(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 527
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна-София
Рали, според мен нямаш алтернария, а бактериоза.
Като превенция съм пръскала с неразредена кислородна вода (3%-ен воден разтвор на водороден прекис) от аптеката, като се пръска и отгоре и отдолу на растенията. Веднъж седмично при сухо време и два пъти седмично при влажно време. 

Нямала съм никога заразени растения, но в интернет пише, че същият този разтвор го прилагат освен като превенция и като лечение.

Понеже ми идва малко скъпо, тази година съм си взела шише неразреден водороден прекис и пипета и ще си приготвям самостоятелно 3%-ен разтвор за по-често пръскане.

Желая ти успех с лечението!

Пък и винаги можеш да прибегнеш към традиционната химия - Шампион и т.н.

# 151
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
някой питаше за геранило Simple Smile мисля, че е това. виждала съм такива преди хиляди години из Добруджа. за мен беше екзотика Simple Smile

# 152
  • София

Това, което наблюдавате се нарича къдравост по прасковата и е вид гъбичка. Не пръскайте с нищо точно сега. Не му е времето. Обаче внимателно откъснете всички заразени листа и ги изгорете. Това е лесно, защото повечето такива листа сами се откъсват при докосване. Когато температурите се вдигнат стабилно над 28 градуса болестта вече няма да се развива, така че, действайте с цел да намалите заразата за догодина. Наесен пръскайте с 2% бордолезов разтвор, а напролет с 1% бордолезов р-р.
Аз тази година имах също голямо нападение от къдравост, с първото минаване напълних 2 кофи с нагърчени листа ... и толкова. Вече минаха 2 седмици и чак днес откъснах 4 листенца. Времето вече стана топло - същинско лято и оттук-нататък не очаквам тази болест да ме притеснява.

Ако видите обаче завити на масурче листа на праскови и като ги разгънете вътре видите зелени листни въшки - свиркайте да ви кажа какво да правите без да купувате отрови.

Здравейте! Досега само четях и се учех от опита ви, а сега имам и конкретен въпрос.
Amica, същият съвет може ли да се приложи и за къдравост по листата на череша?
Другата ни череша няма такъв проблем и е с доста плод - да пръскам ли с нещо "профилактично"?
Благодаря!

# 153
  • Варна

Това, което наблюдавате се нарича къдравост по прасковата и е вид гъбичка. Не пръскайте с нищо точно сега. Не му е времето. Обаче внимателно откъснете всички заразени листа и ги изгорете. Това е лесно, защото повечето такива листа сами се откъсват при докосване. Когато температурите се вдигнат стабилно над 28 градуса болестта вече няма да се развива, така че, действайте с цел да намалите заразата за догодина. Наесен пръскайте с 2% бордолезов разтвор, а напролет с 1% бордолезов р-р.
Аз тази година имах също голямо нападение от къдравост, с първото минаване напълних 2 кофи с нагърчени листа ... и толкова. Вече минаха 2 седмици и чак днес откъснах 4 листенца. Времето вече стана топло - същинско лято и оттук-нататък не очаквам тази болест да ме притеснява.

Ако видите обаче завити на масурче листа на праскови и като ги разгънете вътре видите зелени листни въшки - свиркайте да ви кажа какво да правите без да купувате отрови.

Здравейте! Досега само четях и се учех от опита ви, а сега имам и конкретен въпрос.
Amica, същият съвет може ли да се приложи и за къдравост по листата на череша?
Другата ни череша няма такъв проблем и е с доста плод - да пръскам ли с нещо "профилактично"?
Благодаря!

И аз имам същия проблем по черешата, но в комбинация с въшки. С какво да пръскам?

# 154
Вчера напръскахме 6 реда с отвара от пепел, пелин, тютюн. Докато стигнем 6тия ред, на първите вече се бяха върнали проклетниците и ядяха отново Sad Днес ще ходим пак - да видим дали нещо се е променило, но нещо губя надежда.

Нулев резултат Sad

# 155
От цвят домат до узряване на плода са 35-40 дена. Ха да видим - рядко успявам преди 20 юли.

Тази година записвам всичко в "корабният" дневник, ще видим как ще се получи... Днес забелязах малки доматчета... Имам една подробност обаче, повечето ми места из градината са частично или изцяло сенчести през някоя част на деня, а това оказва влияние вероятно...

Тази пролет пропуснах ранното зеле поради невъзможност да го овардя от разните въшляци и подобни... Оранжерийните белокрилки си намерили друг "гостоприемник" - някакъв плевел, който ми расте навсякъде... Няма да се довърши тая фърката гад и туй то...  Rolling Eyes

# 156
  • Варна-София
Ками, Аликанте, не са ми боледували черешите от нещо подобно. Обаче вече от опит знам, че макар да изглеждат листата по подобен начин, причинителите при различните костилкови видове са различни.
Например веднъж кайсията ми страда от гномониоза, която изглежда точно като къдравост при прасковите. Обаче гъбата-причинител е друга.

За черешите трябва да почетете за:
- Гъбна сачмянка по костилковите овощни видове – Stigmina carpophila (Syn. Coryneum beyerinskii, Corineum carpophilum, Clasterosporium carpophilum).
- Цилиндроспориоза – “Бяла ръжда” по черешата и вишнята – Blumeriella jaapii (syn. Coccomyces hiemalis)

От тези болести се получават червени петна по листата на черешите. Успех в диагностицирането.

Ками, имам прясна добра новина за черните въшки по черешите. Убила съм ги на 100% с настойка от фасове. 2 дена след това мина дъжд и сега само чакам да узреят плодовете. Да живее Рорик, че пусна мухата, да живеят и останалите съфорумци, че поддържат информационния огън, аз бях сред последните, които разбраха за фасовете! Днес прочетох, че борбата с Черна черешова листна въшка – Myzus cеrasi "се провежда през вегетационния период предимно с предцъфтежни третирания, за да не се допусне завиване на листата и образуване на големи и плътни колонии." Така че, догодина ще пръскам още преди цъфтежа. Обаче не мога да очаквам, че няма пак да се появяват, защото до нас е гора, а там лепки и великденчета (междинен гостоприемник), колкото искаш, пък и нали калинките трябва нещо да ядат.

Последна редакция: ср, 22 май 2013, 09:50 от amica1

# 157
Привет и от мен !!!
Подлудих домашните и колегите като видя "бебе - калинка" и веднага тичам да го нося по местата където имам въшки (даже не пръсках с нищо да не им навредя) много им се радвам на гладниците - веднага си харесват някоя въшка и започват да я смучат Simple Smile
Искам и да се се "изфукам" след повече от месец налични тръби (от голяма военна палатка - голям зор, голямо търсене на тях беше) - най-накрая си имам оранжерийка около 20м2. Покрихме я в събота, то не бяха мрежи, найлони ... абе "научна работа" и в неделя от мерак до 11.30 вечерта подреждахме домати и краставички в нея, пипера, по метода на Куркума (тенекийно и модернизираният вариант - в кофи от левчето Wink ). Едната краставичкита вече беше родила краставичка (корнишонче) и така си я засадих. Много закъсняхме със всичко, но тази година ще е така Simple Smile За догодина надявам се че се фръцкам покрай ранните домати. Сложих някакъв ранен домат - Лабрадор (и той милият със цвят направо). Сложих си още Наслада, Идеал, Биволско сърце, Рила, Жираф, Златно съкровище и на леля хубавите домати ... Черитата ще са отвън и в кофи - за Дечко да се радва и корен - два жълт и зелен (черен нямам тази година не посях)  ... снимки дано успея довечера да направя малко Simple Smile. Да не е само текст.
Ками, Аликанте, и аз си имам същият проблем с черешите от няколко години - Казаха ми , че трябва да ги напръскам със системен фунгицид , за да се ограничи заразата ... хич не ми се иска, но май ще се наложи - само ранна черна едра за сега няма такива поражения; иначе една стара череша 40-50 годишна и повече може би (предполагам сорт Наполеон), вишната (Облачинска) и сорт Ван - много страдат ... а аз искам да не се пръскат някакси ... Simple Smile Колега ме посъветва с Флинт (фунгицид) или нещо подобно да се пръскат не бил с дълъг карантитнен срок - 10-тина дена някъде ...  newsm78

# 158
  • Варна-София
Стелт, много ми хареса израза ти "корабния дневник".
Та в моя корабен дневник ще си запиша, че наесен освен семковите, трябва да напръскам и листата на черешите и вишните с урея (карбамид) против бялата ръжда. Току-що го прочетох в справочника за добра растотелнозащитна практика за костилковите овощни видове на МЗГ и НСРЗ.
Или това, или да се събират листата и да се унищожават.

# 159
  • София
Ками, Аликанте, не са ми боледували черешите от нещо подобно. Обаче вече от опит знам, че макар да изглеждат листата по подобен начин, причинителите при различните костилкови видове са различни.
Например веднъж кайсията ми страда от гномониоза, която изглежда точно като къдравост при прасковите. Обаче гъбата-причинител е друга.

За черешите трябва да почетете за:
- Гъбна сачмянка по костилковите овощни видове – Stigmina carpophila (Syn. Coryneum beyerinskii, Corineum carpophilum, Clasterosporium carpophilum).
- Цилиндроспориоза – “Бяла ръжда” по черешата и вишнята – Blumeriella jaapii (syn. Coccomyces hiemalis)

От тези болести се получават червени петна по листата на черешите. Успех в диагностицирането.

Благодаря ти, Амика. А здравата череша пръска ли се с нещо? Съседите, които гледат череши за пазара, яко пръскат със силни струи химия и то по няколко пъти.

# 160
  • Варна-София
Моите череши доскоро не бяха виждали пръскане. Тази година много изненадах мъжо, като го накарах да ги пръска с бордолезов разтвор зимата и преди 2 седмици с разтворима сяра против гниене.
Още не съм си изработила система за еко-био грижи за черешите. Но и това ще стане, така както стана с прасковите, с повече упоритост, четене, експерименти и търпение. Не бързам.

Последна редакция: ср, 22 май 2013, 13:43 от amica1

# 161
  • Варна
Може ли да споделите за настойката от фасове? Пръскането със сапунено-зехтиновата емулсия нямаше никакъв ефект при мен.
Вчера сутринта напръсках розите, следобяда бяха накацали мушичките пак по тях...
Довечера ще ходя да гледам какво става на вилата.

# 162
  • Варна-София
При мен работи следната рецепта - 3 пъти изпразвам пепелника на мъжо в 10-литрова бутилка от минерална вода. Пълня с вода и оставям няколко дни. Водата става тъмнокафява. Прецеждам, добавям 2 с.л. течен сапун и пръскам. По-точно обяснение за концентрации нямам. Обаче и черните въшки по черешата ги няма.

Последна редакция: ср, 22 май 2013, 14:08 от amica1

# 163
Опитайте да пръскате с масло от чаено дърво или масло от нийм - разтвор 1% във вода. Според спецовете (http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=29&t=490&start=135 ) действа и при гъби (мани) и при белокрилки и подобни животни. Аз миналата година пръсках саксиите на терасата с масло от чаено дърво - бяха ги нападнали някакви мъхести буболечки  и ги уморих веднага. Твърдят, че е екологично и безвредно, а и не мирише гадно.
Ще пръскаме дърветата на вилата следащия уикенд и ще разкажа има ли ефект и там. Почернели са от въшки...

# 164
  • на брега на Дунава
Чета ви макар и не редовно , че почти не ми остава време .
На Анн градината винаги ме е впечатлявала и направо й завиждам благородно .
Мога да се похваля с цвят по доматите,което за моя балкан си е необичайно по това време,ама то и времето тази година е странно топло.
Толкова е сухо ,че зеления ми боб не поникна и се наложи да го сея повторно.
Миналото лято изкарах с универсалното пръскане : 1 с.л. сапун, 1с.л. зехтин и 1 с.л. сода бикарбонат на 4 л.вода почти всяка седмица и растенията ми бяха здрави.Само за върховото гниене по доматите пръсках и с мляко,а в края на лятото и със Шампион ,който подобно на бордолезовия разтвор е мед съдържащ и е съвместим с био отглеждане на растения. Това при мен действа.Листните въшки изчезнаха почти и белокрилките също. Те се крият по змийското мляко и сякаш това растение им е инкубатор или роден дом.

Общи условия

Активация на акаунт