Майчинството счетоводно-55

• 30 233
  • 756
  •   1
Отговори
# 180
Извинявам се, че ще се повторя, но не знам къде да попитам. В момента съм бременна в 5 месец. Все още съм в майчинство от първото дете и ще се застъпят. Ако от юни стана самоосигуряващо се лице как ще се образува майчинството ми? Ще се връща ли пак за 18 месеца назад или автоматично става на минимално майчинство?
Благодаря ви предварително!

# 181
Здравейте и от мен.Относно майчинството имам някои въпроси.Ще раждам през октомври.Този месец ми свършва борсата,която беше 4 месеца и доколкото знам се води като стаж.Преди това имам стаж 1г. и 6м.Работодателят ми ще ми пусне договор отново,за да мога да си вземам майчинството.Интересува ме,за да взема по-високо майчинство,има ли смисъл тези няколко месеца да се осигурявам на по-голяма сума?Ще бъда благодарна някой по-компетентен по тези въпроси да ми отговори,за да знам как да постъпя:)

# 182
  • В полите на Пирин планина
Извинявам се, че ще се повторя, но не знам къде да попитам. В момента съм бременна в 5 месец. Все още съм в майчинство от първото дете и ще се застъпят. Ако от юни стана самоосигуряващо се лице как ще се образува майчинството ми? Ще се връща ли пак за 18 месеца назад или автоматично става на минимално майчинство?
Благодаря ви предварително!

Практически няма как на едното основание - трудов договор да си в отпуск за бременност и раждане, а на другото - самоосигуряващо се лице - да не си. Периодът, от който се изчислява обезщетението не се променя, независимо на колко основания си осигурена - за 410 дни периодът е 24 месеца назад. Би могла да си самоосигуряващо се лице, докато ползваш отпуск за гледане на първото дете, но след като започнеш да ползваш отпускът 45 дни преди термин за второто - то си в този отпуск и на двете основание, т.е. не можеш да осъществяваш дейност. Според мен можеш да напишеш един мейл до НОИ и да опишеш ситуацията. Би ми било интересно какво ще ти отговорят.

Здравейте и от мен.Относно майчинството имам някои въпроси.Ще раждам през октомври.Този месец ми свършва борсата,която беше 4 месеца и доколкото знам се води като стаж - само за пенсия и няма отношение към обезщетенията от НОИ за временна неработоспособност, бременност и раждане.Преди това имам стаж 1г. и 6м.Работодателят ми ще ми пусне договор отново,за да мога да си вземам майчинството.Интересува ме,за да взема по-високо майчинство,има ли смисъл тези няколко месеца да се осигурявам на по-голяма сума? - за мен няма особен смисъл, защото парите, които би дала за осигуровки ще са повече, отколкото ще получиш като влияние върху обезщетението; по-добре, ако можеш се разбери с гинеколога си да ти пуска болнични и да ползваш такъв, след като те заведат на договор - поне ще вземаш обезщетение за общо заболяванеЩе бъда благодарна някой по-компетентен по тези въпроси да ми отговори,за да знам как да постъпя:)

Последна редакция: нд, 02 юни 2013, 15:27 от Botten Mary

# 183
Здравейте,искам да попитам следното:бременна съм в 4ти месец на 13 декември ,живот и здраве ми е термина в момента не работя,но имам 4 или 5 години трудов стаж през годините,искам да попитам ако ме назначат в една фирма на приятел на работа колко дена преди 45 дневния болничен(преди термина)трябва да е това...бях чела,че няколко дена преди този болничен били достатъчни,за да взимам майчински 2 години.И аз трябва ли да ходя в НОИ за някакви документи или всичко ще ми го оправят от въпросната фирма.Много Ви благодаря за помощта предварително!

# 184
Здравейте,искам да попитам следното:бременна съм в 4ти месец на 13 декември ,живот и здраве ми е термина в момента не работя,но имам 4 или 5 години трудов стаж през годините,искам да попитам ако ме назначат в една фирма на приятел на работа колко дена преди 45 дневния болничен(преди термина)трябва да е това...бях чела,че няколко дена преди този болничен били достатъчни,за да взимам майчински 2 години.И аз трябва ли да ходя в НОИ за някакви документи или всичко ще ми го оправят от въпросната фирма.Много Ви благодаря за помощта предварително!

Достатъчен е и един ден, за да влезе в сила договора. Документите се представят в НОИ от работодателя, но преди това се оформят от теб.

# 185
Благодаря много за отговора,а относно тези документи,които трябва да оформя аз,бихте ли ми казали какви са и тези задължителни 12месеца стаж за майчинските,които изискват от НОИ(в случая аз имам над 6,7 години такъв) НОИ си правят сами справка за това,нали?

# 186
Благодаря много за отговора,а относно тези документи,които трябва да оформя аз,бихте ли ми казали какви са и тези задължителни 12месеца стаж за майчинските,които изискват от НОИ(в случая аз имам над 6,7 години такъв) НОИ си правят сами справка за това,нали?

С 45-дневният болничен преди термин трябва да представиш декларация прил.7 и документ от банка за банковата сметка (IBAN и BIC), по която от НОИ да ти превеждат обезщетението.
С последният болничен лист (от педиатъра) прилагаш декларация прил.1, а след като изтече този болничен - декларация прил.2, за да ползваш обезщетение за още 275дни (т.нар. удължено майчинство, до около годинката на детенцето). След това до 2-та годинка подаваш декларация прил.3.
Образци на декларациите можеш да намериш тук: http://www.noi.bg/forusers/forms/239-maternity

Няма нужда да доказваш осигурителният си стаж, стига да са ти внасяни осигуровките и да е подавана съответната информация в НАП от предходните работодатели.

# 187
Момичета, кога влиза в сила правото за ползване на обезщетение? В момента на подаване на 45 дневния болничен преди термина или ?
Ако лицето е назначено към 17.09.2012 година и терминът е 18.09.2013 има ли пълни 12 месеца без прекъсване? ooooh!

# 188
Момичета, кога влиза в сила правото за ползване на обезщетение? В момента на подаване на 45 дневния болничен преди термина или ?
Ако лицето е назначено към 17.09.2012 година и терминът е 18.09.2013 има ли пълни 12 месеца без прекъсване? ooooh!

От 17.09.2012 до 16.09.2013 се получават 12 месеца осигурителен стаж. Ако терминът е 18.09.2013, то в момента на излизане в болничен 45 дни преди термин лицето няма необходимия 12 месечен стаж. Това само в случай, че е единствения осгурителен стаж на лицето и няма предходен.

# 189

От 17.09.2012 до 16.09.2013 се получават 12 месеца осигурителен стаж. Ако терминът е 18.09.2013, то в момента на излизане в болничен 45 дни преди термин лицето няма необходимия 12 месечен стаж. Това само в случай, че е единствения осгурителен стаж на лицето и няма предходен.

Предходен има, но отново не са пълни 12 месеца без прекъсване ......... Т.е. ще се вземат последните месеци преди излизане в 45 - дневния болничен преди термина + още n-брой месеци до 12 месеца от предходен осигурителен стаж?
И още един въпрос - в НОИ правят ли подобни консултации? Благодаря   bouquet

Последна редакция: пн, 03 юни 2013, 10:38 от Sonderzeichen

# 190
Здравейте, задавам си въпроса отново, тъй като не получих отговор. Извинявам се за нахалството, но няма към кого друг да се обърна  Embarassed Бременна съм в 11 седмица, имам и малко дете на година и 9 месеца. Няма да се получи застъпено майчинство, поради което се налага да се върна на работа преди малкия да стане на 2 годинки. Говорих с работодателя и счетоводителката ни - искат да работя 10 дни, преди да мога да изляза в отпуск. Аз обаче не искам, тъй като няма кой да ми гледа детето, и мисля да ползвам болнични. Та въпросът ми е - ако се върна и изляза директно в болнични, колко би бил размерът на болничните? Знам, че е 80%, но 80% от 240 лв. ли (толкова взимам в момента за отглеждане на дете то 2 години), или 80% от заплатата ми? Благодаря предварително  Hug

# 191
  • София-Младост
Здравейте, задавам си въпроса отново, тъй като не получих отговор. Извинявам се за нахалството, но няма към кого друг да се обърна  Embarassed Бременна съм в 11 седмица, имам и малко дете на година и 9 месеца. Няма да се получи застъпено майчинство, поради което се налага да се върна на работа преди малкия да стане на 2 годинки. Говорих с работодателя и счетоводителката ни - искат да работя 10 дни, преди да мога да изляза в отпуск. Аз обаче не искам, тъй като няма кой да ми гледа детето, и мисля да ползвам болнични. Та въпросът ми е - ако се върна и изляза директно в болнични, колко би бил размерът на болничните? Знам, че е 80%, но 80% от 240 лв. ли (толкова взимам в момента за отглеждане на дете то 2 години), или 80% от заплатата ми? Благодаря предварително  Hug

Нито от едно от двете.
Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноскиза периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

За дните, включени в периода от 18 календарни месеца, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето:

не е било осигурено за общо заболяване и майчинство;
    е ползвало неплатен отпуск, който се зачита за трудов и осигурителен стаж;
    е ползвало отпуск за отглеждане на дете;
    е било осигурено по законодателството на друга държава по условията на международен договор, по който Република България е страна.

# 192
  • София-Младост

Предходен има, но отново не са пълни 12 месеца без прекъсване .........

А кой и къде ги иска непрекъснат...говори се за осигурителен стаж, по принцип във времето, независимо от броя работодатели и не непосредствено придобит преди излизане в болничен.

# 193
  • Пловдив
И аз се сетих да попитам нещо,като си изчислявам майчинството в  калкулатора ми излиза,че ще получавам 310лв(минималната раб.заплата),но дали ще взимам 310 или 90% от 310лв за първата година?

# 194
Ала-бала, благодаря за отговора  Hug Явно не е в мой интерес да изляза директно в болнични, ще мисля какво да правя  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт