Организация на сватба

• 56 808
  • 347
  •   1
Отговори
# 315
Най- якото до 2 години е, че и за детето ще е безплатно - самолета и хотела  Wink

Ох, сватба че няма да имам, ама барем някой на сватба да ни покани!  Crazy

# 316
Еовин, разгледах снимките ти, прекрасна булка си! Пожелавам ви дълъг и щастлив семеен живот!
Скрит текст:
Виртуално си ми много симпатична и често надничах в темата ти, за да видя докъде сте стигнали с приготовленията.

# 317
Благодаря ти, мамичка мекичка  Hug

# 318
  • София
Аз не съм следила темата, защото сватбените трепети отдавна не са ми на дневен ред, но сега надникнах и искам, Еовин, да ви пожелая щастие, любов и дълги години успешен семеен живот   bouquet
Много сладка булка си, бебо има очички като звездички, а младоженецът най ми хареса на снимката, дето е с тениската на Металика Mr. Green Горчиво Hug

# 319
еххх, Честито Еовин Simple Smile дълъг семеен живот ви пожелавам. Случайно попаднах на темата и се сетих за моята сватба, която беше преди една година - септември 2012, а сега вече чакаме бебе Simple SmileSimple SmileSimple Smile

Пиша това евентуално за помощ на други бъдещи булки. защото моята сватба сама я организирах, излезе ми ниско бюджетна (под 5000 лв) и смятам, че ми хрумнаха някои идеи, които може и на вас да са от полза.

Ресторанта ни беше Фантазия в Овча Купел, много мили хора, чудесна обстановка, тържеството беше в ресторанта, но имахме ритуал в градината, приказно беше! Куверта беше 35 лв - салата, предястие, основно, студени мезета и безалкохолно. Алкохол внасяхме и нямаше такса.

Тортата беше уникално вкусна от една малка сладкарничка в Драгалевци, казва се Захарното мече, излезе ми много евтина - на три блата, със сметана, вътре шоколад и банани и фигурка на младоженци, 65 парчета и всичко това за 90 лв!!!!! Друга идея която ми хрумна за бюджетна торта и съжалявам, че не се сетих тогава са мъфини! 60 мъфина украсени се правят бързо, по-различно е и ако се бях сетила щях това да си направя.

Не си купувайте украсено шампанско за 25 лв! Вземете едно обикновено и малко панделки. За тейбълкартите също сама се справих. Отне ми време да ги нарисувам, имаше и малко фира, но пък всички много ги харесаха и ми излязоха около 10 лв заедно с боичките. Цък

Роклята си взех под наем от един магазин на Пиротска, правят и корекции, нищо, че я взимаш, а не я купуваш, ако някой се интересува кой магазин - да ми пише на лично, че е дълго за обяснение.

И последно за фотограф искам да препоръчам един, който прави на племенницата ми фотосесия, а в сайта му гледам има и хубави сватбени снимки.

Най-важното е да се забавлявате, да не мислите за ритуали и проблеми, а да се оставите на момента.

# 320
Здравейте, като съвсем новичка тук, не съм съвсем наясно с организацията и респективно къде какво да търся и чета. Много се надявам ако задам въпрос, който вече е задавам, пак да ме насочите   baby_neutral
Спрятаме есенна сватба в Бургас и след като избрахме ресторант, фотографи, диджей и човек, който да се погрижи за цветята и украсата, най-после мога си поема дъх и да се замисля за по-приятните неща от сватбата.
И точно в този момент се притесних - тъй като нямаме желание да правим ритуали като краденета на булки и т.н. се зачудих какви ли са традициите относно отношенията между кумове и младоженци. Кумовете ни са страхотни хора и например не знам редно ли е ние да им купим облеклата или не, притеснявам се че ако това не е обичайно може да ги засегна, от друга страна те искат да се ангажират с цветовете на сватбата ни и т.н., а аз не знам дали е редно да ги ангажирам да си купуват дрехи които примерно не биха носили в други случаи, защото света не им е толкова любим... и в общи линии разни такива чуденки ми идват в съзнанието... също например и за дрехите на шаферчетата...
Моля, който е правил сватба или е наясно с обичаите, да помага  newsm78

# 321
  • Майничка
Ангажирането с тематичен цвят може да стане с аксесоари - шалче, връзка, колан или с част от облеклото, не е необходимо да се подбира изцяло тоалет.
Скоро видях една сватба, на която булката беше с рокля в много бледозелено и сребристо, младоженецът - с такава вратовръзка, а трите шаферки бяха с различни рокли, но с набиващи се на очи бледозелен и сребрист кичури в косите и съответната декорация на маникюра.

# 322
Това ясно, въпроса е обичайно ли е младоженците да купят дрехите на кумовете или не...

# 323
  • София
purpletka аз поне доколкото съм запозната няма подобно изискване и не е масова практика.
Аз ще взема роклята на кумата, но не защото така трябва, а защото предпочитам и така съм решила, на кума обаче няма да взимам костюм.

# 324
На кумовете не се купуват дрехите. Въобще според мен да съвсем малко натоварени финансово. Много хора отказват да кумуват, защото излизало скъпо. Т.е. кумовете си купуват дрехи, ако нямат подходящи, и толкова. Ако искат, може и подарък, но за мен жестът, че са до нас в този ден е достатъчен. Без да купуват букети, воали, чаши и други подобни, както съм чувала, че се правело. И без да разхвърлят пари за пилета и торти.

# 325
  • Be realistic - plan for a miracle.
За пръв път чувам за купуване дрехите на кумовете  Thinking Дори напротив, по стари традиции, по-скоро кумовете "обгрижват" младоженците, едно време са окупвали булката отгоре до долу, слагали са й гердани пендари и т.н... А на кумовете се е давал подарък и това си е останало до ден днешен. Ние много мислихме за подарък и накрая се разбрахме с кумовете си да си "подарим" едни на други пътуване - да идем някъде двете семейства, в чужбина най-вероятно, и да си подарим изживяване, което няма да забравим.
Отделно си подарихме по нещо символично - те на нас подариха двете мандаринови патици от фън шуй  Grinning които са символ за любов и трябва винаги да гледат в една посока...
Ние на тях подарихме статуетка на богинята Фортуна, защото тя е символ на променливата съдба и силата да се справяме с нея (те минаха през много трудности последните две години и за нас беше много вдъхновяващо да ги гледаме как се справят).
Общо взето, намерихме начин да си кажем, че се обичаме, с малки символи, обмислени добре. За мен като цяло това беше много по-ценно и смислено отколкото купуването на... пералня, например Grinning

# 326
 ooooh! Много благодаря момичета за разясненията... малко се шашнах като прочетох за купуване на дрехи, защото много обичаме кумовете си и ни се иска да им подарим нещо по-смислено Simple Smile

# 327
Еовин, моята сватба ще е съвсем скоро. 60 човека, в София. Ето един по един отговорите на въпросите ти от 1ви пост:
1. Ресторант Principi di Piemonte в Интерпред, куверт 41лв/човек или 42лв/човек с welcome drink (храната е изискана, порциите са големи, ние избрахме четири степенно меню), като в куверта се включва торта (без фондан е, имат няколко варианта за пълнеж, ние избрахме ягоди и шампанско, но другите звучаха също много вкусни и голямо умуване падна за пълнежа); в куверта се включват и две погачи за ритуалите в ресторанта. Ресторантът разполага с украса на много прилични цени. Няма такса за внасяне на алкохол. Алкохолът няма нужда да се купува отвън, работят с такъв на доставни цени (за нас това беше важно, понеже не искам да правя изба вкъщи преди сватбата и да разнасям кашони с алкохол до ресторанта  Laughing ).
2. Имаш вариант за рокля+болеро или за рокля с дълги ръкави, по магазините съм виждала и двете опции, по-елегантно и по-удобно (според мен) е да си вземеш рокля с болеро. Има рокли с дълги ръкави (поне имаше) в Bridal Fashion. Обаче е скъп магазинът. Като цяло в София са скъпи роклите., сравнени с Асеновград (но до Асеновград не стигнах). Ако ще купуваш от София, в зависимост от датата на събитието, дебни октомврийско-ноемврийските намаления по магазините от рода на Bridal Fashion, Романтика и т.н., защото на Пиротска роклите са като в Асеновград, но с 200лв надценка.
3. Сватбена агенция нямам. Организирах всичко сама и се справих. Всички дреболии си направих сама (късметчета, кошници, шампанско и т.н.). Цветята за колата, бутониерата за младоженеца и букетът излизат много по-изгодно, ако се поръчат на обикновен цветарски магазин, отколкото през агенция. Повечето добри сватбени ресторанти разполагат ъс своя украса, която или е включена в цената на куверта, или се заплаща допълнително на много приемливи цени (пак по-добри от тези на агенциите). Разбира се, изпратих запитвания до много агенции, като най-ниската цена за скромен брой услуги беше 700лв. Всеки си преценява, но на мен не ми се даваха. Ако ще организираш без агенция, подготовката трябва да започне не по-късно от 4 месеца преди сватбата (за да ти е спокойно, защото и за по-малко време ще успееш, но ще се изнервиш вероятно). Датите и часовете трябва обаче да запазите по-рано, бързо свършват тези между 15 и 17ч.
Успех и ти желая една вълшебна сватба   bouquet

# 328
Тя мина, но мерси, за други ще е полезно  Hug

# 329
Тя мина, но мерси, за други ще е полезно  Hug
Embarassed Joy Така е, като нямах време да прочета темата отначало, не съм разбрала  Crazy
Честито, дълъг и щастлив семеен живот ти желая   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт