Нова работа и първа бременност

• 5 275
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
Това е отделна тема. Аз от контрацептиви имам прекрасно дете  Laughing

Забременяването по всяко време на трудовото правоотношение е вече тема извън договорните отношения. Това че много искаш дете не значи, че трябва да се ограничиш в кариерното си развитие. Не считам, че репродуктивни детайли следва да са обект на обсъждане при сключването на трудов договор. Но обстятелства, които са налице и могат да повлияят на изпълнението на договора, трябва да се съобщят.

Или с други думи - правя опити за забременяване не е нещо, което задължително трябва да се съобщава. Бременна съм - е.

# 16
вярно е, че не могат да те уволнят, ако ги уведомиш, че си бременна, но не знам как ще те посрещнат когато след 2 години решиш да се върнеш на работа. До навършване на 3 години на детето (мисля) все още не могат да те уволнят, но аз ако съм на тяхно място, няма да ти дам никакъв шанс за развитие или по-висока заплата, а в първия момент, в който мога, ще те изритам.
Ами те така и правят. За съжаление в България раждането на дете=търсене на работа след майчинството. Не знам какво толкова ги хваща яд тия работодатели, че някой излиза в майчинство.

# 17
  • Калифорния
Или с други думи - правя опити за забременяване не е нещо, което задължително трябва да се съобщава.

е, не че трябва да се съобщава Simple Smile но аз ако постъпя на нова работа бих ограничила опитите за забременяване за няколко месеца (примерно три). Струва ми се коректно да излезеш в отпуска по майчинство една година след постъпването, но не и по-рано. Още повече, че е възможно да има усложнения при бремеността, които да наложат болничен от по-рано и ще бъде много грозно, ако тамън съм постъпила и изляза в отпуска за 2 години.

# 18
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Здравейте!
Искам да споделя своето безпокойство. И ако можете да ми дадете съвет... съвсем скоро разбрах, че съм бременна, имам постоянна работа, но сега ми излезе възможност за ново работно място не се замислих и си пуснах молбата за напускане с уговорката, че на новата службичка ще ме вземат със сигурност, но без да знаят за бебо има ли основание да се притеснявам, че след като започна работа биха ме освободили

Пробвай ако можеш да си изтеглиш молбата за напускане, мисля, че срока беше 30 дни от датата на подаването и.

Относно останалите коментари, като ги чета и започва да ми се гади. Сами обричаме страната си на изчезване и сами върху себе си упражняваме геноцид. Това разбрах аз от вашите коментари.

Ами ако стане случайно, ако момичето не е знаело и на 10-тия или 15-тия ден от постъпване на работа разбере, че е бременна? Тогава какво? Виждам, че работодателите тук, биха предпочели служителката да направи аборт, за да не им се налага да правят повторен подбор...
Ужасни сте!

# 19
Или с други думи - правя опити за забременяване не е нещо, което задължително трябва да се съобщава.

е, не че трябва да се съобщава Simple Smile но аз ако постъпя на нова работа бих ограничила опитите за забременяване за няколко месеца (примерно три). Струва ми се коректно да излезеш в отпуска по майчинство една година след постъпването, но не и по-рано. Още повече, че е възможно да има усложнения при бремеността, които да наложат болничен от по-рано и ще бъде много грозно, ако тамън съм постъпила и изляза в отпуска за 2 години.

Не винаги е толкова лесно. Понякога забременяването не се планира толкова детайлно. И аз бях планирала да не забременявам точно в онзи си момент и бях взела всички мерки, за да не се случва. Но резултата от това ми планиране ще е първокласник на есен.

И като отложиш с три месеца какво точно по-добро се случва? Ще излезеш в майчинство 3 месеца по-късно - неописуемо по-добре за работодателя ти.

Просто, ако вече е бременна, е редно да съобщи. Но ако не е - това вече са обстоятелства, които не са били известни към момента на сключване на трудовия договор и не считам, че е редно да се разгелждат като некоректност от страна на служителя. (Не отричам, че има и такива, които само гледат да се докопат до по-добри осигуровки и сигурна работа, за да започнат с майчинството, но предпочитам да мисля, че са по-скоро изключение.)

# 20
Здравейте!
Искам да споделя своето безпокойство. И ако можете да ми дадете съвет... съвсем скоро разбрах, че съм бременна, имам постоянна работа, но сега ми излезе възможност за ново работно място не се замислих и си пуснах молбата за напускане с уговорката, че на новата службичка ще ме вземат със сигурност, но без да знаят за бебо има ли основание да се притеснявам, че след като започна работа биха ме освободили

Пробвай ако можеш да си изтеглиш молбата за напускане, мисля, че срока беше 30 дни от датата на подаването и.

Относно останалите коментари, като ги чета и започва да ми се гади. Сами обричаме страната си на изчезване и сами върху себе си упражняваме геноцид. Това разбрах аз от вашите коментари.

Ами ако стане случайно, ако момичето не е знаело и на 10-тия или 15-тия ден от постъпване на работа разбере, че е бременна? Тогава какво? Виждам, че работодателите тук, биха предпочели служителката да направи аборт, за да не им се налага да правят повторен подбор...
Ужасни сте!

И аз така си помислих. Мразя работата си, в която ме третират като робот, точно щях да напускам и разбрах, че съм бременна. Ужасих се, че ще трябва да изкарам бременността си сред стрес и мъчение, ако не се бях разбрала с гинеколога си за болнични всеки месец, бих си потърсила нова работа без колебание, защото най-важна съм аз, моите потребности и разбира се, тези на бебето. Да си бременна не е престъпление,а българските работодатели най-сетне трябва да разберат, че не може да се дискриминира една жена, защото е бременна.

# 21
  • София
Защо разглеждате бременността като дискриминация? От бременност до бременност има разлики и както някои работят до 2 дни преди раждане, така други с проблемна бременност са в болнични.
Логично е, работодателят, който разчита на служителя, евентуално е инвестирал време и пари в обучението, да се уведоми.

# 22
(...) Забременяване през първия месец на нова работа не е съпоставимо със започване на нова работа бременна.

Разбира се, че трябва да съобщи на работодателя си, че е бременна.
Мен по-скоро ме възмути този пост, цитиран по-горе. И като разбере, че е бременна какво да прави аборт, за да е коректна към работодателя ли?
И какво значи, че няма да може да си изпълнява служебните задължения, тя да не е тръгнала за Луната? Нали ще се върне след 1 максимум 2 години? Повечето се връщат на 1, а някои и по-рано. (Хахота като мен)

Това разбира се не са приказки на сериозни работодатели, защото моите наблюдения са, че когато компанията е сериозна и наистина е вложила в обучение на един служител, знае възможностите и оценява приноса, който прави за компанията, не би реагирал по този начин, а напротив, с цел да направи така, че да задържи служителя за максимален период от време на работа, ще покаже разбиране и спазване на законодателството. Поне в моята работа е така и колкото и да си помрънквам от време на време виждам, че има много по-ЗЛЕ то моите шефове.
Такива изказвания са просто недопустими за мен!

# 23
Аз мисля, че леко се преекспонираха някои мнения в темата. Никой не е говорил за аборти.

От друга страна, предположението че всеки служител е съвестен и допринася по начин, който е ценен за компанията е също доста невярно. Има ценни служители, има и не до там ценни такива.

# 24
А какво да прави? Да каже, че е бременна, за да може да я уволнят?
Това при положение, че не е знаела когато в подписвала д-ра, но ти сама каза, че "Забременяване през първия месец на нова работа не е съпоставимо със започване на нова работа бременна. ", с което аз не съм съгласна.

Положението е малко между чука и наковалнята - ако кажа ще ме уволнят, ако не кажа ще  съм постъпила некоректно. И в двата случая губи.
Аз също съм ЗА тези неща да се казват, но не съм съгласна от това да следва уволнение.

Явно е въпрос на ценностна система и само си губя времето тук  Tired

# 25
  • София
Давам пример от мой предходен опит: понеделник, ключова служителка излиза в болничен. Ключова от гледна точка на работа, местоположение и пр. Идва следваща седмица, нов болничен. След това и още, и още. Почваме да се чудим какво става, но възпитанието възпира да разпитваме за подробности. Липсата става все по-належаща, мястото е оголено, работата е специфична, изисква определено образование и обучение. След още няколко месеца, изкарани в болнични, започнахме да се досещаме. До този момент служителката не се появяваше, не се обаждаше. Уведоми около 45-те дни за преди раждане. Появи се на работа след 2 години.
Имаше късмет, че фирмата е социално ориентирана, мястото се пазеше и пр. За мен постъпката беше некоректна.

# 26
Може би щеше да каже, ако не се притесняваше, че ще я уволнят.

Това, което искам да кажа е, че на тези момичета не се дава шанс да постъпят правилно.

Аз казах на първия ден от 14 дневния си болничен, който ползвам в момента и имам намерение да се върна на работа. Не само, че не ме заплашва уволнение, ами ще си имам стажант Wink

# 27
Обикновено трудовия договор започва с 6 месечен изпитателен срок. Освен ако някой не може да крие бременност 6 месеца, това с несъобщаването не върши работа като застраховка срещу уволнение.

# 28
Да, обаче представи си следната ситуация - предлагат ти по-добра работа, какъвто е случая на авторката, след няколко дни разбираш, че си бременна, ако си обичаш работата няма как да не се зачудиш дали да не махнеш бебето, за да запазиш работата си. То ест в един момент трябва да избираш - работа или бебе. В тази безработица,представи си какво избират хората. От там и аналогията с абортите. 
Според мен този избор не трябва да стои пред бъдещите майки - трябва да се даде възможност, служителката да покаже какво може, защото една бременна жена не е по-малко работоспособна от всеки друг служител и на база на възможностите и да се пристъпи към уволнение, а не бременността да е основание за уволнение. Освен това има много бременни, които аз лично съм наблюдавала да вършат с по 70-80% повече работа, от колкото небреманна жена. Всичко е до човека, а не до това дали чака дете или не. В допълнение този човек ще има 8 месеца да покаже какво може, а ако не може след това го освободете.
Разбира се не говоря за стюардеси и пилоти, където от първия месец стават неработоспособни.

# 29

Работодателите не следва да дискриминират бременните, но не може и да са длъжни да ги толерират. Има хиляди неща, неподходящи за бременни и майки с малки деца. Може да има такава работа. Ако иска работодателя - ще я остави да се доказва. Ако не иска - няма да я остави. Може пък работодателя още на третия ден да е преценил, че тя няма какво да доказва и не става. И това да няма нищо общо с бременността.

Не е редно от работодателя да се изисква някаква безмерна социалност. Работодателят купува трудова сила срещу заплащане. Той не е "Социално подпомагане".

Дори и да се докаже нова служителка през първите 6 месеца при новия си работодател като безценна, каква полза за работодателя, като нея следващата 1 година няма да я има....Кой ще и върши работата?

Общи условия

Активация на акаунт