(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 794
  • 735
  •   1
Отговори
# 255
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
принципно от цветовете, но веднъж не стигнаха и сложи и стръковете  Blush само цвета беше по-странен  Hug

# 256
  • България
Мерси, Ст. Добри! "кремче" с мас правя редовно, даже май заради него предимно двора е пълен с невени Simple Smile Раздала съм на всички познати майки, мен баба ми предимно с него ме лекуваше като малка, помага и за всякакви наранявания, не оставя белези!
Това за разширените вени не го знаех обаче. Как точно се правят тия лапи?

Аз за тези двете (невена и обикновения мак), питах по-скоро за ползи за градината някакви.

# 257
  • Варна
Според някои невена засаден между зеленчуците ги предпазва от сиво гниене и не допуска развитие на вредители в почвата.

# 258
нова това за търкането на дупето на краставицата го знам от малка. Всяка краставица преди ядене и резваме част от дупете и търкаме в кръг докато не се получи гъста пяна / излязлата горвилка /, изплаква се и е годна за ядене.

Баба ми на времето правеше всяка година крем от невен и наистина беше универсален лек. Помня, че мажеха и кракът на сестра ми за да и се смали белега от изгорено, който в прочем беше от коляното до пръстите а сега е малко нагърчена кожа на извивката на глезена.
Някъде четох, че е хубаво да се сади покрай доматите / пази ги от болести и гадинки /, та ръснах покрай моите след като ги посадих и ще видя края на седмицата дали са тръгнали.

Дайте идея какво да насадя на сянка по това време, защото този дядо ще ме умори. Остана едно малко местенце около 2 кв изцяло под сянката на една круша и той реши, че е много грозно и трябва да се насади и там, че да бъде завършена градината.

# 259
Миналата година на сянка при мен растяха червено цвекло, а тази спанак.

# 260
  • Варна-София
Стелт, жълтите яйчица не ги бутай, те са от калинка и като се излюпят, ларвите изглеждат малко страшни и като извънземни, обаче са по-големи хищници и от възрастната калинка. Тоест имаш си помощници в борбата. Чисто белите нещица са празни хитинови обвивки от вече изсмукани листни въшки, те като изсъхнат съвсем се разнасят от вятъра. Медената роса идва от живите въшки, отделя се от "дупето", тя е много ценна храна за мравките, те ходят по въшките и ги масажират от време на време, за да отделят повече роса. Същата тази роса е и основа за развитие на чернилни гъбички по кората, което е лошо.

Почвай борбата, няма да е еднократно пръскане, а няколко пъти през целия вегетативен сезон. Важно е добре да се намокрят върховете, за да бъдат новите (предпочитани от въшките) листа добре обмазани със зехтинено-сапунената емулсия. Така въшките няма да се прехвърлят към тях и ще останат на тези листа, където са сега. До края на лятото ще имаш здрави клончета със здрави листа, а някъде към средата на клончето ще останат тези няколко нападнати от въшки сгърчени листа.

Междувременно и калинките ще помагат.

Едно от нещата, които научих през последните години е, че не бива да се отчайвам и да мисля, че с еко-био средства резултатът ще бъде незабавно видим. Оказва се, че резултатът е там, работи, но аз нямам още опита и познанията да го оценя.

# 261
амика, златна си  Hug и аз ще почвам да ги къпя с олио и сапунче значи  Laughing

# 262
  • Варна-София
Сакън, не олио, а зехтин.
С олио нито съм намирала рецепти, нито съм пробвала.

Берете ли черешки? Тази година черешките са ми балсам за душата.

Последна редакция: чт, 30 май 2013, 09:05 от amica1

# 263
 Blush зехтин де Simple Smile не знам защо ми е по-лесно да кажа маслинено олио , а не зехтин  Blush

Hug Hug Hug не снимах като бяме вчера на дворчето, но си имам мънички краставичоци, синчето си има  Laughing че той ги ся, после пресажда и сега все хвърчи с лейката  Laughing
но много комари има, мнооооого  Tired за десет минути ни направиха на решето  Tired

# 264
Много полезни неща има в темата. Четох и старите теми и научих много нови неща.
Опраших си доматите с памуче, пръсках ги със сапунено-зехтинена емулсия.
Сега влизам с въпросче за утайката от кафе. Какво количество се слага на корените на доматите ?

# 265
Жълтите яйца не зная от какво са, но и те са навсякъде...

Приличат на яйчицата на калинките. Те обичат да ги снасят около свърталищата на листните въшки.
Не ги закачай!
Аз така първата година изтребих маса ларви и яйца, и бял ден от въшки не видях.

За горчивината на краставичките съм чувала, че се реже дупето и с отрязаното парче се търка  на  мястото на среза, така се изтегля горчивината.  newsm78
Прабаба ми го правеше този номер, но аз чак сега се досетих като прочетох за него. Със старите хора си заминават и много палезни знания  Sad ...

Мананди,помниш ли,обсъждахме миналата година отглеждане на картофи в черен чувал навит до земята в началото.Те растят,ти-загърляш с почва и така докато изправиш торбата права.
Да не забравиш да ни покажеш.Да видим. Laughing
Не съм чувала да се пречупва цвят на картоф.Зариването с почва представлява забавяне на цветоизхвърлянето,нали?Мъчим растението да пъпкува по стъблото? Thinking
Абе много работа ми се вижда - загърляш, отгърляш...
Аз само садя и после вадя. Е, поливам по малко, когато се налага, както и "масажирам" бръмбарите ако станат прекалино нахални.
Комшиите и това не правят. Слагат черен наелон, сеят картофите и после вадят. Това е.
Картофите са най-лесната култура за отглеждане тук!
Е, случват се и лоши семена и всичко да пропадне...

Последна редакция: чт, 30 май 2013, 11:09 от manandy

# 266
  • Варна-София
За утайката от кафе не знам да има норми. Подкиселява почвата, което е добре при моята силно варовита почва, освен това е песъчливо-глинеста, така че кафето добавя някакъв хумус към нея.

Точно вчера пък си поливах завързалите домати с настойка от кафе. На 10 литра слагам утайка в количество 1 пластмасова чашка за кафе. За няколко дни водата става черна. С нея може и да се пръскат домати и ябълки като листен тор, но нямах това време.

Обаче никога не пръскайте праскови с настойка от кафе. Много са им капризни и нежни листата и от кафето получават физиологична съчмянка. Където попадне капката става петно, а после дупка.

# 267
amica1, почвата е глинеста и за това реших да сложа кафе.Мисля по една супена лъжица да сложа на коренче. Ще   си направя и настойка за пръскане на листата.
В момента съм накиснала био тор във вода и след ден два ще поливам.

# 268
  • Варна-София
Със супена лъжица изобщо няма защо да се страхуваш, че ще прехвърлиш някакви норми. Аз ползвам много по-големи количества от едно близко барче. Доматите изобщо били любители на по-кисели почви. Аз през зимата разхвърлях няколко чувала от кафе-машина. Изобщо не личи, че нещо съм сложила. Почвата ми е пак светло-кафява.

Интересува ме въпросът с киселинността на почвите. Даже си купих лакмусова лента вчера. Още не съм казала на мъжо колко струва.

# 269
Интересува ме въпросът с киселинността на почвите. Даже си купих лакмусова лента вчера. Още не съм казала на мъжо колко струва.
Амика, от къде я купи?
Аз търсих миналата година по аптеките в БГ. Повечето аптекарки ме гледаха малко странно.
Една ми искаше 12 кинта, но така и не намери къде я е забутала.
Моята почва тук или и много кисела или много алкална. Само 1 ден да работя без ръкавици и ръцете ми се напукват и стават на шкурка  Sad.

Общи условия

Активация на акаунт