Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 185
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
# 61
  • София

Ужас  Shocked! Ама мен ме втрщява и това, че мога да си хрупкам арсениев био ориз, мислейки си, че добър избор съм направила Twisted Evil

# 62
Човек никога не може да е сигурен в продуктите купува освен ако сам не си ги отглежда. Постоянно ни убеждават, че всичко е "чисто" "био" и не знам си още какво, но само производителя си знае как ги е гледал и с какво ги е торил. Аз преди 4 години съм работила в една ферма в Англия да разсад на ягоди уж органик да ама познайте колко бяха органични. Поливаха ги с такива смеси, че косата ми растеше като луда заедно с ягодите. Та по пътя на логиката и в това, което предлагаме уж като по здравословно не се знае колко и то е бъкано с арсен олово и кадмии.

# 63
# 64
Да може би иска време , но все си мисля че не яде защото не знае как а не защото не иска и се чудя да не гладува/силно казано/  Embarassed , Като е гладен пак не става, иска да суче, по голям успех е малко след кърмене , малко да е поиграл и така , но и ако му се доспи е голям ужас, Като цяло май не си иска столчето , само като го види се изпъва а ако е другаде се разсейва. Този найлон, да разбирам че трябва всеки път да го пера и ако падне нещо направо от него да му го дам......? Не знам аз само с това приготвяне, миене на стол, не искане да седне да яде ,абе нищо-неискане .. направо в чудо се вижда ,а сега и найлон................ ох всеки път си казвам че е от зъбите ,да се успокоявам.....но направо е нетърпимо положението .... ще пробвам найлон.
Лошото е че семейството ме пресират, " Той трябва на изяжда толкова" " вече това трябва да яде" "Той не знае какво да прави" " вече е голям за да суче само" "Нищо не изяжда" ...оооооо!
Зехтин кога давате? А сиренето какво , имам домашно прясно , леко солено? Не е ли опасно да е прясно ?

# 65
Charlene, в блога на Фата си пише, че едно добро време е около 20 минути след кърмене. От това, което описваш на мен ми звучи като да не е гладен, когато предлагаш.
Основна характеристика на това хранене е, че баааааааааааавно. Най-добре е да се настроите и да не сравнявате с другите деца.

# 66
Charlene, моя найлон рядко го мия, ако падне храна върху него, обикновено не я давам. След като поизсъхне найлона от храните, събирам отпадъците със салфетка (лесно се отделят) и изтупвам.
Ако е много гладно бебчето и изморено, естествено ще е и нервно. Дъщеря ми и сега, когато й се спи, е непоносима, докато се храни - блъска, изхвърля всичко и реве.
Опитай да нацелиш най-подходящия момент за предлагане на храна - може би наистина 20-30 мин. след като бебчо е сукал.

# 67
Charlene, тепърва има да срещаш неразбиране и неприемане от околните. Мен ме подкрепяше само мъжът ми. Но като прояде детето, изведнъж всички изпадат в екстаз.

Забелязах нещо важно - колкото повече аз се притеснявах за това, че Надето не ще да яде, толкова по-негативно подхождаше и тя. Отпусни се, забавлявай се, не му мисли толкова. Има деца, които до годинката си стоят незахранени, пък са си добре. Нашата педиатърка ми каза, че до годинката се води кърмачески период и се очаква кърмата да е основна храна.

Аз найлони не постилам. Приготвях малко повече храна и накрая събирах погрома с ръце и кухненска хартия. Но ако видя, че Надето няма никакво желание да яде, я махах от стола.

Относно кочината, понеже още не съм купила от икейските престилки, започнах да връзвам вместо лигавник оляма пелена. Тя се спуска и върху стола и повечето хвърлена храна остава в нея (Надето още доста мята, особено като се нахрани).

# 68
Ох, открих топлата вода с тези гриловани зеленчуци  Blush   chef
Днес интересът е много по-голем, не мога да му ги взема от ръката Simple Smile Единствено кръгчетата не са подходящи като форма, особено за моркова, че ги лапа целите и му залепват за езика и се дави и не може да ги изплюе, та се наложи 2 пъти да бъркам с пръстче да махам.

# 69
Здравейте, скоро не съм писала, но то пък и кога...

Малкия уж добре си хапва, по 4 пъти на ден яде. Понякога изяжда всичко, друг път половината. Напоследък започна да се дърпа повече и става претенциозен. СЪщо така може би заради зъбките, но почти постоянно иска да суче и през деня и нощем, а понякога хвърля хранаата и идва да ми дърпа блузата  Laughing Laughing. нов номер е и да не седи мирно в столчето - изправя се, хваща се за облегалката, вдига единия крак на таблата и така яде! Shocked  Въобще, приключения! Чудя се и аз какво да готвя, защото ядем оща храна. Вече и белтък съм въвела с кюфтенцата, тъй че ми остана само прясното мляко...ама за него има време.

И да живеят икейските престилки! Joy

# 70
И аз вече съм спряла да се притеснявам яде ли,не яде ли.Предлагам-ако иска и гледам да кърмя мнооогоо често.Сега и двамата са болни с баткото и двамата отказват да ядат   Crazy.

За зехтина знам,че от рано може да се даде.Аз,лично, го ползвам откакто Вики стана на 7 месеца.

# 71
Не бях влизала да чета скоро и само прехвърлих последните страници на предишната тема и тази, но пак успях да събера добри идеи.
Моцарела не съм се сещала да дам и мисля да купя при първия възможен случай, защото малката се муси на нашенското сирене.

Мога да я похваля, че се учи да се храни сама с лъжичка. Много е доволна! Обаче се налага аз да държа съда, от който се храни. В противен случай го взима да си играе с него и разпилява храната.

Имам два въпроса Simple Smile Единият е за стафидите, зная че могат да се дават след годинка, но се чудя подходящо ли е изобщо за дете с един зъб. Дори накиснати във вода ми се струват трудни за дъвчене без зъбки.
Вторият е за захарта. До сега не съм давала нищо с добавена захар. Подслаждаме с плодове, фурми. Чудя се до кога да я пазя. Като цяло в бялата захар няма нищо полезно и особено сега като е топло наблягам да нося на вън плодове, не бисквити и сухари, но размишлявам до кога да я караме така.

# 72
От кога мога (или по-скоро има смисъл) да давам разни бисквитки, кюфтенца, кебапченца и т.н. от рецептите?
Сега се чудя как да предложа картоф и сладък картоф, при условие че сварени/задушени на пари не ги помирисва даже  newsm78 Но пък не ми се занимава да приготвям храна 2 часа и после да отиде зян.

# 73
Дали има смисъл решаваш ти.
Картофите може и печени.

# 74
  • София
Цитат
Защо бебето изхвърля храна извън таблата за хранене или я пуска на пода? Как да се справя с това поведение?

Много дечица в един определен момент просто откриват умението на „пускат“ нещо и за тях е много забавно да наблюдават как това, което държат в ръката си пада на пода. Има и мъници, които след като приключат с храненето обичат да „разчистят“ пред себе си или просто да захвърлят храната настрани, също както правят с играчките, които са им омръзнали. Просто обяснете на бебето, че така не се прави или му кажете твърдо “не”. Като краен вариант дори може да го отстраните от масата, ако не се храни, а хвърля всичко по земята. Добра идея е да постелите нещо чисто под столчето, за да не се налага да изхвърляте изпуснатите неща. Може да опитате да не предлагате много храна наведнъж пред бебето. Предлагането на нещата едно по едно, понякога действа по-добре и на апетита, често ако децата се озоват с повече храна пред себе си или не знаят от къде да почнат, или просто почват да играят.

Една интересна идея, споделена от майка, захранваща во метода ЗВБ, е да се даде мокра кърпичка на бебето, след като приключи с яденето, с която да бърше табличката си, вместо от отегчение да почне да хвърля храната или да протестира. Така и вие ще завършите вечерята си спокойно.

Цитат
Няма ли бебето ми да цапа много, как да се справя с цапането?

Цапането е най-голямото притеснение на повечето майки ( татковци и роднини) що се отнася до захранване, водено от бебето.  Да, бебетата ще се цапат, особено в началото, когато движенията им са некоординирани, но пък сладко омазаните им усмихнати муцунки и удоволствието от това, че се хранят сами, определено ще са отплата за чистенето след хранене. Всяка майка открива рано или късно начини, за да намали или дори напълно да се предотврати “щетите”. Може да покриете бебето с тензухена пеленка, вързана на врата  – лека, мека и лесна за пране.  За по-малкото цапане определено помагат и лигавничетата с “джобче”, което събира падналата храна. Продават се в най-различни варианти о така лигавничето се мие, вместо да се пере и предпазва по-добре и от намокряне. Чудесна идея споделена от BLW мама е да се връзва и непромокаема престилка на кръста на бебето, докато се храни, за да предпазва скута му от изцапване.  Под столчето също може да постелите чиста мушама, вестник или покривка – така няма да се налага да изхвърляте всяко парче храна, което бебето е изпуснало, а и чистенето е много по-лесно, особено с вестника всичко заминава в коша!

И още много отговори тук:
Най-често задавани въпроси за захранване, водено от бебето / BLW FAQ

Общи условия

Активация на акаунт