Отговори
# 135
То колкото педиатри, толкова и мнения. Всеки си има предпочитания към дадена методика и препоръчва това.
Ида хълца, но си и минава от самосебе си.Опитах да и дм вода, но не ще. Забелязала съм и при племенницата, че като хълцаше преди, а и сега, и да даваш вода, тя не спира.След няколко минути си и минава от самосебе си.
Нанина, то времето се мени по минути. Ние утре сме на лекар и мен това време ме изнервя.Хайде тя е мъничка, важно е да и е топло.Но аз ни знам какви обувки да си обуя, каква блуза или връхно.Или умирам от жега, ули зъзна. 
Нещо мултифункционално ще е добре, че ако пекне слънце да не я прегрееш, пък да не и е и студено.Не знам в Пловдив как е, но тук ще вали и аз си взимам мушамата за всеки случай.А и вчера бяха адски ветрове например.
Сега е хладно леко в нашата спалня, облякла съм я с едно гащеризонче с дълги крачоли и къси ръкавчета.Отгоре има жилетчица и чорапи долу. Една пелена съм и метнала.Мисля, че и е добре, защото е спокойна.А и както е хладно, в спалнята много бързо става задушно и горещо.На креватчето има обиколници и едно метнато одеяло, та спира ако има някое течение.
Аз да питам тези, на които скоро им е погачата. Мъжете къде ги пращате? ММ и баща ми се очаква да са почивка .Другата събота се пада 40-ия ден. Та не ща да ни се мотат из нас, чудя се къде да ги екстрадирам  Laughing  Може би ще говоря с мъжа на сестра ми да ги изведе на някъде, да ходят на кръчма или нещо на разходка из горите.

# 136
Cveteto [/color], цедях няколко пъти с помпата , за да проверя дали се увеличва кърмата, давам и да суче горе долу на 2,30-3 часа, като се събуди.Слагам я по 20-на минути да яде, докато спре да суче или се унесе, понякога се събужда и продължава друг път след 10-та минута не мога да я събудя.Пре нощта давам , ако се събуди и иска да яде.Имаме бая напишкани и наакани памперси, на всяко ядене сменям и винаги е напикан поне така мисля.Днес например докато я храних към 8 бая се напъна детето и напълни памперса, не е рядко  много, жълто и с бели парченца е вътре, имаме на деннощие поне 2-3 такива памперса.Казвам поне защото снощи след хранене,  пъти ака, тъкмо я преоблеча изкъркори и коремчето и пак пусне малко.Не знам това нормално ли е и дали не сме я изстудили нещо.Гушкам я , говоря и, пия билков чай с анасон резене и тн за кърмата, усещам ги гърдите,че има промяна.По-твърди стват, но след като се е наяла не изцеждам почти нищо.В болницта яеше на 3 часа и казаха последното хранене да е 12 и ако издържи следващото в 6 сутринта,ако не да и давам водичка или да посуче мъничко , ако се събуди.

А предлагаш ли вода или чай и ако да в какви количества? Суче ли Ния активно?
  Нощните кърмения обикновено са от значение както за лактацията, така и за доброто наддаване на бебетата и би било добре да има поне 2-3 кърмения през нощта. Големите паузи може да се препоръчват за изкуствено хранените бебета, но при кърмените би било добре да се избягват, може да се допусне само една по-голяма , около 3-4 часова нощна пауза. Кърмата е много лесно и бързо смилаема храна, а вместимостта на стомахчетата на бебетата в началото е много малка и бързо се изпразват и затова имат нужда от по-чести хранения Wink
 Обичайни в  първите дни и седмици след раждането бебетата могат да пожелаят да сучат на всеки час. Три часова пауза може да е твърде голяма за някои бебета и би било добре да се избягва.
 Ако Ния е сънлива , може да е удачно ти да поемеш инициативата да я будиш често за кърмене, на около 2ч до 2ч и половина, и до навършване на 6 месечна възраст, за да има адекватен брой кърмения, в които да набавя нужните и количества Peace
 Ето и някои интересни статии за храненето на кърмените бебета, които мисля, че ще ти бъдат интересни и полезни:
 Как правим мляко
Дузина малки тънкости на кърменето
Белези на огладняване - кога да храня бебето?
Кърмени бебета и хранене под час

Често майчинската интуиция и инстинкт е най-добрият съветник, опитай се да се вслушваш в нея и да и се доверяваш! Hug

Последна редакция: чт, 23 май 2013, 11:37 от *Cveteto*

# 137
  • София

Аз да питам тези, на които скоро им е погачата. Мъжете къде ги пращате? ММ и баща ми се очаква да са почивка .Другата събота се пада 40-ия ден. Та не ща да ни се мотат из нас, чудя се къде да ги екстрадирам  Laughing  Може би ще говоря с мъжа на сестра ми да ги изведе на някъде, да ходят на кръчма или нещо на разходка из горите.

Беле , я кажи за тази погача , че аз хич не съм в час , какво се прави , защо се прави  newsm78 newsm78. Знам че на 40-тия ден трябва да я заведем някакви молитви да й четът , но за погачата още не съм разпитвала.

Ние имамехме малък проблем , детенце се запече , незма дали от АМ или от Инфацола , но се наложи вчера да й помогна с термометъра , no no, беше ми  много неприятно да я мъча , но после поне му олекна на детето. тази нощ почти не спахме от 1-до 5 ни мъчиха коликите и накрая заспа по коремче върху мен. Интересното е , че само през нощта й се появяват в едно и също време, през деня е спокойна.  За излизането , аз не смея да я изведа още , поне до края на май , да се махнат полени, пухчета и др хвърчащи боклуци във въздуха .

Днес м/у другото тр да ми е термина Grinning. Пожелавам на всички бъдещи мами скоро да гушкат бебоци

# 138
  • София

Момичетааа, сетих се че тук не съм се записвала. На 15.05 в 11:18 часа се роди дъщеричката ми Ирен. Имах доста тежко раждане, завършило със секцио, но важното е, че финала е добър. Вече сме си вкъщи и се сблъскваме с коликите. Кърмим се и съм доволна.
Като се прибрахме от болницата, малката беше посвикнала с биберона и не искаше да захапе, та звъннах на националния телефон на ЛЛЛ, защото нямах нет, а и ми се искаше по-бърз отговор  Blush Благодарение на консултантката, Ирен е щастлива да хапе цица  hahaha
Нещо толкова дребно, като не давай напрегната цица на новородено ми убягваше. Консултантката веднага предположи и като пробвах захапа бързо бързо малката буба.
Безценни съвети на всички от ЛЛЛ   bouquet
Иначе аз съм добре, въстановяването след секциото е добре и вече почти изобщо не ме боли!

# 139
Аз знам, че в различните части на  България има различни традиции, а и наименования. В моя край му викаме Понуда, в София в погача.Из интернет има много обяснения ьа традициите.
Някои ходят сутринта на някаква чиста молитва, но на мен не ми е ясна тази част. После се събират само жени при детето. Мъжете не трябва данприсъстват.Меси се питка, която трябва да е сладка обаче, с мед май се замесваше.На масата се слагат само сладки работи-банички, сладки, мед за питката, кекс, лимонади, сокове.
Питката мисля, че трябваше да бъде омесена от жена с живи родители. Мама, миналата година, на погачата на племенницата я омеси, въпреки че бяхме в траур. Но сега няма да може, тъй като дядо(нейния баща) почина.
Дават сенподаръци, разни парички.Мисля, че върху питката се слагаха парички от жените.Всъщност мисля, че се слагаше кърпа в/у питката и там пускат парите като наричат пожелания.После се сгъва кърпата(заедно с парите) и се връзва на хлабав възел, след което се слага някъде на високо.
После две млади момичета-"девойки", държат една кърпа над главата на майката с бебето, нейна близка разчупва питката над кърпата. Всеки си топва залъче в меда.
Други традиции не помня, трябва да попрочета из интернет.

# 140
  • Бургас
rainy..., радвам се, че сте добре и всичко е наред.  Hug Точно се чудех къде се загуби и няма ли да ни навестяваш вече  Hug
Важното е, че и двете сте добре, нищо, че се е наложила операция.

Сега се сещам, понеже и ти си била секцио да те питам, как изглежда коремът ти точно над разреза? В смисъл, там прибира ли се едновременно с останалата част или не? Не знам как да се изразя, че да не звучи така малоумно Mr. Green Имам предвид, че моят корем нагоре се прибра бързо и лесно, обаче една малка част точно над разреза стои едно неестествено подуто и не се променя ... тези дни ще ходя така или иначе на контролен преглед след раждането, но да питам и тук само при мен ли така изглежда или е така по принцип? И кога се оправя тази част?

# 141
  • До хладилника, който обичам
ЛЛЛ

Бу, пак безкрайно благодарско... Hug
въпрос: ако през деня спи и проспива 3 - 3,30 часа да го будя ли? а през нощта? изцяло кърмените бебета намаляват ли броя на храненията и кога може да очакваме това да се случи (преди захранването с твърда храна питам)?

Общият брой хранения на денонощие гледат повечето майки  Grinning средно 10-12 на тази възраст. Може и малко повече или по-малко, разбира се, всяко бебе си е индивидуално. Понякога бебето ще прави по-големи паузи сутрин (например), а вечер може да яде начесто. Друг път - иначе.
Ако пишка и ака обилно и наддава добре - и да прави понякога по-дълги паузи, е ок. Ако пък имаш притеснения - предлагаш по-често и то наваксва.
Изцяло кърмените бебета намаляват броя хранения, и/или съкращават времето на кърмене обичайно. Тоест, ако в първите дни често суче по 30-40+ минути на всяко кърмене, то на 2-3 месеца ще има други неща за правене, гледане, хора, с които да общува, социален живот  Crazy Разбира се, майката си остава най-важната фигура в живота на бебето и може да има нужда на моменти да се "залепи" за нея и да прекара повече време заедно, за да възстанови физическия и емоционален контакт с нея. Но като цяло след първите 6-8 седмици повечето бебета стават по-ефикасни в кърменето и се хранят по-бързо (като време). Растат човечетата Simple Smile а сега, в началото, е нормално да прекарват много време в кърмене, да се "доизносват" отгоре на майка си  Heart Eyes

# 142
  • София
Мон , при мен моят разрез от секциото е вдлъбнат сякаш навътре , а корема над него стъчи   newsm78 Laughing Laughing, май и аз не мога да го обясня  , Но моят корем не виждам да се е прибрал откакто излезнах от болницата. За съжаление като ми сваля АГ лепенката ми забрани всякакъв спорт 3  месеца  Cry Cry.

Беле мерси сега ще почета и аз , въпреки че още е рано за нас.

Райни , честито, да ви е много здрава малката Ирен и много да ви радва

Последна редакция: чт, 23 май 2013, 15:59 от kanye

# 143
  • София

Мон... стои като отпусната торба и се появиха няколко стрии  #Cussing out Като ходя и имам чувството, че се клати...купих си колан за стягане, не знам дали помага, но пък аз се чувствам по-добре  Whistling

# 144
Рейни, радвам се, че сте добре. Да е здрава и обичана Ирен   bouquet
Аз лични наблюдения нямам в/у секциото, имам няколко приятелки, които са минали през това.Казвали са ми, че коремът много трудно се прибира.Знам, че както и да си родила, кожата и някоя и друга тлъстинка си седят и дори и спорта понякога не помага. А при секцио, познатите ми са се оплаквали, че белега си седи гаден дори след доста години.Това било най-големия минус на сеициото. Общо взето-коремът никога не е същия след раждане.Много рядко се случва да е като преди това(ако си имала плосък стегнат корем естествено).Виждала съм го само на известни личности, а там не знам колко е фотошоп, тренировки, диети, липосукции.
При коланите си мисля, че по-скоро те "прибират" докато го носиш, но не ти стягат кожата.
Аз корем нямам голям, по-скоро цял пояс.Краката ми са тънки,  тазът ми е малко разшитен.Та в корема и ръцете съм се отръткала.Също и бузи имам.
Стрии имам зад коленете  Laughing И на гърдите малко.

# 145
Рейни аз също раждах секцио.Вече мина 1 месец от операцията, коремът ми почти изчезна,остана съвсем малко и то без да правя упражнения, защото и на мен ми казаха първите 3 месеца без физ. натоварвания.
Аз оплаквания от белега нямам, то зависи от доктора, моят е все едно съм се порязала с бръснача Simple Smile Според мен всичко е въпрос на организъм.

# 146
  • насън...
ЛЛЛ

Бу, отново хиляди благодарности... Hug Hug Hug

неудобно ми е вече да ви занимавам, но съм мнг притеснена...ако случайно имате наблюдение за протичане на жълтеницата...правихме изследвания за нивата на билирубина, защото е още жълт, а аз му давам само кърма...общият е 132 (от макс 25), а основният е 5 (тук е в референтните стойности) докторите искат да даваме някакви прахчета, които съдържат урзофалк (за проблеми с жлъчката и камъни в бъбреците го предписват за възрастни) и още неща и др. сеедмица да отидем на видеозон...не знам, но ми се струва прекалено да му давам такива лекарства, но в същото време го има страха от уврежданията...не знам какво да правим... Confused Sad

# 147
и моят белег от секциото си има като калпаче, т.е отгоре кожата стои като гънка над него, явно си е различно при всеки Simple Smile

# 148
Въпрос към ЛЛЛ и мрънкане... към всички
Бебка е само на кърма, но за 12 дена е качила само 130 грама. Какво да направя, за да качва и да продължа да я кърмя (не искам да давам АМ или глюкоза)?

С бебка се кърмим още от болницата. Там давах и АМ след кърмене, докато кърмата тръгне добре. Вкъщи продължаваме да се кърмим - през 3 часа, от два дни на поискване. Малката се роди на 11 май. Хапва с апетит, суче добре, буди се на около 3 часа. Кърма имам - усещам и по пълните гърди, потича понякога, а и като й видя мутричката омазана с мляко - няма как да е иначе. Обаче.... Ходихме на контролно мерене. Оказа се, че за 9 дена сме наддали само 70 грама. На 12 ден пак се мерихме - още 50 грама отгоре. Не разбирам защо не наддава. Tired Имаме наакани и напишкани памперси поне 7-8, пия чай на Хип за кърма, чувам я да преглъща и си усещам гърдите по-празни след кърмене. Редувам гърдите на едно хранене, друг път давам едната на хранене, после другата. Последно яде в 12 вечерта и се буди в 5 или 6. Лекарката каза да я будя и да я храня не на 3, а на два часа. Не искам да давам АМ или глюкоза. какво да направя, за да наддава?

Последна редакция: чт, 23 май 2013, 18:00 от Филийка

# 149
  • До хладилника, който обичам
ЛЛЛ

Бу, отново хиляди благодарности... Hug Hug Hug

неудобно ми е вече да ви занимавам, но съм мнг притеснена...ако случайно имате наблюдение за протичане на жълтеницата...правихме изследвания за нивата на билирубина, защото е още жълт, а аз му давам само кърма...общият е 132 (от макс 25), а основният е 5 (тук е в референтните стойности) докторите искат да даваме някакви прахчета, които съдържат урзофалк (за проблеми с жлъчката и камъни в бъбреците го предписват за възрастни) и още неща и др. сеедмица да отидем на видеозон...не знам, но ми се струва прекалено да му давам такива лекарства, но в същото време го има страха от уврежданията...не знам какво да правим... Confused Sad
Преди да отговоря, кажи ми повече - как яде бебето, колко често и по колко (по твоя преценка), как пълни пелените? Как е бебето, уморява ли се лесно и бързо, докато суче, прекарва ли повече време в сън? Лекарите предлагат ли фототерапия, обсъждали ли сте този вариант? Венозно ли взеха кръв за изследването?

Общи условия

Активация на акаунт