Анджелина Джоли претърпя двойна мастектомия

• 56 323
  • 1 713
  •   1
Отговори
# 255
Тя не го взима това решение ей така заради Джоли точно. То -решението и-е след намесата на лекар. До сега я е било страх, сега просто набира смелост, защото вижда, чете, от други минали по този път-че е възможност.

# 256
Темата поне стана по- .... развлекателна.
Навремето медиците са предлагали и прилагали и други методи за лечение на сериозни проблеми, като, например, трепанация и лоботомия. Широко са ги и прилагали. Много са били лечебни. Мхм.
Това какво общо има? Нали историята на медицина не е повод да отхвърлим медицината като наука?
Ни най- малко.
Следва да си напомняме от време на време, че лекарите са далеч от Господ, обаче.
И че това, че някой си препоръчал нещо си далеч не е доказателство, че е изнамерил лечението и/или превенцията.
Понеже хората тук питаха що не подкрепяме идеята.
То е абсурдно да подкрепяме или отхвърляме идеята на нещо, по което не сме специалисти.

Ми да закриваме темата тогава.
Щот ни питат ние какво си мислим по въпроса, все пак.
На таз база що теми трябва да се затрият... Rolling Eyes

Пък и крайното решение си го взема човекът, който не е специалист, най- често. Пък то и сред специалистите, както установихме, няма някакво твърде единно мнение по редица въпроси.

# 257
Как е доказан, например, фактът, че при наличето на определен ген си застрашен от поява на болест на точно определено място с точно 87%, да речем? Какви групи са били изследвани? Как е пресметнато това нещо? И 87% но от каква база?

Продължава да няма отговор на този въпрос, а на мен ми се вижда особено важен, защото вече започна да се говори така, сякаш не става дума за премахване на здрави ограни.

# 258
Да, бих. Както писах по-горе, имам приятелка, носителка на същия мутант по линия на майка си, която имаше най-тежката форма на рак на гърдата. Приятелката ми е професор в САЩ, под 40 години и майка на 3 деца. До ден днешен не намер смелост да отиде, да си махне тъкънта от гърдите и да ги напълни със силикон (защото това е всъщност, което се случва). Днес ми написа, че след като е прочела написаното от AJ, ще се подложи на подобна интервенция, за да може да се радва на живота си и дечицата си още дълги години. Да, няма гаранция, че няма да я блъсне кола, да получи инсулт или друг вид рак, но знаейки за огромния риск, който носи в себе си, да лиши децата си от майка заради единия страх, не е честно за никой. Вярвам, че приятелката ми не е единствена.
От все сърце пожелавам здраве и късмет на приятелката ти! Жалко обаче, че взима това решение под влиянието не на лекар, а на една актриса. Нали е професор твоята приятелка, би трябвало да е интелигентен човек и за нещо толкова сериозно да действа трезво и премислено, а не да се поддава на импулси... Не ме разбирай погрешно!

Благодаря за пожеланието!  Simple Smile Това беше и съветът на лекарите още преди близо 6 години, оттогава го дъвчим този въпрос с нея - за и против.

# 259
Без да ангажирам някой с мнението си, смятам, че това си е нейна работа и щом го е направила, значи го смята за правилно. Плюс това тя не е останала без гърди..........предполагам, че има силиконови протези, нещо което много жени правят на днешно време. Не знам защо половината хора, решиха, че Анджелина е останала без гърди?!?
Joy  Joy  Joy
Извинете, но взе да става забавно.  Crazy

хихихих.....ми тука половината пишат - останала без гърди, осакатила се и подобни  Joy

# 260
  • София
Например в това жените да не се срамуват да казват, че са претърпели мастектомия, а отсрещната страна да ги гледа, като че вижда извънземно. Да се знае, че такова нещо съществува и жената след това продължава да си бъде жена, със семейство, с кариера, с обществени ангажименти, а не получовек.
Да, добре, че е Джолито да просветли всички що е то мастектомия.  ooooh!

Сега е ред на Брад Пит да осведоми мъжете за проблемите с простатата си...

# 261
  • Варна
Как е доказан, например, фактът, че при наличето на определен ген си застрашен от поява на болест на точно определено място с точно 87%, да речем? Какви групи са били изследвани? Как е пресметнато това нещо? И 87% но от каква база?

Продължава да няма отговор на този въпрос, а на мен ми се вижда особено важен, защото вече започна да се говори така, сякаш не става дума за премахване на здрави ограни.

Очаквате някоя пишеща в темата да ви даде точен и обстоен отговор!? Не можете да позлвате търсачката?
Който наистина се интересува намира начин да си набави информацията.

# 262
Оставям ви, че Бон Джоуви ме чака на Левски, но ето медицинско мнение, явно не е необичайно, просто тук е ново Wink :

http://www.medicone.bg/node/72

Цитат: "Ето информация за различните видове мастектомия, които са на разположение днес за лечение на рак на гърдата.

Какво е превантивна Мастектомия?

Жените, които имат висок генетичен или фамилен риск от рак на гърдата могат да изберат превантивната мастектомия. Превантивната мастектомия се нарича профилактична мастектомия. Тя може да бъде общо мастектомия с отстраняване на цялата гърда и зърното. Или може да се направи подкожна мастектомия, където се отстранява гърдата, но зърното остава непокътнато.

Проучванията показват, че появата на рак на гърдата може да бъде намален с 90%, след като направи профилактична мастектомия при жени с висок риск за това заболяване. Понякога жени, които са имали рак на гърдата в едната гърда се решават да имат превантивна мастектомия за премахване на другата гърда. Това може да намали вероятността от рецидив на рака. В някои случаи, и двете гърди са отстранени. Това се нарича двойна мастектомия.

Реконструкция на гърдата може да бъде направено по време на превантивната мастектомия (незабавна реконструкция) или може да бъде насрочено за по-късен момент (забавена реконструкция). По време на реконструкция на гърдата, хирургът може да използва изкуствени импланти или клапи на тъкан от друга част на тялото, за реконструкция на гърдата."

Айде, и бъдете здрави!   bouquet

# 263
Без да ангажирам някой с мнението си, смятам, че това си е нейна работа и щом го е направила, значи го смята за правилно. Плюс това тя не е останала без гърди..........предполагам, че има силиконови протези, нещо което много жени правят на днешно време. Не знам защо половината хора, решиха, че Анджелина е останала без гърди?!?
Joy  Joy  Joy
Извинете, но взе да става забавно.  Crazy

хихихих.....ми тука половината пишат - останала без гърди, осакатила се и подобни  Joy

Без значение дали са гърди, очи и мозък /дадох пример с трепанациите и лоботомиите вече/- осакатяване е отстраняване или увреждане на орган/част от тялото.
Моето учудване иде от изненадата на хората, че осакатяването на иначе здрави органи не се приема от 100% от хората, при положение, че има друг вид превенция, свързана с редовното проследяване при наличен риск от негативни последици.

Как е доказан, например, фактът, че при наличието на определен ген си застрашен от поява на болест на точно определено място с точно 87%, да речем? Какви групи са били изследвани? Как е пресметнато това нещо? И 87% но от каква база?

Продължава да няма отговор на този въпрос, а на мен ми се вижда особено важен, защото вече започна да се говори така, сякаш не става дума за премахване на здрави органи.

Очаквате някоя пишеща в темата да ви даде точен и обстоен отговор!? Не можете да позлвате търсачката?
Който наистина се интересува намира начин да си набави информацията.

Хич не очаквам, като взема предвид мястото, на което се пише и участващите лаици, но питахте що не одобряваме. Ми затова, защото за мен нито рискът е доказан, нито нуждата от подобна интервенция, която, сама по себе си, като вид операция, си носи не малки рискове.

Последното предложение ме умилява тук- редовно се дава от хора, които не могат да обосноват отговор на ясно зададен въпрос. Най- лесно е да се каже просто "Не знам." или да се подмине, когато отговор не може да се даде. Приемам, че не сте наясно и не се сърдя.

Последна редакция: вт, 14 май 2013, 16:21 от Judy

# 264
  • Пловдив
87% си е бая голяма евентуалност. Пък и не е останала без гърди. Премахнала е тъканта която може да хване рак, сложила си е импланти и е намалила риска от 87 на 5 %. Така че според мен е постъпила много отговорно към себе си и семейството си.

Като добавим майка й, която 10 години се мъчи с рака и накрая почина, шансовете за рак са й били големи на Джоли и е постъпила добре.

# 265
  • На земята, която е всъщност звезда.
Например в това жените да не се срамуват да казват, че са претърпели мастектомия, а отсрещната страна да ги гледа, като че вижда извънземно. Да се знае, че такова нещо съществува и жената след това продължава да си бъде жена, със семейство, с кариера, с обществени ангажименти, а не получовек.
Да, добре, че е Джолито да просветли всички що е то мастектомия.  ooooh!

Сега е ред на Брад Пит да осведоми мъжете за проблемите с простатата си...

Може би ще се изненадаш, но много жени /дори в тази тема/ не знаят какво точно и защо се прави с тази операция. Смятат, че едно чакане, преглед на 6 месеца и последвала химиотерапия в ранен стадий на болестта са много по- добра ситуация, отколкото изобщо да няма опасност от болестта.

# 266
  • Sofia

Аз, като българка, не като кисела поамериканчена многознайка като Кейси  Hug, си мисля, че за съжаление може и да не било превенция при А.Дж.

Поамериканчената многознайка Кейси, беше преди 2 седмици на едно събиране на раково оцелели (някои със случаи като Анджелина), правят го всяка година, празнуват, карат хората да се замислят. Колко ли от тях го правят заради единия пиар, какво мисли специалистката Касита? Или трябва да са известни, за да се съмняваме, а?

Продължаваш да имаш проблем, за който не мога да ти помогна  Simple Smile

Твойте порблеми са повече от мойте, уви.

Ако беше прочела, нямаше да драскаш горното. Аз за PR не говоря. Напротив. Тъкмо обратното. И не обвинявам А Дж. в показност. Съмнявам се, че не е била просто с висок риск, а болна.
И за какво й е да си измисля за ПРЕВАНТИВНА мастектомия и да крие, че е болна??

# 267
  • София
Мисля, че при много жени тук се предлага тази превантивна мастектомия на втората гърда.
Брр.
И горките, някои от тях се съгласяват заради - ами то и без това едната вече я няма, тежи ми така и пр.
Ох, грозна, грозна българска картинка! Cry

# 268
  • Варна
Последното предложение ме умилява тук- редовно се дава от хора, които не могат да обосноват отговор на ясно зададен въпрос. Най- лесно е да се каже просто "Не знам." или да се подмине, когато отговор не може да се даде. Приемам, че не сте наясно и не се сърдя.

Ама разбира се, че не съм наясно, що за въпрос? Не съм медицинско лице, инженер съм. Освен това, точно по този въпрос не ми се е налагало да търся информация. Дано не ми се наложи никога! За рака на белият дроб например, съм изчела толкова медицински материали, колкото предполагам ти за заболяването в семейството ти. И въпреки всичко си оставам един лаик по темата.
Ти като толкова много се вълнуваш от отговора, не се ли сети да го потърсиш сред вероятно по- компетентни лица. Във форума някак не му е мястото.

# 269
  • София
Може би ще се изненадаш, но много жени /дори в тази тема/ не знаят какво точно и защо се прави с тази операция. Смятат, че едно чакане, преглед на 6 месеца и последвала химиотерапия в ранен стадий на болестта са много по- добра ситуация, отколкото изобщо да няма опасност от болестта.
Не знаех, че непременно една жена трябва да е запозната с мастектомията.
Редно е да знае например, че ако има генетична обремененост, следва да спазва препоръките на докторите, които са еди-какви-си. А всяка редова жена трябва да ходи редовно на профилактика на гърдата.

Джоли си е направила генетично изследване, на базата на което е изчислен рискът й от заболяване. Може ли някой да ми каже правят ли го у нас въпросното изследване и колко струва? Щото така напразно да си чешаме езиците няма смисъл. Да говорим в цифри!

Общи условия

Активация на акаунт