180-та немска тема. Погледни първа страница и после питай!

• 48 900
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте! Голям проблем имам аз с тази езикова бариера  Sad.  Ходих сега да си запиша час за Б2 , защото това ниво ми искат ако искам да работя и на устното интервю толкова заеквах и толкова малко думи използвах( от страх да не сбъркам с другите), че жената малко скептично ми даде пробен тест, за да проверим нивото и действително ли съм за този изпит. Теста ми е без грешка, но реших да запиша един интензивен курс от септември, последно ниво, за да се пречупя и да започна да говоря, инак за какво ми е всичкото научено, ако мога само да чета и пиша, а не и да говоря. Пфууу, висока топка тоя немски  Simple Smile.

# 721
Pipe , евентуално да потърсиш близко училище с предучилищен клас (Vorschulklasse), там детето много ще дръпне с немския. Или да поискаш направление за логопед и там детето да работи за езиково богатство и правилна граматика. Или да смениш градината.

Bili , не само Б2, ами и С1 изкарай, ще ти е супер полезно. Ще се очупиш с устния немски постепенно, трябват търпение, услие и интензивен контакт с немскоговорящи.

# 722
Преди малко идвам от детския лекар. Той какво може да направи?! Каза, че ще ми даде направление за логопед. Добре! Да смяня детската градина - мисля го! Но нали има изградени приятелства вече; "най-добрата приятелка" е също в тази детска градина. Дали пък няма да наруша детската психика точно в последната година. Другата седмица имаме среща с директорката. Ама тя е същата като учителката. (Пример - записахме детето тук, защото имат басейн. Но имат, незначи използват. До сега само 1 път са го ползвали. Явно, че само си го показват, да зарибяват родителите. ) Явно, че има и други проблеми, защото за 2 години се смениха 3 учителки. Тази година ще четвърта.

# 723
Pipe, то е ясно, че си афектирана, ама ако може малко по-кротко. Опитай се да се успокоиш и мисли трезво. Явно градината е с проблеми, няма как да оправиш нищо там. Прецени си немския на детето ли ти е по-важен, или "най-добрата приятелка". Порови съвсем сериозно за предучилищен клас към някое училище. Ако ще сменяш градината с друга, разучи сериозно какво правят с децата в предуилищна възраст - ако е нищо, няма смисъл от смяна на градината. Детския лекар точно това може да направи - да ти даде направление за логопед. Логопеда ще помогне, не се дърпай. В по-големите градове предлагат курсове за деца по немски, също е вариант.

# 724
Сбъдваща мечти, благодаря! Предвид ника ти, кой знае, може един ден и С 1 да взема Simple Smile
Но говоренето определено ме панира, чувствам се като на....абе като на класно, дори не като на изпит в университета, толкова мъничка и неможеща ставам ако трябва да говоря, пък било и да си поръчам нещо в бекерайката, чието име заема ред и половина. Laughing

Pipe, а имаш ли време да се занимаваш с детето у дома? От опит с моите деца съм се уверила, че било за език, за училище, за свирене на инструмент или каквото и да е, не може да се разчита само на градини и училища. Например в групата на Виви тук има само едно-две деца от немски семейства. Всички останали са отнякъде, говорят си на техен немски, кой има зъби, кой няма...Учителките ги поправят , но те прекарват не много време с децата, забелязвам, че времето за свободни игри е доста повече от някакви занимания водени. Та отсега съм сигурна , че ще трябва и у дома да се занимаваме. Намерих много хубави занимателни книжки за Форшулкиндер в Алди- има 4-5 и 5-6 години, взех и една игра за смятане и четене, а пък какво ще излезе, ще видим. Все пак основното е доколко детето има интерес. На мен ми се паднаха деца- въртележки,това концентрацията при тях е мнооого трудно нещо,  нищо общо с работливата им и предантична майчица . Laughing

# 725
Здравейте   bouquet

Дано съм на правилното място и не досадя на никого  Blush - обаче искам да помоля за мъничко разяснение относно работата в Германия ...

Чета сега какво е необходимо ако човек иска да кандидатства за работа в Германия още докато е в България (става дума за много близък мой роднина). И намерих следното:

Скрит текст:
ФРГ  прилага разрешителен режим /максимум до 31.12.2013 г./ за достъп на български граждани до трудовия си пазар, т.е. българските граждани могат да бъдат наемани на работа само при условие, че притежават разрешение за работа от Федералната агенция по труда. Разрешението се издава преди започване на трудовата дейност и се нарича „Разрешение за работа – ЕС”. Издаването на такова разрешение е в компетенциите на Централата за чуждестранно и специализирано посредничество /ZAV/ в Бон. Процедурата по разрешаване на достъп до пазара на труда се съсредоточава в 6 екипа,  разположени на 4 места – Бон, Дуйсбург /три екипа/, Мюнхен и Франкфурт на Майн. За разрешение за работа кандидатства германският работодател.

Гражданите на България могат да работят с “Разрешение за работа - ЕС” на територията на Германия след осъществяването на пазарен тест. След 12-месечно осигуряване в Германия въз основа на трудов договор, българските специалисти получават “Право на работа –ЕС”, без ограничения за продължителност и място на заетостта, т.е. неограничен достъп до германския пазар на труда.

По време на преходния период продължават да действат Спогодбите и споразуменията между България и Германия за заетост на български граждани във ФРГ. Действат и специални правила за българи, завършващи висше образование в Германия и за българи с висше образование, независимо къде са завършили. Първите имат свободен достъп до пазара на труда, а за вторите, макар че се изисква разрешение за работа, не се провежда пазарен тест.
- това е, което много ме обърква, защото той е завършил университет в Германия, но се е върнал в България след това и сега (предвид цветущото положение в България и невъзможността да се реализира тук) отново се ориентира натам.

Подчертаното в червено ще рече ли наистина, че не му е необходимо разрешително за работа за Германия? И може кандидатства за работа само с подаването на документи онлайн за дадени обяви?

Докато е бил студент там е работел, но оттогава е минало много време и нещата са се променили доста, най-малкото са ни приели в ЕС ...

Благодаря предварително на включилите се   bouquet

# 726
Ако още при онлайн кандидатстването някоя фирма го хареса и наеме, на тази база ще му издадат и разрешителното. Това е при условие , че е загубил правото си на завършващ немски университет поради давност( не пишеш колко време е минало ). Аз съм завършила в България, но чрез фирма, наемаща персонал за моята област, получих предложение за работа и щяха да ми оправят документите-разрешително за работа, че и квартира да намерят...Познавам и други българи, които започват по този начин. Ако пък му признаят на твоя познат правото да кандидатства свободно, още по-добре.

# 727
Bili, много ти благодаря, че се включи да ми помогнеш  Hug
Уффф, ами повече от 6-7 години са минали - къде мога да проверя за тази давност? Т.е. дори да му е изтекло това право да се води техен студент (грубо казано), пак може да кандидаства оттук и документите му да бъдат разгледани наравно с останалите (така както ние тук си пускаме CV-тата например в джобса), а ако бъде одобрен - след евентуално интервю - работодателя би трябвало да се погрижи за по-лесното издаване на така необходимото разрешително - което доколкото четох и разбрах се издава там на място в Германия в съответните институции едва след предложение за работа нали? Няма как просто да отиде и да кандидатства за разрешително, без да има работодател насреща, който да гарантира, че ще бъде нает - ето този омагьосан кръг ми създава проблеми в русата глава  Mr. Green

# 728
  • Parsberg
Аз вече имам разрешително за работа от една седмица ,издаде ми го работодателят или по-точно с негова помощ.Отидох на интервю и след одобрението им ме попитаха дали мога да започна от 01.08 аз отговорих ,че мога и те попълниха бланката за разрешителното   аз само са подписах ,след три дни  вече го имах.
Трябва да има работодател защото в бланката се попълва къде ще работиш и какво.

# 729
Bili, много ти благодаря, че се включи да ми помогнеш  Hug
Уффф, ами повече от 6-7 години са минали - къде мога да проверя за тази давност? Т.е. дори да му е изтекло това право да се води техен студент (грубо казано), пак може да кандидаства оттук и документите му да бъдат разгледани наравно с останалите (така както ние тук си пускаме CV-тата например в джобса), а ако бъде одобрен - след евентуално интервю - работодателя би трябвало да се погрижи за по-лесното издаване на така необходимото разрешително - което доколкото четох и разбрах се издава там на място в Германия в съответните институции едва след предложение за работа нали? Няма как просто да отиде и да кандидатства за разрешително, без да има работодател насреща, който да гарантира, че ще бъде нает - ето този омагьосан кръг ми създава проблеми в русата глава  Mr. Green

http://www.arbeitsagentur.de/nn_655068/Dienststellen/besondere-D … 12/022012-AE.html
Разрешително не му трябва за определени специалности ако е завършил университет и работи по специалността(независимо дали е завършил в България или Германия). Най-добре е първо да провери трябва ли му изобщо разрешително.

# 730
Danute и Naraia, много ви благодаря, много, много  Hug  bouquet

# 731
  • Germany
Здравейте Simple Smile При нас изненадите не спират...Вчера видях, че си имаме къртица в двора. Имаше купчинка пръст под оградата между нашият и съседният двор и още една до пътеката в нашият двор. Дайте идея какво се прави в този случай? Градината е нова, с много хубава трева и засадени, храсти и цветя покрая. Като подписвахме договора ни обясниха, че поливането, плевенето и косенето е наша работа, а подрязването на храстите и дървото ще правят хазяйте. Кой според вас трябва да се погрижи за това къртицата да не съсипе всичко? И ако сме ние, какво да направим? При баща ми на вилата имаше къртица миналата година и докато я хване беше изровила яко градината... Моля, който е запознат какво се прави в този случай да пише. Въобще не си представям някой от нас да стои и да дебне с лопатата да я убие /няма и да можем/, а от друга страна не искам после да се чудим как да възстановяваме градината...

# 732
Момичета имам нужда от малко помощ, какви са видовете договори в Германия. Има ли изпитателен срок като в БГ, има ли предизвестие и въобще как става започването на работа. Имам интервю по телефона скоро, но си нямам представа от договори, срокове и прочие. Също ако има някои от вас работещи в сферата на ИТ, ако може да ми каже (може и на ЛС) как протича интервюто, какви въпроси задават, че да подготвя нещо предварително (на английски ще е). Предварително благодаря   bouquet

# 733
  • Германия
Мони,оставете къртицата на мира! Защитена е от закона(поне така твърди моя мъж),И ние имаме много в градината,но си ги търпим.Можеш да заровиш в дупката едно празно шише,като му се подава само гърлото.От свистенето на въздуха в него къртиците бягат.

# 734
  • Germany
Стерн, благодаря за инфото! Аз въобще не искам да я тормозим или убиваме, просто се притеснявам, ако изрови тревата и цветята, да не ни накарат да ги възстановяваме и да сме ние виновни...Мислех си да уведомим хазяйте с писмо, че има къртица, но се чудя дали няма да ни помислят за луди Simple Smile)) Нямам идея как се процедира тук и затова питам какво да правим...
Сънчо, мъжът ми е ИТ и е с 6 месечен изпитателн договор в момента. Предизвестието при него е 3 месеца, а ако е в средата на 3месечен отчетен период се брои от следващият. Предполагам, че всяка фирма си определя изпитателният срок и предизвестието сама. При него на телефоното интервю тези неща не се обсъжадаха.

Общи условия

Активация на акаунт