Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 215
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
Аз правих просо с пиле и стана много вкусно. А елда обикновено ядем с плодове. Правя и бисквити с елдено брашно и плод.

# 646
  • Варна
Здравейте,

Аз имам един тъп въпрос - някой тук давал ли е патладжан и на каква възраст горе-долу? Аз реших да погледна в схемата, която е предложена в блога на Фата, и там го дават от 6м+. Аз дадох (обелен, сварен на пара в комбинация с други зеленчуци). Впоследствие ме обявиха за луда, защото било тотално противопоказно (жалко, ако е така, защото на дребния супер му хареса Sad). Та има ли истерия покрай патладжана или няма... newsm78
Благодаря предварително.

# 647
Защо да е противопоказно? Аз давах скоро и при нас се прие добре, не мисля, че е проблем.

# 648
Мисля, че около него беше, че натоварва бъбреците.
Аз съм давала като готвя за нас си. Не са големи количествата и не е често.

# 649
Да, за бъбреците не е бил полезен.

# 650
Много ви благодаря за идеите за просото. Чудесни сте. Аз да попитам, има ли проблем, че се храним по 3 пъти на ден с Викито. Пробвам да дам и следобед нещо за ядене, но тя често отказва и сме минали твърдо  на 3 хранения. Кърмя постоянно, за справка.
Моята дъщеря хапваше по 4 пъти на ден на 10 месеца. После изби първия зъб и до преди десетина дни, когато спрях нощното хранене, пропускаше поне едно от тези хранения (хапваше съвсем малко или никак). Сега рядко пропуска хранене, дори понякога включвам допълнителна междинна закуска. Отделно кърмя 5-7 пъти през деня. Но голяма част от храната са плодове.

# 651
  • София
Много ви благодаря за идеите за просото. Чудесни сте. Аз да попитам, има ли проблем, че се храним по 3 пъти на ден с Викито. Пробвам да дам и следобед нещо за ядене, но тя често отказва и сме минали твърдо  на 3 хранения. Кърмя постоянно, за справка.

Щом й е добре, а и няма ограничения в сукането, явно за момента това е вашият "режим".

Просо аз слагам в някои супи, а всичко с ориз ми се получава чудесно и с елда (пиле с ориз, пълнени чушки и т.н.)  Peace

# 652
Здравейте, аз от доста време не съм се включвала, но нямах хич време от учене и щъкане на море. То не че имах и кой знае какво за споделяне.

Надето пипна някакъв вирус на морето, та малко набързичко се прибрахме. Оздравя, но още се съвзема като че ли. Поне вече яде и пие вода. Но не ще никакъв плод да вкуси. Само евентуално в киселото мляко с овесени ядки сутрин, и то по погрешка. Чудя се защо е така и какво да правя.

Силвана, да ти е жива и здрава Вики с голямо закъснение! Как мина празнуването?

Зачудих се за соковете, които някои от вас предлагат - какви са им предимствата според вас пред целите плодове? Аз още не съм предлагала сок, но и ние с мъжа ми нямаме навика да пием неща, различни от вода, айрян и чат-пат червено вино с гости.

Аз просо не съм предлагала, елдата не пожъна особен успех и спрях да я предлагам и нея засега.

# 653
Според най-новите официални източници, соковете нямат особени предимства... За децата до 1 година фрешовете са в топ 10 на вредните напитки, наред с газираните... Странно, но факт. Дават и обяснение - високото съдържание на захари, небалансирано от фибрите и другите части ан плода, ускоряват преминаването на храната и не позволяват на червата да абсорбират хранителни вещества. Т.е., наврежда се повече, отколкото е ползата от евентуалните витамини. А и при балансирано хранене може да няма недостиг на витамини, който да трябва да се компенсира със сокове. 

За след това - в минимални количества - половин до 2/3 чашка, и то без да се очакват чутовните ползи, за които се е говорело по времето на нашите майки.  

Аз не давам. Предлагала съм чат-пат, сръбва, но не настоявам, като знам, че вероятно не са полезни. За зеленчуковите сокове не знам дали важи същото.

Това е мнението, което съм си съставила аз, разбира се, но пък подчертавам, че дори не е "алтернативно", а е становището в момента на официалната американска медицина, каквото и да значи това.

# 654
На никое от трите ми деца не съм давала сок докато са бебета т.е. не ми е била приоритетна храна за захранване.
По принцип пресни плодови сокове не се пият у дома. Не се и купуват. На гости се случва да пият, но и вече става дума за големи деца.

# 655
И аз се начетох, че са неподходящи соковете и реших да не давам, за ужас на всички баби. Simple Smile Но понякога давам настъргана круша или праскова, разредена с вода през едно шише с голяма дупка, че за момента нямаме попадение с пиенето от чаша. Струва ми се, че не би трябвало да е толкова вредно чак, все пак реално целия плод се съдържа вътре. Може да мине и без него, но нещо не ми харесва колко пишка напоследък, а и понамали кърменията доста, та гледам да пробутвам повече течности Sad

# 656
  • София
Някои деца, които приемат сокове, дотолкова свикват с тях, че в някакъв момент отказват да пият въобще чиста вода. Аз лично също не виждам по-добър вариант от предлагането на целия плод. И отделно редовно предлагане на вода.

emichka84
, нещо ме смущава в твоята практика. Трудно ми е да обясня точно какво, дано някой още се включи.

Ето и две хубави статии по въпроса:
Защо нашите майки са ни давали сок (и защо няма нужда ние да дав … ите деца от рано)
Становище на Американската академия по педиатрия относно соковете

# 657
Фрийд благодаря за хубавите пожелания  Hug

Някои деца, които приемат сокове, дотолкова свикват с тях, че в някакъв момент отказват да пият въобще чиста вода. Аз лично също не виждам по-добър вариант от предлагането на целия плод. И отделно редовно предлагане на вода.

Синът е така, отказва вода и като е жаден пие сок  #Cussing out.

# 658
Вчера реших да взема хляб от лимец на лагард,  за Йоана, обаче като го пипнах колко е твърд и се отказах.  Момичето ми обясни, че е такъв по принцип. Вие като си правите домашен пак така ли става? На мен ми се вижда доста твърд като за Йоана.
Сокове и аз не съм давала до сега, вчера пробвах за първи път сок от цвекло, морков и ябълка, обаче не се хареса особено Simple Smile

# 659
Не, домашният хляб от лимец на мекота си е като нормален хляб, но е по-тъмен и по-различен на вкус. Честно казано, хляб само от лимец изобщо не ми е вкусен и го правя смесен с типово брашно.

Общи условия

Активация на акаунт