Аватарно - цитатна / Тема No 28

• 16 047
  • 699
  •   1
Отговори
# 525
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Не плачкай, Сосче, нямаше те на страницата, която прегледах Laughing Hug
Кажи сега от кого са стиховете Crazy

# 526
  • Варна
И аз си имам две фаворитки засега Grinning

# 527
Стига съм умувала вече...Влизам в играта с Коджапете джамия, която в действителност е много красива, но си избрах тази комбинация за играта.
Скрит текст:

# 528
Джой,Стейси много-много не му мислете и към играта се присъединете Hug

# 529
Не, не, не, мерси Blush. Много мило, че ме каниш, но целият уикенд бях на природа, не съм търсила комбинации и не ми се търсят Hug. Мисля тези дни да разходя такива, които ми залежават на харда, и да поразчистя малко.

# 530
  • В Космоса
Въй, Джой, в момента си трепач! Heart Eyes

# 531
Привет , момичета! За играта се представям с мостовете над Босфора, нощни снимки. Аватара ми е със снимка от втория построен - "Фатих Султан Мехмед", а подписа с първия - "Боазичи".Двата моста сточт на 5 км един от друг.
ако ви се чете

# 532
Попринцип мислех да не участвам, но ми дойде идея и реших да се включа.Пък и имах време да намеря някоя друга картинка и да ги съчетая.

Включвам се в играта с православната българска църква Св.Стефан в Истабул.
Ето инфо за тези, на които им се чете.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8_%D0% … 80%D0%B0%D0%B4%29

Надявам се, че няма проблем, че не участвам с нещо традиционно турско.

# 533
Въй, Джой, в момента си трепач! Heart Eyes
Blush
И ти къртиш с бомби Crazy

Мементо, идеята ти е страхотна Peace

# 534
Благодаря, Джой. Hug

# 535
  • в огледалото на живота
Готова и аз за играта.
Представям се с Мавзолея на Мевлана и ритуалния танц на дервишите ''сема''

Сосче,специално за теб и поезия на комбинацията има:справка в инфото  Wink
Скрит текст:
...‘’За Мевлана и танцът на дервишите’’.....
„Ела, ела, ела, който и да си,
дали неверник
или на огъня се кланяш,
или езичник,
дори и да си престъпил
своите обети стотици пъти.
Нашата врата
не е вратата на отчаянието.
Ела такъв, какъвто си.“
Така поетът мистик и философ Джелаледин Руми, наричан Мевлана, призовава към лоното на любовта и единението с Бога. Този Бог, с когото той се е съединил в деня на смъртта си, празнуван като сватба.
 Мохамед Джеляледдин Руми се ражда през 1207 в град Балх (днешен Афганистан), но поради нашествието на монголите семейството му тръгва с керван и в продължение на десет години пътува през Багдад, Мека, Медина, Дамаск, като се отправят към Анадола и градовете Караман и Коня, като накрая семейството се установява в Коня (днешна Турция) – столица на културата и цивилизацията, на търговията и религията през 13 век. Бащата на Джеляледдин е духовен водач и много скоро Мохамед Джеляледдин тръгва по неговите стъпки, като изучава гръцки и ислямски философи, източното и западно познание; след смъртта на баща си става на свой ред учител с десетки ученици и последователи като мислител и духовен водач.Един ден той се среща със странстващия дервиш Шамс от Тебриз, която разкрива на Джеляледдин тайните и дълбините на Любовта, търпението, смирението и го превръща в Мевляна. Две морета се срещат и сливат в океан, двамата говорят за божествената Любов, разкриват светлината в сърцата си; Джеляледдин тръгва по нов духовен път, започва да пише стихове за приятел, за възлюбен, за любов, за природата, за всичко във Вселената. Освен поезия, след изчезването на Шамс от живота му, Руми създава и сема – отвъд разума, символ на едно духовно пътешествие към вечността, пламък на божествената Любов, завъртане и завръщане към Любовта; завръщане на човека към Истината и Любовта, разделянето му с егото и себелюбието; завъртане с разтворени ръце като дясната сочи нагоре към небето, а лявата надолу към земята; медитация на чувствата под съпровод на ней (вид флейта) и изразяване на божествената Любов или т.нар.’’Танц на Дервишите’’.Дервишите се въртят отдясно наляво около оста си (сърцето си) както Земята около Слънцето (във Вселената всичко се върти, от най-малките частици до звездите и планетите) и търсещия божествената Любов и просветление се върти по пътя към духовното израстване. Мевляна Джеляледдин Руми умира на 17 декември 1273 г.като повелява на този ден да звучи музика на ней, да има радост и веселби, да има сватба, тъй като в този ден е неговото съединяване с Възлюбления Бог; в последният му път го изпращат както мюсюлмани, така и християни и евреи.
Днес дори и атеистите свеждат глава в мавзолея на Мевлана, където е и гробът му, увенчан с най-високата суфистка шапка и застлан със скъпоценни копринени килими..
Всяка година между 11 и 17 декември в град Коня  са празниците на Мевлана, на които се стичат почитатели и поклонници от цял свят и градът от 1 милион удвоява населението си. Последователите на Ордена на мевлевите от целия ислямски и не само ислямски свят се познават по поздрава „ашколсун“ - нека любовта бъде с теб. Кулминацията на празниците е на 17 декември, когато се изпълнява ритуалът – танцът на въртящите се дервиши. Звучи мистичната суфистка музика, изпълнявана на дървена флейта и ударен инструмент. Правят го на тъмно – излизат с белите си дрехи, върху тях тъмни наметала, които свалят в израз на освобождаването от земното, преди да започнат да се въртят в омагьосващия си танц.

Последна редакция: пн, 20 май 2013, 02:52 от devi4ca

# 536
  • София
Здравейте!
Представям ви Памуккале.

# 537
Много сте ранобудни Embarassed
Чета,чета..
Добре ,че се отказах от дервишите-девичка по-добре се е справила HugБлагодаря за стиховете-ми и преди 700 са писали за любовта EmbarassedМоите стихчета нещо не успявам да ги сместя и май ще я карам така.
Memento Mori-според мен с оглед на времето откогато църквата е построена и централното и място в столицата си е съвсем по темата.
Охо,Софи приходи ми се на лечебни бани със слънце и вода.
Лек ден.

# 538
Добро утро и успешна седмица Simple Smile

Представям град Мардин

инфо

Скрит текст:
Мардин - наричат го турският Ерусалим - град разположен на границата между Анадола и Месопотамия, на 100км. от Диарбекир, на границата със Сирия. На арамейски името на града означава "крепост", а историята му започва от потопа. Част е от световното наследство на Юнеско, заради историческите и архитектурните си паметници.

Каменната архитектура на града е единствена по рода си в цял свят. Сградите са смесица от персийска, арабска и селджукска архитектура. Къщите и конаците му са от жълт камък, с арабски арки и тесни сукове между тях. Къщите му са построени върху хълм, от който в ясно време сирийската пустиня се вижда десетки километри навътре. Подобно на повечето градове с драматична история Мардин е строен, за да устои на нападения, а не за да е удобен за живеене. Улиците му са стръмни и минават между високи каменни зидове, като често пъти са покрити и отгоре.

От векове турци,кюрди,сирийци християни,араби,асирийци живеят заедно. Съжителството им започва около III в.сл.Хр.,когато сирийците се заселват по склоновете под рушащата се римска крепост на върха.
Дори и в днешно време Мардин е мястото, където има най-много църкви на Сирийската Православна църква - една от първите християнски конфесии. Някои от тези храмове са изградени върху основите на древни вавилоно-асирийски светилища.

# 539
Е,Лока честно   как улучи?Чудех се дали някой ще се сети за този град.

Общи условия

Активация на акаунт