НВ-ВМХ - част 58

• 33 006
  • 752
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
 Cioccolata,благодарности за темата   bouquet
И аз съм с вас ,но по здравословни причини,не за отслабване  Hug

# 31
  • SA
Шоки, сладките и тестените неща са си като наркотик за много хора.  Simple Smile Мисля си сьщо така, че повечето хранителни разстройства от типа на булимия, хиперфагия и т.н. сьщо до голяма степен се провокират от вьглехидратите. Никога до сега не сьм попадала на разкази на хора с подобни проблеми, които да описват как стават посред нощ и се натьпкват с пьржоли, или пьк как отиват в магазина и си купуват печена агнешка плешка и марули. Не, винаги са торти, шоколади, вафли, сладкиши... За мен сьщо борбата с всякакви зависимости е най-успешна, когато рязко се преустанови приемането на субстанцията, която я причинява. Изкуствените подсладители не само че поддьржат нуждата от сладки неща, но и повечето от тях имат допьлнителни вредни ефекти. Не си спомням точно кьде, но бях гледала вьв филм историята на мьж, който беше почти ослепял от пиене на големи количества диетична кола, сьдьржаща аспартам.
Колкото за догмите ... това с необходимостта от захар за мозька направо ме разсмива като аргумент. Ако беше вярно, моят мозьк отдавна да е загинал, предвид на това, че рядко надвишавам 50 г вьглехидрати дневно и то години наред.  Wink

# 32
 Hug на всички
Преди години баща ми имаше доста пълна колежка, която решила да бъде на диета заедно с мъжа си. Яли те каквото яли няколко дни и една вечер тя не издържала от глад и станала да си хапне тайно през нощта. Отива при хладилника, там съпругът и бил награбил няколко кюфтета и пържоли и си похапвал блажено. Та има и човеци, които се тъпчат с месце посред нощите.  Laughing

# 33
  • SA
Хехе, ГАЛИ_ГЕ, те ако така да се каже са "плодували", или "лунували" ( смешни са ми тези термини, особено последния ми навява асоциации с вьрколаци  Twisted Evil) , просто мьжьт се е вслушал в разумните сигнали на тялото си да похапне истинска храна.  Simple Smile

# 34
Здравейте, момичета, бих искала да попитам нещо. От почти 3 месеца пия хром форте, скора ще приключа третата опаковка-по 1 дневно. Много ми намалява апетита, изключително съм доволна. Та искам да ви попитам опасно ли е да се пие дълго време и трябва ли да го спирам? Не ми се иска, но нещо ако ще навреди, ще се наложи. На опаковката не пише никакви противопоказания или продължителност на употребата. Благодаря.

# 35
Шоки, сладките и тестените неща са си като наркотик за много хора.  Simple Smile Мисля си сьщо така, че повечето хранителни разстройства от типа на булимия, хиперфагия и т.н. сьщо до голяма степен се провокират от вьглехидратите. Никога до сега не сьм попадала на разкази на хора с подобни проблеми, които да описват как стават посред нощ и се натьпкват с пьржоли, или пьк как отиват в магазина и си купуват печена агнешка плешка и марули. Не, винаги са торти, шоколади, вафли, сладкиши... За мен сьщо борбата с всякакви зависимости е най-успешна, когато рязко се преустанови приемането на субстанцията, която я причинява. Изкуствените подсладители не само че поддьржат нуждата от сладки неща, но и повечето от тях имат допьлнителни вредни ефекти. Не си спомням точно кьде, но бях гледала вьв филм историята на мьж, който беше почти ослепял от пиене на големи количества диетична кола, сьдьржаща аспартам.
Колкото за догмите ... това с необходимостта от захар за мозька направо ме разсмива като аргумент. Ако беше вярно, моят мозьк отдавна да е загинал, предвид на това, че рядко надвишавам 50 г вьглехидрати дневно и то години наред.  Wink

Абсолютно съм съгласна! Няма по-голямо зло за страдащите от хр. разстройства от въглехидратите. И за себе си знам следното: захар и глутен ме карат да се чувствам зле, зависима, депресирана и с болезнен корем (ужасно). Освен това ме подуват и губя контрол върху апетита си. Тотално.

Страшно е, че толкова много хора са пристрастени към сладките неща. Това показва склонност към зависимости. Последният пример е леля ми, която е диабетик и не може да живее без сладко. И без хляб. Буквално реве за тях. Лошото е, че е пенсионер и получава по 145лв на месец. Какво по-напред? Лекарства, ли ток ли, вода ли, храна ли? Естествено, че аде лоша храна, защото не може да си позволи елементарни неща. Ние помагаме с каквото можем, но това и нас ни натоварва финансово и то много. Помагаме и на сина й, който цял живот е едва ли не безработен, но не желае да се запише в бюрото по труда, за да получава помощи. Сумати и пари така отиват на вятъра. Досега да сме си купили кола или апартамент.  #2gunfire

Та, леля ми е особено тежък случай на такова пристрастяване и се опитва да компенсира липсата на сладко с подръчни средства, каквито евтини неща може да намери: степчета, прахчета, и т.н. Не може да си позволява да си купува десерти колкото желае. И слава Богу...

# 36
Ох, страшно звучи това, което си написала, Аги Cry Аз пък разбрах от баща ми, че неговият баща, който беше диабетик, също бил пристрастен към сладкото - много обичал всякакви сладкиши, а при липса на нещо сладко, си гребвал със супена лъжица от захарницата Shocked Не знам кога е било това - преди да открият диабета или след това... Но всъщност няма значение, защото показва, че той си е имал нарушението в хормоните, което в крайна сметка е довело до диабета Sad

Фея, не знам за хрома, по-добре по-запознатите да кажат. Но ако не пише да се приема само определен период от време, предполагам, че няма да навреди да го продължиш.

А аз преди няколко дни гледах една лекция за същността на глада - на J. Stanton (gnolls.org е блогът му). Аз харесвам статиите му, но като лектор не ми хареса, т.е. нещо не ми допадна дикцията му, интонацията или не знам какво точно, но предпочитам да го чета, а не да го слушам. Обаче каза нещо интересно, на което попаднах днес и в статия от fitwell.bg: че ако се консумира храна от тези, които наричаме "празни калории", т.е. чипс, пуканки, сладкиши - такива неща, организмът не получава необходимите хранителни вещества и затова усещането за глад остава и продължаваме да бъдем гладни и да ядем, докато не си набавим веществата, от които се нуждаем newsm78 Тоест това било обяснението защо се объркват сигналите за глад и ситост и защо хората ядат повече от нужното им. И съответно, ако се приема богата на хранителни вещества храна, напр. месо, яйца, зеленчуци, тогава организмът се засища с по-малко, защото по-бързо си набавя необходимите вещества. В светлината на тази информация единствено може да има смисъл твърдението, че "се консумират повече от необходимите калории" - да, приемаш повече храна, т.е. повече енергия/калории, но всъщност по-малко хранителни вещества. Решението на проблема обаче не е просто да се намалят калориите, а да се увеличат по-богатите на полезност храни - така организмът постепенно би трябвало сам да си регулира и апетита.

Разбира се, има си и конкретни вещества, които стимулират апетита. Мононатриевият глутамат се сочи винаги като такова, а него го слагат в чипсове, снаксове, готови фиксове и подправки, сосове и подобни. Отделно и захарта сама по себе си може да стимулира апетита.

# 37
Аги  Hug , страшно е наистина, че много хора със сериозни заболявания не могат да си позволят здравословното за тях хранене не само поради неинформираност, но и поради липса на финансови възможности за това. Отделно хранителната индустрия и рекламите зомбират особено децата с вредни, ненужни и пристрастяващи "храни".

Баща ми е диабетик и аз се опитвам да давам съвети за по-добро хранене, но е трудно да промениш възгледите на човек на неговите години, още повече че аз не съм все още добър пример. Той сладко преди изобщо не обичаше, но откакто разви диабет 2 определено го влекат сладости всякакви. Цял живот е бил много умерен към храна и алкохол, но най-вероятно гени и много стресираща професия го доведоха до диабета. Доста тежко го преживя, но вече е по-спокоен, но и по-нехаен към храненето. Майка ми пък е с високо кръвно и доста наднормени кг. Ако аз успея, мисля че бих могла да повлия добре и на тях. Лошото е, че в нашата къща винаги сме се хранили обилно и вече с напредването на годините трябва да се намали количеството храна, а това не е много лесно. Хубавото е, че винаги сме обичали и предпочитали месото, макар и гарнитурата не винаги да е била най-добрата.

Шоки, и аз съм чела, че съвременната храна, не само индустриалната, се характеризира със силно занижено съдържание на полезни и необходими за човешкия организъм съставки и това ни държи реално гладни независимо от количеството на изядената храна. Затова и според мен е добре да се набляга на местни и по възможност произведени лично или от малки стопанства продукти. Не е лесно за постигане, но трябва да продължим да се стараем в тази посока. Не случайно има макар и малък бум на местни малки производители, защото хората все повече се  информират и предпочитат тяхната продукция.

# 38
Сега за мен.
Като дете не съм била пълна, но не и кльощава, бих казала нормални кг. Първата си диета направих за абитуриентския си бал, сега мисля че е било абсолютно ненужно, ама тогава за съжаление се поддадох на общата вълна. Спортувах умерено, непрофесионално, но редовно. Като студентка продължих със спорта, но и тогава започнаха вариациите в теглото ми. През учебните семестри в София от купони и учене отслабвах повече от нормалното за мен, а лятото при мама елате да ме видите. След началото на учебната година влизах за отрицателно време във форма, но не по най-здравословния начин. Още има хора, които се чудят как тогава за седмица едва ли не постигах пълна промяна, а сега защо така съм се изоставила.

По този начин на приливи и отливи поддържах добри кг до около 30+ години, но спирането на цигарите беше началото на "края"  Laughing , ако мога така да се изразя. Имах определена горна граница на кг, при която взимах крути мерки, но ставаше все по-трудно и всяка година запазвах трайно качени 2-3 кг. След това едно лечение в болница с вливане на банки глюкоза с лекарство, което не ми понесе добре доведе до алергична реакция и съответно лечение с урбазон и други противоалергични, които ме напомпаха неимоверно много. След едномесечен престой в болница се наложи още известно време да пия противоалергични и вече не приличах на себе си. Може би 7-8 месеца след спирането на лекарствата имах усещането, че не мога да ги изхвърля и съм като надут балон, който ако го боднеш ще се спука.

Тогава качих трайно много кг, които не можах да сваля и за известно време спрях и да правя опити за това. След време с личната ми лекарка решихме да изследваме щитовидна жлеза и полови хормони, но всичко там беше наред. Това беше преди 5-6 години може би. Направих няколко отслабвания с разделно хранене и 90-дневната диета, но резултата беше че 3-4 години подред аз свалях 10-12 кг и качвах след това 14-15 кг в рамките на 1 година. Това доведе до сегашните ми размери, като ръста ми си остана 165 см  Laughing , но кг са 87 /може би 89, защото кантара ми май мереше 2 кг по-малко, но сега нямам с къде да сравня, а и проблема не е в тези 2 кг/.

За увеличението на кг помогна и все по-седящата ми работа. От около 4 години работя на бюро пред компютър 12 часа дневни и нощни смени. Понякога графика е доста натоварващ, защото с колегите си покриваме отпуските. В резултат имам периоди, когато вампирясвам и не мога да спя, и други в които не мога да се вдигна от леглото. Отделно жегите не ми понасят изобщо и това доведе до сериозно обездвижване.

След известно четене и мислене избрах този начин на хранене, като най-вкусен и подходящ за мен. Нищо друго не можа да спре пристрастяването към сладкото, което развих с времето. От началото на януари съм все по-режимна, но напоследък не знам защо нещата не вървят. Имам две основни  и две леки хранения обикновено. Сутрин кафе с масло и прясно мляко, обяд и вечеря по-обилни и леки закуски около 10часа сутрин и около 5 следобяд. Ям месо, яйца, салати,но и доста сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко, сметана. Определено намалих мазнините, защото прекалявах в стремежа си да съм ВМ. Намалих тахан, ядки, кокоски. Плодове няма хубави сега и не ме изкушават. По едно време се бях много източила и прибрала корем и бедра, но сега корема пак ми стърчи. Не знам дали не прекалявам с водата, винаги съм пила много вода, но сега на жегите не мога да се спра направо. А и като се замисля, не ми се готви напоследък, дори и салати не ми се правят и това най-вероятно води до прекаляване с кашкавал с масло и като цяло с млечните.

Мислила съм за цикличното хранене, но не съм сигурна че ще издържа на глада през деня и дали това няма да се отрази на количеството храна вечер. Способна съм да поема доста добри количества, макар и режимни храни.
Винаги съм била без корем и леко по-едри бедра и дупе, но сега корема ми е доста сериозна конкуренция на долната част на тялото. Иначе по някаква формула дето намерих преди време за съотношение талия/ханш, моето съотношение е перфектното, само дето размерите са доста над всички препоръчвани норми. Ако успея  да придобия човешки вид може  и да си призная какви са били, ама сега не казвам  Laughing .

За болките във врата и рамото със сигурност работата на компютър доста помага, а и в къщи като се отнеса няколко часа на лаптопа и готово. Сега дори и на работа правя упражнения 2-3 пъти през деня, но доста време съм прекалявала със седенето в неправилна позиция и ще отнеме доста време възстановяването. Шиповете и другите неща, които се видяха на снимката си ги имам, но се радвам че засега не съм си докарала и дискова и херния и искам да направя възможното да забавя или спра започналите дегенеративни промени.

Съжалявам, че стана толкова дълго. Искам и трябва да успея да подобря здравословното и кг-вото си положение, те са свързани определено.
Благодаря ви момичета за съпричастността  Hug .

# 39
  • USA
Вивиан и z.2012, а опитахте ли мазния пост? Аз, както вече казах не искам да отслабвам повече, но вчера към 10 сутринта ми се прияде нещо топло и креместо, и си направих един бъркоч от дебел резен масло, разтопен в микровълновата заедно с 2 пръста течна сметана в чаша /около половин чаша се получи течност/, после сложих 2 лъжици кокосови стърготини и 5-6  макадамия ядки и ванилия. Толкова ми се услади, че след един час си направих същото...и след още 5 часа пак същото. Аз съм си такава, като ми хареса нещо мога да го ям, докато ми стане лошо. После това ме държа сита до вечерта, но все пак изпих чаша мазен бульон от свински ребра... и това ми беше за деня. Тази сутрин ме беше страх да се кача на кантара, но се оказа, че дори съм свалила цял килограм #Crazy. Като се замислих обаче, аз май бях направила мазния пост, без да искам /110 грама масло бях изяла само!!!/

# 40
  • SA
SkyBlue, аз сьм сьщата, като ми се услади нещо, мога само това да ям.  Simple Smile Особено ако е лесно за приготвяне.
z.2012 , имаш доста наднормени килограми и на мен ми е малко необяснимо защо не сваляш, пьк макар и бавно. От януари никакво намаление на килограми и обиколки ли нямаш? На твое място аз бих намалила значително млечните, особено прясно мляко и сметана. Ти наистина каза, че много ги обичаш, но защо не пробваш поне една седмица да ги спреш напьлно, за да видиш как ще ти се отрази? За мен няма друг начин човек да разбере кое действа при него, освен да пробва различни варианти и да наблюдава какво се случва.
Има и друго - ти си на режима от сравнително скоро и тялото ти е изтормозено от диети, йо-йо, медикаменти, които са си дали отражение. Дай си повече време и имай тьрпение ( както  Cioccolata
е отбелязала на пьрва страница   bouquet) . Ако правиш нещата правилно, резулат ще има, макар и по-бавно.
За ставните проблеми - тези свьрзани с компютьра сьс сигурност ще се оправят след като си оправиш позата. А пьк останалите ще се подобрят с намаляване на килограмите  Hug. Успех ти желая и сьм сигурна, че ще подобриш здравето си!

Последна редакция: чт, 02 май 2013, 22:31 от kameloth

# 41
SkyBlue, мислила съм и за мазния пост, но се надявах по-късно да се наложи да прибягвам към тежката артилерия. Това, което си си забъркала звучи доста вкусно. Ще се пробва. Ядките натрошени ги слагаш предполагам.

Момичета, извинявам се още веднъж за обстоятелствения пост по-горе, но това че летните дрехи не ми стават въпреки свалените 5-6 кг направо ме извади извън равновесие. А това, че някакви 20 минутни упражнения доведоха до болки в кръста и колената направо ме довърши.

Какво мислите за идеята деня след нощна смяна, който така или иначе проспивам в известна степен, да бъде един вид разтоварващ. Примерно да бъда на айран или прясно мляко, може и да ми омръзнат тогава. Или може би ще е по-добре да прилагам мазния пост в този ден. Дали ще има ефект, става въпрос за всеки 4-ти ден.

kameloth  Hug , благодаря за пожеланието. От януари съм свалила около 5-6 кг и около 2-3 см в обиколките на талия и ханш, но ясно е че все още са доста високи. И аз очаквах много по-добри резултати имайки в предвид високото ми начално тегло, но за съжаление не се получи така и това малко ме обезкуражава. Радвам се, че си решила проблема си с рамото и гърба. Само с промяна на позицията ли се оправи или взе и други мерки.

Последна редакция: чт, 02 май 2013, 22:37 от z.2012

# 42
z.2012,аз също давам нощни смени и знам колко е изтощаващо за организма. Много е важно да се наспиваш,да отпочиваш. Няма да "вампирясваш",а след нощна ,ще дадеш на тялото нужния му сън,поне 6 часа.
Преди правех грешката да не спя след нощни и ,ела ме виж-кожата на лицето ми доби нездрав вид,имунната ми система отслабна,разболявах се по-често. Та,уплаших се и след нощни,веднага в леглото.

/тази зима кг плюс,ги качих,освен с въглехидратни преяждания вечер,но и с консумирането на  около 2 кг мандарини и портокали ,като ходех нощни ,пак въглени Laughing Laughing/ Много плодове ядох.

Но пък с напредването на възрастта,свалянето си става по-трудно.Допреди  2-3 години нямах проблем да влизам във форма за месец-два.Макар и по неправилен начин,нещата се получаваха.Сега предпочитам да станат бавно и трайно и да изградя навици на хранене до живот.

Цикличното хранене
/ЦХ,конска диета или,както я наричат/ дава много добри резултати,съчетано С НВ-ВМХ
 Часовия прозорец го избираш според нуждите.Не е казано да е точно от 15 до 19 часа /примерно/. Има хора,които правят храненето в прозорец сутринта. После следва 20часа фаст,на вода.
Тоест,храненето е различно,в различните дни-слушаш тялото,инстинктите.Може да ядеш обилно на вечеря,или на обяд.

Ако заложиш на горещи напитки,по време на фаста /чай,кафета,топла вода/,мисля,че няма да ти е проблем да удържиш глада. А и ще свикнеш,трябва да пробваш.

Може,както са те посъветвали,да намалиш млечните наистина Simple Smile И ,ако намериш начин,да се движиш повече,щом казваш,че работата ти е "седяща".

Последна редакция: пт, 03 май 2013, 07:26 от ioanna82

# 43
z.2012, най-напред искам да ти кажа да се успокоиш Hug На горкото ти тяло наистина му се е струпало много (и нямам предвид килограмите), а мисля, че най-вече кортизонът е повлиял негативно и също и работата на смени. Спирането на цигарите е изиграло роля, но вероятно не е най-същественият фактор. Така че сигурно ще трябва време  Embarassed

Аз бих ти предложила да намалиш наистина млечните и да ги замениш с яйца, зеленчуци, а защо не и да увеличиш месото Peace На твое място не бих се притеснявала от много белтъчини. Не знам сега колко са ти белтъчините, но мисля, че ако веднъж на ден хапваш порция месо и на едно или на две хранения хапваш яйца, това не е чак прекалено Embarassed Не е нужно да са по 3 яйца на хранене Wink И си хапвай зеленчуци, масло, зехтин. Според мен не е фатално да хапваш и сирене или кашкавал, или пък сметана, но гледай да не преобладават в храненията.

Преди години една позната, която редовно приема кортизон и заради това е качила доста килограми, направи Дюкан и беше много доволна. Не препоръчвам Дюкан, но тя каза, че специално белтъчините са й се отразили много добре и за нея комбинацията месо плюс зеленчуци е най-доброто средство Peace В Дюкан мазнините отсъстват, а не е необходимо. Но предполагам, че основата месо/яйца + зеленчуци е най-важният фактор.

Също така, ако можеш да издържиш без междинни закуски, ще бъде по-добре Peace Т.е. да бъдат 3 вместо 5 хранения за деня. Това означава по-стабилна закуска, ако трябва.

За тренировките е нормално да доведат до болки в ставите, ако упражненията не се изпълняват правилно (а това е много често срещано) или ако просто в момента килограмите не позволяват точно тези упражнения Peace Така че бих те посъветвала да тренираш отначало с инструктор, който да те наблюдава и да ти показва техниката на основните упражнения.

Не се отчайвай! Hug

# 44
  • Пловдив
Hug на всички
Преди години баща ми имаше доста пълна колежка, която решила да бъде на диета заедно с мъжа си. Яли те каквото яли няколко дни и една вечер тя не издържала от глад и станала да си хапне тайно през нощта. Отива при хладилника, там съпругът и бил награбил няколко кюфтета и пържоли и си похапвал блажено. Та има и човеци, които се тъпчат с месце посред нощите.  Laughing
Това страшно ме разсмя Joy!
Здравейте и от мен в новата ни прекрасна тема!Аз да се похваля,че при мен кантарът тръгна надолу.Оказа се,че протеините ми са били множко.Преди хапвах примерно по 3 кюфтета и салата,пробвах като ги намалих на 2 и салата и допълвах с масло за ситост.И засега това работи,чак не смея да се зардвам.

Общи условия

Активация на акаунт