(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 806
  • 735
  •   1
Отговори
# 450
В Люлин бурята и градушката не се размина. Даже тъкмо се прибирах с детето и на 10 м от входа, като ни удари един вятър, като обърна и потроши и двата чадъра, детето си изкара акъла и се разрева. Не ме питайте как се добрах до входа след като ни лашкаше вятъра, като парцали. Най странното беше, че бяхме мокри само от едната страна. И като почна да тряска прозорци, да трещят гръмотевици /бая наблизо/, вятъра направо ураганен, градушката се бие право в прозорците, детето така се беше стреснало, че ме молеше да си ляга /тя така прави, като я е страх или е сърдита/ в 17 часа. Дано градинката ми е оцеляла, че чак края на седмицата ще я посетя.

А сега моля давайте съвети как да разкарам зелените скакалци дето ми преяждат върховете на доматите и чушките и ми опасаха джоджена. Препичат се гадовете по лозовите листа.
Скрит текст:
Събирахме с мъжо за риба /клена го скъсахме направо/ ама тая гад е в промишлени количества.

И още един въпрос - кога и как да пръскам с бордолезов разтвор доматите? Може ли докато цъфтят? Може ли да се пръскат и други заленчуци /освен картофи и домати/?

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 00:06 от wafi

# 451
  • Варна-София
И аз да кажа за ръждата по розите. Миналата година в ранното лято се появи ръжда по една столистна роза (само някои сортове изглежда са податливи). Изрязах я до дъно и унищожих стъблата с листата. Розата се възстанови. Тази година още не се е разболяла, но междувременно в интернет намерих следните решения - пръскане с разредено мляко 1:8 с обещание за 100% излекуване (впрочем млякото си има калций, както препоръчва Спаска). Не съм пробвала това, но няма да се поколебая да го направя, още повече че розата ми оживя миналата година без никакви пръскания, само с изрязване на болната маса до долу.

Рахатясах! Изчистихме граха, мъжо мери-тегли и е много доволен. Тази година за първи път видях грахови шушулки с 10 зрънца вътре. Много имаха по 9, а масовото беше по 8 и 7. Сортът е Утрило - много едър, така че беше голяма радост чистенето му.

Почти съм сигурна, че в чери доматите ми са се появили белокрилки. Пръсках ги снощи с цитрусова настойка против акари, че много обичат жълто-оранжевите черита и гледам аз отделни екземпляри изхвърчат от листата. Ще се запознавам май с нови вредители. Чакам да дойде и тута абсолюта.

Възмутена съм от моя котарак Зоро. Няма го ..., няма го ..., после идва любовчията, изранен, наблъскан с тръни, изтощен и гладен, стои отстрани като изгонен. Аз го нахраня, дръпна му някое и друго забито "писенце" и той напълно се променя. Възгордя се, опроклетя и разгони другите мъжкари. Днес като тръгвах на работа всички котараци бяха качени по дърветата, а оня им се звери отдолу.

Ох, много ми уйдиса тази статия и искам да я споделя с вас. Който има лози, може да му е полезна.
http://oardc.osu.edu/grapeweb/OGEN/06032005/VineyardNutrition.pdf
Отдавна търсих подкрепа за промяна в сроковете на торене на лозето, най-вече понеже ми е трудно да спазвам традиционните срокове по учебник.

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 10:31 от amica1

# 452
Като ви чета за бурите и градушката се моля да не минава през моята градинка.
Ето малко снимки от нея.

Леха с домати

https://picasaweb.google.com/dikraleva/112013#5888080469855029218

Домати

https://picasaweb.google.com/dikraleva/112013#5888081013468887154

Друг сорт домати

https://picasaweb.google.com/dikraleva/112013#5888082634862558786

Още от гадинката

https://picasaweb.google.com/dikraleva/112013?authuser=0&feat=directlink

# 453
  • Варна-София
Шоши, красота!  newsm10 И капковото е супер решение.

# 454
Да се оплача- снощи забелязах кафяфи петна по долните листа на доматите. Гледах снимки в нета и мисля, че е алтернария-гъбично заболяване.
Ами как няма, миналата седмица цялата валя дъжд,че и град 3 пъти трещя #2gunfire
Четох, че се пръска с Дитан, Ридомилд голд и др. и сега се чудя какво да правя newsm78
Засега само отстраних петносаните клони, но ако продължават да боледуват растенията май ще трябва да пръскам.
Според вас опасна ли е алтернарията?
Моля за съвет Praynig

# 455
Не съм спец, но от четеното през годините бях останала с впечатление, че доста по-късно ги подкарва алтернарията.
Аз в неделя им направих от коктейла на Амика- с йод, сода, зехтин и течен сапун, а за другата седмица съм им приготвила бордолезов, за профилактика след дъждовете и ако оцелеят след тези бури и градушки.
Преди година пръсках срещу алтернария с бордолезов и люспа сода каустик, така ме посъветваха, но беше по-късно, имаше резултат.

# 456
Миналата година имах съмнение за алтернария - бяха засегнати листата, стъблата и цветните китки на доматите... До края на месец май бях подлуднала от махане на заразени листа... Не съм сигурна, че беше алтернария, защото агроном изказа мнение, че диагностицирането е много трудно и дори специалисти често бъркат... В началото включих и химия, докато плодовете бяха далеч от зреене, но през повечето време пръсках със содената смес на амика... Неприятното при химията е, че повечето препарати са с карантина от 14, 20 и дори 30 дни, а ги дават да се пръска на всеки 2 седмици за да има лечебен ефект... Миналата година ползвах Акробат (20 дни карантина) в началото на юни и 2 пъти Куадрис (3 дни карантина) до края на юни... В началото на юли вече берях домати и повече не съм пръскала с химия... Тази година забелязах 1-2 петна по някои листа, което сравнено с миналата година по това време си е направо нищо... Вероятно резултат дава и махането на долните листа, към момента нито един лист на домат не ми се опира в земята и всичко е махнато до първата прашка... Ще отбележа и че миналата година непрестанно валеше през целия май месец и това също би могло да е причина за повечето зараза тогава... Като цяло нямах загубени китки или отделни домати заради вероятната алтернария...

# 457
  • София
Ау, какви страхотни доматки!

Пожелавам ви бурите да не навредят на градинките.
Моите доматчета ги обрули, но вече ме мързи да ги прибирам вътре-вънка и си ги оставих на балкона.
Сега обаче се оказва, че се разлистват и порастват много по-бързо и нависоко, отколкото очаквах и мисля да ги пресадя в по-големи саксии. Мислите ли, че е удачно по това време..?

# 458
  • Варна-София
Време й е на алтернарията по доматите. Ингилизите й викат Early blight - демек "ранна мана", за разлика от Late blight -  "късната" картофена мана.

При мен й е царството - с влагата от морето, дето я носи бризът. Година не пропуска.

Голямо махане на листа пада. Тази година много внимавам да махам долните листа които опират земята (заразата от земята тръгва и понеже тези листа са все още здрави ги използвам за настойка от колтуци за бобените въшки). Заразените също ги махам (режа само засегнатата част) и храня калифорнийските червейчета с тях, защото те се хранят точно с бактерии и гъби.

Пръскането със сода помага точно толкова, колкото и пръскането с препарати, тоест хем си пръскаш през 7-10 дни, хем оттук-оттам пак се появяват петна и си караш така цяло лято, докато растенията плододават... береш, ядеш домати, разликата е, че няма защо да мислиш за карантинни срокове при содата.

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 15:41 от amica1

# 459
Сигурно е от влажния климат, и аз съм край морето Hug
Значи на първо време отстранявам болните листа и ще действам със содения разтвор.
Стелт, миналото лято и аз не можах да видя свестен домат. То бяха болни листа, дупки и петна по доматите ooooh!
Снощи като видях болните листа направо лошо ми стана, чак ми мина мерака за градината Confused
Сега чета, че преди да се пръскат всички растения, първо трябва да се напръскат няколко растения и да се следи за реакция. Вие така ли правите?

# 460
  • Варна-София
Аз винаги правя така, когато изпробвам нова рецепта. Чакам до другия ден. Конкретно за сода върху домати - това го направих преди 3 години. Вече знам и не се притеснявам.

Полезно правило. Затова ми пострада само една праскова, когато пробвах настойка от кафеени остатъци за листен тор. Направо си я обезлистих.

Не знам дали помните как лекувах миналата година ябълка Молиз Делишез от брашнеста мана с мляко? Тази година вече 2 пъти я пръсках и пу-пу още не се е появила. Иначе системата ми беше пръскане през 2 седмици през целия сезон с 10%-ен разтвор на обезмаслено мляко. Перфектен резултат! Ако някоя ябълка ви страда от брашнеста мана - изобщо не се двоумете!

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 15:45 от amica1

# 461
здравейте  Hug
 влизам да ви питам,дали знаете ,какво ми се е настанило в градината  newsm78
http://mamagemelar.snimka.bg/daily/stopanstvo-2013.751108.30727138

# 462
здравейте  Hug
Прили4ат ми на пъдпъдъ4и яйца  newsm78

# 463
здравейте  Hug
Прили4ат ми на пъдпъдъ4и яйца  newsm78

Ааааа не хич не са на пъдпъдък. Според проучването ми са на Присмехулник.

# 464
Според мен са великденски яйца, сини.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт