
Ако смятате, че плодовете забавят отслабването ви, ги спрете за известно време.
Плодове не се препоръчват при наличие на инсулинова резистентност.

Интересен факт е, че плодове са и доматите, краставиците, чушките, тиквичките, авокадото - тях консумирайте спокойно Wink

7.) Ядки
Винаги консумирайте сурови ядки. Добре е също да се накисват предварително минимум за 12 часа, за да се неутрализират съдържащите се в тях фитинови киселини, които пречат за усвояването на минералите.
Не се препоръчват фъстъци и кашу - те не са ядки, а спадат към групата на бобовите и са по-високовъглехидратни.
Ядките често усилват апетита, затова ги консумирайте умерено. Ако смятате, че забавят отслабването ви, ги ограничете или спрете. Препоръчваното дневно количество е една шепа, ако не забавят отслабването ви или не възбуждат апетита ви.

8.) По възможност избягвайте зърнени храни (пшеница, овес, ръж, ечемик, булгур, елда, киноа, ориз, царевица и подобни) и продуктите от тях. Зърнените храни са много бедни на хранителни вещества, а фитиновите киселини в тях пречат за усвояването на "полезностите". Освен това са доста високовъглехидратни.

9.) Полезни (незадължителни) хранителни добавки
- рибено масло - по 1-2 грама на ден от съдържащите омега-3 мастни киселини (количеството омега-3 киселини в капсула от 1 грам е по-малко от 1 грам)
Внимание! Лененото масло и семе също са източник на омега-3 киселини, но тъй като човешкият организъм не може да усвои вида омега-3, който съдържат, а трябва да ги трансформира в други два вида, на практика почти цялото количество се изхвърля. Затова ленът, за разлика от мазните риби и рибеното масло, не е подходящ източник на омега-3.

- витамин D3 - укрепва имунната система, помага при ред заболявания, а е установено, че има положително действие и за подобряване на инсулиновата чувствителност. Препоръчвани дози: от 2000 до 4000 или дори 5000 IU/ден. (Например можете да ползвате Вигантол.)
Внимание! При прием на вит. D3 е възможно да трябва да увеличите приема на магнезий от храната или под формата на хранителни добавки, напр. ако при наличие на запек или мускулни крампи.

Накратко основните принципи, ако се чудите как да синтезирате информацията:
1. Основната ви храна да бъде месо/риба/яйца в комбинация със зеленчуци. Много от традиционните ястия на трапезата ни могат да се адаптират, напр. мусаката може да се направи с тиквички или патладжани вместо с картофи, а може и с повече зеленчуци. В сърмите пък оризът може да се пропусне или да се замени с гъби или настъргани моркови. А алабашът е отличен заместител на картофите - за пържене, печене, супи, пюре. Картофеното пюре може да се замести и с пюре от карфиол или броколи (може да се добави сметана или сирене за сгъстяване).
Ако консумирате плодове, гледайте на тях като на природни лакомства и ги ограничавайте. Количеството им да бъде по-малко от това на зеленчуците.
2. Гответе с нормално количество мазнини. В готовото ястие също може да добавите мазнини, ако има нужда. Консумирайте толкова мазнини, колкото ви е необходимо, за да бъдете сити. Не е необходимо да се добавят големи количества мазнини, ако се засищате и с по-малко.
3. Консумирайте пълномаслени млечни, но нека не бъдат основата на ястията или хранителния ви режим. Ако установите, че не можете да отслабнете, ограничете млечните. Както и плодовете и ядките, при много хора млечните забавят отслабването.
4. Ако консумирате ядки, бъдете умерени (по около шепа на ден). Ако видите, че отслабването се забавя или спира, можете да пробвате да ограничите ядките.
5. Избягвайте захарта във всичките й форми. Може да се консумират ограничено плодове, но нека количеството им бъде по-малко от това на зеленчуците.

Важно! Не замествайте захарта с подсладители, особено ако имате повишен глад за сладко или се чувствате пристрастени към сладките храни. Подсладителите, дори и "естествените", поддържат желанието за сладко, а някои от тях стимулират и отделянето на инсулин. Освен това много от тях не са никак естествени, а съдържат доста химия и дори могат да навредят на организма в дългосрочен план. Най-добре е да се избягват всякакви сладки храни, особено ако често ви се прияждат и се чувствате зависими. Но ако напълно не можете да ги спрете, по-добре използвайте минимално количество захар или мед, или пък използвайте стевия под формата на растение в саксия.

Фруктозата като подсладител също не е удачен вариант. Истина е, че не повишава кръвната захар, но за сметка на това се преработва направо в черния дроб (като токсин) и често преработката й е неефективна и крайният резултат е нови телесни мазнини, а в същото време натоварване на черния дроб. Така постепенно може да се стигне до омазняване (стеатоза) на черния дроб и до инсулинова резистентност.

Скрит текст:
За фруктозата: http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

В Замунда има лекцията и с български превод Wink

ПОГРЕШНО Е ДА СЕ СМЯТА, ЧЕ ТОЗИ НАЧИН НА ХРАНЕНЕ ПРЕДПОЛАГА ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА МЕСО И ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА МАЗНИНИ БЕЗ НИЩО ДРУГО. От една страна НВ-ВМХ предполага да не се страхуваме от мазнините, дори от наситените, защото е установено, че не само не ни вредят, а са ни полезни и много необходими. Вредни са трансмазнините и богатите на омега-6 растителни мазнини. От друга страна този начин на хранене означава, че поне 60% от калориите идват от мазнини - това означава "високомазнинно". Делът на белтъчините не трябва да бъде прекалено висок, а средно 20 - 30% от общите калории за деня.

ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ СЪЩО Е ОТ ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ, ЗАЩОТО ПОДОБРЯВА ИНСУЛИНОВАТА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ.

Вие избирате какво количество и какъв вид въглехидрати и мазнини да консумирате на базата на личните си особености (тегло, метаболизъм, заболявания) и цели (отслабване или поддържане на теглото, възстановяване или поддържане на здравето). При по-сериозно свръхтегло или метаболитни нарушения/заболявания е необходимо и по-сериозно ограничаване на въглехидратите.

За повече информация:
http://www.dietdoctor.com/
http://www.marksdailyapple.com/press/the-primal-blueprint-diagrams/#axzz2OLJst6vL (пирамидите и целият блог)
http://www.lavkarboklubben.no/index.php?page=hva_er_lavkarbo - хранителна пирамида
http://eatingacademy.com/
http://authoritynutrition.com/
http://lichentrenior.com/author/admin/- тук можете да видите гостувания на Милко Георгиев в различни предавания на тема хранене
Блогът на Инес Субашка Inspired Fit Strong (потърсете го в Гугъл)
http://cioccolatascorner.blogspot.com/ - блог с преводи на статии на американски, английски и шведски автори на тема нисковъглехидратно хранене, метаболизъм и здраве. Прочетете поне тези статии, за да придобиете повече информация за този начин на хранене:
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/09/2.html - за инсулина и кръвната захар
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_927.html - за фруктозата
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_4895.html - за мазнините (І)
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_26.html - за мазнините (ІІ)
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_29.html - за мазнините като основен източник на енергия
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/11/blog-post_11.html - от колко глюкоза се нуждае мозъкът
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/11/blog-post_13.html - накратко за холестерола
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2013/02/blog-post.html - защо да изберем НВХ
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2013/02/blog-post_25.html - защо нисковъглехидратното хранене трябва да бъде високомазнинно, а не високобелтъчинно

За холестерола в блога има цяла поредица от д-р Питър Атия ("Истината за холестерола") - ако се интересувате, запознайте се и с нея, съдържа много подробна и задълбочена информация.

Ръководство на български за начинаещи: http://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf

Предишни теми с полезна информация:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=704473.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=698152.0
и предишните номера - потърсете с търсачката.

Още за връзката между хормоните и напълняването:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=484705.0

Що се отнася до калориите и количествата: този начин на хранене по начало предполага свобода от броене и претегляне на каквото и да било - калории, грамове и т.н. В дългосрочен план предполага регулиране на естествените механизми за глад и ситост, а оттам - и на приема на храна. Водещ принцип е да се храним, когато сме гладни и докато се заситим, без да прекаляваме и без целенасочено и съзнателно да добавяме мазнини към храната си в гонене на "високомазнинен" ефект. Стремете се към не повече от 3-4 хранения за деня. Ако обаче се храните много стриктно и въпреки това поне 1-2 месеца не забелязвате намаляване на теглото или на обиколките, можете да започнете да ограничавате количеството на порциите, например по следния начин: консумирайте количество месо или яйца колкото дланта с пръстите и същото количество зеленчуци. Може да добавите около 100 мл мазен сос или по-малко количество масло. Може и да не се добавя мазнина, ако месото/яйцата и зеленчуците са приготвени с достатъчно количество.

Първоначално, докато свикнете, може да въвеждате дневни менюта в някой от сайтовете от рода на fitday.com. Стремете се процентът на мазнините ви да бъде минимум 60. Останалите максимум 40% са за белтъчините и въглехидратите, като е препоръчително въглехидратите да не бъдат повече от 25%. Експериментирайте с различни източници на въглехидрати и мазнини и различни количества и проценти, докато намерите своя начин на хранене, но имайте търпение и дайте поне 3-4 седмици на всеки нов вариант, за да видите дали действа.

Някои затруднения или проблеми, на които може да се натъкнете отначало:
1. Ако след рязко ограничаване на въглехидратите изпитвате слабост, замайване, главоболие, трудности с концентрацията, не се притеснявайте - това са признаци на т.н. "нисковъглехидратен грип": организмът ви се адаптира към режим на използване на мазнини като основен източник на енергия вместо въглехидрати. Обикновено този дискомфорт преминава за няколко дни, максимум седмица. Междувременно можете да увеличите приема на течности и на сол, за да се почувствате по-добре. Ако обаче мине по-дълго време и все още се чувствате отпаднали, можете да опитате да върнете част от въглехидратите в менюто си и да ги намалявате постепенно.

2. Възможно е да усетите тежест в областта на жлъчката/черния дроб при консумация на по-мазни храни. Ако е така, опитайте постепенно да увеличавате мазнините.
Внимание! При наличие на жлъчни камъни трябва да се подходи много внимателно, с постепенно увеличаване на мазнините и за предпочитане под наблюдението на лекар.

3. Ако се храните стриктно, но въпреки това установите повишена кръвна захар на гладно, опитайте да ограничите количеството на приеманите белтъчини, а да увеличите това на мазнините.

4. Ако изпитвате повишен глад, опитайте да увеличите мазнините. Също така ограничете плодовете, млечните, ядките, защото те имат свойството да отварят апетит у много хора.

Подобрения на здравословното състояние, които можете да очаквате:
Като цяло подобрение във всички аспекти на метаболитния синдром, а именно:
1. Намаление на телесното тегло, особено около корема - в края на краищата именно това е причината повечето хора да започват този режим.
2. Нормализиране на кръвната захар и инсулина, намаляване на инсулиновата резистентност.
3. Нормализиране на кръвното налягане.
4. Понижаване на стойността на триглицеридите в кръвта
5. Повишаване на т.н. добър холестерол (HDL)
6. Подобрение в симптомите на поликистозата (за повече информация: http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_1391.html)
7. Изчезване или подобрение в симптомите на подаграта
8. Нормализиране на размера на простатата при доброкачествено увеличение
9. Изчезване на глада за сладко и на хипогликемията
10. Трайно и стабилно усещане за ситост и за енергия през деня. Няма да ви се доспива в ранния следобед.

Възможни са и други подобрения според индивидуалното състояние. Но е важно да имате търпение Wink

Последна редакция: ср, 01 май 2013, 12:13 от Cioccolata

# 1
  • Мнения: X
Шоки, благодаря за темата
 Hug
  bouquet

нямам какво да споделям
режиман съм си, промяна няма за сега, въпреки че докато бях в БГ през март всички твърдяха, че видимо съм била отслабнала
но на кантар и по дрехи не го отчитам

агнешкото с джоджен стана страхотно
след малко ще напиша рецептата в моята тема, както и в режимната тема

относно целулита - сега нямам, но когато имах, само НВХ ме спасяваше и нищо друго
първо Дюкан, а после и тук
кремове и скрабове ползвам само като скраб и за масаж, че си имам добра подплата по бедрата
иначе когато имах и целулит, нищо не помагаше, докато не смених режима
има едни продукти на Веледа, които според мен са много добри
ползвах ги в началото ми на ВМ НВХ преди 3год и бях доволна:

http://www.weleda.co.uk/birch-products/birch-body-scrub-150ml/invt/104021
http://www.weleda.co.uk/birch-products/birch-cellulite-oil-100ml/invt/106003
http://www.weleda.co.uk/birch-products/birch-juice-200ml/invt/203002

иначе скрабове си правя и сама
някой беше пуснла рецепта в старата тема, моите са подобни:
* зехтин или кокосово масло
* морска сол (кафе, захар)
* канелено масло (само няколко капки, че силно загрява)

инспирирана от скраба на АлВерде с кокос, ще пробвам и с кокосови стърготини

Последна редакция: ср, 01 май 2013, 10:31 от Анонимен

# 2
  • Мнения: 6
Благодаря и от мен  bouquet

# 3
  • София
  • Мнения: 2 997
Чудесна тема  bowuu

# 4
  • София
  • Мнения: 10 858
Благодаря Шоки за темата!

Шоки, казваш месец е много малко - съгласна съм, какво е 1 месец - нищо. Но аз си разсъждавам така - това е един вид еднообразно хранене (моето специално), разделно е, без никакви екстри като ядки или други. Все нещо би трябвало да се случи, може да е малко месец, но би трябвало тялото да регистрира промяната в храната, най-малкото - картофи и хляб съм му спряла  Laughing а преди доста си ги хапвах ... и оттам да започне процес на поне мъничка промяна ...
Все пак разлика има и то огромна, с предишното ми ядене на всичко и по много, поне от ограничението на това чудо да се получи нещо ...

Извинявам се за споделянето на душевните ми болки  Hug

Весели празници момичета  Hug

# 5
  • Мнения: 6
И аз смятам,че би трябвало за месец да има промяна....Може да е минимална,но да я има.
Вивиан,ще споделяш,разбира се,нали затова е темата-подкрепа.

Все си мисля,че трябва да орежеш нещо от менюто,щом не виждаш прогрес.

# 6
  • София
  • Мнения: 10 858
Освен да орежа малкото сирене и кашкавал, салатите, и то няма какво друго да махна.
Милко твърди, че мазното овче сирене си е супер като протеин.

# 7
  • Мнения: X
Вивиан , всичко е индивидуално
ако за един сирената са ОК, то за друг от тях се качва или задържа
да не говорим, че съдържат поне 30% протеини, което за някои хора означава дигане на инсулина (млечният протеин го подозират именно в това)

ако при някои промяната настъпва веднага, то при други идва бавно и трудно
и аз също съм от втората група, знам как се чувстваш

може ли да попитам къде най-много имаш мазни натрупвания по тялото
при мен са по бедра и дупе и според мен именно затова свалям трудно и бавно
докато хората с натрупвания по корема свалят ужасно бързо, поне според моите наблюдения

успех и не се отказвай
и все пак помни, че ако няма видим външен резултат, но има вътрешен, тялото се самолекува и ако има доста за "ремонт", ще отнеме време, докато стигне и до външни прояви

# 8
  • София
  • Мнения: 10 858
Благодаря Уасп  Hug
Натрупванията ми са основно дупе и корем, паласки. Това е.
Няма да се отказвам, продължавам.
Благодаря ти.  Heart Eyes

# 9
  • Мнения: X
Шоки, в частта с обясненията за фруктозата може да включиш като скрит текст ето този цитат
за съжаление не намирам темата, в която Ели публикува превода си



Sugar: The Bitter Truth

интересно за захарта и фруктозата
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

филма  с превод:
http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=213225&hit=1


Цитат
Ще се опитам да синтезирам нещата, във възможно най-кратък вид и по важност:
 
Първото и най-важно нещо - фруктозата е отровна!
Фруктозата е плодовата захар, която вече се създава и индустриално и се добавя в почти всички продукти, за които можете да се сетите (всички видове подсладени, безалкохолни напитки, всички видове сладкиши, повечето видове хляб, повечето видове готови сосове и др.) Във филма, много ясно се обяснява с диаграми как се метаболизира фруктозата - механизма е абсолютно същия като метаболизма на етанола!!! На практика, фруктозата и метанола са еднакво вредни и отровни за черния дроб, като и двете предизвикват чернодробна цироза, но в случая с фруктозата тя се нарича неалкохолнозависима цироза. Проблем при преработката на фруктозата от черния дроб е и това, че тя не влияе на нивата на инсулин и съответно се блокира механизма, който да подскаже на мозъка, че в организма е постъпила храна. Което прави пристрастяването към фруктозата почти неизбежно.
В заключение - системното използване на продукти с фруктоза, фруктозо-глюкозен сироп (захар, високо-фруктозен царевичен сироп и други), т.нар. "естествени подсладители", разрушава черния дроб в същата степен, както това се случва при алкохолиците!

Втори много важен извод - глюкозата, която е нормална съставка на повечето въглехидрати е безвреден продукт, който се синтезира в гликоген при метаболизма в черния дроб. Гликогенът е естествената храна на всички клетки, неговият синтез е естествен и няма лимит - т.е., черния дроб може да синтезира неограничено количество гликоген, без това да го уврежда по какъвто и да е начин.
Факт №2 за глюкозата обаче, е че тя "храни" и раковите (туморни) клетки заедно със здравите. Освен това глюкозата влияе пряко на нивата на инсулин, което е още една причина да не се прекалява с източниците на глюкоза...прекаляването с нея може да допринесе за развитието на диабет тип 2.

Трети извод - метаболизма (преработката) на въглехидрати (и фруктозо - съдържащи, т.е. - сладки, и предимно глюкозо-съдържащи, т.е. - хляб, ориз, картофи и др.) има един и същ отпадъчен продукт - мастни киселини. Именно мастните киселини са тези, които образуват шлака по стените на кръвоносните съдове, което след години води до високо кръвно, запушване на съдовете и накрая - до инфаркти. НЕ мазнините в храната, а въглехидратите са отговорни за затлъстяването и последващите го болести!!!
Метаболизма на чистите мазнини (рибено масло, зехтин, масло, мас), увеличава т.нар. добър холестерол, който от своя страна е единственото вещество, способно да "почисти" наслояванията по стените на кръвоносните съдове.

И няколко общи изводи:
Да, фруктозата е естествена съставна част на всички плодове, но когато се консумират плодове, те съдържат и фибри, и вода, които в голяма степен неутрализират вредата от фруктозата. Принципът е прост - в един плод се съдържа минимално количество плодова захар и повече фибри и вода, които пълнят стомаха и дават сигнал на мозъка, че има храна за обработка. Чаша безалкохолно съдържа в пъти повече фруктоза (индустриална при това!) и никакви продукти, които да я неутрализират - така тя постъпва директно в черния дроб, нанася там поражения сравними само с пораженията от етанола, без да дава сигнал на мозъка, че в стомаха има храна. Отделно, ако напитката е газирана, тя действа диуретично, което създава жаждата за още от същата напитка. Поради тази причина, стандартната доза на кока-колата, например се е увеличила от 200гр. на половин литър само за около 50 години.
Другото много интересно нещо е, че спорта няма никакво отношение към горенето на калории!!! Спорта (независимо какъв) има отношение към способността на мускулите да усвояват правилно гликогена, защото ако мускулите не се тренират, те могат да придобият мускулна, инсулинова резистентност, в следствие на което, мускулът не може правилно да усвоява белтъците, не може да се храни правилно и съответно - не работи правилно. А да не забравяме, че и сърцето е мускул! Тренировките помагат за общия метаболизъм на хранителните вещества и от трите групи - въглехидрати, белтъчини и мазнини...т.е. - колкото повече е трениран един организъм, толкова по-бърз е неговият метаболизъм, оттам и добрата форма на спортистите в сравнение с неспортуващите.
Накратко - спорта НЕ гори калории, той помага в отслабването като оптимизира метаболизма на храната! Ако и храната е добре балансирана - ето ви формулата на добрата форма и здраве!!!

И накрая - малко отговори на въпроса "Защо е допуснато да се стигне до тук?!"
 Първо - нещата стартират по време на кабинета Никсън (1973г.), когато президентът Никсън издава декрет за борба с бедността. Най-важната негова цел е храната да стане достъпна за всеки американец, т.е. - храната да поевтинее значително. Химическата индустрия е в своя разцвет и успява на предложи на хранителните гиганти заместители на захарта (скъп, естествен продукт), които да направят продуктите им достатъчно евтини. Всичко това се поощрява от администрацията на най-високо ниво и остава в сила поне едно десетилетие. В началото на 80-те се натрупва втори проблем - "фундаменталното" откритие на американските нутрилози, че високата смъртност от инфаркти се дължи на консумацията на маслени (които днес наричаме високо-маслени, а те са си нормални) продукти. Решението - забрана на високо-маслените продукти, поголовно и безогледно обезмасляване на храната, което естествено води до спадане в нейните вкусови качества...Решението тук - разработката на всевъзможни овкусители, които да подобрят вкуса за сметка на мазнините. Резултат - възникването на т.нар. Нискомазнинна-високовъглехидратна диета, при която се създава прословутата, американска пирамида на храните, в която най-отдолу стоят всички възможни видове въглехидрати, последвани от плодове и зеленчуци, белтъчни продукти и най-накрая мазнини. Всичко това в опит да се ограничи епидемията от сърдечносъдови заболявания, в което американците се провалят напълно, поради факта, че отговорни за синтеза на мастни киселини са именно въглехидратите, а не мазнините!!!
Отговор на въпроса - "Защо нищо не се променя сега, когато има вече 30-годишни наблюдения върху ситуацията?!" Отговорът е прост - защото американската хранителна индустрия е най-голямата в света, а тя е изградена изцяло на тези принципи. Многомилиардния износ на храни от Америка, движи голяма част от щатската икономика и няма администрация, която би рискувала да промени статуквото.

Robert H. Lustig, MD, UCSF Professor of Pediatrics in the Division

превод със съкращения: Ели_С

# 10
  • В центъра на мръсотията
  • Мнения: 605
Приятни празници на всички!  Hug

# 11
  • Мнения: 198
 HugИ от мен весели празници, нямам какво да споделя ново, нямам и много време за четене, но не искам да изпускам темата. Шоки, благодаря

# 12
  • Мнения: 8 356

много хубава тема  Heart Eyes

# 13
  • Мнения: 6 788
Здравейте, ще се запиша и аз.
Весели празници на всички!   bouquet

# 14
  • SA
  • Мнения: 3 346
Весели празници на всички и от мен!
При нас днес беше страхотно горещ и сльнчев ден. Ходихме на плаж и си поплувах на воля.  Sunglasses
W'A'S'P' , рецептата ти за агнешкото ще бьде изпробвана сьвсем скоро!   bouquet Между другото аз вместо джоджен използвам мента и в готвено сьстояние имат идентичен аромат и вкус. Посяла сьм си в градинката една мента и е голяма вече колкото храстче, та редовно си кьсам оттам.
От 2 седмици сьм спряла абсолютно всякакьв алкохол, както и млечни произведения. За сьжаление нямам работещо кантарче, за да си следя теглото ежедневно, но едни мазнинки по бедрата ми видимо взеха да понамаляват. А като общо количество ям дори повече. Освен това мисля, че най-сетне намерих причината за проблемите ми с ухото ( бях писала миналата година за тях)- млякото. Но ще видим как ще е по-нататьк, засега се самонаблюдавам.  Simple Smile

Последна редакция: ср, 01 май 2013, 16:07 от kameloth

Общи условия

Активация на акаунт