На море в Гърция 2013 - IV

• 74 119
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
Момичета и ...момчета  Wink може ли някой по-сведующ да се намеси  Praynig
Интересуваме по кой път е по-добре да минем  София - Превеза/Парга хотела ни е по средата  newsm78
На връщане съм букнала 1 нощувка на Метеора и явно ще се върнем по този през Вериа и Йоанина ...обаче се чудя дали на отиване да не минем по "долния" през Олимп.ривиера и Лариса и евентуално да нощуваме някъде  Thinking
Please  за съвет относно пътя  Praynig

*2K* Най-лесният и бърз път е по-новата магистрала. Но явно мислите като нас и не искате да пътувате по едни и същи пътища. Минаването през Лариса ви хвърля директно в планината, романтично, приятно, но доста тежък път с множество завой. Ние сме минавали чак през Ламия и Karpenissi, също тежък път. За Mетеора няма проблем на връщане, но Вериа е далече, много преди това, след Metsovo ще се отделите за Каламбака. После пак ще се върнете през Лариса и Катерини. Лек път.....
TОЗИ маршрут ми е ясен дотук...за връщането със сигурност сме оттам, но нещо не мога да се ориентирам каква добра алтернатива има .... newsm78
Танче Делфи не е ли доста по на юг  Rolling Eyes
Bled по-скоро си представях ТОЗИ на отиване...ама как е пътя се пита в задачата  Wink

Последна редакция: пн, 20 май 2013, 11:52 от *2K*

# 376
  • София
*2K*, аз бих минала и в двете посоки по първия маршрут, т.е. по "царския път" - магистралата Peace

# 377
  • България, София
Здравейте.След дълго лутане се решихме тази година ще сме на Гърция за първи път.Ето тук
http://incahellas.com/ekavi/page_eng.htm

Имам един въпрос,видях,че на първа страница си пише,че децата трябва да са с червени паспорти.Това са международни паспорти нали така?
Някой да е вадил такъв паспорт на бебе?
Аз в понеделник ще ги водя да ги снимам зверовете и да подам молби за паспортите,но си нямам и идея как ще стане с малката /6месеца/. На толкова малко бебе ще могат ли да извадят паспорт и ще могат ли да я снимат във фотото?Ако някой се е сблъсквал с това ще съм благодарна да сподели.
снимите се правят директно в полицията, където се подават молбите за паспорти. За децата трябва да присъстват и двамата родители, да се носи акт за раждане.

Почти съм убедена, че при първи документ за самоличност, независимо за карта или паспорт става дума, се носеше и бележка от общината във връзка с постоянния адрес. Най-добре е да се види в сайта на МВР, но на нас са ни искали.

Ние миналия месец подавахме заявления за поспорти на децата (за първи път). От личен опит споделям: ако майката след раждането е сменила постоянния си адрес и не е подала в общината заявления за новия постоянен адрес и за децата , трябва да го направи преди да отиде в районното. В нашия случай се оказа така. Имам смяна на постоянния адрес, след като децата са били първоначално записани на него и трябваше да отидем до общината, да заявим и за тях, че сегашния ни постоянен адрес е постоянен и за тях. След това с документа от общината се върнахме в районното. Няма логика след като родителите са със сменен постоянен адрес и са посочили, че на този адрес живеят с децата да се иска отделно удостоверение за всяко дете, но това е, бюрокрация ...
Който е в такава ситуция, да го има предвид, за да не губи време в тегели от райнното до общината и обратно като нас  Mr. Green Дано съм била полезна  Hug

# 378
  • софия
Сега, обаче, ме замислихте дали да не натоварим бира. Лошото е, че винаги уж малко багаж приготвям, а то пълен багажник и няма място.

Туй да няма място баш за бирата хич не го споменавай!!!!!!!!!!!!!!
Laughing Embarassed Аз нали не съм по цифрите и миналата година като засякохме едни познати на Метро Благоевград, тръгнали за Вурвуру, им се чудех - с 2 деца, но багажник пълен с бира и почти никакъв багаж Whistling

# 379
  • София
Момичета и ...момчета  Wink може ли някой по-сведующ да се намеси  Praynig
Интересуваме по кой път е по-добре да минем  София - Превеза/Парга хотела ни е по средата  newsm78
На връщане съм букнала 1 нощувка на Метеора и явно ще се върнем по този през Вериа и Йоанина ...обаче се чудя дали на отиване да не минем по "долния" през Олимп.ривиера и Лариса и евентуално да нощуваме някъде  Thinking
Please  за съвет относно пътя  Praynig

*2K* Най-лесният и бърз път е по-новата магистрала. Но явно мислите като нас и не искате да пътувате по едни и същи пътища. Минаването през Лариса ви хвърля директно в планината, романтично, приятно, но доста тежък път с множество завой. Ние сме минавали чак през Ламия и Karpenissi, също тежък път. За Mетеора няма проблем на връщане, но Вериа е далече, много преди това, след Metsovo ще се отделите за Каламбака. После пак ще се върнете през Лариса и Катерини. Лек път.....
TОЗИ маршрут ми е ясен дотук...за връщането със сигурност сме оттам, но нещо не мога да се ориентирам каква добра алтернатива има .... newsm78
Танче Делфи не е ли доста по на юг  Rolling Eyes
Bled по-скоро си представях ТОЗИ на отиване...ама как е пътя се пита в задачата  Wink

То е ясно, че по магистралата е най-бързо и спокойно, но те искат разходка и разнообразие и аз ги разбирам отлично.
Ето ти всички възможни варианти:
https://maps.google.com/maps/ms?msid=205018101700109706779.0004d … mp;mid=1368979472
Има тежък планински път след Трикала, тук може да спрете за една нощ на Метеора.
https://maps.google.com/maps/ms?msid=205018101700109706779.0004d … mp;mid=1368979623
Също тежки участъци, пътя минава през много хубав зимен курорт Karpenissi.
https://maps.google.com/maps/ms?msid=205018101700109706779.0004d … mp;mid=1368979797
Пак има планина, но за сметка на това се минава през Делфи, ако не сте били.
https://maps.google.com/maps/ms?msid=205018101700109706779.0004d … mp;mid=1368979978
Най-дългият, но малко по-спокоен, минава през Коринтския канал-влиза в Пелопонес и излиза през моста Рио/красота/. Истинска разходка........

Последна редакция: нд, 19 май 2013, 22:23 от Bled

# 380
  • Варна
Здравейте!!На нас ни предстои пътуване до Афитос и искам да избера маршрут, различен от магистралата Серес-околовръстното на Солун-Нея Мудания. Пътя до Ставрос си го знаем и като гледам картата , мисля, че може да се избере маршрут , който да минава покрай морето, да е живописен, спокоен и не много заобиколен:)

От главния път се отклонявате към летището и там Переа,Агелохори ,Неа Ираклиа , Неа Каликратия , Флогита и излизате на Муданя.

# 381
  • Варна
Сега, обаче, ме замислихте дали да не натоварим бира. Лошото е, че винаги уж малко багаж приготвям, а то пълен багажник и няма място.

Туй да няма място баш за бирата хич не го споменавай!!!!!!!!!!!!!!
Laughing Embarassed Аз нали не съм по цифрите и миналата година като засякохме едни познати на Метро Благоевград, тръгнали за Вурвуру, им се чудех - с 2 деца, но багажник пълен с бира и почти никакъв багаж Whistling

Е - е какъв е въпроса , оставяш децата на бабата и пълниш багажника с бира Simple SmileSimple SmileSimple SmileSimple SmileSimple SmileSimple SmileSimple Smile

# 382
  • София
2К, наистина Делфи е на юг, но ти спомена Лариса, а от там са два по-главни пътя - към Атина и през планините към Делфи. Сега виждам от начертаното, че искаш да завиете доста преди Лариса.  Wink Всъщност начертаното можеш да използваш при посещението до Метеора, защото Трикала е почти до манастирите и така като гледам май "твоят" път е точно през тях.  Grinning

А-уу! Във фейсбук попаднах на снимка на плажа Фаласерна на Крит:

Още повече се ядосох на гадния GPS, който ни обърка и не можахме да видим това невероятно място.  #Cussing out

Последна редакция: нд, 19 май 2013, 23:27 от Тaня67

# 383
  • София
Снимките за паспорти вече не се правят във фото, а директно в районното при подаване. Имай предвид, че трябва да сте двамата родители при подаване на документите, да носите копия от актовете за раждане и оригинали за сверка, да си носите личните карти Simple Smile

Аз искам също да попитам във връзка с минаването на граница с децата. Ние с мъжа ми не сме официално с брак, трябват ли ни други документи освен нашите лични карти и червените паспорти на децата?

И ние сме така. На мен два пъти са ми искали актовете за раждане, защото децата носят фамилията на баща си  обаче не  е ясно тази дето пътува с тях в колата  майка им ли е  Laughing.

# 384
  • София
Искам да попитам за остров Амулиани. Едни познати ни дадоха идеята и виждам в google earth красиви плажове. Някой може ли да каже нещо повече(препоръки за студия, подходящи за смейства с деца, цени и др., защото чрез търсачката нищо не намирам?

# 385
На 1-ва страница има линк с всички места за настаняване на Амулиани + друга обща информация за острова.
Освен това е обсъждан многократно по-назад в темите - например, също и тук, както и доста други случаи (по спомени), но в момента и на мен не ми излизат с гугъл една част от тях. Поразрови назад, ако тази информация ти е недостатъчна.

# 386

Аз искам също да попитам във връзка с минаването на граница с децата. Ние с мъжа ми не сме официално с брак, трябват ли ни други документи освен нашите лични карти и червените паспорти на децата?

Задължително акт за раждане! Освен паспорта разбира се!

# 387
Абсолютно го проверяват акта за раждане при всяко напускане на границата, потвърждавам от многократен опит. Случвало ми се и да го забравя - пускат с голям зор и, предполагам, след проверка в регистрите в компютъра.

Това при липса на брак и различни фамилии, де, да не стане грешка.

# 388
  • София
Винаги нося удостоверението за раждане сина ми - нотариално заверен препис и обикновено копие. Не всеки път, но примерно - в 30% от случаите, са ми искали да го видят, въпреки че сме с еднакви фамилии и тримата. Веднъж даже ми задържаха копието.

Вижте "Напускане на Р България от непълнолетни лица и такива с двойно гражданство" тук - http://www.nsgp.mvr.bg/Guide/tr_persons.htm

Последна редакция: пн, 20 май 2013, 08:47 от Vivi

# 389
Здравейте, темата ми е интересна, макар да си призная да не сме ходили в Гърция и при това срам - живеем на 100-тина км. от границата... EmbarassedЗа пътуването на децата се включвам, че ми е в професионалната сфера:
Носенето на акт за раждане, копие от него не е задължително. Представянето му обаче ще ви спести известно време, това за проверката в регистрите. Но, ако се случи да го забравите, не се предавайте и да не вземете да се връщате. Няма основание да не ви допуснат да пътувате, просто изчакайте кротичко да бъде направена необходимата справка. Това при различни фамилни имена, често такива справки се правят и при еднакви фамилии, все пак имена като Иванов, Петров, Попов, са си доста разпространени...Това, което задължително ви трябва при деца под 18 години, които ще пътуват без единия или и двамата родители е декларация, нотариално заверена за съгласие за пътуването им извън страната от родителите/настойниците. Декларацията не може да преупълномощава, т.е ако вие упълномощите Х да води децата ви в чужбина, то той не може от своя страна да даде това право на У, дори и вие да се писали, че сте съгласни Х да извежда децата и да упълномощава други да го правят.  Добре е да се носи копие на оригиналната декларация, пак ще се спести време, иначе граничният полицай трябва да си направи такова...
Относно срока на валидност на паспортите/личните карти - можете да напускате страната с тях до последния ден на валидността им, поне в нашето законодателство няма ограничение, друга тема е изискването на гръцките власти, но ако почивката е в срока на валидност не би трябвало да има проблем. Следете си обаче, щото ще е доста неприятно, ако се случи документите ви да се окажат невалидни, с изтекъл срок в Гърция, тогава ще трябва да висите в посолство/консулство за издаване на временен паспорт за завръщане в България....
Дано не съм извън темата и желая хубаво лято на всички!

Общи условия

Активация на акаунт