Анджелина Джоли претърпя двойна мастектомия

• 56 321
  • 1 713
  •   1
Отговори
# 150
Първата ми реакция би била, не не бих. Като прочетох точно какво е станало, честно не ми е ясно за какво е дискусията. Определено, ако не смятам да имам повече деца и има шанс за нещо такова, а и финансово не е проблем - бих.
Едва ли ще забележите разликата в следващите филми с Анджелина, които гледате. Simple Smile

Е тя може пак да има деца, не си е махнала детеродните органи все пак Simple Smile

Едно е да си направиш операция преди да имаш деца, друго след като имаш 2-3.

За мен няма връзка, аз бих го направила. При нея може би точно наличието на децата е наклонило везните да вземе решение да се оперира.

За мен има връзка. Децата променят всичко. Разбира се лично е решението.

Относно амниото моят личен рисърч показа, че като цяло рисковете са силно подценени. Обаче, решението отново е лично и зависи кой риск повече ни тревожи и как бихме постъпили, ако .. изтеглим късата клечка.

# 151
не знам как бих постъпила

# 152
Аз не бих го направила.

# 153
И какво, по- добре да си гледаме живота и каквото стане, така ли?

За мен това важи с пълна сила.

# 154
Като приятелка на жена, която си направи тест за мутация на ген BRCA1 (майка й е с най-тежката форма на рак на гърдата) и теста се оказа положителен, но въпреки това се страхува до смърт от подобна интервенция на иначе здравото й тяло, подкрепям Анджелина в решението й и това, че го оповести публично. Приятелката ми живее в САЩ и е майка на 3 деца, професор е и смея да твърдя, че е изключително интелигиентен и широкоскроен човек и въпреки осъзнаването на риска, страхът от подобна операция е по-силен от нея. Днес се чухме и благодарение на прочетеното на 24 страница на NY Times, тя ще отиде и ще се подложи на операцията, която няма да я направи по-малко жена, но със сигурност би могла да я направи майка за повече години.

Като жена, на мъж, който скоро влезе в ремисия след едногодишна борба с рак на лимфите, подкрепям решението на Анджелина, защото знам, че няма друг ад на земята за едно сплотено и обичащо се семейство от това да загубиш член от това семейство или да го гледаш как ден след ден минава през убийствени процедури, за да остане жив, да остане баща, да остане майка, да остане брат/сестра, губейки всеки ден по грозен начин достойнството, с което първоначално влиза в тази битка. Тази жена го е изживявала ежедневно в продължение не на 1 година, а на 10 и то с майка си на възраст, на която не е време да останеш без майка.

Доколкото разбирам от написаното от нея, само част от заболелите от рак на гърдата са заболели заради дефект в този ген. Така че, само малка част от пациентките с рак на гърдата са го носили, го носят и ще го носят, и ако този процент бъдещи пациентки решат, че желаят да сведат риска от заболяване от рак до минимум, тяхно право е да го направят, без която и да било от нас тук да има право на глас по въпроса. Малко информация за мутацията на наследствения ген BRCA1, характеризира се със следното:

-ранно заболяване (често преди 50 години)
-семейна история и на двата вида рак - на гърдата и на яйчниците (като при майката на А. Дж.)
-инциденти с туморни образования по други части на тялото, много често доброкачествени

Ако имате познати, които са преминали през рак на гърдата, сигурно знаете, че при някои ракът е хормонално зависим, затова след лечение, проактивно се отстраняват яйчниците, защото има висок риск от повтаряемост. Прочетох, че Анджелина пише "започнах с гърдите, защото моят риск от рак на гърдата е по-висок от рак на яйчниците", което ме навежда на мисълта, че следващата стъпка, може би в по-късен етап, ще бъде да отстрани и яйчниците.

Намирам разказът й за много информативен, съзнателно написан (с всичките му за и против), а постъпката й за смела и отговорна към самата нея, 6-те деца, които отглежда и подкрепящия мъж, който има до себе си. Думите й са използвани селективно и с ясното съзнание, че ще стигнат до много жени и ще събудят дебати: "аз избирам да не запазя тази история за себе си...", "за жените, които четат това, надявам се то да ви помогне да разберете, че имате избор." Не подтиква никой към същото, а по-скоро насочва вниманието на всички нас като жени, към информирания избор, който е редно да имаме, все пак сме в 21 век и да мрем като мухи, при положение, че имаме избор, е повече от несериозно.

Моето уважение към жената, майката и партньора Анжелина Джоли за взетото, лишено от каквато и да било суета, решение да намали риска да бъде отнета от семейството си твърде рано. За мен би било по-трудно решението да живея с избора да чакам да се разболея от смъртоносна болест с риск от 87%, ако и недай си боже се случи, да знам, че съм могла да го предотвратя.

# 155
бхс не е генетично изследване, а теория на вероятностите. Генетично изследване е амниоцентезата

http://lmpbg.org/now/downloads/www_pages/www_pages_11122011/moi/ … GRIRN_3a_gogo.htm

Тук пише, че е. Това е сайта на Националната генетична лаборатория. Изследването на Джоли също показва вероятност да се разболее.

Скрит текст:
Генетично тип вероятно, та като излезе повишен риск, започват да ти викат, че показва само вероятност от болест и искат баш си генетичното с иглата, където реално се вижда има ли заболяване или не.

# 156
  • София

За мен това важи с пълна сила.
Т.е. не ходиш на профилактични прегледи? Гинеколог, мамолог и прочее?

# 157
Някой от вас да е присьствал на операцията й?

# 158
  • Варна
Mushista Страхотен пост!   bouquet Hug

Някой от вас да е присьствал на операцията й?

Аз.

# 159
  • Ænima/Albuquerque

А какво? Да живеем цял живот в страх ли от всевъзможни болести ли?
Изобщо не може да става дума, че не ходим по профилактични прегледи.

# 160
  • София
Изобщо не става дума за това, че не ходим по профилактични прегледи.
Важното е човек да не залита от крайност към крайност.  Peace

# 161
  • Ænima/Albuquerque
Именно де, въпроса е, че ако трябва превенция, то защо само срещу рак? Да се изследваме за всички болести известни на човечеството и да изрежем там каквото е рисково.

# 162
  • София

Изобщо не става дума за това, че не ходим по профилактични прегледи.
Защо страх? Знаеш, че имаш висок риск от нещо и си следиш него, ако се налагат някакви мерки се взимат. Далеч по- щадящо психиката е от това просто дезориентирано да се страхуваш без да се преглеждаш. Нали сме съгласни, че това тук с Джоли е крайна мярка, която засяга малко хора? Повечето е достатъчно да си преглеждаме каквото е нужно за частния случай и да не го мислим без нужда.

# 163
Едни биха го направили, други не. Защото всички сме различни. И това е хубавото.
Анджелина хич и не я мисля - освен отстраняване на тъканта, тя гаранция си е направила и реструктуриращи операции, така че няма да остане без вторични полови белези.

А, подобно решение или отказ от него не се взема за един ден и със сигурност човек, присъпил към него е обмислил различните варианти За и Против.

# 164
  • вятър в маслините, вятър над хребета
В започнатата дискусия в темата за компроматите, прочетох мнение от сорта на: "Защо го обявява с цел да помогне на другите жени, като е скъпо и не всички могат да си го позволят?". Ами извинете, но дори и само богатите, да се решат на мастектомия пак е нещо. Дори и един човек да има смелостта, смятам, че интервюто й е напълно оправдано.
Понеже мнението беше мое, ще ти отговоря- в изявлението си тя беше казала "Това може да помогне на много други жени", което е просто невярно. Отделен е коментираният след това въпрос на колко други жени би могло да навреди такова подбутване към драстични хирургически мерки.

Общи условия

Активация на акаунт