(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 796
  • 735
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте  Hug
Много ми е лош интернета на село и за това рядко пиша,но ви чета  Laughing
Не мога да ви видя градините,защото докато ми отвори снимка забравям какво търсех  Joy,но знам,че показвате красоти.
Скела,по краставиците си имаш акари,които после ще се прехвърлят по доматите-те всъщност са си доматен вредител.
Тук около Севлиево градушката беше безмилостна-няколко села са тотално помляни,няма лози,няма домати,няма сливи  Cry,дори кавалите са разрушени.Хората търсят останал разсад да пресяват,пръскат голите лозови пръчки....болно е на душите....
На този фон нашите са бели кахъри-няколко въшки и горчиви краставици  Confused-горе главите  Hug

# 241
  • Mediterraneo
Нахлувам директно в темата ви с въпрос. За сефте тази година сяхме спанак. Много хубав стана, брахме, готвихме. но тук напоследък листата някак си се изродиха, промени им се формата, удебелиха се  Confused Каква е причината според вас и какво да предприемам нататък?

И сега да ви кажа, че темата е прекрасна и не съм мислила, че ще ми е толкова интересно това земеделие  Laughing От година живея на село, миналата година изцяло мъжът ми се занимаваше със зеленчуците, но тази година и аз взех да навлизам в нещата  Grinning

# 242
  • Варна-София
При дълъг ден май му е време да цъфти. Куркума е голям специалист по въпросите за спанака.

# 243
Тарталетка, радвам се да те видя  Hug Така е то, и аз мислех само няколко корена домати за салатка, пък как се пристрастих после...
Вили, страшно е с тоя град, а нали уж имаше ракети да го разбиват  Sad

# 244
 vili__66  цитрусова настойка нямам ,тепърва ще я правя.Според теб имам ли шанс да се боря био ?Вече плододават и затова не съм пръскала.
Освен с цитрусовата с какво се борят тия акари?
След малко тръгвам по пътищата за стока и ще ходя в градината чак в четвъртак.Моля ви напишете с какво да ги боря ,че като се върна да ги започвам.

И при нас имаше градушка ,но съвсем малко и няма поражения.Нали имаше ракети които да разбиват градушката,пак нещо не е както трябва при нас.Хората не стига ,че са на колене ,като стане и така съвсем падат духом.
И в тоя ред мисли аз гледам био ,обаче ,ако се наложи ще пръскам и ще си спазвам карантинния срок.За да може да се изхранваме по евтино и поне знам ,че съм спазила карантината.
Чесно казано от хоби се превръща в необходимост при нас.Обаче много ми е хубаво.Вчера като колтучех мириса на домат ме прави щастлива Simple Smile

Аз за четири гнезда тиквички страдах,а незнам хората които са загубили много повече как заспиват.......това е кошмар.

Последна редакция: вт, 28 май 2013, 18:23 от skela

# 245
Здравейте, аз пак при вас Simple Smile И аз за краставичките да попитам, имам две коренчета в саксия, които оцеляха, даже краставичка имам, но спря да расте, колкото кутрето ми е голяма, слагах тор, поливам редовно, ама  newsm78
Tired добре де, като слагаш тор после какво мислиш, че ядеш? пресади в нещо по-голямо и виж дали няма да дръпнат  Hug
Как така без тор?! Нещо ми объркахте представите за земеделие??? Торта ми е био-кокоша?! Иначе нямам в какво по-голямо да пресадя, мислих го това, а и мисля си, че е твърде вероятно да загинат, ако го направя.

# 246
Пръсках със зехтинено-сапунената (олио и веро) прасковата, доматите, краставиците, цветята заради въшки, но като гледам по прасковата всички въшки си живуркат щастливи... Миналата година успешно трепех "чернокрилките", но на въшките или не действа изобщо или е заради огромните количества от тях... Под прасковата имам домати, така че тютюневата отпада като вариант, а от колтуци едва ли ще подейства, гадините спокойно обикалят и доматите - все пак бих пробвала утре... Миналата година цяло лято от прасковата валяха "падащи ангели"... Чак накрая ми писна и ги почерпих с Актара - то пък от нея заваляха умрели мухи, оси, калинки и квото се сетите... Не ми се ще да прибягвам пак до услугите на химията, но по-добре сега, преди да са станали за консумация зеленчуците под прасковата, отколкото после... "Падащите ангели" се усещат като дребни капчици, като при мъгла и вече започнаха да прехвърчат...

Акарите ги боря с Ектомин - химия, при това не е за зеленчуци, а за акари, мравки, въшки, бълхи и прочее в домовете, купувам го от ветеринарните аптеки... Няма карантинен срок, щото не е мислено за консумация, но пък го намирам много ефикасно и пръскам по време, когато пръсканите зеленчуци са далеч от готови... Акарите са ми голям проблем - пипер, асми, домати, цветя, фасул - навсякъде са се нацвъкали, нямам толкова цитрусова настойка, така че действам кардинално... Заради акарите тази година махам старите листа на доматите, от там започват и обхващат цялото растение с все плодовете... Само се притеснявам да не ми слънчасат плодовете, ако ги оголя много - миналата година ми се намираха слънчасали домати, че и пипер...

# 247
Чета за горчивината на краставиците.
"Хубаво било да опитваме първо дръжката на плода.Ако горчи-значи цялата горчи.
И от там целият вреж ще роди криви краставици.Скубете!"
Брей!Аз си ги беля дълбоко от пред назад и със солчица.Почти не горчат.
Терминатор,от Долар магазина купи пласмасови кошчета за боклук и пресади краставичките.
В малка съдинка всъщност отглеждаш краставичка-бонсай.  Hug
Мананди,помниш ли,обсъждахме миналата година отглеждане на картофи в черен чувал навит до земята в началото.Те растят,ти-загърляш с почва и така докато изправиш торбата права.
Да не забравиш да ни покажеш.Да видим. Laughing
Не съм чувала да се пречупва цвят на картоф.Зариването с почва представлява забавяне на цветоизхвърлянето,нали?Мъчим растението да пъпкува по стъблото? Thinking

# 248
Веселче, тя саксията е колкото кофа голяма почти, но ще погледна за по-голямо нещо, мерси за идеята. А според теб ще оцелеят ли, ако в един момент ги пресадя навън, така както са цъфтящи и с плод. Тук още е много студено, затова съм на варианта саксия. И да те попитам, миналата година гледах, че моркови в кошница беше завъдила, как ти се получи, моите половината умряха, сега растат някакви, но са много, много микроскопични още, как изобщо се гледат моркови?!

# 249
  • Варна-София
Стелт, безсмислено се шашкаш и се готвиш да се тровиш. Прочети внимателно моя пост от Пон., 20 Май 2013, 12:08 и ще знаеш как протича лечението със зехтинено-сапунена емулсия срещу зелената прасковена листна въшка. Обаче за олиото, което си използвала - не знам, може би не напразно се говори за зехтин. Факт е, обаче, че от 3 години моите праскови - 27 на брой - не са виждали отрова.
И още нещо - сериозни нападения от листни въшки по прасковата е възможно да са породени от проблеми с кореновата система. Аз все се разправям с мъжа ми да не копае дълбоко около прасковите, за да не наранява корените. Когато едно дърво се храни лошо натрупва захари и става лесна плячка за въшките. Та обмисли за тези домати под прасковата, дали точно там им е мястото.

За акарите има и други средства, не е само цитрусовата настойка - полски хвощ, чесън, ..., че даже и пепеляна вода със сапун - в интернет има информация.
http://www.bioselena.com/bg/bio_farmings/view/24/
http://www.blitz.bg/article/7415

Горчивите краставички ги мятайте в саламура. Няма горчива кисела краставичка. После като пиете ракийка да ме споменавате.

Ура, има!!! Има истински сапуни и по магазините. Исках да спазя рецептата против акари дадена във втория адрес по-горе и се втурнах да търся класически сапун, направен от животинска лой.
Ако решите и вие да потърсете, проследете съставът да започва с думата tallowate (sodium tallowate). Ако обаче пише sodium tallowate and/or sodium palmeate не купувайте, защото може изцяло да е от палмово масло.
Това е - довечера ще заложа пепелта да кисне и след 2 дена ще пръскам.

Последна редакция: ср, 29 май 2013, 13:07 от amica1

# 250
  • Пазете Гор
Тарталета, добре дошла. Ще бъде интересно да ни разкажеш за градината си!
По въпроса със спанака - набърчването и удебеляването на листата са нормални за някои сортове. Дебелият, сочен лист спанак е нещо много хубаво, та това е спанак, не е киселец!  Grinning.

Не е изключено обаче да са те налазили листни въшки. Това е непоправимо с препарати и за съжаление въшките трудно падат при измиване.
Та възможно е мравки да са инсталирали листни въшки по спанака. Погледни от опаката страна на листата. Тая пролет изкорених и пратих на компостера половин леха спанак - бяха наредили въшки и по коренчетата даже! По тази, а и по други причини предпочитам предзимния посев на спанак - става през малко по-късите дни и затова не стрелкува, не го нападат въшки, готов е, когато най-много ни се яде зелено.

Картофеният клубен ботанически е видоизменено стъбло. Загърлянето е изключително важно за образуването на клубени. Склонността към образуване на картофчета се подобрява, а самите те нарастват по-бързо и добре в топлата рохка пръст на насипчето.
Завчера гледах по долината на Струма =- край Жабокрът и Копиловци машинно загърлени насаждения с картофи. Редовете с картови са засипани с пръст на около 40 см от дъното на браздата - младите кълновете бяха напълно заровени.

Загърлянето е много добра практика при повечето зеленчуци - обичат това доматите, фасулът, царевицата, картофите, краставиците без конструкция. В насипанат пръст се развиват допълнителни корени, които подобряват храненето на растението, а освен това купчинката около стръка запазва малко по-добре влагат и топлината. Хубаво е загърлянето да се случи при по-млади растения, защото по късно е и по-трудно да се бърка в лехата, а разкъсаните корени по-трудно се възстановяват.

Като казах хранене - вчера подхранвах с птичи тор. Въвоних махалата, ей. Grinning

Много хубави градини - Валя, Алана - браво!   bouquet

# 251
Благодаря за подкрепата, амика...  Hug   След малко ще опитам отново, но този път със зехтин и сапун... А ето така изглеждат въшките, по цялата праскова са:

Скрит текст:

Снимките са линкове... Тези беличките, които наричам "паднали ангели" движат заедно с някакво лепкаво вещество и както вече писах, падайки от дървото се усещат като ръмеж от мъгла... Вятъра ги носи навсякъде, лепят се из цялата градина, вкл. по прането ми и всичко останало, а лепкащото вещество явно привлича мухи и подобни... Жълтите яйца не зная от какво са, но и те са навсякъде...

За чесъна изрових записки от миналата година... Пръскала съм против акари, но при вече много заразени растения... Пръскахме често, вкл. редувахме с химия, но файда нямаше... От утре започвам профилактично (поне се надявам, че още не са нападнати) доматите и краставиците, а лечебно (+ Ектомина от вчера) пипера... Ето го и него, засаден преди 2 седмици, когато видимо му нямаше нищо:

Скрит текст:

По увивния фасул ми се появиха ръждиви петна... Ще чета тепърва и за тях...

# 252
  • България
Изядох се от яд, като прочетох последните страници - тъкмо миналата седмица отрязах до дъно копривата в двора, че беше станала вече доста груба и не ставаше за супичка.
Не успявам да смогна да изчета старите теми, че все имам нещо за човъркане в двора, та да питам старите вълци направо - ползват ли се за нещо (имам предвид за растителна защита или наторяване) Невена и Мака? Че съм ги измъкнала току що, и преди да ги хвърля, да питам?

# 253
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Изядох се от яд, като прочетох последните страници - тъкмо миналата седмица отрязах до дъно копривата в двора, че беше станала вече доста груба и не ставаше за супичка.
Не успявам да смогна да изчета старите теми, че все имам нещо за човъркане в двора, та да питам старите вълци направо - ползват ли се за нещо (имам предвид за растителна защита или наторяване) Невена и Мака? Че съм ги измъкнала току що, и преди да ги хвърля, да питам?

невена нарязан на ситничко се задушава в домашна мас, отцежда се и имаш идеален крем за суха и напукана кожа, подсичане, обриви и т.н. Simple Smile

твърдата част става за лапи на крака с разширени вени - , не знам дали лекуват, но облекчават. майка ми си правеше преди време  Hug

# 254
За горчивината на краставичките съм чувала, че се реже дупето и с отрязаното парче се търка  на  мястото на среза, така се изтегля горчивината.  newsm78
Някой, който разполага с горчиви краставички, може да пробва  и да сподели после.

st. Dobri, този крем от цветовете на невена ли се прави?

Общи условия

Активация на акаунт