Анджелина Джоли претърпя двойна мастектомия

• 56 321
  • 1 713
  •   1
Отговори
# 75
Който е минал пред ада, наречен РАК, той да я съди, за мерките, които в взела, за да се предпази!
Какво съдене, какви присъди?
Пита се нещо простичко- дали одобряваме. Ми едни одобряват, други- не. Всеки има своите мотиви за това.
Неодобрението не е присъда. Повечето тук сме големи хора. Надявам се.
................................
И аз не мисля, че някой ще го направи заради мода или реклама. Но историята познава какви ли не медицински грешки, да не кажа откровени глупости и хората залитат по тях, откровено вярвайки на поредното течение.
Неодобряването пък в случая най- често няма нищо общо със стойността на естествения бюст в нечии очи, пък било то и собствени.

# 76
  • София
Мнозина тук говорят като хора, които нямат идея от онкозаболявания и им пожелавам така да останат и в бъдеще. Човек, който е имал досег и не само се е борил за себе си или обичен човек, а е и чел, консултирал специалисти най- малкото по- умерено би разсъждавал.

# 77
Кой, по дяволите, е казал нещо за циците? Хайде да поотложим гръмките изказвания за малко по-нататък.

Бум, и тук няма гаранция, въпреки драстичното намаляване на риска. Там е работата, това се опитвам да кажа - гаранции няма и не може да има на този етап. И си повтарям питането как се изчислява въпросния риск при наличието на конкретния маркер.

# 78
  • София
Кой, по дяволите, е казал нещо за циците? Хайде да поотложим гръмките изказвания за малко по-нататък.

Бум, и тук няма гаранция, въпреки драстичното намаляване на риска. Там е работата, това се опитвам да кажа - гаранции няма и не може да има на този етап. И си повтарям питането как се изчислява въпросния риск при наличието на конкретния маркер.

на базата на статистика най-вероятно. При дефект в този ген едиси колко хора развиват еди какъв си рак.

# 79
  • София
Е как, кой - то се подразбира. Живот без цици, живот ли е...  Wink
Щом някои са против превантивната мастектомията, значи ги е жал за циците. Елементарно.  Whistling
А, забравих - и не им пука за децата им.

# 80
  • София

После ще ти отговоря, че излизам.

# 81
Мнозина тук говорят като хора, които нямат идея от онкозаболявания и им пожелавам така да останат и в бъдеще. Човек, който е имал досег и не само се е борил за себе си или обичен човек, а е и чел, консултирал специалисти най- малкото по- умерено би разсъждавал.

Не познавам възрастен човек, който да не е имал досег.
Но от този досег хората са си извлекли различни изводи.
Моят е, че медицината много неща не знае за рака или пък ако знае, то не показва това.
Профилактиката не включва операция. Но включва много други неща. И човек е добре навреме да схване, че гаранции няма и да се примири с този факт. Може да се направи нещо, но е неясно все още докъде е максимумът.

...

Питала съм и съм имала най- причудливи отговори, вкл. и от страна на лекари.
Един отговор на този въпрос няма. Няма и отговор на друг, много важен въпрос- кое причинява рак? Не знам медицината още да е отговорила на него.
Отговори на такива важни питания не търся в уикипедия.

Иначе темата си бъка от глупости, вкл. и за високата стойност на бюста, поради която хората, неодобряващи мярката, изразяват неодобрението си.  Wink Е, клюкарник е, простено е.

Последна редакция: вт, 14 май 2013, 12:50 от Judy

# 82

Брей колко Бум-ки станали наоколо  Laughing шегичкааааа не е лошо малко да се разсейваме, темата е сериозна

Пуцът, хвърли поглед, Гугъл ми извади и други неща, но на мен ми хареса това http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/BRCA

Ето и от уики http://en.wikipedia.org/wiki/BRCA_mutation

# 83
  • Варна
Не успях да си изясня доводите на неодобряващите мярката? Защо не я одобряват всъщност? Съмняват се в съществуването на фамилна обремененост, процентите риск им се виждат нереални, страх ги е от оперативни интервенции или.....?

# 84
Да, бе, Тонка, вярно.  Laughing

Ванеса, сигурно това е схемата, да, но по ме вълнува представителността на извадката от хора, включени в тази статистика и разни други странични фактори. И още повече биха ме вълнували тези неща, ако бях в група с толкова висок риск.

Не познавам възрастен човек, който да не е имал досег.
Но от този досег хората са си извлекли различни изводи.

Peace Ако не с рак, то с други, не по-малко травмиращи заболявания, при които даже липса този вид превенция.

ПП Кво, да не съм те сбъркала с някого?  ooooh! Laughing

Питала съм и съм имала най- причудливи отговори, вкл. и от страна на лекари.
Един отговор на този въпрос няма.
Това вече звучи повече от озадачаващо, но, не знам защо, не съм изненадана. Ще чакам и Елица да каже, поне някаква информационна стойност да има тази тема.

# 85
  • София
Според мен откъдето и да се погледне няма спестяване на драмата и страданието в едно семейство щом стане дума за рак. Очевидно тази процедура е отнела дълго време на подготовка и докато се осъществи изобщо, което значи че непрестанно се е говорило за това в семейството й. Не знам и не мога да коментирам какво и как са разбрали децата й от това, но едно е да говориш за рак на 5-10 годишно дете и друго на порастнал човек. Така че може и да е спестила страхове и грижи за вбъдеще (неуточнено), но не се знае какъв е ефекта сега. Знам как родителите ми преживяха няколко мои прегледа с дори неясни съмнения за рак! Славо Богу всичко беше напразно, но усещането е изключително неприятно.
Свекърът ми почина от рак на дебелото черво и до 1 година след това и мъжът ми и девер ми си направиха елементарни изследвания в тази насока, но без излишен драматизъм. Въпреки че засега всичко е наред, те си имат едно на ум и просто внимват доколкото е възможно с начина на живот.
Изпитвам смесени чувства и отношение към тази постъпка и оповестяването й. Но е хубаво, че дава повод да се говори по темата.

# 86
Северина, аз написах какви са моите доводи накратко. Има ги. Дали се споделят и от кого е коренно различен въпрос и това не ме интересува.
Има куп изследвания, които доказват пък първенстващото значение не на гена, а на начина на живот, да речем- хранене, околна среда, вкл. химични фактори и замърсявания.
В близко семейство има ракови заболявания, но на Х е на гърдата, на У- левкемия, на Z- на стомаха. А сега де? Кое да махнем?
Медицината не е наясно кое причинява рак и затова аз лично се съмнявам, че може с точност да ми определени възможност да ми се получи нещо такова и то на точно определено място.

# 87
Да ти кажат, че риска да развиеш рак на гърдата е 87% и да не предприемеш нищо си е просто безотговорно. Към себе си и близките ти!

# 88
Това е много смела постъпка. За да се съгласи жена да й отрежат гърдите трябва да е много смела или много уплашена. Предполагам Анджелина е и двете.
Не е майтап работа това.

# 89
Не успях да си изясня доводите на неодобряващите мярката? Защо не я одобряват всъщност? Съмняват се в съществуването на фамилна обремененост, процентите риск им се виждат нереални, страх ги е от оперативни интервенции или.....?

Защото намирам толкова сериозна хирургическа намеса при отсъствие на проявен проблем за необоснована. Защото не е изключено в бъдеще процентът на риск, водещ до подобна операция, да спадне драстично и накрая да стане така, както непредпазливо каза една съфорумка "И при най-малко съмнение - операция!" И не, не говоря само за мастектомия.

Общи условия

Активация на акаунт