КОЗУНАЦИ 2013г. - сезон пореден, тема 4

• 29 307
  • 276
  •   1
Отговори
# 75
Благодаря за думите.
Нямам точна рецепта. От опита ми вече от години с тестата, от това, на което ме е учила баба ми, зная си колко горе долу мая да сложа за количеството брашно, колко яйца, прясно мляко и така нататък.
Специално козунака го направих с около 300-350 гр. брашно (важно е да кажа, че меся на ръка и съответно си добавям ако е необходимо брашно, докато меся), малко солчица в него, използвах 7 гр. суха мая, 150-170 мл. топло прясно мляко (в него е разтворена маята с лъжичка захар), две лъжици олио (или свинска мас, зависи какво сложа) и отделно си разбих две яйца с две-три супени лъжици захар. Всичко това омесих на ръка, знаете, че за козунаците е изключително важно да е топло, а сега лятото стават без проблем. Горещо беше и преди два дни, бързо втаса, за по-малко от час и тестото ми, завих го само с кърпа, оформих си трите плитки, които напълних смао с локум, сплетох и както се вижда от снимката ми сложих във формата. Оставих отново да втаса около 20-25 минути, отново стана бързо, тъй като бе горещо, намазах с разбит жълтък с малко олио в него, поръсих със захар и пекох на 160 градуса, до готовност. По принцип питки винаги пека само и единствено на 180 градуса, но козунаците си винаги ги пека на 160 градуса.
Това е, кифличките са на същия принцип.
Вече когато меся за Великден, тъй като е по-голяма дозата ми, замесвам, разбира се с повече продукти.

Ето ми и една част от тазгодишните великденски козунаци, тях ги пекох без форма. Въпрос на вкус и предпочитания.

# 76
А кифличките точени ли са? newsm78 изглеждат в страхотна форма Flutter

# 77
Взимаш топка от тестото и разточваш с точилка до дебелината, с която искаш да са, преценяваш си. Разрязваш на осем, пълниш, завиваш, печеш. Това е.

# 78
Благодаря за думите.
Нямам точна рецепта. От опита ми вече от години с тестата, от това, на което ме е учила баба ми, зная си колко горе долу мая да сложа за количеството брашно, колко яйца, прясно мляко и така нататък.
Специално козунака го направих с около 300-350 гр. брашно (важно е да кажа, че меся на ръка и съответно си добавям ако е необходимо брашно, докато меся), малко солчица в него, използвах 7 гр. суха мая, 150-170 мл. топло прясно мляко (в него е разтворена маята с лъжичка захар), две лъжици олио (или свинска мас, зависи какво сложа) и отделно си разбих две яйца с две-три супени лъжици захар. Всичко това омесих на ръка, знаете, че за козунаците е изключително важно да е топло, а сега лятото стават без проблем. Горещо беше и преди два дни, бързо втаса, за по-малко от час и тестото ми, завих го само с кърпа, оформих си трите плитки, които напълних смао с локум, сплетох и както се вижда от снимката ми сложих във формата. Оставих отново да втаса около 20-25 минути, отново стана бързо, тъй като бе горещо, намазах с разбит жълтък с малко олио в него, поръсих със захар и пекох на 160 градуса, до готовност. По принцип питки винаги пека само и единствено на 180 градуса, но козунаците си винаги ги пека на 160 градуса.
Това е, кифличките са на същия принцип.
Вече когато меся за Великден, тъй като е по-голяма дозата ми, замесвам, разбира се с повече продукти.

Ето ми и една част от тазгодишните великденски козунаци, тях ги пекох без форма. Въпрос на вкус и предпочитания.

изглеждат много истински и много вкусни, каквито трябва да бъдат. и аз ги правя такива.

# 79
  • Балчик
rossonera, хубави козунаци. Peace

# 80
Аз....аз на 6.1. открих сезона на козунаците у нас.....не бях правила тази година......

Скрит текст:

# 81
Маме чудесни са станали.Офффф как ги обичам ще ме караш да ги правя.По коя рецепта ги направи?

# 82
  • София
Аз....аз на 6.1. открих сезона на козунаците у нас.....не бях правила тази година......
............
Браво, чудесен вид!  Simple Smile Ммм . За сега съм само на козуначени кифлички вечер през вечер ги забърквам от онези които пусна рецепта  KaRoLa. Много съм доволна, и много бързо стават.  Дали ѝ благодарих не си спомням, ама когато я срещна ще и кажа, колко са добри.  Simple Smile Зарибих си и моите виртуални приятелки от темата ни.

# 83
  • Sofia
Нали прескочихме Коледата, може да ни замирисва вече на КозИнак... Великден...  Grinning  Аз след НГ, гледам вече към пролетта, то пък с това болно и шантаво време в момента, хич даже не ми е трудно за което...
Само някой мод да бръкне в заглавието, че да не бърка то в нечие здраве...  Sunglasses

Браво, Цоц, за откриването на сезона, чуден резултат! Simple Smile
Наканавам се и аз, да видим кога ще се наканя, че малко да влезем в... дрехите си, следпразнично.  ooooh!

# 84
Страхотни козунаци. От онзи ден им се радвам  bouquet
На мен още не ми се е приял "качествено" а и да си призная оше имам 2 парчета баклава в хладилника Blush След великден правих козунак само веднъж някъде през септември Laughing Иначе съм хапвала купен, че съм като "бременна" булка понякога, но вкуса е на светлинни години. В края на семеца може и да направя една дозичка, за да затвърдим позиции и да чакаме април месец Hug

# 85
  • Балчик
Охоо, подновяваме темичката още след Коледа, а? Маме, чудни козунаци, както винаги. Да взема да врътна и аз един тия дни, че малко са ми килцата, качени по празниците hahaha.

# 86
  • софия
и ще правя тези дни ммммммммм  chef

# 87
По коя рецепта ги направи?

На Танита от 1 пост. Решила съм да опитам повече козунаци от 1 пост - да реално, пропорциите са доста сходни,  продуктите едни и същи(в голямата си част), но въпреки това........

# 88
  • Sofia
Открих сезона и аз, с днешната закуска, по дозировката за козунак на Танита. Simple Smile

# 89
marchеva14, би ли споделила рецептата за козуначените кифлички, че тъкмо се чудя какво да спретна тези дни. Потърсих, но не можах да я открия.

Общи условия

Активация на акаунт